Întrebări electorale
Pentru un observator extern, opţiunile electoratului român sunt, cel puţin, paradoxale. Cum să-i explici că, în ciuda condamnărilor penale, a punerilor sub urmărire judiciară, a suspiciunilor de implicare în acte oneroase, alegătorii continuă să îi voteze pe politicienii corupţi, să susţină partidele populiste, al căror scop este, în fapt, confiscarea puterii în interes propriu?
Citeste tot articolul
Predicţii 18-24 noiembrie
Micul benefic, Venus în Capricorn şi visătorul Neptun sunt planete prinse într-un dans armonios între realism şi emoţie. La dans participă şi Nodul Nord (sensul vieţii). Artiştilor le merge tare bine, la fel şi celor, care se îndrăgostesc acum, căci poveştile lor pot îmbina romantismul cu stabilitatea. Până şi în privinţa câştigului bănesc e bine.
Citeste tot articolul
Soluţia Cioloş: unităţi de asistenţă pentru zonele defavorizate
Dacă nu exista dosarul Roşia Montană, România se pregătea acum de alegeri cu Victor Ponta premier. Controversele publice legate de plagiatul său, de atitudinea sa şi de stilul de guvernare nu ar fi fost suficient de puternice pentru a-l da jos. Desigur, nici problematica legată de proiectul minier cu cianuri nu a scuturat Guvernul Ponta. A trebuit să apară tragedia de la Colectiv, pentru ca masa critică să iasă în stradă şi să îşi impună voinţa de schimbare.
Citeste tot articolul
"Moldovioara noastră iubită"
Bun cunoscător al regimurilor comuniste, profesorul universitar Valeriu Dulgheru lansează un apel către alegători, îndemnându-i s-o voteze masiv pe Maia Sandu. Pornind de la iniţiativa diasporei, "adopt un vot" şi de la hotărârea celor de acasă, "aduc un vot", basarabenii sunt chemaţi să renunţe la şederea după sobă şi să vină la cabinele de vot.
Citeste tot articolul
Ce şi de ce alege Republica Moldova?
Duminică, 13 noiembrie a.c., Republica Moldova îşi va alege preşedintele, pentru prima dată prin vot direct. Cetăţenii moldoveni sunt chemaţi să dea un vot geopolitic, care va decide direcţia de mers a celui de-al doilea stat românesc, pentru o bună bucată de vreme de acum încolo: cu Estul sau cu Vestul. Totodată, au de ales dacă păstrează pe poziţii de conducere politicieni corupţi ori optează pentru curăţarea clasei politice.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VICTORIA MIHĂILĂ - Buzău, F. AS nr. 1235 - "Soţul meu a fost diagnosticat cu limfom cu celule B agresiv"
Deşi chimioterapia şi radioterapia sunt proceduri medicale care induc sentimentul de teamă şi neîncredere în rândul majorităţii pacienţilor cu boli neoplazice, în cazul soţului dvs., cel puţin pe momentul imediat următor, vă sfătuiesc să nu renunţaţi la aceste protocoale terapeutice. În caz contrar, evoluţia nefavorabilă şi apariţia de noi zone de afectare tumorală ar putea să fie iminente şi viaţa pacientului să fie serios pusă sub semnul întrebării.
Citeste tot articolul
"Cu ajutorul doctorului chinez LI LUOXI, am scăpat de hemoroizi şi fisură anală"
Numele meu este Laura Dragomir şi sunt din Bucureşti. Am 39 de ani şi sunt mămica unui băieţel, comoara sufletului meu. Am făcut fel şi fel de tratamente pentru a aduce pe lume acest copil. Nici perioada sarcinii nu a fost uşoară! A trebuit să stau la pat 10 luni. Nu m-am ridicat din pat decât ca să mănânc. Mă simţeam foarte obosită. Din cauza asta, am avut probleme cu hemoroizii.
Citeste tot articolul
Inima şi brumele toamnei
Vremea e dirijorul stării noastre de sănătate. Diferenţele mari de temperatură de la schimbarea anotimpurilor ne pun la încercare întreg organismul şi, în primul rând, inima. Remediile pe care vi le propunem trebuie folosite ca prim-ajutor...
