Nu există încă un tratament care să vindece maladia Alzheimer. Medicaţia şi îngrijirea familială sunt singurele terapii care pot încetini evoluţia şi atenua simptomatologia complexă, în cazul acestei boli degenerative debilitante.
Medicamentele folosite în mod obişnuit nu pot, din păcate, stopa evoluţia bolii, dar pot ameliora simptomele. Toate medicamentele aprobate pentru tratarea deficitelor cognitive ale formelor uşoare sau moderate de boală aparţin familiei de medicamente numite inhibitori de colinesterază. Aceste medicanente, care acţionează prin creşterea concentraţiei de acetilcolină la nivel cerebral, sunt Ariceptul, Reminylul, Exelonul şi Cognexul, acesta din urmă fiind şi primul medicament aprobat pentru tratamentul maladiei Alzheimer. Ocazional, poate fi necesară administrarea de sedative uşoare, antidepresive sau antipsihotice, pentru îmbunătăţirea problemelor de comportament ce însoţesc această maladie (somnolenţă, agitaţie, depresie etc.).
Fără a intra în amănunte, trebuie precizat că, în viitor, se aşteaptă rezultate promiţătoare, prin aplicarea unor strategii terapeutice care includ tratamentul antiamiloid, medicaţia antiinflamatorie, antioxidanţii şi compuşii neurotrofici. Din fericire, unele principii farmacodinamice, care aparţin clasei de medicamente amintite anterior, se regăsesc în anumite remedii naturiste, ceea ce face ca bolnavii de maladia Alzheimer să beneficieze de un ajutor real în gestionarea problemelor caracteristice bolii.
Astfel, un tratament complementar al maladiei Alzheimer trebuie să includă Ginsengul siberian sau indian, Ginkgo biloba, complexul vitaminic B, vitamina E, Zincul şi Magneziul, în asociere cu L-carnitina, Lecitina, Colina (lăptişor de matcă, polen), enzime digestive pentru o mai bună asimilare a nutrienţilor indispensabili (acizi graşi, aminoacizi, oligoelemente etc.) Totodată, sunt de mare ajutor uleiurile esenţiale de bergamotă, levănţică, busuioc, ylang-ylang şi gemoderivatele obţinute din muguri de Arin negru, mlădiţe de Sequoia şi muguri de Mesteacăn. Sigur, aceste remedii trebuie individualizate în conformitate cu necesităţile obiective ale bolnavului şi ţinând cont de patologiile asociate. Pentru alte lămuriri contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Ştie cineva un tratament eficient pentru psoriazis?"
(Răspuns pentru MIHAI-CRISTIAN S., F. AS nr. 1340)
Afecţiune frecventă, cutanată, capricioasă, ce evoluează în pusee cu remisiuni şi recidive, uneori pe durata întregii vieţi, psoriazisul are o etiopatogenie încă discutabilă, cercetările şi investigaţiile din ultima vreme făcând progrese însemnate.
În cazul acestei dermatoze eritemato-scuamoase, predominantă la sexul masculin, se iau în calcul unele tulburări metabolice de origine genetică sau infecţioasă, imunologice, psihoafective, ereditatea, clima, factori glandulari (reacţia timusului), tulburări ale metabolismului, lipidelor şi protidelor, reacţii de natură alergică, factori nervoşi emoţionali puternici, stres moderat pe perioadă lungă de timp, tulburări neuro-vegetative etc.
Erupţia (apariţia bolii) începe cu mici elemente roşiatice (pete) lucitoare, acoperite de scuame fine de culoare albă, sidefie, în jur având un "halou acromic" de 1-2 mm, cu senzaţie pruriginoasă discretă.
Dacă vom înlătura pelicula decolabilă-scuamoasă, vom observa o hemoragie mică punctiformă pe suprafaţa leziunii, ca nişte picături de rouă. Acesta este semnul hemoragiei punctiforme şi se numeşte psoriazis gutat.
