Faţa urâtă şi faţa frumoasă a României
"Presa internaţională s-a concentrat cu precădere asupra agendei Summit-ului, care nu a reflectat priorităţile arzătoare ale UE, dar nu din cauza ţării gazdă, ci din cauza incapacităţii statelor europene de a ajunge la o poziţie comună asupra unor probleme grave, cum sunt unificarea pieţei bancare, gestionarea migraţiei sau relaţiile cu SUA şi cu China. Totodată, să nu uităm că summit-ul de la Sibiu ar fi trebuit să fie primul după Brexit, doar că Brexit-ul a fost amânat."
Citeste tot articolul
Săptămâna 24-30 mai
"Luna în descreştere ne ajută să ne organizăm, mai ales în privinţa banilor. Ne dă o mână de ajutor Venus, care traversează zodia Taurului, pe care o stăpâneşte. Pe cât îi merge de bine micului benefic, pe atât de nelalocul lui se simte micul malefic Marte, care se găseşte în Rac, zodia în care se află, zicem noi, în cădere. E un motiv pentru care ne putem certa din fleacuri cu membrii familiei noastre, ne putem răni, dacă încercăm să meşterim cu unelte tăioase sau ne putem lua la harţă din pricina unor decizii."
Citeste tot articolul
Lacul din Parcul Circului în pericol!
"Prinşi cu temele mari şi gălăgioase ale zilei, anticorupţie, anti-UE, anti-PSD, anti-rezist, anti-migraţie - fiecare îşi găseşte azi un "anti" care se potriveşte perfect sensibilităţilor sau intereselor proprii. Ne scapă, pe zi ce trece, tot mai multe teme mici, grave şi ele, unele cu un impact mult mai direct, şi mult mai frontal, în vieţile noastre, decât temele generale de pe agenda publică."
Citeste tot articolul
Papa Francisc: "Să mergem împreună"!
"După cum se ştie, în zilele de 31 mai, 1 şi 2 iunie, Papa Francisc se va afla în România. La 20 de ani după vizita marelui Papă al Creştinătăţii, Sfântul Ioan Paul al II-lea, înaltul locţiitor de astăzi al Sfântului Petru va continua lupta pentru Unitatea Bisericească Europeană. Sub genericul "Să mergem împreună", Papa îşi anunţă direcţia spre care îndeamnă Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă, chemate să participe alături la salvarea Uniunii Europene."
Citeste tot articolul
TEODOR BACONSCHI - "Presupun că Papa Francisc îşi doreşte o apropiere de ortodocşi, pentru că le respectă vechimea şi adevărul apostolic"
"Să ne amintim că Biserica Ortodoxă şi Papalitatea - ca sediu roman al creştinismului latin - sunt cele mai vechi instituţii europene încă prezente. Primii papi au fost doar episcopi ai Romei, adică păstori ai comunităţii creştine din capitala imperiului. În Evul Mediu, Papalitatea a devenit ea însăşi un stat, care domina centrul Italiei."
Citeste tot articolul
"Mi s-a pus diagnosticul alopecie areata"
"Încercaţi să luaţi legătura cu d-l dr. dermatolog Ioan Nedelcu, la cabinetul dumnealui (a fost medic la Spitalul Militar). Fiica mea s-a vindecat cu ajutorul dumnealui şi avea trei ani. Trebuie să renunţaţi la cofeină, băuturile gen cola, ciocolată în exces, tot ce înseamnă prăjeli, rântaşuri. Consumaţi iaurt, mere."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru DUMITRU S. - Drobeta Turnu Severin, F. AS nr. 1356 - "Sfătuiţi-mă ce să fac, sufăr cu prostata"
"Stimate domn, singurul în măsură să vă îndrume şi să vă sfătuiască în problema dvs. rămâne medicul specialist, la care trebuie să ajungeţi periodic, spre a fi la curent cu starea dvs. de sănătate. Adenomul de prostată este cea mai răspândită tumoră benignă (nu este cancer!) întâlnită la bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani, chiar dacă nici cei mai tineri nu sunt ocoliţi de el, în ziua de astăzi."
Citeste tot articolul
Harta reţetelor de slăbit
"Fiecare popor are în tradiţia sa, pe lângă leacuri de sănătate, şi "vicleşuguri" de a slăbi. Cumpăna dintre mâncat şi îngrăşat nu e uşor de ţinut, şi tradiţia joacă un rol important. Decât diete miraculoase, mai bine un stil de viaţă care să te apere, pentru vecii vecilor, de îngrăşat."
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Sănătate din frunze
"Dintre toate părţile unei plante, frunzele muncesc cel mai mult. Ele reprezintă "bucătăria", locul unde din lumină, apă şi câteva adaosuri de-a dreptul miraculoase, se prepară "delicatese", care adesea sunt leacuri-minune pentru bolile..."