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente pentru bolile INTESTINELOR
Nicio funcţie a corpului nu este mai variabilă şi mai supusă influenţelor externe decât defecaţia. Obiceiurile normale legate de defecaţie variază considerabil de la o persoană la alta, fiind modificate de vârstă, factori fiziologici individuali, profiluri alimentare, influenţe sociale şi culturale. Modificările frecvenţei, consistenţei sau volumului scaunului sau prezenţa sângelui, mucusului, puroiului sau materiilor grase în exces, pot indica o stare patologică.
Citeste tot articolul
Toamna, când vine frigul...
Poate vă mai amintiţi afirmaţia care spune că "Nu există vreme prea friguroasă, ci numai haine nepotrivite". Aşa că, să ne luăm haine potrivite, eventual şi o umbrelă, şi să facem zilnic o plimbare în natură de măcar 30 de minute, iar beneficiile nu vor fi deloc de neglijat. În primul rând, lumina naturală va avea un efect deosebit de stimulare a sistemului nervos şi a psihicului, care sunt primele afectate de scăderea bruscă de luminozitate din aceste zile de toamnă.
Citeste tot articolul
Relaxare la purtător
Există nenumărate tehnici de relaxare. Rezultatul lor nu este, însă, egal pentru toţi. Succesul depinde de specificul nostru senzorial, de simţurile care trebuie activate pentru a dobândi relaxarea. În perceperea lumii exterioare depindem mai degrabă de ochi? De pipăit? De miros? Testul care urmează vă ajută să aflaţi pe care dintre simţurile dvs. ar trebui să vă bizuiţi pentru a obţine destinderea.
Citeste tot articolul
Băi calde şi parfumate
Nicio pricină nu ne mână spre baie ca frigul, umezeala şi ceaţa cenuşie din geam. Fireşte: e vorba de o baie fierbinte şi parfumată, în care să-ţi scufunzi şi pielea, dar şi gândurile croncănitoare şi negre ca nişte ciori. Apa caldă destinde şi relaxează, iar aromele adăugate sub formă de picături ne dau un sentiment de bine şi de confort. Dar baia poate fi folosită şi ca un excelent mijloc de frumuseţe, pe care ar fi păcat să-l ratăm.
Citeste tot articolul
Dieta "MAIO"
Sunt o cititoare fidelă a acestei reviste şi mă bucur de fiecare apariţie a ei. Ca orice femeie, mă preocupă foarte mult greutatea mea corporală. După multe încercări ratate, am experimentat această dietă şi dă rezultate bune, cu condiţia să îndeplineşti următoarele cerinţe: în fiecare zi se consumă un singur aliment, fără pâine, în ordinea de mai jos.
Citeste tot articolul
Vulpea cu ochi de stele
Când creşteam în casa Bunii, se întâmpla uneori, toamna, să mă trezesc dimineaţa şi să îmi dau seama că intră prea multă lumină pe fereastră. Abia apoi vedeam că tocmai trecuse noaptea în care cădeau frunzele. Noapte geroasă, cu brumă groasă şi sclipitoare, care ardea pădurea, ierburile şi întreaga fire.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Pe lista mea cu mari scriitori contemporani figurează şi Ludmila Uliţkaia. Povestirile şi romanele ei, la care am avut acces în ultimii 12 ani, datorită talentatei traducătoare Gabriela Russo şi Editurii Humanitas, alcătuiesc o operă tulburătoare, ce nu poate lăsa pe nimeni indiferent, fiindcă în ea palpită "sufletul rus", cu tot ce i-a fost dat să îndure pe parcursul secolului 20.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Montefiore e foarte cunoscut ca realizator al unor documentare istorice TV (ce au putut fi văzute şi la noi), ca romancier, dar mai ales ca autor al unor monumentale biografii. V-am recomandat aici "Tânărul Stalin" şi "Stalin: Curtea Ţarului Roşu", traduse la Polirom şi abia aştept versiunea românească a noii sale cărţi, "Romanovii: 1613-1918", publicată în original de curând, căci istoricul britanic înzestrat cu talent literar ştie să dea viaţă unor figuri fascinante şi unor evenimente ce au schimbat faţa lumii.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Iată o carte ce n-ar trebui să vă lipsească din bibliotecă: vă garantez că, dacă răsfoiţi acest dicţionar biografic, veţi fi uimiţi de poveştile succinte cuprinse în ea, dar şi de măsura ignoranţei generale în privinţa figurilor feminine din istoria românilor. George Marcu a făcut un lucru extraordinar prin acribie şi rigoare lexicografică, adunând din toate sursele posibile informaţii disparate pentru a le sintetiza în 135 de portrete ale unor soţii, mame şi fiice de domnitori şi regi din ţările române.
