Somnul naţiunii naşte monştri
"Va fi, oare, 2019, pentru România, un an "altfel"? Mulţi români speră că, după tulburatul 2018, anul Centenarului, 2019 va aduce schimbările care-i vor permite ţării să iasă din prăpastia în care au împins-o politicieni iresponsabili, preocupaţi doar de propria bunăstare. 2018 a dezvăluit că multe din personajele ce bântuie scena publică a ţării nu sunt reprezentative pentru aspiraţiile şi proiectele ei."
Citeste tot articolul
Doctoratele, la vedere!
"Puţine proiecte legislative gândite şi propuse de opoziţie şi-au făcut loc pe agenda parlamentară a ultimilor doi ani, nu mai vorbim ca ele să fie serios discutate ori să treacă de procedura de vot şi să devină legi, trimise spre promulgare preşedintelui. Din acest punct de vedere, nicicând nu am stat mai prost, în cele trei decenii de democraţie originală de după Revoluţia (şi ea originală!) din decembrie 1989."
Citeste tot articolul
Timişoara renaşte
"La Universitatea "Federico II" din Napoli, Palazzo Gravina, unde funcţionează Facultatea de Arhitectură, s-a deschis expoziţia "Manifest pentru Patrimoniu - Timişoara Premium Exposed City", care poate fi vizitată din 18 decembrie 2018, până în 13 ianuarie 2019. Principalii organizatori: Academia di Romania din Roma, Asociaţia Expose Architecture şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş."
Citeste tot articolul
Pe stradă, cu "Formula AS" - Ce aşteptaţi de la noul an?
"2019?! 2019 o să fie cel mai frumos an din istoria omenirii! Nu, nu, nu glumesc. Bine, recunosc, glumesc un pic. Sunt aşa de fericită... N-am cuvinte... La începutul lui martie o să fiu pentru prima oară mămică! Şi cred că numai o mamă poate înţelege prin ce trec. Să simţi cum creşte o minune în tine, s-o simţi cum se mişcă, zvâcneşte, cum se bucură..."
Citeste tot articolul
"Ce se poate face pentru lipsa poftei de mâncare?"
"Dragi cititori, am un băieţel de aproape 4 ani, care nu are deloc poftă de mâncare. Trebuie să-l forţez, să-l amăgesc, să-l "mituiesc" ca să mănânce ceva. Cred că dacă nu l-aş hrăni o săptămână, tot nu s-ar plânge de foame. Am fost cu el la pediatru, i s-au făcut analize, dar nu s-a găsit nimic în neregulă"
Citeste tot articolul
"Îmi puteţi recomanda un remediu pentru revigorarea organismului?"
"Întrucât sunteţi bolnavă de diabet, este necesar să vă trataţi în primul rând această afecţiune care generează un dezechilibru major al metabolismului, cu influenţe grave asupra întregului organism. Fiind şi o persoană vârstnică, la solicitarea dvs. de a vi se indica unele mijloace de revigorare a organismului, v-aş recomanda următoarele preparate româneşti, care vă permit un tratament eficient, uşor de aplicat şi ieftin."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VIRGIL - Iaşi, F. AS nr. 1342 - "Cum îi pot uşura suferinţa soţiei mele, bolnavă de Alzheimer?"
"Nu există încă un tratament care să vindece maladia Alzheimer. Medicaţia şi îngrijirea familială sunt singurele terapii care pot încetini evoluţia şi atenua simptomatologia complexă, în cazul acestei boli degenerative debilitante. Medicamentele folosite în mod obişnuit nu pot, din păcate, stopa evoluţia bolii, dar pot ameliora simptomele."
Citeste tot articolul
"M-am vindecat de mastoză chistică, cu o reţetă din «Formula AS»"
"Sunt o cititoare fidelă a revistei "Formula AS", în care fiecare dintre noi poate să găsească sfaturi legate de sănătate, de viaţă. Vă scriu aceste rânduri pentru că şi eu, într-o bună zi, "m-am trezit" cu o problemă de sănătate gravă: mastoză chistică. M-am prezentat la medic, dar tratamentul alopat pe care l-am urmat nu prea a dat rezultate."
Citeste tot articolul
Cele mai vechi medicamente din lume - Ceaiurile din plante
"Fiecare european bea, în medie, circa 25 l de ceai pe an. Bine-ar fi dacă consumul ar creşte, pentru că ceaiul verde, ceaiul negru şi ceaiul de plante sunt mult mai sănătoase decât cafeaua. Şi sunt cele mai vechi "medicamente" din lume. O ceaşcă cu ceai - ce idee bună, mai ales acum, când ne simţim înfriguraţi, din cauza umezelii şi a ceţii de-afară!"
