Sâmbăta trecută, în atmosfera boemă, tinerească şi cosmopolită a centrului vechi al capitalei, la Sala Rapsodia, a fost prilej de sărbătoare în rândul iubitorilor teatrului pentru copii. S-a jucat în premieră "Jack şi vrejul de fasole" - cel mai proaspăt spectacol al Teatrului "Ion Creangă".
Gongul se anunţase pentru orele 18, dar efervescenţa s-a făcut simţită cu mult mai devreme. Rând pe rând au început să se adune în foaierul teatrului de pe Lipscani, doamne, domni şi domnişoare, cu fraţi ori surori, cu copii sau nepoţi, prieteni şi apropiaţi, poate chiar admiratori ai actriţelor din spectacol. Copiii şedeau la poză, la uriaşul afiş cu litere de-o şchioapă - "Jack şi vrejul de fasole"; în jur - numai zâmbete de revedere, saluturi şi reverenţe, foială plăcută de aşteptare, de nou, cu emoţia aferentă unei respectabile premiere de teatru.
Spectacolul a început cu totul inedit..., cu doi menestrei zblobii răsăriţi de nicăieri, în mijlocul sălii, aparent fără nicio legătură cu subiectul piesei (Graţiela Teohari-Duban şi Dan Clucinschi) şi-apoi, uşor, pe nesimţite, lumina s-a micşorat, iar cei prezenţi au fost proiectaţi direct în miezul poveştii.
Un Jack adolescent, naiv şi visător, în persoana actorului Ciprian Niculae, ne-a introdus în atmosfera unei gospodării sărăcuţe de la o margine de sat, unde el şi mama lui îşi duceau traiul de pe o zi pe alta.
Povestea o ştiţi, a fost scrisă iniţial de australianul Joseph Jacobs, dar pentru "Ion Creangă", scenariul şi adaptarea au fost semnate de Octavian Jighirgiu şi Andreea Darie.
Va să zică, perceptorul satului vine să ceară dările în aur sau grâne, mama nu are cu ce plăti şi-aşa hotărăşte să vândă vaca - singura lor avere. În spectacol, momentul este unul savuros, cu comic de situaţie şi un reuşit pasaj de musical. Ba mai mult, e impresionantă tuşa regizorală (ce poartă amprenta lui Octavian Jighirgiu) în care perceptorul, dincolo de atribuţiile meseriei, îşi lasă la vedere latura umană, plină de compasiune, sfârşind prin a părăsi scena în hohote de plâns.
Milky - văcuţa cea bălţată - este şi ea un personaj în sine, nărăvaş şi plin de haz, care îl mână ea pe Jack pe drumul către târg. Aşa se face că personajele noastre nimeresc într-o poiană fantastică, unde copacii cântă şi dansează, iar prin ceaţa deasă a dimineţii răsare un străin misterios, care-l ştie pe Jack după nume şi care-i face acestuia o propunere de nerefuzat, cu care sigur nu se poate întâlni decât o dată-n viaţă: îi oferă, iniţial, patru boabe de fasole magică în schimbul văcuţei. Jack, în inocenţa lui şi cu dorinţa arzătoare de a-şi scăpa mama de povara grijilor, se-nvoieşte să facă târgul, visând deja, cu ochii deschişi, la viaţa îndestulată, uşurinţa şi libertatea în care vor trăi de pe urma fasolicii magice. Mare bucurie a fost pe capul lui să vadă că în buzunarul hainei a găsit nu patru boabe, ci opt plus una bonus.
Fasolea magică a prins chiar viaţă pe scenă: "Nu e fermecată,/ Ba e fermecată/ Fasolea asta toată.../ E fermecată", iar cele opt plus una boabe magice au cântat (muzica spectacolului e semnată de Eduard Petru Jighirgiu) şi au dansat (coregrafia: Victoria Bucun), animând atmosfera din sală. Remarcabile sunt şi costumele şi decorul, create de soţii Roxana şi Andrei Răduţ.
Întors acasă radiind de speranţă, Jack aleargă la mama lui să-i povestească isprava. Dar de această dată, mama blândă şi protectoare, personificată de actriţele Cerasela Popescu / Vera Linguraru, care, de obicei, se purta cu băgare de seamă ca nu cumva să răpească inocenţa băiatului, acum chiar nu-şi mai putu stăpâni furia şi neputinţa. Însă Jack reuşeşte să se fofileze din calea ei şi, încrezător şi senin, continuând să creadă în adevărul cuvintelor rostite de străin, a plantat boabele de fasole. Peste noapte, boabele nu numai că au încolţit şi au răsărit, dar plăntuţele au crescut şi-au crescut, s-au înălţat şi s-au răsucit, s-au căţărat printre nori şi s-au învârtoşat până la cer... Foarte reuşite au fost şi light & video design-ul, ce poartă amprenta lui Adrian Buliga, Radu Nechit şi Vlad Bacalu.
Mare le-a mai fost mirarea celor doi când, ieşind din casă să salute zorii zilei ce venea au dat cu ochii de vrejul uriaş, al cărui capăt nici nu se putea zări. Jack chicotea fericit, fasolea chiar era magică! Şi-aşa a început aventura! Jack, mânat de curiozitate, abia se mai putea stăpâni să nu urce pe vrej. Mama, entuziastă, îşi făcea socoteli ce să-i dea băiatului, saci sau coşuri, să-i dea găleţi să culeagă cât mai multă fasole.
Dar Jack, urcând pe vrej, nu a ajuns la fasole, ci - stupoare - în tărâmul de dincolo de nori, unde a dat peste fata împăratului (Eliza Teofănescu / Ştefania Cîrcu) ajunsă acum o bătrână cu cosiţe ca de lână, împletite în fuioare albe. Aceasta l-a sfătuit pe tânărul nostru erou să meargă la castelul fermecat ce se zărea în depărtare, castel stăpânit acum de căpcăun (Cristian Boeriu) şi soţia acestuia (Oana Bănuţă) şi să facă în aşa fel să ia găina cu ouă de aur (Cezar Vlad Popescu), piticul cu barbă cântătoare (Constantin Rotaru) şi harpa vorbitoare (Andreea Gaica).
Mergeţi să vedeţi acest spectacol şi, dacă vă luaţi un moment să priviţi ... printre rânduri, veţi descoperi un mesaj pe cât de subtil pe atât de puternic: lăsaţi seminţele dorinţelor voastre să încolţească, credeţi în ele cu toată fiinţa voastră şi miracolele nu vor conteni să apară!
Spectacolul Jack şi Vrejul de Fasole se joacă în luna mai în zilele de 14, 21, 28 mai, ora 10:00, la Sala Rapsodia (Str. Lipscani 53).