Citeste tot articolul
ANCHETĂ "FORMULA AS": Există bucurii în noiembrie?
De când e lumea, reputaţia ultimei luni de toamnă e groaznică: frig, ceaţă, melancolii şi depresie. Oare Brumarul bătrânilor noştri să fie cea mai urâtă filă din calendar? Primele răspunsuri le aparţin unor scriitori şi unui mare muzician. Îi poftim însă şi pe cititorii revistei să transforme priveliştea cenuşie a toamnei în hârtie de scris...
Citeste tot articolul
Tablourile cu amintiri - de vorbă cu pictorul Alex Mărginean
În miez de toamnă bucureşteană, publicul iubitor de frumos, de culoare şi de mistere a putut admira expoziţia pictorului Alex Mărginean. Profesor la Universitatea Naţională de Artă, a moştenit talentul pe linie de familie, de la iluştrii săi părinţi, Viorel Mărginean şi Olga Mărginean, nume de referinţă ale artelor româneşti. Găzduită de Academia Română, expoziţia s-a bucurat de un început prestigios şi fast.
Citeste tot articolul
Împăratul viorii - CALIU
Eu mă trag din două familii de mari lăutari, gândăceştii şi cu băsăreştii. Tata lu' mama, Mitică Gândac, cânta cu vocea, vioara şi cu cobza, era cel mai mare baladist, iar Ilie Băsaru era cu vioara. Şi aveau concoraţii între ei tot timpu'. Când se tocmea nuntă, mireasa zicea "Nu fac nuntă fără Gândac!". "Bine, da' hai să-l luăm şi pă Băsaru". "Îl luăm, da îl luăm separat!".
Citeste tot articolul
Andrei, Apostolul lupilor
Cu mulţi ani în urmă, am suferit o mare umilire. Prin 1992, mergând la Mânăstirea Dervent, pentru a scrie un reportaj, un călugăr de-acolo m-a întrebat dacă ştiu ceva despre Apostolul Andrei. Am deschis ochii mari. Ştiam că este o sărbătoare în calendar, dar de ştiut nu ştiam, de fapt, mai nimic. M-am simţit foarte ruşinat şi am hotărât să aflu cât mai multe şi să şi scriu despre el, mai mult decât se ştia până în momentul acela. Aşa a apărut "Andrei, Apostolul lupilor"...
Citeste tot articolul
Viaţa sentimentală a SĂGETĂTORULUI
În cercul zodiacal, semnul Săgetătorului stă faţă-n faţă cu cel al Gemenilor. Axa pe care o formează aceste două semne a primit în astrologia romană numele de "puer eternus" - veşnicul copil. Înţelept, temperamental şi copilăros totodată, Săgetătorul face parte dintre semnele numite în astrologia tradiţională "greu de împerecheat". Spiritul lui veşnic tânăr caută răspunsul la marile întrebări filozofice ale lumii.
Citeste tot articolul
Muzică pentru topit brumele: MIRCEA VINTILĂ şi LOREDANA GROZA
Mari răsfăţaţi ai publicului din România, succesul lor nu e condiţionat de buletinele meteo. Fie frig, fie soare, la concertele lor lumea vine buluc. Cu toate astea, Mircea şi Loredana s-au gândit că muzica lor va încălzi sufletele lovite de brumele lui noiembrie, împiedicându-le să cadă în melancolii. Reverenţe autumnale de nerefuzat.
Citeste tot articolul