Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g varză, 250 g morcovi, 250 g cartofi (nesfărâmicioşi), 2 rădăcini de pătrunjel (circa 40 g), 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apă), 1 l lapte, 30 g făină, 40 g unt, 1/2 legătură mărar verde, sare, piper măcinat proaspăt.
Mod de preparare: Se curăţă varza, se îndepărtează cotorul şi se taie frunzele fâşii late de circa 2 cm. Se curăţă şi celelalte legume şi se taie: morcovii ştifturi, cartofii cubuleţe şi pătrunjelul rondele. Se dă în clocot zeama de legume, se introduce zarzavatul şi se fierbe aproximativ 5 minute, după care se încorporează laptele bătut bine cu făina şi apoi untul şi se lasă să fiarbă încă 4 minute, amestecând din timp în timp. Se adaugă mărarul, spălat şi tocat mărunt, sare şi piper şi se serveşte cu pâine de casă (ţărănească) unsă cu unt şi presărată cu mărar verde.
Ragout de ţelină cu rulouri de peşte
Ingrediente (pentru 3 persoane): 750 g ţelină (rădăcină), 1/2 lămâie, 3 linguri ulei, 1 căţel de usturoi, 1-2 linguriţe curry, 150 g smântână, sare, 400 g fileuri de peşte dezosat, piper, 1/2 legătură coriandru, 4 linguri vin alb sec (sau concentrat de legume), zeamă de lămâie, sare de mare.
Mod de preparare: Se curăţă ţelina de coajă şi se taie fâşii subţiri şi lungi de un deget. Se opăreşte lămâia, se cojeşte, şi jumătate din coajă se taie, de asemenea, fâşii subţiri. Ţelina şi coaja de lămâie se prăjesc puţin în uleiul încins şi apoi se lasă să se dunstuiască - cu capac - circa 5 minute. Se adaugă usturoiul pisat, praful de curry şi smântâna, se mai lasă să dea câteva clocote şi se gustă de sare. Se spală fileurile de peşte, se zvântă, se taie în două pe lung, se sărează, se piperează, se presară peste fiecare câte puţin coriandru, se rulează şi se prind - eventual - cu scobitori. Se aşază peste ţelină cu "lipitura" în jos (ca să nu se desfacă), se toarnă peste ele vinul şi se dunstuiesc - cu capac - încă vreo 8-10 minute, până când peştele s-a fiert. Se presară sarea de mare şi se servesc cu garnitură de orez.
Sfeclă roşie umplută
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 sfecle (de circa 200 g fiecare), 6 linguri ciuperci tăiate mărunt, 2 cepe mici (de arpagic), 1 lingură de ulei, 400 g cartofi făinoşi (fierţi), 200 g brânză de vaci condimentată cu ierburi, piper, 1/2 legătură codiţe de ceapă verde, sare de mare, 200 g smântână subţire (sau frişcă nebătută).
Mod de preparare: Se spală bine sfeclele (cu peria) sub jetul de apă şi li se taie căpăcelul. Cu o linguriţă se scobeşte miezul, lăsându-se o margine de circa 1 1/2 cm. Se fierb aproximativ 8 minute în apă cu sare, se întorc cu gura în jos şi se lasă să se scurgă. Ceapa şi ciupercile se taie mărunt, se prăjesc puţin în uleiul încins şi se lasă să se răcească. Se zdrobesc cartofii cu furculiţa, se amestecă cu ceapa, ciupercile, brânza şi codiţele de ceapă verde tăiate rondele. Se sărează, se piperează şi, cu amestecul astfel preparat, se umplu sfeclele, care se aşază într-o formă rezistentă la foc. De jur împrejurul lor se pune miezul scobit, condimentat cu sare şi piper, iar deasupra se toarnă smântâna. Se acoperă forma cu un capac, se bagă în cuptorul încins la 170°C şi se lasă aproximativ 75 de minute. Pentru ca umplutura să nu se închidă prea tare la culoare, la jumătatea timpului de copt, capacul poate fi înlocuit cu hârtie de pergament.
Sfeclă la cuptor cu sos de hrean şi mărar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cartofi nefăinoşi (a circa 150 g fiecare), 8 sfecle mici (în total 1 kg), 2-3 linguriţe chimen, 2-3 linguri sare grunjoasă, 2 linguri ulei, 1 legătură mărar, 400 g smântână, 450 g iaurt, 4-5 linguriţe hrean (gata preparat), sare, piper, zahăr.
Mod de preparare: Se spală sfecla şi, udă, se presară cu puţin chimen şi sare grunjoasă, după care se înfăşoară în folie de aluminiu şi se aşază într-o tavă unsă. Printre sfecle se pun cartofii bine spălaţi, se presară şi ei cu sare şi chimen şi se bagă la cuptor. Se lasă să se pătrundă circa o oră şi un sfert la 200°C (se încearcă dacă sunt gata cu vârful unui cuţit). Legumele coapte se servesc cu un sos preparat din smântână şi iaurt, în care se încorporează hreanul, mărarul tocat, sare, piper şi zahăr şi se amestecă bine.