Tratamentul gonartrozei (artroza genunchiului) ca, de altfel, şi al altor tipuri de artroze cu diferite localizări (coloana vertebrală, membre superioare, articulaţiile coxo-femurale etc.) este orientat, în general, spre diminuarea disconfortului şi, dacă este posibil, îmbunătăţirea mobilităţii articulare prin exerciţii fizice, tratament medicamentos sau, în formele avansate, chirurgical, mai ales când vorbim despre deteriorarea, pe termen lung, la nivelul articulaţiei şoldului şi genunchiului.
În cazul gonartrozei de formă acută, tratamentul de elecţie este bazat pe antiinflamatoare nesteroidiene - aspirină, ibuprofen sau acetaminofen - pentru formele dureroase, lipsite de inflamaţie. Alte medicamente utilizate pentru tratamentul artrozei sunt inhibitorii selectivi de COX-2 (ciclo-oxigenaza-2). Avantajul acestei clase de medicamente este că produc mai puţine efecte gastrointestinale (durere, sângerare) decât antiinflamatoarele nesteroidiene tradiţionale.
Hialuronatul (substanţa ce se găseşte în mod natural în lichidul articular) este o altă opţiune de tratament în cazul artrozei genunchiului. Preparatele din această substanţă includ hialuronat (Hialgan) şi derivat de hialuronat (Synvisc), iar o cură de injecţii cu unul dintre aceste produse poate determina ameliorarea durerii în cazul gonartrozei. De asemenea, injectarea de corticosteroizi la nivel articular are un puternic efect antiinflamator, care poate reduce edemul, durerea, roşeaţa şi căldura de la nivelul articulaţiei respective. În plus faţă de valoarea lor certă în tratamentul problemelor de insuficienţă adrenală, corticoizii pot fi mijloace terapeutice importante pentru o varietate mare de boli (boli de piele, boli autoimune, alergii, anumite procese tumorale etc.), dar şi patologiile articulare (artrita, artroza) sau în alte tipuri de afecţiuni musculo-scheletice.
Corticosteroizii sunt disponibili sub formă de tablete, forme topice (unguente), picături şi injecţii. Medicamentul se poate injecta direct într-un muşchi, articulaţie sau bursa sinovială şi, deşi riscul reacţiilor adverse prin utilizarea medicamentelor corticosteroide creşte în timp, o doză zilnică de 7,5-20 mg este considerată o doză intermediară şi prezintă risc moderat de reacţii adverse.
Tratamentul naturist complementar utilizează remedii cu proprietăţi antiinflamatoare, analgezice şi regeneratoare ale ţesutului osteo-condric deteriorat. În esenţă, acestea sunt bogate în glucozamină, condroitină şi acid hialuronic, principii active care favorizează sinteza principalilor constituenţi ai cartilajelor articulare: colagenul, condrocitele, proteoglicanii (alcătuiţi din acid hialuronic şi glucozaminoglicani). De asemenea, protejează cartilajele împotriva distrugerii provocate de unele enzime (colagenoze), medicamente antiinflamatoare, corticoterapice, acţiunea radicalilor liberi, procesele autoimune.
Fluxtem articular, Articlar forte, Boswellia, Articular protect sau Supramax au un efect pozitiv asupra cartilajului articular (încetinirea procesului de degradare), restaurează ţesutul cartilaginos şi îmbunătăţesc mobilitatea articulară. Spre exemplu, administrarea orală a hidrolizatului de colagen din produsul Supramax Articulaţii + vitamina C ajută la prevenirea şi încetinirea procesului de degradare a cartilajului articular. În acelaşi timp, din tratamentul patologiilor articulare degenerative ar fi bine să nu lipsească remedii ca: aspirina organică, siliciul organic, acizii graşi mono şi polinesaturaţi (omega), curcumina, gemoderivatele obţinute din muguri de jneapăn sau muguri de viţă-de-vie şi unguentele care deţin proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice demonstrate clinic: Artrophyt, Rumalaya, Osteocicatrat, Eqvagel sau Gheara-diavolului. Precizez că Osteocicatratul şi Eqvagelul sunt unguente de uz veterinar, dar de maximă eficienţă.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"E periculos să operez o aluniţă?"
(Răspuns pentru CORINA - Iaşi, F. AS nr. 1289)
Afecţiune caracterizată prin apariţia de excrescenţe (aluniţe, negi, nevi celulari) la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, papilomatoza, produsă de un virus cu circa 100 tulpini, se manifestă mai mult sau mai puţin vizibil la orice persoană.
La persoanele predispuse genetic şi la cele suferind de maladii imunosupresive, apar tulpini de tip 2, 4 şi 5 din grupul Papiloma virusurilor, dând naştere în diverse regiuni ale corpului la excrescenţe, având în general dimensiuni de 2-3 milimetri, până la 1-2 cm după 10-15 ani, cu forme rotund-ovalare, plane, netede sau filiforme. Aceste veruci se localizează foarte des pe faţă, frunte, dosul mâinilor, gât, nivelul degetelor picioarelor etc.
Atenţie! Nu există persoană neinfectată cu Papiloma virusul uman (HPV).
Papiloamele veruciforme ale feţei au aspectul unor mici proeminenţe emisferice cu 1-2 mm suprafaţă iniţial, predispuse la creştere uşoară (circa 0,01 mm/an, dacă nu sunt tratate).