Citeste tot articolul
Afecţiunile dermatologice în sezonul rece: PSORIAZISUL şi VITILIGO - Dr. LUCIAN RUSSU, medic specialist dermato-venerolog
"Pe primul loc este psoriazisul, o afecţiune care are ca principal factor declanşator stresul. Stresul poate să fie emoţional, chimic, dar şi de mediu. În lunile de iarnă, frigul este un factor major de stres. Chiar şi trecerea de la toamnă la iarnă reprezintă un stres intens pentru bolnavii cu psoriazis, pentru că frigul se instalează brusc şi organismul nu are timpul necesar să se adapteze."
Citeste tot articolul
Forţa tămăduitoare a liniştii
"Gălăgia ne îmbolnăveşte. Creierul are nevoie de pace, pentru a se reface. Zgomotul se află pe locul doi între factorii de mediu care ne ameninţă sănătatea. Pauzele ce întrerup gălăgia permanentă a zilei au efectul benefic al unui medicament. Iar pentru aceasta, n-avem nevoie de o reţetă de la doctor, ci doar de câteva ore în care "să comutăm pe silenţios"."
Citeste tot articolul
Relaxare rapidă
"Nu mai putem trăi fără pauze. Stresul a devenit un adevărat ucigaş, nu doar al stării noastre de sănătate, ci şi al stării noastre mentale şi sufleteşti. Şi nu e vorba de pauzele de la capăt de săptămână, ci de pauze zilnice, care să ne readucă liniştea de care avem nevoie. Cele trei metode care urmează, practicate cu consecvenţă, au efect garantat."
Citeste tot articolul
Cinci gesturi care destind
"Fină, mobilă, în permanenţă deshidratată, zona din jurul ochilor cere o îngrijire corectă prin folosirea unei creme speciale. Aplicaţi-o cu gesturi uşoare, care să stimuleze circulaţia, să dreneze şi să decongestioneze. În program - aplicarea cremei, prin tapotări uşoare, cu vârful degetelor, apoi masaje pe arcada sprâncenelor, cu arătătorul, dinspre nas către tâmplă..."
Citeste tot articolul
Reţete de iarnă
"Există o mulţime de alimente în cămările şi frigiderele noastre, care pot să ne ajute să fim frumoase, fără a mai recurge la produsele scumpe din prăvălii. Iată câteva "reţete" pe care le puteţi prepara fără dificultate, menite să vă înfrumuseţeze obrazul."
Citeste tot articolul
Luşcu
"După înfăţişare, ai fi zis că e câine la oi. Mare, alb şi lăţos, avea însă nume de floare: Luşcu - de la luşcuţă, o floricică parfumată şi albă care creşte în Maramureş prin toate grădinile. Fără să fi fost vreodată dresat, îşi cunoştea îndatoririle mai ceva ca un om. Cuvintele nu aveau niciun secret pentru el, atâta doar că nu putea răspunde la ele."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Tigrişorul Codiţă este un motănel superb, în vârstă de aproximativ un an şi jumătate, este sterilizat şi după comportament pare cel mai impunător mascul alfa. Are o personalitate foarte puternică, trece de la momente în care pare foarte serios şi independent, ca numai după câteva clipe să devină afectuos şi dulce."
Citeste tot articolul
Festin cu varză, sfeclă şi ţelină
"Mâncărică de varză albă (vegetariană). Se curăţă varza, se îndepărtează cotorul şi se taie frunzele fâşii late de circa 2 cm. Se curăţă şi celelalte legume şi se taie: morcovii ştifturi, cartofii cubuleţe şi pătrunjelul rondele. Se dă în clocot zeama de legume, se introduce zarzavatul şi se fierbe aproximativ 5 minute, după care"
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Asociaţia Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare a fost înfiinţată în anul 2010, cu scopul de a sprijini din punct de vedere spiritual, cultural, educaţional şi material familiile aflate în dificultate, mai ales cele cu mulţi copii, bătrâni, precum şi cetăţeni aflaţi în nevoi sau rămaşi fără sprijin, bolnavi de boli grave sau incurabile, indiferent de naţionalitate, confesiune, sex sau apartenenţă politică."
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
"Dragă revistă "Formula AS", Acum, în preajma Anului Nou, ţin să vă mulţumesc din suflet pentru că ne-aţi ajutat şi dacă v-am împovărat cu cererea noastră, vă rog să ne iertaţi. Cu ajutoarele trimise de dvs., am reuşit să strâng bani, dar trebuie să mai aşteptăm, deoarece constructorul e ocupat cu o casă care a ars, face două cămăruţe acolo, şi pe urmă vine la noi."
