FRANŢA
Moderaţie şi calitate
Că francezii sunt printre cei mai "subţiri" oameni din lume nu este un mit. Cifrele nu pot fi contrazise: populaţia Franţei se laudă cu cel mai mic procent de obezitate din Europa. De necrezut, având în vedere că ea este ţara croasanturilor, a brânzeturilor grase şi a vinului. Mâncaţi din toate... dar cu moderaţie, ar fi una dintre tainele siluetei francezilor. Unul dintre regimurile de slăbit la mare modă în Franţa recomandă, de pildă, ca o zi să mănânci doar un sfert din porţia obişnuită, pentru ca a doua zi să mănânci normal. "Mâncaţi cu inteligenţa, nu cu stomacul", spunea celebra regină a modei, Coco Chanel. Exact aceeaşi abordare este urmată de francezi şi în ceea ce priveşte alcoolul: nu există masă nestropită cu vin, dar doar un pahar pentru doamne şi două pentru bărbaţi.
Un alt principiu e calitatea, care primează în faţa cantităţii. Adică: puţin, dar bun!
SPANIA
Tapas
"Festina lente", spuneau romanii. Vrednici urmaşi ai lor, spaniolii cultivă şi ei încântarea de a se bucura de fiecare înghiţitură. Drept urmare, au creat tapas-ul, un sortiment de aperitive sau gustări mici, care se degustă în tihnă, lăsând loc şi pentru vorbit. Şi ce să vezi, s-a dovedit că lentoarea mâncatului are proprietăţi de slăbit. Cercetătorii de la Universitatea din Madrid au realizat un studiu care dovedeşte că există o legătură directă între alimentaţia lentă şi scăderea în greutate. De asemenea, controlul porţiilor este una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele care încearcă să slăbească, or, tapasul înseamnă o porţie minusculă, cu mai puţine calorii, ceea ce e esenţial pentru a slăbi. Şi, nu în ultimul rând, cu tapas aveţi libertatea de a combina mai multe alimente sănătoase, pentru a crea varietate în dietă.
AFRICA DE SUD
Poftiţi la ceai rooibos
Numit şi ceai roşu african, dulce natural, aromat şi plăcut la gust, ceaiul rooibos este o băutură populară în Africa de Sud. Însă spre deosebire de alte băuturi dulci, el are o mulţime de beneficii pentru sănătate şi chiar ajută la slăbit. De-a lungul timpului, el a fost preparat în felurite moduri, cald sau rece, simplu sau în amestec cu alte ingrediente. În cafenelele din Africa de Sud, SUA şi Australia, se servesc băuturi ce conţin ceai sau concentrate de ceai rooibos la care se adaugă lapte şi vanilie. Important pentru slăbit este faptul că ceaiul rooibos evită accesele de foame şi menţine glicemia constantă. Astfel, este de mare ajutor pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus. Mod de preparare: turnaţi o cană de apă clocotită peste o linguriţă şi jumătate de ceai. Lăsaţi la infuzat 5-10 minute, apoi strecuraţi. Se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi.
JAPONIA
Agar-agar
Agar-agar este o substanţă gelatinoasă, obţinută dintr-un tip de alge roşii comestibile.Vândută sub formă de benzi deshidratate sau pulbere (în magazine naturiste, supermarketuri şi farmacii), aportul său caloric este aproape zero. După ce este consumat, agar-agar îşi triplează volumul în stomac şi astfel scade apetitul. În plus, proprietăţile sale de gelifiere "captează" unele grăsimi şi zaharuri consumate, ceea ce sporeşte acţiunea de eliminare şi detoxifiere. Pe scurt, agar-agar creşte saturaţia şi scade numărul de calorii ingerate, oferind în acelaşi timp nutrienţi. Fără gust, este uşor de încorporat în dietă, cu condiţia să nu depăşească 3 grame pe zi (din cauza posibilelor efecte laxative). De exemplu, turnaţi un gram de pulbere de agar-agar într-o ceaşcă de ceai sau cafea, în supă, sau într-un fel de mâncare, la sfârşitul gătitului.
FINLANDA
Practicaţi mersul nordic
"Mersul nordic" are specific faptul că mişcarea e însoţită de beţe, cu scopul de a forţa şi braţele să se mişte. Braţele şi umerii sunt puse la treabă într-o mişcare complexă, care arde cu 20% mai multe calorii, comparativ cu mersul în care sunt antrenate doar picioarele. Rezultatele studiilor recente indică faptul că mersul nordic poate creşte cheltuielile calorice cu 65%, fără a crea impresia de efort suplimentar. În oricare anotimp al anului, este o modalitate simplă de a profita la maximum de plimbarea zilnică. (Ar mai fi de adăugat că Finlanda e ţara lacurilor şi a pădurilor nesfârşite (ocupă 90% din suprafaţa ţării), unde poluarea e un cuvânt, practic, necunoscut.
NORVEGIA
Mişcare în aer liber
Plimbarea face parte din calendarul cotidian al norvegienilor. Oricât de grea a fost ziua de muncă, după-amiaza cuprinde o oră de mişcare în aer liber, prin parcurile şi pădurile care înconjoară oraşele. În weekend pleacă la drum întreaga familie, aproape fiecare norvegian dispunând de o căsuţă (nu vilă!) la ţară. Chiar şi pe zăpadă, ploaie sau în frig, norvegienii merg la serviciu pe jos sau cu bicicletele, cel mai răspândit mijloc de transport din Ţările nordice. Aproape toate oraşele lor sunt proiectate pentru ciclism. Cu atâta mişcare, cum să te îngraşi? Plus că în Norvegia poluarea aerului este aproape de zero, oamenii nu inspiră bioxid de carbon, ci oxigen, care întreţine arderile şi metabolismul. Mersul pe jos sau pe bicicletă este, deci, o formă de conservare a sănătăţii, dar şi o modalitate foarte bună de a pierde în greutate, care îmbunătăţeşte şi starea de spirit prin creşterea nivelului de energie. Plimbarea nu costă bani. Ne-ar prinde bine şi nouă la sănătate şi ne-ar subţia trupurile amorţite în faţa televizorului.