Momentul adevărului
Praful şi pulberea s-a ales din programul de guvernare al PSD-ului, exact aşa cum au prevăzut aproape toţi specialiştii în economie. "Magicianul" (penal) Darius Vâlcov, omul din spatele fantezistului proiect al lui Liviu Dragnea, şi-a închipuit, fără să încerce măcar o simulare pe model (cum se impune în orice ştiinţă socio-economică), o posibilă schimbare a legilor "de fier" ale economiei.
Citeste tot articolul
Săptămâna 16-23 februarie
Sfârşitul de săptămână care urmează eclipsei de Soare din Vărsător nu este unul dintre cele mai vesele. Interacţiunea dintre Marte şi Neptun poate genera stări tulburi, nesiguranţă, lipsă de direcţie. E normal ca, din când în când, să fim chinuiţi de astfel de dubii. Nu prea avem energie şi, ca un făcut, tocmai acum trebuie să ne ocupăm de consecinţele unor acţiuni trecute, de care speram că am scăpat.
Citeste tot articolul
România "dodoloaţă". Ce vis frumos!
În Basarabia, anul Centenarului Marii Uniri debutează spectaculos. Câteva comune de peste Prut au demarat procesul Unirii Republicii Moldova cu România. Publicistul Valeriu Dulgheru din Chişinău a publicat un excelent studiu istoric pe această temă. Dacă, până la data apariţiei acestui editorial, şapte comune au semnat deja Declaraţia de unire cu Ţara, este de aşteptat ca, la sfârşitul lunii următoare, să avem toate localităţile basarabene semnatare ale declaraţiilor de unire.
Citeste tot articolul
Divanul lui Freud
Când tânărului Mark Zuckerberg i-a venit, în 2004, ideea Facebook-ului, ambiţiile acestei mini-reţele în care studenţii puteau împărtăşi între ei fotografii, idei sau recomandări, nu depăşeau graniţele campusului de la Universitatea americană Harvard. Reţeaua era doar un prilej să vezi ce "boboace" au intrat în anul întâi sau ce preocupări are tânărul chipeş din anul III, pentru care ai făcut o pasiune la cursul de Istorie.
Citeste tot articolul
THEODOR PALEOLOGU - "Visez la o şcoală ultraclasică şi hipermodernă!"
"Trăim într-o ţară în care politicienii vorbesc prost, preoţii predică prost, profesorii predau plicticos, şi am numit doar trei meserii în care vorbirea e fundamentală. Or, retorica ne ajută să ne facem înţeleşi. O să vă mire, poate, dar cursurile de retorică de la Casa Paleologu sunt printre cele mai căutate. Avem o ofertă foarte bogată, de la introducere în retorică, până la retorica imaginilor, sau la cursuri despre exprimarea emoţiilor. Ideile trebuie susţinute emoţional, iar emoţia trebuie adaptată la mesaj."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SANDINA - Focşani, F. AS nr. 1298 - "Cum scap de gonartroză fără operaţie?"
Tratamentul gonartrozei (artroza genunchiului) ca, de altfel, şi al altor tipuri de artroze cu diferite localizări (coloana vertebrală, membre superioare, articulaţiile coxo-femurale etc.) este orientat, în general, spre diminuarea disconfortului şi, dacă este posibil, îmbunătăţirea mobilităţii articulare prin exerciţii fizice, tratament medicamentos sau, în formele avansate, chirurgical, mai ales când vorbim despre deteriorarea, pe termen lung, la nivelul articulaţiei şoldului şi genunchiului.
Citeste tot articolul
Prof. univ. dr. CONSTANTIN MILICĂ - Pancreatita şi cancerul pancreatic
"Pancreasul este o glandă anexă a tubului digestiv, lungă de 3 cm şi cu greutatea de 70-80 grame, situată orizontal în spatele stomacului. Capul pancreasului este în contact direct cu duodenul, iar coada pancreasului ajunge până la nivelul splinei. Dereglarea funcţională a pancreasului, mai frecvent la persoanele vârstnice, constă din incapacitatea pancreasului de a sintetiza fie enzimele digestive, fie insulina, ceea ce poate duce la pancreatită sau la diabet zaharat."
Citeste tot articolul
Topul alimentelor care alungă foamea
În mulţimea de alimente pe care le punem zilnic în farfurie, există unele de mare ajutor pentru dietele de slăbit. Satură repede şi ţin de foame. Bogate în proteine şi fibre care se umflă în stomac, ele nu provoacă creşteri de glicemie, fiind aliaţi de nădejde pentru cei ce se plâng că le este foame mereu.
Citeste tot articolul
Despre riduri şi soare
Primăvara nu-i ca iarna... Stupidă în aparenţă, afirmaţia aceasta este un veritabil avertisment, când e vorba de frumuseţe. Chiar dacă mai avem încă de aşteptat, vremea îşi descreţeşte fruntea, cerul se înseninează, apare, din nou, soarele. Ei bine, pe cât de mult ni-l dorim sufleteşte (ne scoate din întuneric şi frig), pe atât de mult ar trebui să ne temem de el.
Citeste tot articolul
Vine, în curând, primăvara!
Vă propun o dietă care se ţine 6 sau 3 zile, în funcţie de rezultatul dorit. Condiţia principală: în meniu se folosesc obligatoriu portocale. Dacă aveţi alergie la citrice, înlocuiţi-le cu piersici.