Cel mai des au culoarea roz sau sunt albicioase. În cazul în care verucile apar în zona genitală/anală (vegetaţii veneriene/condiloame), se impune imediat un examen colposcopic.
Condiloamele acuminate sunt produse de un papiloma virus serologic, diferit de acela al verucilor. Virusul este contagios şi se ia prin atingere sau pe cale sexuală.
Aceste ridicături din planul pielii, de mărime şi formă variabilă, dacă îşi schimbă culoarea în maro, albastru/violet sau negru, se pot transforma în nevocarcinom/melanom cu evoluţie imprevizibilă!
Trebuie evitată traumatizarea aluniţelor prin zgâriere, tăiere cu lama, rupere şi expunere prelungită la razele solare.
Dacă imunitatea organismului este crescută, aceste vegetaţii rămân statice (nu cresc), zeci de ani, neafectând persoana din punct de vedere estetic.
În general, asupra tratamentului se poate pronunţa medicul dermatolog sau chirurg plastician, după o atentă examinare.
Tratamentul uzual constă în electrocauterizarea completă progresivă, crioterapie cu azot lichid, soluţie podofilină 20% aplicată săptămânal, soluţie alcoolică de fenol 30%, suc de rostopască, bitter suedez - tamponări, de 6 ori pe zi, ulei de ricin, podofilin, extract Thuya, Clavusin, Condyline etc.
Pentru a stopa creşterea şi recidiva aluniţelor tratate, este necesar să vă imunizaţi puternic cu: Tre-en-en, Carotenoid complex, Child Life, Trioncolinat, Biiolicaps - 120 capsule, Echinfis, Thymus Plus caps, DVR - Stem Imuno, Telom-R.
Dacă aveţi predispoziţie genetică, fără imunizare permanentă se poate declanşa oricând verucoză generalizată cu virus papiloma tip 3 şi tip 5.
Vă recomand să apelaţi la o metodă ultramodernă de tratament, în cadrul Clinicii "Lasermed" Bucureşti, tel. programare: 021/413.52.50.
Multă sănătate!
"Caut o clinică stomatologică cu preţuri decente pentru implanturi dentare
(Răspuns pentru A.G. - Bucureşti, F. AS nr. 1294)
Neglijarea igienei orale, fumatul şi predispoziţia genetică sunt cauzele principale ale instalării parodontozei. Pentru a evita pierderea dinţilor şi costurile astronomice ale implantului dentar, trebuie să ne prezentăm la medic de două ori pe an, pentru detartraj, mai ales pe arcada inferioară, chiar dacă gingiile nu sunt tumefiate şi nu sângerează.
Avem mai multe stadii de boală: 1. Sângerare la periaj. 2. Halenă sau miros urât al respiraţiei. 3. Gingii inflamate - roşu aprins. 4. Dinţi care se mişcă; 5. Căderea succesivă a dinţilor în timpul masticaţiei.
Înainte de a vizita cabinetul dentar, folosiţi pentru igienizare bucală ceaiul de salvie sau muşeţel, pasta de dinţi "Argentum" (Vivanatura) sau argintul coloidal. Cele mai ieftine plombe, extracţii şi implanturi dentare se fac la Centrul de excelenţă în stomatologie "Dr. Filip" din Bucureşti, cu plata în rate: 6 luni, 12 luni, 36 luni (tel. 0721/15.28.72, 0311/08.71.08). Multă sănătate!
Terapia florală Bach
Este cunoscută de mai mult de 80 de ani în toată lumea pentru efectele ei benefice în echilibrarea tulburărilor emoţionale. Ceea ce iubesc oamenii la această terapie este simplitatea ei, uşurinţa de administrare a picăturilor prescrise şi rezultatele rapide pe care le obţin. Remediile florale Bach sunt inofensive, lipsite de toxicitate, nu dau efecte secundare sau efecte adverse, nu interferează cu medicamentele, nu dau dependenţă.
Indicaţiile remediilor florale:
* Gânduri recurente.
* Eliminarea stresului şi oboselii.
* Eliberarea de frici, anxietate, atacuri de panică.
* Fobii, temeri de eşec, de singurătate, de abandon, de lipsă de iubire.
* Dezamăgire, lipsa chefului de viaţă, depresie, disperare, letargie.
* Teama de a nu pierde controlul.
* Insomnie, epuizare, stare de a fi copleşit de griji şi responsabilităţi.
* Tendinţa de a fi lacom, de a fi critic, de a fi inflexibil, tăios, fanatic, posesiv ori compulsiv.
* Lipsa încrederii în sine, lipsa iniţiativei, timiditatea, problemele de comunicare şi relaţionare cu ceilalţi, tendinţa de autocompătimire sau din contră, de autoînvinovăţire.
* Tendinţa de a fi gelos, suspicios, răzbunător, neîncrezător.
* Şoc, accident, traumă emoţională, abuz sexual, decesul unei persoane dragi, recuperare emoţională după divorţ, separarea părinţilor etc.
Pentru întrebări şi consiliere în prescrierea de remedii florale cu un practician certificat în terapie florală Bach, sunaţi la tel. 0722/31.96.03 sau scrieţi la e-mail: EsenteFloraleBach@yahoo.com şi pe Facebook.com/ EsenteFloraleBach.