Citeste tot articolul
Balada câinelui poliţist
"Conform legii, în România, câinii poliţişti sunt consideraţi "mijloace fixe". Obiect de inventar. Ca o maşină, o uniformă sau piesă de mobilier. Spre sfârşitul vieţii acestor câini, adică după ce se "amortizează" investiţia, aceste "mijloace fixe" se "casează", ca orice lucru îmbătrânit, ce nu mai funcţionează corespunzător. Chiar dacă sunt fiinţe, şi nu obiecte."
Citeste tot articolul
Dragă "Formula AS"... Daruri de la cititori
"Dragi doamne şi domni cititori ai revistei "Formula AS", Suntem iarăşi la un prag de trecere între ani, un moment de sărbătoare şi de răgaz, când printr-o tradiţie împământenită în paginile revistei, ne mulţumim unii altora pentru tovărăşia pe care ne-o purtăm cu fidelitate de-atâta timp."
Citeste tot articolul
Cum să facem rost de timp
"Ne tot plângem că n-avem timp. Că muncim prea mult ca să ne mai ocupăm şi de noi. Că n-avem vreme de sănătate, de prieteni, de familie, de plimbări în natură..."
Citeste tot articolul
RONA se mărită! E nuntă în cartier
"Acesta este sentimentul pe care-l avem: să suntem foarte tineri. Doi copii care se ţin de mână. Dar lucrul acesta pe care-l facem noi funcţionează doar când cuplul este atras de o căsătorie, nu doar de o relaţie. Funcţionează când "da"-ul este total, rostit din toţi rărunchii, când este cu azi şi cu mâine. Până la urmă, logodna asta face: îţi ia cu mâna fricile legate de căsătorie."
Citeste tot articolul
CRISTINA STRUŢEANU - "Am preluat, vrând-nevrând, încărcătura de valori a unei lumi duse pe copcă"
- Pentru ca textul acesta să fie înţeles pe deplin, trebuie să vă spunem că d-na Cristina Struţeanu este mama unor prozatori de vârf ai generaţiei tinere, Filip şi Matei Florian, ceea ce n-a împiedicat-o să se pună şi ea pe scris, la vârsta de 70 de ani. Rădăcina scrisului în familie e puternică. Ea începe cu Slavici, marele prozator ardelean -
Citeste tot articolul
Părintele DINU POMPILIU - Biserica "Şerban Vodă" din Bucureşti
"Să ştiţi că noi, la parohia Şerban Vodă, serbăm Anul Nou în biserică. Pentru că e un moment al bilanţului - ce am realizat, cu ce am rămas restanţi, atât în plan practic..."
Citeste tot articolul
Mari maeştri spirituali ai vremurilor noastre
"Fiecare epocă îşi are înţelepţii şi mentorii ei. Spre marele nostru noroc, în această eră a globalizării, avem lesne acces nu doar la învăţăturile maeştrilor spirituali autohtoni, ci şi la cele ale învăţaţilor străini, din Orient şi Occident, deopotrivă. Comparându-le învăţăturile, constatăm că, deşi provin din culturi complet diferite, ei propovăduiesc, în general, aceleaşi mesaje de iubire, compasiune şi toleranţă..."
Citeste tot articolul
Săptămâna 11-17 ianuarie
"Sfârşitul de săptămână ar putea să fie tulburat de nişte reparaţii care se cer făcute fără întârziere. O altă variantă e că putem avea de-a face cu o persoană care doreşte să-şi impună voinţa, vezi Doamne, spre binele nostru. E cazul să ne ferim de locuri sau persoane rău famate. Marele benefic Jupiter şi visătorul Neptun se întâlnesc înr-un aspect care ne cam subminează simţul realităţii."
Citeste tot articolul
"Băiatul" din "Dosarele X" - DAVID DUCHOVNY în concert la Bucureşti - "M-am apucat să cânt la chitară aşa... ca să mă aflu-n treabă"
"Carismaticul actor newyorkez, care a devenit cunoscut în lumea largă în 1993, după rolul Fox Mulder din "Dosarele X", este posesorul unei licenţe pentru limba şi literatura engleză, obţinută la Princeton University, şi al unui masterat la Yale University, în acelaşi domeniu. Iar înainte de a deveni actor, a scris o bucată de timp poezie, însă a făcut-o mai degrabă ca să cucerească fetele decât de dragul de-a scrie. Acum, după mai bine de 25 de ani de actorie, s-a apucat serios de scris şi de... muzică."
Citeste tot articolul