Casa lui Ionel Brătianu
Ne-am strâns cu toţii la statuia lui I. I. C. Brătianu, situată pe Bd. Mircea Vulcănescu. E aici un mic parc, umbrit de arbori înalţi, printre care încă stau drepte două coloane din piatră, vestigii ale parcului de odinioară, podoaba proprietăţii marelui om politic liberal. Casa lui Ionel I.C. Brătianu a supravieţuit până în zilele noastre, dar este, totuşi, degradată, necesitând lucrări urgente de consolidare şi renovare. Cad deja primii picuri, dar audienţa e numai ochi şi urechi: "Brătienii au fost originari din Argeş, au avut acolo, la Florica, lângă Piteşti, o casă, unde a locuit bătrânul Brătianu şi unde s-a născut şi fiul său, Ionel, în 1864. Apoi, după studii de inginerie la Paris, Ionel s-a stabilit în Bucureşti, s-a căsătorit în 1907 cu Elisa Ştirbei, fostă soţie a lui Alexandru Marghiloman. Mai târziu, Elisa Brătianu a cumpărat această casă şi a extins-o, după planurile arhitectului Petre Antonescu". Facem un ocol pe câteva străduţe, ca să ajungem în faţa casei, situată peste drum de biserica Amzei, şi să intrăm în curtea interioară. Aici, parcă timpul a încremenit în loc, acum o jumătate de veac. E o atmosferă de lume veche, parcă netulburată de tăvălugul istoriei, care s-a pus în mişcare în secolul XX. Ion I.C. Brătianu a avut o carieră politică strălucită, reuşind să ajungă şef al Partidului Naţional Liberal, prim-ministru şi ministru de Externe. A susţinut cu tenacitate ieşirea României din starea de neutralitate şi intrarea în război, alături de armatele Antantei, decizie care, în urma unor sacrificii umane şi economice fără precedent, a dus, în final, la unirea Transilvaniei cu România, în 1918. A murit în 1927, din cauza unei laringite infecţioase. Moartea lui a surprins pe toată lumea, fiindcă era un om încă viguros, apt să conducă destinele ţării. În acelaşi an murise şi regele Ferdinand, iar dispariţia lui Brătianu a fost resimţită ca un al doilea şoc de o naţiune deja îndoliată. De aici, din casa aceasta, trupul neînsufleţit al lui Ionel Brătianu a fost transportat cu carul cu boi până în Argeş, la Florica, trecând prin sate, unde ţăranii i-au adus un ultim omagiu. Elisa a mai trăit 30 de ani, murind în 1957, la vârsta de 87 de ani. În aceste case, a înfiinţat după doi ani de la moartea soţului ei, Aşezămintele Ion I. C. Brătianu, un veritabil for cultural, unde se afla o bibliotecă formată din mii de volume şi unde erau organizate evenimente culturale frecventate de intelectuali renumiţi ai vremii. Aşezămintele şi-au încetat activitatea în urma naţionalizării decise de comunişti, iar clădirea şi biblioteca au trecut sub tutela Academiei Române. În ultimii ani, cărţile şi manuscrisele care au rezistat timpului au fost mutate la Biblioteca Naţională, în noul sediu construit pe splaiul Dâmboviţei.
