Mărul
- Alungă foamea -
Avantaje
Nu este o întâmplare că este cel mai consumat şi mai recomandat dintre toate fructele. Având puţine calorii (cam 80 de fruct), mărul conţine pectină, o fibră solubilă care are proprietatea de a forma un gel în stomac, tăind, pur şi simplu, efectul foamei. Faptul că trebuie mestecat îndelung favorizează, de asemenea, saţietatea.
Cum să profitaţi
Alegeţi merele cu "origine ţărănească", sănătoase şi "adevărate". Spălaţi-le bine şi mâncaţi-le cu tot cu coajă, bogată şi ea în fibre şi antioxidanţi. Mestecate timp mai îndelungat, satură şi mai bine.
Fulgii de ovăz
- Alimentul de bază, la micul dejun -
Avantaje
Au un conţinut bogat de proteine vegetale (15%) şi fibre (tot 15%), mai ales fibre solubile, care absorb apa şi formează un gel în stomac. Acest proces duce la saţietate, ajutând în acelaşi timp la scăderea nivelului de colesterol şi de zahăr din sânge.
Cum să profitaţi
Pentru a lupta împotriva foamei de dimineaţă, puneţi o linguriţă de fulgi de ovăz în bolul cu fructe şi iaurt. Pot fi adăugaţi şi în aluatul de prăjituri, supe, sosuri etc.
Pieptul de pui
- Carnea ideală -
Avantaje
Conţine proteine de calitate (23%), cu foarte puţină grăsime şi zero glucide. Aşa se explică de ce este unul dintre cele mai răspândite regimuri alimentare. Totuşi, trebuie respectate două condiţii: carnea se consumă fără piele (unde se adună grăsimile) şi ea trebuie să fie de calitate (bio sau de la curte), nu din crescătoriile industriale, unde găinile sunt hrănite cu antibiotice şi hormoni de creştere.
Cum să profitaţi
Veţi profita mai mult dacă pieptul de pui este gătit uşor (la cuptor sau fript), asezonat cu condimente.
Migdalele
- Satură pe loc -
Avantaje
Sunt bogate în proteine (25%), în fibre (10%) şi în minerale, dintre care mult magneziu, foarte bun împotriva stresului. Dar ele conţin şi lipide (52%), astfel că nu este bine să exageraţi, chiar dacă e vorba despre grăsimi bune, ce ajută la eliminarea colesterolului. Din fericire, satură foarte repede.
Cum să profitaţi
Persoanele care simt nevoia să guste tot timpul ceva şi nu rezistă la tentaţia dulciurilor sau a patiseriilor sunt sfătuite este să aibă permanent la îndemână un pumn de migdale (20-30 g).
- Umple stomacul -
Avantaje
A devenit legendară în reţetele de slăbit. Oferă mult volum, pentru un aport caloric slab (30 de calorii, la 100 ml). Astfel, o farfurie de supă la începutul mesei vă umple stomacul şi va frâna apetitul excesiv. Dar şi peste zi, o cană de supă sau legumele fierte întregi în ea (morcovi, pătrunjel, ţelină, varză, usturoi etc.) rezolvă foamea.
Cum să profitaţi
Preparând-o acasă, chiar dumneavoastră, în loc să o cumpăraţi la plic, mult prea sărată şi plină de aditivi şi materii grase. În funcţie de anotimp, putem varia reţeta supei, la infinit: de praz, de dovlecel, de morcovi, de roşii, de ţelină, de fasole...
Lintea
- Campioana proteinelor vegetale -
Avantaje
Lintea are un index glicemic slab, un conţinut bun de proteine (25%) şi de fibre (17%), care fac din această legumă un aliment de bază în dietele de slăbit. La care se mai adaugă şi un conţinut de potasiu, care face să scadă tensiunea, şi un duo compus din magneziu şi vitamina B6, perfect pentru sistemul nervos.
Cum să profitaţi
Fiartă în apă cu sare şi condimente (cimbru, foi de dafin, piper), poate fi transformată în bază pentru salate cu orice fel de legume. Şi mai bună este gătită (mâncare scăzută) cu puţin untdelemn şi belşug de condimente, la alegere. Are gust minunat, satură şi nu îngraşă deloc. Mâncaţi din ea ori de câte ori vă e foame.
Brânza de vaci
- Gustoasă şi săţioasă -
Avantaje
Are de două ori mai multe proteine decât iaurtul (8% comparativ cu 4%) şi conţine triptofan, un acid aminat esenţial, precursor al serotoninei, hormonul fericirii. Având doar 3% grăsime, este doar moderat-calorică şi foarte săţioasă.
Cum să profitaţi
O lingură de brânză de vaci amestecată, eventual, cu un fruct, iată cel mai bun mijloc de a calma foamea. Dar ea poate fi adăugată în multe alte reţete: amestecată cu usturoi şi verdeaţă, este un aperitiv ideal, iar combinată cu fructe şi miere, un desert care nu îngraşă. Ţineţi-o la îndemână, în frigider, şi puneţi foamea pe fugă când simţiţi că se apropie.
Arpacaşul
- Mititel, dar săţios -
Avantaje
Concurează orezul şi pastele, pentru că are de trei ori mai multe fibre solubile, care favorizează saţietatea. Are, de asemenea, proteine vegetale de calitate şi magneziu. Iar gustul lui aparte te face să îl mănânci cu plăcere şi să te saturi mai repede.
Cum să profitaţi
Nu trebuie fiert prea mult, ca să nu se înmoaie prea tare. Poate fi adăugat în salate, în mâncăruri cu ciuperci şi în supe. Ţineţi în frigider o porţie gata pregătită, într-un bol. Alungă foamea pe loc.
Respiraţia care taie foamea
Exerciţiile respiratorii sunt un mijloc foarte bun de a vă relaxa, o stare mentală în care se luptă mult mai uşor cu foamea. De cele mai multe ori, avem tendinţa de a respira superficial. O respiraţie lentă şi profundă asigură un aport mai bun de oxigen şi un mai bun echilibru hormonal. Focalizarea pe respiraţie ne ajută, de asemenea, să potolim forfota de gânduri care ne face nervoşi şi puşi pe mâncat.
Exerciţiu
* Aşezaţi-vă confortabil, expiraţi profund şi scoateţi un suspin.
* Cu degetul mare al mâinii stângi astupaţi nara stângă şi inspiraţi prin nara dreaptă timp de 3 secunde.
* Expiraţi lent pe gură, cu buzele apropiate, timp de 6 secunde. Repetaţi de 3 ori.
* Acum luaţi degetul de pe nara stângă şi astupaţi nara dreaptă cu degetul mare al mâinii drepte. Respiraţi trei secunde.