Relaxaţi-vă conform tipului dvs. senzorial
Noi ne folosim în permanenţă de toate cele cinci simţuri. Totuşi, recurgem cu predilecţie la unul (sau două) dintre aceste canale de percepţie. Pentru a obţine mai mult calm şi o concentrare mai bună, ar trebui să ne adresăm mai ales simţului nostru "favorit" - deci, să ne punem ochii, urechile sau corpul să lucreze. Vă dăm acum posibilitatea de a descoperi care este instrumentul dvs. optim.
În ce constă dificultatea?
Oferta este imensă. Şi ni se întâmplă, adesea, să încercăm, plini de speranţă, una din tehnicile de relaxare, pentru ca apoi să constatăm, mai nervoşi decât înainte, că nu funcţionează. Vizualizările, tonalităţile sau mişcările care ne promiteau o stare de linişte suverană ni se par cumva false. Motivul este îndeobşte acela că metoda aleasă nu corespunde întru totul cu tipul nostru senzorial. Cineva care se serveşte cu precădere de ochi (tipul vizual) îşi va dobândi calmul altfel decât cei ce se încred mai curând în urechile lor (tipul acustic) sau îşi percep acut corpul (tipul chinestezic).
Cum vă ajută testul nostru
Întrebările ce alcătuiesc testul evocă diverse contexte, din care va reieşi clar dacă în viaţa de zi cu zi dvs. acordaţi mai multă încredere ochilor, urechilor sau senzaţiilor corporale. Aceasta nu înseamnă în niciun caz că nu faceţi uz şi de miros şi de pipăit. Însă unul din cele trei deţine poziţia dominantă. Testul nostru vă va arăta care este acela.
Cum funcţionează testul
La fiecare dintre întrebări, bifaţi spontan răspunsul care vă corespunde în cea mai mare măsură. La sfârşit, număraţi de câte ori aţi ales variantele A, B sau C. Evaluarea testului vă va oferi apoi o serie de informaţii despre tipul dvs. senzorial şi metodele de relaxare care vi se potrivesc cel mai bine.
Test
Care dintre variantele de răspuns vă definesc mai exact?
Cum începeţi o zi în care nu trebuie să mergeţi la serviciu?
* Dau drumul la aparatul de radio. Muzica mă înviorează. = B
* Deschid fereastra şi îmi plimb privirea peste împrejurimile care-mi sunt atât de familiare. = A
* Intru imediat sub duşul cald şi apoi îmi ung pielea cu cremă. = C
O colegă nouă se prezintă la locul de muncă pentru prima oară. Care va fi reacţia dvs., când o vedeţi?
* Ce apariţie spectaculoasă! Şi-a găsit stilul propriu. = A
* Are o voce limpede şi vorbeşte pe un ton prietenos. Cu siguranţă, crede sincer tot ce spune. = B
* Mi-a strâns mâna cam timid. Dar se vede că face sport. = C
Cum v-ar descrie prietenii dvs. apropiaţi?
* Trăieşte şi acţionează, conducându-se după instinct. Are o percepţie exactă a propriului corp. = C
* E o bună observatoare, gândeşte şi se exprimă în imagini percutante, uşor de reţinut. = A
* Se interesează mereu de problemele celor din jur şi îi ascultă oricând cu atenţie. = B
Vă plimbaţi încolo şi încoace printr-o librărie.Când este probabil să vă decideţi pentru o carte?
* Când mă atrage pe loc culoarea şi/sau fotografia de pe copertă. = A
* Când îmi sună interesant titlul şi/sau numele autorului. = B
* Iau în mână mai multe cărţi şi, pur şi simplu, îmi urmez instinctul. = C
O bună prietenă vă telefonează seara târziu. Cum vă daţi imediat seama că are un necaz?
* După sunetul vocii ei. = B
* Mi se pare că-i văd expresia disperată a feţei. = A
* Când telefonul sună atât de târziu, mi se pune îndată un nod în gât. = C
La ce sunteţi atenţi în mod special, atunci când staţi de vorbă cu cineva?
* Îi observ poziţia corpului şi mişcările. = C
* Sunt atent(ă) la vocea lui, la ton şi la rapiditatea cu care pronunţă cuvintele. = B
* Mă interesează dacă stabileşte şi dacă poate menţine contactul vizual. A
Starea dvs. de spirit ce anume influenţează în primul rând?
* Felul cum mă îmbrac. = A
* Vocea mea. = B
* Poziţia corpului meu. = C
Ce expresii întrebuinţaţi frecvent?
* "Sună bine", "Îmi place să aud aşa ceva" sau "Sunt numai urechi". = B
* "Îmi pot face o imagine", "Îmi imaginez" sau "A pune ceva sub lupă". = A
Dintre cele enumerate mai jos, ce v-ar veni mai uşor să faceţi?
