Dincolo de troiţa de piatră, vechi loc de popas, mai ai de urcat doar muchia abruptă, peste care se cască albastrul cerului. Sus, pe culme, laşi în urmă sminteala grijilor mărunte şi păşeşti cu sfială într-un decor de basm, uitat de lume şi de timp. De-aici, începe poiana îngustă, cu meri sălbatici, până jos, în vale, unde se-ntinde pădurea de fagi, ca o armată de falnici străjeri. Împrejur, sunt dealurile largi, cu fâneţe pline de mirozne şi câteva cătune izolate, cu case mici cât vârful de ac. Iar dincolo, către asfinţit, se-aştern ţinuturile de taină ale unor vestigii rupestre milenare: peşterile din Munţii Buzăului.
Bunii mei
Aici, la marginea pădurii Gorgane, începe şi povestea noastră, într-o frumoasă zi de mai, 1954. Aşezaţi în iarbă, doi tinerei contemplă spectacolul naturii, peste care înserarea se lasă încet, ca o cortină.
Nicolae şi Maria s-au cunoscut de curând, la Fabrica de Marmeladă din Pârscov - Buzău. El, şef la Biroul de Muncă şi Salarii, ea, abia venită prin transfer tocmai de la Valea Roşie, de lângă Olteniţa. După o iarnă de pomină, cu viscole năpraznice şi troiene cât casa, fata a nimerit parcă în rai. Cei doi îşi vor legumi împreună agoniselile şi, cu trudă, vor ridica cuibul râvnit: o casă frumoasă, cu odăi încăpătoare, cu ogradă din care să nu lipsească nimic din cele trebuincioase omului gospodar. Ei sunt bunicii mei.
Oameni de ieri
Dacă te-ncumeţi mai departe de sat, spre Gorgane, păşeşte smerit şi cu luare aminte la binecuvântarea din jur. Pe-aici au urcat, în drumul lor spre poiană, bunii mei, Nicolae cu Maria lui. Vor poposi mai târziu negreşit, la Icoană, închinându-se Sfintei Fecioare, sprijinită într-o icoană între ramurile bătrânului stejar. Câţiva ani încă, vor sui mai departe, pe drumul Oleşeştiului, în vizită la părinţi, până să se statornicească jos, în ţarina Pârscovului. La anul acesta, 1954, vechiul sat de peste dealuri, oploşit ca o mânăstire departe de lume, forfoteşte de viaţă. Iată-i colo, şezând în pridvor, pe străbunicul Dumitru Popescu, dascăl în Oleşeşti şi notar în Bozioru, alături de străbunica Voica, pe care în copilărie o botezasem "Bătrânica Domnului", pentru că o găseam mereu prosternată în faţa icoanelor. Simple şi binecuvântate i-au fost zilele lângă soba ei de pământ, într-o odăiţă modestă, dar primitoare, alături de casa mare. Şi, când s-a împlinit sorocul, s-a stins într-o rână, pe marginea patului, la nouăzeci şi şase de ani, încercând, pesemne, pentru o ultimă oară, să păcălească moartea.
Pe Mărioara Păunii, fosta vecină a străbunicii, ultimul suflet vechi din Oleşeşti, care se nevoia singură într-o căsuţă dărăpănată, am cunoscut-o prin anul 2012, când se mai ţinea încă pe picioare. Vieţuia acolo uitată de lume, în cătunul pustiu, neştiind că, prin traiul ei aspru, de schimnic, îl mulţumea zilnic pe Dumnezeu. Ca să-i fie de pomenire şi neantul să n-o înghită pe nemeritate, i-am făcut o poză, la care s-a învoit. S-a îndurat Domnul până la urmă şi a primit-o în braţele Lui, nu singură, ci în spitalul din sat, înconjurată de oameni.
Pe bătrânul Ţugui, trăitor şi el pe aceste meleaguri, l-am cunoscut prin 2009, lângă căsuţa lui modestă, care tocmai se pricopsise cu o nouă învelitoare. Am şezut afară, pe buturugile anume puse pentru oaspeţi ori pentru hodina cea binevenită, după truda de peste zi. I-am fotografiat, spre aducere aminte, pe el şi pe bătrânica lui, amândoi împuţinaţi la trup, ca două flăcărui care mai scânteiază încă, răspândind căldură. I-am invidiat atunci, pe ascuns, pentru virtutea simplă de a-şi fi unul altuia de ajuns, înfruntând împreună, din puţina lor agoniseală, pustietatea din jur.
De câte ori mă abat prin Târcov, iscodesc în treacăt o ogradă altădată frumos rostuită, în care şedea nea Pavel, bărbatul ţaţei Ilinca, una dintre surorile bunului. Ei l-au avut pe Ion Zamfira, bărbatul Elenei Zamfira, amândoi foşti dascăli destoinici la şcolile din Trestieni, Pârscov şi Lunca Frumoasă. Acolo, în acaretul din stânga ogrăzii, am degustat, copil fiind, o fasole de neuitat, răsfăţată cu corcoduşe şi dreasă măiestrit, cu niţel mărar. Amintirea se termină cu aşternuturile scrobite, în care am dormit buştean, după o zi de clacă între rubedenii, la cules de porumb, pretext tocmai nimerit pentru taifasurile şi desfătăciunea care au urmat. Ei au fost sufletele acelea smerite, sihăstrite în modestie şi osteneală, zăminţite în ţărna şleaurilor şi robite bucuriei pământului, care s-au nevoit sus, pe colnicele domoale ale Pârscovului. Peste ani, acolo unde glasurile trecutului umpleau văile, sălăşluieşte acum o sălbatică încremenire. Uliţele sunt pustii, potecile s-au pierdut.
Vălul serii acoperă iar, ca într-un ritual funebru, fantoma vechilor case din satele nimănui. O pală de vânt răbufneşte prin geamul spart, în odaia Mărioarei. Se vede, dincolo de pervaz, uliţa pustie, pe care, în iernile de altădată, copii gălăgioşi lunecau cu sania. Câinii cui vor mai lătra, spintecând întunericul, alungând spaimele?
Din marginea poienii, o cinteză răspunde perechii ei, cu ciripeli vii, melodioase. Lumina e galbenă, aerul cald, cerul are culoarea unui alt timp. Să mai zăbovim puţin. Să contemplăm împreună merii aceştia sălbatici, care sunt aici, parcă de la facerea lumii. Multe anotimpuri au trecut de când bunii mei au înfiripat aici într-o seară de mai, în 1954, primele note din valsul fericirii în doi.
Intru încet, cu ochii minţii, pe poarta copilăriei. Plouă diluvian, cu stropi mari, strălucitori, hipnotici. Aerul e rece, mirosul arhaic, de stihii dezlănţuite parcă de un zeu primitiv. Urc prin livezi, spre Oleşeşti. Într-o alergare tăcută, urc. Bunul mă trage întruna de mână, cu palma lui aspră, de atâta grădinărit.
Miroase a pământ. A pământ reavăn.
LUCIAN CREŢU