Citeste tot articolul
Întâmplări din zilele noastre - Creditul blestemat
"Nu lăsa banii să stea în calea fericirii tale. Intră pe site-ul nostru şi ia primul credit gratuit!", "Banii sunt mai aproape decât crezi. Aplici online şi în 10 minute primeşti aprobarea creditului" - Sunt câteva dintre zecile de reclame perfide, care ne agasează zi de zi, la tot pasul.
Citeste tot articolul
Natura şi istoria dărâmate cu drujba şi cu buldozerul - Sarmizegetusa Regia la un pas de dezastru
Există o mai veche controversă legată de situl arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care se află nu doar urme de locuire dacică, ci şi o splendidă pădure virgină, veche de sute de ani.
Citeste tot articolul
Mariţa şi tulnicul fermecat
"În micul atelier de lângă şură, unde doniţele şi ciuberele făurite de tatăl ei stau aliniate cuminţi, pe un covor de rumeguş auriu, Mariţa a ales o mână de cârlionţi de lemn, jucăriile ei de peste iarnă. Stă pitită după sobă. E mare neaua afară, vremea Crăciunului e aproape, iar casa lor e plină de poveşti. Bărbaţi înalţi, sfătoşi, cu ţundre din blană de oaie, vin să pună ţara la cale, la un păhar de ţuică. Uneori, se-abate pe la ei şi Saveta Petrichii, care ştie ca nimeni alta să cânte din tulnic."
Citeste tot articolul
La Pârscov, unde se întaină lumea
Drumeagul îngust trece pe sub alaiul coroanelor de salcâmi şi se avântă brusc într-o deschidere luminoasă, peste coama dealului. Dincolo de troiţa de piatră, vechi loc de popas, mai ai de urcat doar muchia abruptă, peste care se cască albastrul cerului. Sus, pe culme, laşi în urmă sminteala grijilor mărunte şi păşeşti cu sfială într-un decor de basm, uitat de lume şi de timp.
Citeste tot articolul
Un virtoz al trompetei - PANCIREL CONSTANDACHE
"Tata e din Cozmeşti, instrumentist, bunicu la fel, străbunicu, instrumentist, verii mei la fel. Eu m-am născut zece kilometri mai departe, la Arsura, satul mamei. Familia ei n-avea treabă cu muzica. La 4-5 ani, ne-am mutat la Iaşi, dar toate vacanţele, până pe la 17-18 ani, mi le-am petrecut la bunici, între Cozmeşti şi Arsura. Bunicul din partea tatălui, Constandache Aurel, era un om tare blând şi credincios, îmi amintesc cum mergeam cu el în pădure, să adunăm lemne uscate."
Citeste tot articolul
Un târg pentru sănătate - "Body Mind Spirit Expo" - ediţia XXIII
Trebuie să vă spun din capul locului că abia de curând am devenit un "fan" al acestui festival, deşi el există în Bucureşti şi în ţară încă din anul 2007. La început nu m-a interesat, pentru că nu mă preocupau în mod concret subiectele legate de sănătate şi terapii complementare. Credeam despre mine că sunt invincibilă - sănătoasă-tun şi super-echilibrată mental şi emoţional şi că voi rămâne aşa, până la adânci bătrâneţi.
Citeste tot articolul
Casa Macca, mărire şi decădere
Să recunoaştem că, în ultimii ani, numeroase case de epocă din Bucureşti au fost consolidate şi renovate, recâştigându-şi strălucirea de altădată. Dar, cu o rândunea, nu se face primăvară. Foarte multe imobile zac, încă, în diferite stadii de degradare, având nevoie urgentă de ajutor înainte de a se transforma în moloz. Una dintre aceste clădiri aflate în suferinţă este situată în Bucureşti, pe strada Henri Coandă, la numărul 11.
Citeste tot articolul
Pr. ADRIAN DIACONU - "Regele Mihai nu şi-a vândut niciodată sufletul, şi cred că în clipa când şi l-a pus în mâinile Mântuitorului Hristos, era împodobit
"Am înţeles că e chemarea Celui de Sus ca eu să fiu în serviciul liturgic şi pastoral al unor personalităţi cu o asemenea dimensiune spirituală. M-a impresionat profund prezenţa Maiestăţilor Lor, Regele Mihai şi Regina Ana, în mijlocul românilor din exil şi dorinţa lor fierbinte de a participa la slujbe în biserici româneşti, întâi la Geneva, pe vremea când locuiau la Versoix, apoi la Lausanne, când s-au mutat la Aubonne."
Citeste tot articolul
Aşa s-a născut legenda - SIMONA HALEP
Poate fi numită marea tenismenă româncă o "legendă"? Cu siguranţă că da! Performanţele ei scot România din mediocritatea în care e ţintuită de peste un sfert de veac şi ne lasă să ne împărtăşim de gustul victoriei. Un vis de glorie...
Citeste tot articolul
Tocăniţă cu sos electro - CARO EMERALD: "Nu am crezut niciodată că voi putea concura cu regele muzicii pop!"
Reţetele de tocană au avut totdeauna succes. Puţin din aia, puţin din ailaltă, până la urmă iese ceva bun de mâncat. Ei bine, şi în muzică se întâmplă câteodată la fel. Puţin swing şi grooving jazz, puţin cinematic tango şi mambo, toate asezonate cu muzică electro, şi succesul e gata. Aşa s-a întâmplat şi cu solista olandeză Caro Emerald...
Citeste tot articolul