Citeste tot articolul
Alergia la polen - Întrebări şi răspunsuri
"Definiţia cea mai simplă a alergiilor ar fi: o eroare a sistemului nostru imunitar. În cazul unei alergii, respingerea intruşilor primejdioşi pentru organism, activitate de o însemnătate vitală pentru supravieţuirea noastră, se îndreaptă împotriva unui fals inamic: alergenul. Pielea şi mucoasele eliberează histamină şi alte substanţe care provoacă inflamaţii, roşeaţă, umflături (ex. pungi sub ochi), mâncărimi, lăcrimare, congestie nazală şi mucozităţi, strănut, slăbirea simţului olfactiv, tuse seacă, dureri de cap."
Citeste tot articolul
Emoţiile şi gemoterapia
"Printre multe alte descoperiri uimitoare făcute de-a lungul timpului, un grup de cercetători finlandezi a conturat o hartă corporală a emoţiilor umane. Fiecare emoţie pe care o trăim, fie că este dragoste sau fericire, frică sau mânie, este resimţită în mod direct în anumite zone ale corpului. Există, deci, o legătură între emoţii (mai ales conflicte emoţionale) şi diferite organe, de aceste aspecte ocupându-se medicina psihosomatică."
Citeste tot articolul
Uleiuri preţioase
"Folosite încă din antichitate, uleiurile vegetale sunt la loc de cinste şi în cosmetica de azi. Le întâlnim încorporate în produse de îngrijire sau sub formă pură. Ca să aibă efect, trebuie să fie de calitate şi potrivite tipului de piele pe care-l aveţi. Le găsiţi la plafaruri, magazine naturiste şi farmacii. Seara este cel mai bun moment pentru a aplica uleiuri."
Citeste tot articolul
Paşi uşori către vară
"Vremea paltoanelor a trecut şi prisosul de kilograme se vede cu ochiul liber. Rochiile plesnesc, blugii crapă. Urâm oglinda, ne simţim obosiţi, graşi şi mai ales vinovaţi. Câteva diete simple şi uşoare sunt binevenite în luna MAI."
Citeste tot articolul
Să-l ajutăm pe Lucky!
"Câteodată, întâmplările pe care le trăim ne sunt date ca să ne cunoaştem mai bine, alteori, ele ne ajută să-i cunoaştem pe cei cu care ne întâlnim sau lângă care trăim. Acum câteva zile am găsit la marginea unui cimitir sătesc un căţel rănit, care nu putea merge, ci se târa folosindu-se doar de picioarele din faţă. Era atâta de epuizat de foame şi de suferinţă, încât de-abia mai scâncea. Nu era chip să-l lăsăm acolo părăsit."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Solicităm de urgenţă un puişor de pisică, în vârstă de aproximativ 3-4 luni, dacă este posibil din tată - Persan şi mamă - Birmaneză. Dorim ca pisoiaşul să aibă blăniţa neagră şi să semene cu cel din poză! Bucureşti, tel. 0723/17.84.21"
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
"Stimată redacţie "Formula AS", Mulţumesc din suflet tuturor celor care au rupt din puţinul lor şi mulţumesc şi Fundaţiei dvs. Cu ajutorul bănuţilor strânşi, am reuşit să ajung cu fetiţa la Spitalul clinic de Psihiatrie "Dr. Alexandru Obregia" din Bucureşti, unde i s-a stabilit diagnosticul de cefalee de vortex, şi i s-a dat tratament, urmând să mergem la control."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
Stimată doamnă Sânziana Pop, Mă numesc Igna Daniela şi locuiesc în satul Mihai Bravu din judeţul Bihor. Văzând deschiderea revistei spre durerile oameneşti, doresc să-mi împărtăşesc şi eu suferinţele împreună cu dvs., poate se găseşte şi pentru mine o rază de speranţă."
Citeste tot articolul
Limba computerelor este a doua limbă vorbită în România
"În primăvara aceasta, în Bucureşti, am asistat la un concurs care a strâns floarea informaticii tinere din România. Erau elevi ai liceelor noastre, dar şi studenţi români de elită, de la prestigioase universităţi din străinătate, veniţi să predea ştafeta zmeilor mai mici, ce zburdau dezlănţuiţi pe computere."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Nu ştiu unde am auzit sau citit o frază care i se potriveşte lui Radu Paraschivescu: "vapoarele sunt la adăpost în port, dar nu pentru asta sunt făcute". Portul lui, de om de carte - redactor, traducător, romancier - l-ar ţine la adăpost de calamităţile, de escalada aberaţiilor, de mizerabilele derapaje ale "realităţii româneşti"."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Am observat că persoanele în vârstă par a se fi oprit cu preferinţele muzicale, literare, cinematografice la anii tinereţii şi maturităţii lor. Nu sunt dispuşi să accepte alt mod de a gândi şi reflecta realitatea schimbată şi în schimbare, judecată ca "decadentă". Vă previn că romanul pe care vi-l recomand azi nu e pentru cei cu acest fel de gândire stagnantă."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Încă de la "Cruciada copiilor" (2005) am recunoscut vocaţia de romancieră, cum nu avem decât foarte puţine în literatura română, a Florinei Ilis. Cărţile ei ulterioare au confirmat că e romancieră de cursă lungă, capabilă să construiască lumi fictive laborios articulate, să înglobeze documentarul, imaginaţia şi "ştiinţa literaturii" în naraţiuni ample."