Tratamentul sistemic este de durată, mecanismul de regenerare a epidermei fiind dereglat de o epidermopoieză supraabundentă - accelerată (3-7 zile, în loc de 27-30 zile), cât este normal.
Tratament - rezultate foarte bune, cu remisiuni pe durată de timp lungă, s-au obţinut prin asocierea băilor cu: urzică, mărul-lupului, pelin şi tătăneasă, de 2 ori pe săptămână, 3 luni de zile, vit. A, F, D, E şi B12, ungerea zonelor afectate cu unguente "Elocom Plus" (Australia), Psorifix şi, obligatoriu, regim alimentar.
Curele termale heliomarine la Eforie (Techirghiol) au efect extraordinar. Încercaţi şi tratamentul cu Psorilax, un produs revoluţionar, cu compoziţie specială, ce elimină senzaţia de mâncărime şi reface celulele epiteliale cu uşor efect analgezic.
Contactaţi compania ROMVAC, tel. 0799/31.33.32 şi urmaţi o terapie cu Imunoglobuline. Pentru a regla sinteza excesivă de proteine şi de cheratină, încercaţi crema cu uree 20% şi ulei de argan virgin, Transvital. Tratamentul trebuie urmat până dispare ultima leziune. Regimul va fi lacto-vegetarian, sărac în grăsimi - 6 luni.
Multă sănătate!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Răcesc foarte repede şi mă vindec doar cu antibiotice"
(Răspuns pentru OANA - Bucureşti, F. AS nr. 1343)
Sezonul rece şi intrarea în colectivitate, mai ales în cazul copiilor, sunt inevitabil asociate cu apariţia afecţiunilor în sfera ORL. Întâlnim forme mai uşoare sau cu debut fulminant de viroze, sinuzite, guturai, răceală, gripă, laringite, traheite etc. Lăsate netratate sau tratate necorespunzător, acestea pot duce la complicaţii destul de grave, infecţii, scăderea imunităţii, agravarea unor afecţiuni deja existente etc. Tocmai de aceea este indicat să mergem la medic pentru a avea un diagnostic şi un tratament bine stabilite, să respectăm indicaţiile lui şi ale farmacistului în administrarea corectă, precum şi durata tratamentului. În tratarea unei "răceli" se fac multe greşeli. Să reţinem câteva aspecte importante: o răceală NU se tratează cu antibiotice; febra este un răspuns al organismului în urma unui agresor, la fel şi rinoreea (curge nasul); o tuse seacă (uscată, măgărească) NU se tratează cu expectorante; gripa, spre deosebire de răceală, este asociată cu dureri de corp, dureri musculare, epuizare, febră; este esenţial să consumăm ceaiuri calde, supe, legume şi fructe proaspete, care să susţină organismul prin aport de vitamine. Produsele pe bază de paracetamol, în concentraţii mari şi pe perioade lungi de timp, pot afecta funcţia hepatică, deci NU se asociază mai multe produse care conţin paracetamol. Ca de fiecare dată, putem apela cu încredere la remediile naturale sub diferite forme: ceaiuri, capsule, tincturi, siropuri, cele mai indicate plante în aceste perioade fiind muşeţelul, cimbrul, menta, pătlagina, salvia, mugurii de pin sau brad, uleiurile volatile mentolate pentru inhalaţii etc. Igiena bucală şi nazală este esenţială, iar în acest sens, putem folosi spray-uri cu apă de mare, sau amestecăm acasă: 1 linguriţă de sare grunjoasă într-un pahar cu apă caldă şi folosim această soluţie pentru gargara şi curăţarea nasului. Pentru a evita apariţia recidivelor provocate în general de o imunitate scăzută şi pentru a grăbi procesul de vindecare, vă recomand administrarea VirusBlock Forte. O formulă de succes canadiană, destinată susţinerii sistemului imunitar, pe bază de ginseng, aloe, astragalus, vitamina C şi zinc, VirusBlock Forte are efect rapid încă de la primele semne de răceală, crescând capacitatea naturală de apărare a organismului şi având în acelaşi timp un efect tonic general.
Multă sănătate!