Fiecare emoţie pe care o trăim, fie că este dragoste sau fericire, frică sau mânie, este resimţită în mod direct în anumite zone ale corpului. Există, deci, o legătură între emoţii (mai ales conflicte emoţionale) şi diferite organe, de aceste aspecte ocupându-se medicina psihosomatică. Spre exemplu, sentimentul de neputinţă, lipsa controlului asupra noastră sau lipsa creativităţii afectează tiroida; frica poate însoţi afectarea plămânilor, dar mai ales a rinichilor şi a oaselor ("ţi-a intrat frica în oase" sau de la frică simţi "răceală pe şira spinării"); ura, gelozia, furia pot afecta ficatul şi vezica biliară; supărarea şi durerea sufletească "lovesc" direct în inimă ("s-a îmbolnăvit de inimă rea") etc.
La ora actuală, sunt recunoscute ca "tulburări psihosomatice" numeroase afecţiuni: cardiovasculare (unele cazuri de hipertensiune arterială şi aritmii cardiace), respiratorii (astm bronşic), gastrointestinale (ulcer, colon iritabil), endocrine (afecţiuni tiroidiene, diabet zaharat), dermatologice (dermatoze, eczeme, psoriazis), diferite probleme alergice, tulburări alimentare (bulimia, anorexia nervoasă), obezitate, cazuri de infertilitate etc.
Pentru a trata eficient bolile cu componentă psihosomatică este important să ţinem cont de participarea emoţiilor la declanşarea şi evoluţia bolii, pe care ar trebui să încercăm să le modulăm, altfel spus, să le facem mai puţin nocive.
Gândurile şi emoţiile negative sunt toxice şi otrăvitoare nu numai pentru minte şi suflet, ci şi pentru trup în aceeaşi măsură, pentru că alterează fiziologia globală, influenţând negativ funcţiile întregului organism (sistem nervos, endocrin, imunitar, digestiv etc.). Funcţionarea improprie a diverselor aparate şi sisteme conduce astfel la formarea de toxine endogene, la reţinerea lor în corp şi la perturbarea funcţionării întregului organism.
Atenţie, o emoţie negativă sau un conflict emoţional NU este determinat direct de un eveniment, ci de modul în care persoana respectivă resimte la nivel psihic acest eveniment declanşator! Percepţia persoanei este cea care asociază unui eveniment (ceartă, spaimă, despărţire etc.) o anumită emoţie; intensitatea şi localizarea efectelor acesteia depinde de intensitatea şi tipul trăirii interioare. Deci, indiferent ce boală avem, este important să ne întrebăm DE CE ne-am îmbolnăvit! În procesul de însănătoşire este ideal să asociem terapiei clasice, alopate, şi alte terapii sau să acţionăm de la debut cu acestea: homeopatie, terapie florală Bach, gemoterapie, acupunctură etc., pentru că sunt mai blânde şi acţionează asupra cauzelor bolii.
Omul este o fiinţă complexă, care înglobează corpul, intelectul, emoţiile şi sufletul. Starea de sănătate este rezultatul unei adevărate arte a vieţii, prin intermediul căreia trupul, mintea şi sufletul sunt menţinute într-o stare de armonie perfectă - atât a fiecăreia în parte, cât şi a întregului format din ele.
Gemoterapia (tratamentele cu muguri de plante) ne poate ajuta în modelarea emoţiilor şi în buna funcţionare a sistemului nervos. Când suntem agitaţi, stresaţi sau anxioşi, putem apela la următoarele extracte gemoterapice:
* Extractul din muguri de Tei argintiu este principalul produs gemoterapic cu efect de calmare, de relaxare, de combatere a anxietăţii şi a stresului, fiind un real ajutor şi în cazul tulburărilor de somn. Nu prezintă toxicitate sau risc de acumulare, ca atare poate fi folosit în pediatrie, geriatrie, sarcină sau în cazul organismelor debilitate. Orice patologie apărută pe fond de stres beneficiază de asocierea acestui produs!
* Extractul din muguri de Smochin, pe lângă efectul cunoscut la nivelul stomacului, are şi acţiune de reglare psiho-somatică; combate repercusiunile stresului, mai ales la nivel digestiv (ulcer sau gastrită de stres, bulimie etc.).
* Extractul din mlădiţe de Păducel întăreşte inima obosită, ajută în hipertensiune arterială şi în manifestări psiho-somatice apărute în caz de anxietate, menopauză, boală Basedow, palpitaţii, insomnie, acufene, vertij.
Când suntem obosiţi mental, folosim tonice nervoase, iar din gemoterapie vă recomand complexul Polygemma 8 astenie psihofizică şi memorie, care conţine seminţe de Mesteacăn, mlădiţe de Rozmarin, muguri de Stejar şi rădăcină de Ginseng siberian, fiind indicat în oboseală accentuată şi suprasolicitare nervoasă. Creşte rezistenţa organismului la condiţiile de stres şi revitalizează organismul, atât fizic, cât şi psihic.
Sistemul nervos are nevoie şi de protecţie, în special în perioadele obositoare din viaţă, cu suprasolicitare (un examen, un serviciu nou, un conflict emoţional prelungit) sau ca urmare a înaintării în vârstă - treptat, creierul se deteriorează şi este util să îl protejăm. Prin gemoterapie avem o serie de opţiuni:
* Extractul din muguri de Măr pădureţ acţionează asupra majorităţii sistemelor (îndeosebi nervos şi cardiovascular). Are efecte de tonifiere, dar şi de relaxare, optimizând funcţionarea unui organism obosit. Intervine şi în tulburări ale apetitului (anorexie, bulimie, orthorexie), este util în detoxifierea generală şi reechilibrarea organismului (în plus, are şi acţiune generală alcalinizantă). Se administrează doar după pubertate, datorită efectului de reglare hormonală la ambele sexe.
* Extractul din muguri de Gingko biloba reduce fenomenele de degradare a funcţiilor intelectuale la vârstnici şi îmbunătăţeşte capacităţile cognitive la tineri; ajută în caz de vertij, ischemie cerebrală, tulburări de circulaţie periferică.
* Extractul din muguri de Arin negru îmbunătăţeşte circulaţia la nivel cerebral, deci ajută în caz de sechele de hemoragie sau ischemie cerebrală (post-AVC), involuţie cerebrală a vârstnicului, oboseală mentală, scăderea memoriei, demenţă senilă.
Dr. MONICA SPÎNU,
medic specialist Medicină de familie
Pentru mai multe informaţii puteţi vizita site-urile https://www.gemoterapie.ro/ şi https://www.plantextrakt.ro/