Se anunţă o vară fierbinte, cu evenimente muzicale... clocotitoare! Ne vor călca pragul artişti internaţionali renumiţi şi trupe care au făcut istorie: Tom Jones, Michael Bolton, Ed Sheeran, Bon Jovi, The Cure, Whitesnake, Metallica, Slayer... Unii dintre ei i-au mai bucurat prin prezenţă pe iubitorii români de muzică bună, în vreme ce alţii vin la noi pentru prima dată.
Prezentă pentru a patra oară în România, legendara trupă britanică Whitesnake, care făcea furori în anii '80, cu David Coverdale (fost solist Deep Purple) vine să-şi promoveze proaspăt lansatul disc, "Flesh & Blood". Este cel de-al 13-lea din istoria trupei britanice şi a fost lansat pe 10 mai. "Tot timpul compun ceva. Sunt veşnic la chitară sau la pian... Am dat tot ce aveam noi mai bun în realizarea discului ăstuia. Sperăm că o să vă placă şi să-l ascultaţi cu mare plăcere. Să vă placă măcar atât de mult pe cât ne-a plăcut nouă să-l facem", spunea solistul trupei, David Coverdale.
Jumătate dintre celelalte 12 albume de studio lansate până acum de formaţia britanică au primit Discuri de Platină sau de Aur. Iar noul album, lansat de curând, a început să stârnească interes printre fanii formaţiei, care le apreciază stilul chiar şi la mai bine de patru decenii de la lansarea trupei. "Pot să zic cu mâna pe inimă că sunt un handicapat tehnic... Da, sunt chiar un handicapat, când vine vorba de calculatoare şi internet şi alte chestii de astea moderne. Pe vremea mea nu existau. Când aveam eu 20 de ani .... eh, altele erau distracţiile. Nici maşinile nu se mai fac la fel de sexy ca pe vremea mea....", spunea plin de umor David într-un recent interviu radiofonic.
Dar chiar dacă vremurile s-au schimbat, Whitesnake reuşeşte să se menţină în topuri pe un loc onorabil, după mai bine de patru decenii de existenţă. Adevărată veterană a scenei rock, formaţia a fost creată de David Coverdale în 1978, la doi ani după ce a părăsit Deep Purple.
Englez născut în Yorkshire, David (acum are 67 de ani) şi-a dorit toată viaţa să cânte. A început să ia muzica în serios pe la 14 ani, iar la 15 ani, cânta în prima lui trupă. Şi-a găsit drumul către succes relativ repede, căci la 22 de ani a ajuns să fie solistul faimoasei trupe Deep Purple. A fost o poveste de dragoste furtunoasă, ce s-a terminat însă brusc, căci la scurt timp, formaţia s-a dizolvat. "Mi-a fost frică să părăsesc Purple. Băieţii ăia erau viaţa mea, mulţumită lor am fost descoperit, dar în acelaşi timp, îmi doream şi să plec", se confesa David într-un interviu mai vechi. În cei trei ani cât apucase să cânte alături de ei (din 1973 şi până în 1976) au lansat împreună trei albume: "Burn", "Stormbringer" şi "Come Taste the Band". Apoi, după ce Deep Purple s-a destrămat, David a pornit într-o carieră solo. A lansat rapid două albume unul după altul: "White Snake" (1977) şi "Northwinds" (1978), dar a realizat repede că nu îi place să cânte de unul singur şi a pus bazele unei noi formaţii, Whitesnake, formaţie a cărei constantă a fost chiar David Coverdale şi muzica compusă de el, în timp ce colegii de trupă instrumentişti s-au tot schimbat. Oricum, David a ales să cânte numai cu muzicieni unul şi unul, precum: Jon Lord şi Ian Paice (foşti colegi la Deep Purple), chitaristul Steve Vai, sau toboşarii Cozy Powell (Black Sabbath) şi Anysley Dunbar (care a colaborat cu Frank Zappa şi David Bowie).
Primul album lansat de Whitesnake s-a numit "Trouble" (1978) şi s-a bucurat de un succes moderat. David nu s-a lăsat însă descurajat şi a dat lovitura cu albumul numărul patru "Come an' Get It" (1981) care a urcat pe locul doi în topurile britanice. Şi dacă în primii ani de activitate, criticii îi încadrau la blues rock, începând cu albumul "Slide It In" (1984), muzica trupei a căpătat accente din ce în ce mai puternice de heavy metal. Au perseverat, şi în 1987, odată cu discul intitulat "Whitesnake", trupa britanică reuşea să pătrundă în forţă şi pe piaţa muzicală americană.
Absolut toate discurile lansate de Whitesnake până acum au ajuns cel puţin în Top 50 în Marea Britanie, iar 6 dintre ele în Top 10.
Azi, Whitesnake e compusă din David Coverdale (solist), Tommy Aldridge (tobe), Reb Beach (chitară), Michael Devin (bas), Joel Hoekstra (chitară) şi Michele Luppi (clape).
Printre cele mai cunoscute piese ale formaţiei se numără "Here I Go Again", "Ain't No Love In The Heart Of The City", "Is This Love", "Love Ain't No Stranger" şi "Fool For Your Loving", melodii ce vor răsuna şi pe 1 iulie, pe scena Arenelor Romane din Bucureşti, alături de cântece de pe noul lor album. ?n deschidere, va urca pe scenă formaţia Siska, din Italia.
(Biletele se găsesc în reţeaua iabilet şi au preţuri cuprinse între 159 lei şi 349 lei.)