1. Exerciţii de atenţie
Ce se obţine cu ele? - Prin intermediul celor cinci simţuri - văzul, auzul, mirosul, gustul şi pipăitul - percepem stimulii exteriori, care declanşează în noi gânduri, sentimente ori senzaţii şi exercită diverse influenţe. Totuşi, sunt foarte puţini cei capabili să valorifice în viaţa lor de zi cu zi forţa pozitivă a simţurilor. Cu ajutorul exerciţiilor de atenţie, veţi reuşi să le redeşteptaţi sensibilitatea.
Ce trebuie avut în vedere? - Atenţia poate fi exersată oricând şi oriunde. Căci ea nu înseamnă altceva decât a percepe ceea ce se întâmplă acum, în secunda prezentă. Gândurile, sentimentele, dispoziţiile afective sunt lăsate să intre în cap şi apoi să plece. Pentru a deprinde atenţia, aveţi la dispoziţie o sumă de exerciţii mai scurte sau mai lungi (vezi mai jos). Însă nimic nu vă împiedică să vă concentraţi şi în împrejurări cotidiene dintre cele mai banale, de pildă la masă, asupra alimentelor din farfurie: cum arată ele, ce arome degajă, cum este consistenţa lor când le mestecaţi, ce gust au...
Pentru cine sunt indicate? - Pentru persoanele care trec prin viaţă în goana mare şi nu mai au răgazul de a sesiza ce se petrece în preajma lor. Având simţurile treze, ni se deschide o nouă perspectivă asupra vieţii, care ne permite să examinăm situaţiile dificile şi dintr-un alt unghi de vedere. Aceasta ne poate relaxa enorm.
Căi scurte de recâştigare a calmului
* Opriţi caruselul gândurilor negative - V-aţi înfuriat? Aveţi senzaţia că vă vor plesni tâmplele? Rămâneţi imobili, fixând privirea în depărtare. Dacă nu reuşiţi, odihniţi-vă ochii pe un obiect frumos. Ridicaţi capul în aşa fel, încât bărbia să fie îndreptată puţin în sus. Împreunaţi mâinile la ceafă şi duceţi coatele în lateral. Percepeţi conştient ceea ce vedeţi. Respiraţi în tot acest timp şi imaginaţi-vă că obiectul respectiv emană un parfum minunat, pe care dvs. îl lăsaţi să vă pătrundă în coşul pieptului, făcându-l să se dilate încet.
* Vreţi să risipiţi o mânie păstrată prea multă vreme - Folosiţi-vă de fantezia dvs., pentru a recompune în amănunt portretul persoanei care v-a enervat şi confruntaţi-vă cu ea în imaginaţie. Strigaţi-i pe un ton răstit: "Te previn, ai întrecut orice limită!" Strigând, daţi afară aerul din plămâni, expirând cu forţă în direcţia "adversarului". Cearta imaginară vă va face plăcere, iar mânia se va domoli.
2. Relaxarea musculară progresivă după metoda Jakobson
Ce se obţine cu ea? - Acest procedeu de relaxare, destul de uşor de învăţat, a fost conceput în anii '30 de medicul american Edmund Jakobson. Ideea de bază: orice tensiune psihică se manifestă printr-o tensiune musculară. Şi invers: prin relaxarea progresivă a musculaturii devine posibilă şi eliminarea stărilor psihice tensionate. Practicând consecvent metoda, veţi face să dispară pe termen lung simptomele stresului şi veţi fi mai calmi, indiferent de context.
Ce trebuie avut în vedere? - Principiul este cât se poate de simplu: într-o poziţie relaxată, încordaţi, pe rând, câte o grupă de muşchi, pentru 5-6 secunde, după care o detensionaţi brusc. Va urma o fază de relaxare de 30-60 secunde, în cursul căreia trebuie să observaţi cum se simt muşchii de această dată. Astfel se detensionează rând pe rând toate grupele principale de muşchi.
Faceţi o probă
Ridicaţi umerii spre urechi cât de sus puteţi, lăsând braţele să atârne lejer. Menţineţi încordarea pentru şapte secunde, apoi vă destindeţi. Cu siguranţă, veţi băga de seamă că simţiţi zona umerilor mai relaxată.
Spre liniştea interioară, pas cu pas
* Staţi în picioare, cu spatele drept, în echilibru stabil.
* Ascultaţi-vă corpul, urmărind să descoperiţi eventualele tensiuni care ar exista în interiorul lui.
* Respiraţi liniştit şi profund în direcţia porţiunilor contractate, până când muşchii se relaxează.
* Apoi mutaţi-vă greutatea de pe un picior pe altul şi începeţi să mergeţi.
* Faceţi cu grijă fiecare pas, concentrându-vă total asupra mersului.
* Bucuraţi-vă de simplul fapt că vă mişcaţi. Fără scop, fără destinaţie, fără gânduri apăsătoare.
3. Mindful Walking
Ce se obţine cu el? - Într-o traducere foarte liberă, mindful walking ar însemna "mersul cu conştientizare deplină" adică, în ultimă instanţă, îmbinarea mersului cu atenţia. Este o formă de meditaţie utilizată de milenii în Asia, mai ales de către budişti. Şi în acest caz, i se cere practicantului să fie cu totul prezent în ceea ce face - aici şi acum. Încercaţi să conştientizaţi tot ce simţiţi când păşiţi: tăria sau moliciunea pământului, frigul sau căldura, masarea labei piciorului de la călcâi la vârf. Exerciţiul poate fi practicat în casă, în curte, pe stradă, sau cel mai bine într-o pădure. Concentrarea pe mers instaurează un calm minunat.
Ce trebuie avut în vedere? - Dacă în timpul mersului vă apar prea multe sentimente şi gânduri, concentraţi-vă pe respiraţie.
Pentru cine este indicat? - În special pentru cei cărora le vine greu să stea nemişcaţi la exerciţiile efectuate în poziţia şezând sau culcat.