Mersul prin frig
Poate vă mai amintiţi afirmaţia care spune că "Nu există vreme prea friguroasă, ci numai haine nepotrivite". Aşa că, să ne luăm haine potrivite, eventual şi o umbrelă, şi să facem zilnic o plimbare în natură de măcar 30 de minute, iar beneficiile nu vor fi deloc de neglijat. În primul rând, lumina naturală va avea un efect deosebit de stimulare a sistemului nervos şi a psihicului, care sunt primele afectate de scăderea bruscă de luminozitate din aceste zile de toamnă. Apoi, faptul că mâinile, faţa, pielea, organele noastre respiratorii intră în contact cu frigul de afară determină organismul să se adapteze încet, dar sigur, evitându-se astfel sensibilizarea sa în condiţiile ceva mai protejate din casă. S-a observat, de altfel, că frigul de afară este mult mai bine tolerat decât frigul din locuinţele slab încălzite.
Jumătatea plină a paharului
La marea majoritate a oamenilor, vremea rea creează un gen de frustrare, de revoltă inconştientă împotriva naturii. "Iar plouă? Iar e umezeală şi frig?" Instinctiv, evităm să mai ieşim din casă, iar atunci când o facem suntem prea puţin receptivi la stimulii naturii în aer liber, benefici chiar şi pe vreme de ploaie, simţindu-ne mai degrabă indispuşi şi ursuzi. Acest reflex de închidere în faţa naturii nu este deloc în favoarea noastră. Mai degrabă suntem avantajaţi de o atitudine optimistă, în care vedem jumătatea plină a paharului, o jumătate care există (şi care ne poate fi de folos). Adoptaţi următorul scenariu: în loc să vă plângeţi tot timpul şi să vă retrageţi în casă ca nişte arici, gândiţi-vă că expunerea treptată la umezeală şi ploaie, la frig şi la presiune atmosferică joasă este un exerciţiu util, menit să vă călească organismul şi să îl adapteze la variaţiile climatice. Practicat ca un exerciţiu de sănătate, plimbatul în aer liber va deveni, chiar şi pe o ploaie torenţială, o îndeletnicire relaxantă şi tonică.
Cât mai multă lumină!
Mai ales în zilele întunecoase, tonusul psihic este foarte mult afectat de lipsa de stimulare optică, iar consecinţele se văd foarte rapid. Stările de somnolenţă, incapacitatea de concentrare, indispoziţia sau chiar depresia sunt la ordinea zilei. Ele pot fi însă contracarate cu mijloace simple. Trebuie să asigurăm în spaţiul unde trăim cât mai multă lumină: folosirea în încăpere a două sau trei corpuri de iluminat, fie şi de putere mai mică, este de natură să asigure o atmosferă plăcută şi optimistă. Un truc: puneţi oglinzi în spatele veiozelor din odaie şi camera va semăna cu o sală de bal. Reflectate în luciul argintului, abajururile vor semăna cu nişte aştri suspendaţi între mobile. În timpul zilei, ridicaţi jaluzelele pentru a lăsa lumina naturală să pătrundă în locuinţă. Florile aşezate în casă, în culori cât mai vii - roşii, galbene şi portocalii -, suplinesc şi ele absenţa luminii, acţionând ca un stimulator de optimism. Vestimentaţia, la rândul ei, joacă un rol foarte important pentru menţinerea tonusului psihic. Hainele în culori calde (galben, portocaliu, roşu, verde-pastel), bine asortate, au un efect stimulent extrem de eficient, mărindu-ne starea de bună dispoziţie.