* Să aranjez un colţar sau nişte canapele, pe care toţi invitaţii mei să poată sta comod şi confortabil. = C
* Să pregătesc pentru o petrecere un mixaj muzical adecvat, la intensitatea sonoră cea mai potrivită. = B
* Să pun o combinaţie de aperitive pe un platou frumos şi să le decorez. = A
Ce lucruri observaţi mai repede şi reţineţi mai bine?
* Îmi amintesc mai ales ilustraţiile, fotografiile, desenele şi simbolurile. = A
* Trebuie să aud frazele sau să mi le repet singură cu voce tare, ca să le reţin. = B
* Dacă vreau să reţin ceva, trebuie să "pipăi", adică să verific personal şi să înţeleg. = C
Veniţi singur(ă) la o petrecere, unde nu cunoaşteţi decât gazdele. Cum vă comportaţi?
* Încerc să mă fac util(ă), de exemplu, iau în primire hainele invitaţilor sau dau o mână de ajutor la bucătărie. = C
* Mă mulţumesc să ascult convorbirile celorlalţi musafiri. = B
* Îmi iau ceva de băut şi observ ce se petrece în jurul meu. = A
Nu vă gândiţi prea mult, spuneţi repede ce vă vine în minte, când citiţi cuvântul "mare".
* Îmi răsună în urechi vuietul valurilor, ţipetele pescăruşilor şi sirena unui vapor. = B
* Văd apa albastră-verzuie, în care se reflectă soarele, plaja şi palmierii. = A
* Stau pe salteaua gonflabilă, legănată lin de valuri şi simt firele de nisip rămase pe tălpi. = C
Cum îmi găsesc eu liniştea
Cineva care practică relaxarea cu regularitate îşi păstrează mintea limpede în iureşul cotidian, iar cu timpul, va reuşi tot mai bine să se transpună în starea de calm desăvârşit. Iată cele trei tipuri senzoriale şi tehnicile de relaxare potrivite pentru ele.
Evaluarea testului
Simţul meu favorit - Număraţi câte răspunsuri notate cu A, B şi C aţi bifat. Cu ajutorul tabelului de mai jos, veţi avea în fiecare moment o evidenţă clară. Litera care predomină la dvs. vă va conduce la tipul senzorial în care vă încadraţi şi la metodele de care puteţi profita cel mai mult.
Observaţie - Aţi bifat (aproape) la egalitate două litere, de exemplu A şi B? Înseamnă că sunteţi, probabil, o persoană care îşi foloseşte intens atât ochii, cât şi urechile. De aceea, dacă vi se pare că nu vă satisface pe deplin o metodă de relaxare din cele "vizuale", o puteţi schimba fără probleme cu una "acustică".
A .................
B .................
C .................
A. Tipul vizual
Este de presupus că, încă din copilărie, i-aţi fermecat pe cei din jur cu ochii dvs. larg deschişi, cărora nu le scapă niciun detaliu. Pe vremea aceea vă plăcea să vă jucaţi cu creioanele colorate, mai târziu aţi învăţat să folosiţi acuarelele, probabil că şi acum mai pictaţi din când în când. Deseori vă serviţi şi de camera smartphone-ului, ca să fotografiaţi şi să filmaţi lucrurile care "vă sar în ochi". Dacă aveţi nevoie de o pauză ca să vă odihniţi puţin, vă teleportaţi din cotidian într-o lume imaginară, visând în stare de veghe. Puteţi descifra dintr-o privire chiar şi un mesaj complicat, pe care îl conţine o imagine sau o schiţă. Când aveţi în faţă o situaţie nouă, vă e suficient s-o observaţi un timp, ca să recunoaşteţi modelele care se repetă şi să vă daţi seama despre ce poate fi vorba de astă dată. Şi în limbaj introduceţi imagini, iar formulările dvs. expresive sunt uşor înţelese şi reţinute de cei care vă ascultă.
Cum vă relaxaţi cel mai bine - Pornind în călătorii imaginare. Foarte indicate pentru dvs. sunt şi meditaţiile pe culori sau pe chakre. Aceasta ar însemna să vă închipuiţi cum trupul dvs. este învăluit în întregime de diferite culori, de la roşu în zona inferioară a bazinului, la verde în preajma inimii şi violet la frunte.
B. Tipul acustic
De mic copil, eraţi atrasă irezistibil de poveştile istorisite pe discuri sau casete, ca şi de emisiunile sau piesele radiofonice. În momentele când vi se permitea să le ascultaţi, toate celelalte lucruri vi se păreau dintr-odată lipsite de importanţă. Chiar şi astăzi, alegeţi mai degrabă un audio-book în locul unei cărţi tipărite sau al uneia în format digital. Pentru dvs. ar fi de neînchipuit o viaţă fără muzică. Discuţiile importante vă rămân în memorie aproape cuvânt cu cuvânt. Prietenii, colegii şi rudele vă preţuiesc pentru faptul că vă "plecaţi urechea" la problemele lor şi îi ascultaţi de fiecare dată cu atenţie. Adesea puteţi detecta instantaneu starea de spirit a interlocutorului numai după tonalitatea vocii. Urechile dvs. sunt nişte antene sensibile, pregătite în orice moment să recepţioneze mesajele celorlalţi.