Citeste tot articolul
Cei care ştiu să îmbătrânească frumos
"E duminică după-amiază. Un vânt călduţ de primăvară adie în rafale, ridicând nori subţiri, de praf, de pe stradă. Calea Griviţei e aproape pustie, doar ici, colo, câţiva bătrâni stau în faţa porţilor caselor scăpate de demolare, urmărindu-mă cu privirea. Caut numărul 48, acolo trebuie să fie o casă mare, cu etaj, despre care ştiu că e pe lista monumentelor istorice din Bucureşti."
Citeste tot articolul
RUXANDRA MANIU - "Am noroc, am mare noroc, începând de la părinţi, până la oamenii pe care i-am întâlnit în viaţă"
"De mică aveam aşa, o plăcere, de a sta printre oameni şi de a-i amuza. La mesele de sărbători, eu mă costumam în tot felul de personaje şi dădeam spectacole. Îmi plăcea să fac asta foarte tare. Ţin minte că aşteptam cu nerăbdare o ocazie de a ne strânge cu toţii, ca eu să îmi etalez talentele. Bunicii îmi ţineau isonul. Mă uit prin albumele foto: eram o caraghioasă. Ei, şi normal că toate astea trebuiau să se concretizeze în ceva, nici nu cred că mi-ar fi stat bine la un birou sau... eu ştiu?"
Citeste tot articolul
Şi a fost... Premiera spectacolului "Jack şi vrejul de fasole"
"Sâmbăta trecută, în atmosfera boemă, tinerească şi cosmopolită a centrului vechi al capitalei, la Sala Rapsodia, a fost prilej de sărbătoare în rândul iubitorilor teatrului pentru copii. S-a jucat în premieră "Jack şi vrejul de fasole" - cel mai proaspăt spectacol al Teatrului "Ion Creangă"."
Citeste tot articolul
VIORICA MACOVEI - interpret de muzică populară - "Românii devin mai patrioţi şi mai credincioşi după ce pleacă din ţară"
"Eu sunt legată de Bucovina nu doar prin naştere, ci şi prin prezent: trăiesc aici! Iar pe lângă frumuseţea ei de poveste, partea asta de nord a ţării este încă tihnită, destul de bine ancorată în tradiţie. Şi nu mă refer doar la tradiţia culturală, ci şi la felul nostru de a trăi. Pentru cei crescuţi în spirit bucovinean, lucrurile care contează formează un triunghi de nedesfăcut: familia, tradiţia şi credinţa. Între ele, credinţa este coroana, cel mai important element."
Citeste tot articolul
Părintele ANTIM DAVID - stareţul Mânăstirii "Schitul Măgureanu" din Bucureşti - "Am trăit printre sfinţi"
"Părintele Antim David este un călugăr adevărat, cu dor de rugăciune şi însingurare, deşi trăieşte în mijlocul Bucureştiului. Larma din jur îl tulbură, dar o biruie. Părintele este şi un intelectual rafinat, cu un doctorat în filosofie..."
Citeste tot articolul
Secretele marilor regine - De la Hatşepsut la Ecaterina cea Mare
"Puţine au fost femeile care au reuşit să apuce cu mână de fier hăţurile puterii statale, fără a sta cuminţi, în umbra vreunui bărbat. Puţine, e drept, dar memorabile! În urma lor n-au rămas moştenire, haos şi sărăcie, ci state puternice, bogate şi influente. Care o fi fost secretul izbândei lor? Există un mister? În căutarea unui răspuns, iată poveştile câtorva dintre aceste femei fascinante, care au făcut istorie la cel mai înalt nivel."
Citeste tot articolul
La microfon - DAVID COVERDALE
"Se anunţă o vară fierbinte, cu evenimente muzicale... clocotitoare! Ne vor călca pragul artişti internaţionali renumiţi şi trupe care au făcut istorie: Tom Jones, Michael Bolton, Ed Sheeran, Bon Jovi, The Cure, Whitesnake, Metallica, Slayer... Unii dintre ei i-au mai bucurat prin prezenţă pe iubitorii români de muzică bună, în vreme ce alţii vin la noi pentru prima dată."
Citeste tot articolul