Casa lui Dinu Brătianu
Între timp, norii s-au risipit, ameninţarea ploii a trecut. Aproape de intersecţia Bd. Dacia cu Calea Dorobanţi, se află casa unde a locuit Constantin (Dinu) Brătianu, care s-a născut tot în casa părintească de la Florica, a fost angajat în viaţa publică şi politică, întocmai ca fraţii săi, ajungând chiar şef al PNL, ultimul şef al PNL-ului interbelic şi singurul dintre fraţi care a cunoscut ororile regimului comunist, fiind arestat în 1950, ca să moară în scurt timp, în închisoarea de la Sighetul Marmaţiei. Omul politic liberal a studiat ingineria la Bucureşti şi la Paris. S-a căsătorit cu Alexandrina Costinescu. Cariera sa politică a curs fără surprize, fiind timp de aproape 30 de ani deputat, iar în 1934, a fost ales preşedinte al PNL, după ce îi muriseră ambii fraţi, Ionel (în 1927) şi Vintilă (în 1930). În vremuri paşnice, funcţia supremă în partid i-ar fi adus multe satisfacţii, dar Dinu a preluat şefia partidului în vremuri care se tulburau tot mai evident. Era ca un comandant de navă care a urcat la timonă chiar înainte de declanşarea furtunii. Câţiva ani mai târziu, regele Carol I a desfiinţat partidele politice, inaugurând astfel dictatura carlistă, urmată de dictatura antonesciană. După 23 august 1944, viaţa politică democratică a părut să revină la viaţă, iar Dinu Brătianu a făcut parte din cele două guverne, Sănătescu şi Rădescu. Apoi s-a instalat dictatura bolşevică. A însemnat nu numai sfârşitul carierei politice a lui Dinu Brătianu, ci şi sfârşitul vieţii lui, la vârsta de 84 de ani. La parterul casei sale funcţionează acum un magazin de haine. Nimic nu anunţă trecătorii că aici a locuit distinsul om politic, victimă a regimului comunist.
Casa lui Vintilă Brătianu
Pe strada Aurel Vlaicu, se află casa unde a locuit Vintilă Brătianu, frate cu Dinu, şi, de asemenea, activ în viaţa publică şi politică a României, fiind pentru trei ani, între 1907-1910, primar al Bucureştiului, iar între 1927-1928, prim-ministru. Vintilă s-a căsătorit cu Lia Stolojan, fiica lui Anastase Stolojan, la rândul său politician liberal, originar din Gorj. În cei trei ani de mandat ca primar al oraşului, Vintilă a făcut operă urbanistică, reformând aparatul funcţionăresc, prin impunerea unor criterii de selectare a angajaţilor. A dispus pavarea cu piatră cubică a marilor bulevarde şi înfiinţarea unor spaţii verzi şi plantarea a zeci de mii de arbori ornamentali. Totodată, în timpul său au fost construite uzine electrice şi îmbunătăţite aducţiunile de apă în oraş. În zona unde se află casa lui Vintilă Brătianu, era cultivată, odinioară, viţa-de-vie. Era o periferie, în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns primar, Vintilă a lotizat terenul până spre Parcul Ioanid (altădată o imensă grădină de zarzavat ), şi a scos suprafeţele la vânzare. "Lui şi-a rezervat lotul acesta, situat spre margine, de forma unui pinten, cel mai mare lot din tot terenul", precizează Oana Marinache. În perioada interbelică, după moartea fratelui său, Ionel Brătianu, în 24 noiembrie 1927, Vintilă a preluat conducerea guvernului, dar şi-a depus mandatul în anul următor. Interesant de semnalat este faptul că omul politic liberal, deşi a activat ca deputat vreme îndelungată (a fost ministru şi chiar prim-ministru), a mărturisit că nu s-a simţit atras de politică, fiind mai degrabă împins să o practice: "Eu n-am avut norocul să rămân neclintit, căci doream să mă ocup de gospodăria mea şi să practic ingineria. Căci toţi m-au forţat să fac politică, pe care n-am iubit-o, ştiind de copil grozăvia suferinţelor tatălui meu în luptele pe care le ducea pentru ţară, înainte şi după înfăptuirea statului nostru. Eu n-am fost născut pentru politică, dar alţii nu m-au lăsat să nu intru în politică şi este foarte greu când simţi prea mult pentru ţară". Vintilă a murit în 1930. Nu a mai apucat să cunoască degradarea progresivă a vieţii politice din România. Casa din strada Aurel Vlaicu, o casă imensă, e vizibilă printre gratiile de fier ale unui gard înalt. Spre deosebire de casa lui Ionel Brătianu, din Piaţa Amzei, arată mult mai bine.
Trei ore am umblat prin centrul Bucureştiului, ca să vedem, din stradă, casele Brătienilor. Tururile organizate de istoricul de artă, dr. Oana Marinache, sunt adevărate lecţii în aer liber de istorie a oraşului. O istorie situată atât de aproape, aici, în jurul nostru, sub ochii noştri.