Cum vă relaxaţi cel mai bine - Practicând antrenamentul autogen, susţinut de un CD care să vă transmită sugestii de genul: "Respir profund şi liniştit" sau "Braţul meu drept devine greu şi e inundat de o căldură plăcută". Când urmaţi aceste comenzi, sistemul nervos vegetativ vi se comută automat în modul de relaxare. Studiile arată că persoanelor de tip acustic le sunt de ajutor şi monologurile rostite cu glas scăzut sau doar în gând (ex.: "Rămân destinsă şi calmă"). La dvs. acţionează eficient şi semnalele sonore care induc starea de linişte şi împăcare, cum ar fi cântecele balenelor, zgomotul de valuri care se rostogolesc şi alte sunete din natură (asemenea CD-uri se găsesc în unele magazine naturiste sau pe internet).
C. Tipul chinestezic
Dvs. vă este indispensabil contactul fizic. Un braţ protector, care vă strânge umerii, vă linişteşte mai mult decât nişte vorbe de mângâiere (tipul B) sau o carte poştală frumos colorată, pe dosul căreia un prieten v-a scris câteva rânduri încurajatoare (tipul A). Salutul însoţit de o îmbrăţişare sau de un sărut pe obraz, strângerea fermă a mâinii celuilalt, gesturile largi, care subliniază ceea ce spuneţi - acestea vă caracterizează. Vă cunoaşteţi bine şi vă simţiţi corpul, ştiţi ce-i trebuie şi ce încearcă să vă "spună". Citiţi cu uşurinţă limbajul corporal al interlocutorului dvs. şi vă puteţi da seama cum se simte în momentul respectiv. Când învăţaţi ceva, memoraţi mai bine dacă aveţi posibilitatea să atingeţi obiectele şi să vă folosiţi simţul tactil. Vă place mişcarea şi puteţi avea încredere 100% în instinctul dumneavoastră.
Cum vă relaxaţi cel mai bine - Cu relaxarea musculară progresivă, o metodă concepută în anii '30 de medicul american Edmund Jacobsen. Numeroase studii îi atestă efectele. Ea constă în încordarea şi destinderea succesivă a diferitelor grupe de muşchi. Explicaţia: stresul face să se contracte anumite părţi ale musculaturii scheletice. Pe lângă relaxarea musculară progresivă, tipul chinestezic poate profita optim şi de exerciţiile de respiraţie, yoga (inclusiv yoga râsului), Tai-Chi sau Qi-gong.
5 sugestii de mare folos pentru calm şi relaxare
Schimbare de tip
Provocările sunt utile din când în când, nu vă feriţi de ele. Chiar dacă rezultatul testului vă spune că aparţineţi tipului vizual, un automasaj vă va face bine. Sau, deşi vă deconectaţi mai uşor cu ajutorul unor elemente acustice, încercaţi şi efectul unor stimuli optici, de pildă fixând cu privirea flacăra unei lumânări. Combinaţi metodele fără teamă, căci astfel aveţi şansa de a descoperi ce anume funcţionează optim în cazul dvs.
E important să vă odihniţi
Stresul prelungit ne epuizează. Toată ziua suntem tensionaţi, nervoşi şi nici noaptea nu ne putem elibera de încordare. Însă, dacă nu avem un somn odihnitor, nu ne vom simţi mai echilibraţi nici în ziua următoare. Pentru a ieşi din cercul vicios al stresului şi al tulburărilor de somn, apelaţi la preparatele pe bază de plante, ca de pildă sunătoarea şi floarea pasiunii. Ele vă vor ajuta să vă restabiliţi echilibrul interior fără riscul unor efecte secundare.
De toate pentru toţi
Lecturile, visarea cu ochii deschişi, pictura, scrisul - nu numai tipul vizual, ci şi celelalte două vor găsi în asemenea activităţi sprijinul necesar pentru a se concentra mai bine asupra propriei persoane şi a aspectelor esenţiale ale vieţii.
Pas cu pas
După o zi obositoare, în care v-aţi enervat sau v-aţi emoţionat peste măsură, o plimbare poate face minuni. Zece minute sunt deja suficiente pentru a vă elibera şi linişti mintea. Nu ezitaţi să ieşiţi din casă pe orice vreme. Inspiraţi şi expiraţi calm şi profund. La fiecare pas.
Căldură binefăcătoare
Pentru a vă bucura de efectul relaxant al unei băi la picioare, nu aveţi nevoie decât de un lighean cu apă caldă şi, eventual, de câteva picături de ulei aromat. Parfumul lemnului de santal şi cel de ylang ylang au o acţiune deosebit de liniştitoare.