ANGINA PECTORALĂ
- Se manifestă printr-o durere toracică foarte puternică ce iradiază spre zona gâtului şi braţe. Cauza este proasta irigare cu sânge a inimii -
Măsuri de prim-ajutor
* Dacă durerea de inimă apare când staţi în picioare, aşezaţi-vă şi odihniţi-vă câteva momente.
* Dacă la debutul crizei sunteţi întinşi în pat, aşezaţi-vă pe un fotoliu sau ridicaţi-vă în pat, pe o pernă, pentru a atenua presiunea asupra nervilor cardiaci, cei care provoacă durerea. Chemaţi cât mai repede un medic sau salvarea, pentru că o durere toracică foarte puternică ce apare în stare de repaos poate fi semnul unui infarct. Contează fiecare minut.
* Dacă criza se produce într-un moment de tensiune emoţională sau frică, încercaţi să vă calmaţi. Stresul sporeşte nevoia inimii de oxigen. Practicaţi respiraţii complete sau alte metode de relaxare. Au mare eficienţă.
Alimente şi suplimente alimentare
* Acizii graşi Omega 3 protejează inima şi vasele de sânge. Peştele gras (macrouri, somon, sardele) sunt surse bune de Omega 3. Se recomandă consumul lor de două ori pe săptămână.
* Pilule cu ulei de peşte. Dacă nu aveţi alte indicaţii medicale, luaţi 3000 mg de ulei de peşte pe zi.
* Usturoiul. Studii recente au dovedit că participă activ la scăderea colesterolului şi la fluidizarea sângelui. Pentru eficienţă maximă, trebuie consumat crud (2-3 căţei pe zi, înghiţiţi cu apă) sau puşi în salate şi sosuri. Dacă nu vă place gustul, optaţi pentru pilulele farmaceutice cu usturoi.
* Acidul folic (sau vitamina B9) şi vitamina B12 limitează nivelul homocisteinei din sânge (un acid care vatămă pereţii arterelor). Pe cale naturală, cele două vitamine se găsesc în carne, ouă, leguminoase, iar acidul folic se găseşte în citrice. Pe cale farmaceutică, se recomandă administrarea de 400 mg acid folic pe zi şi 0,5 g vitamina B12.
Mai bine să previi, decât să vindeci
* Stabiliţi un program obligatoriu de exerciţii fizice, împreună cu medicul dvs. Activitatea fizică regulată reduce considerabil riscurile anginei pectorale.
* Renunţaţi la fumat. Comprimând vasele de sânge, nicotina agravează angina pectorală. Feriţi-vă de locurile în care se fumează.
* Limitaţi consumul cafelei. Ea contribuie la creşterea nivelului de homocisteină, un factor agravant al anginei pectorale.
* Odihniţi-vă după o masă copioasă. Digestia mobilizează un volum sanguin important şi inima primeşte mai puţin oxigen, fapt ce agravează riscul anginei pectorale.
* Evitaţi frigul puternic pe perioade prea lungi. El stimulează reflexele musculare aflate la originea anginei.
* Evitaţi eforturile fizice bruşte, ca de pildă alergatul după autobuz sau ridicarea unei greutăţi.
* Eliminaţi kilogramele în plus. Consumaţi 5 porţii de fructe şi legume pe zi, cereale complete şi glucide lente (cartofi, orez, paste). Evitaţi alimentele grase (fripturi, prăjituri, biscuiţi, aperitive, ciocolată). Preferaţi laptele semi-degresat, carnea slabă, şi mâncaţi de două ori pe săptămână peşte. Pentru salate, folosiţi uleiul de măsline, este anti-colesterol. Un consum moderat de vin roşu se poate dovedi benefic.
Când chemăm medicul?
Îngrijirea medicală este indispensabilă în cazul crizei de angină pectorală. Riscul principal îl reprezintă infarctul, când o parte a muşchiului cardiac nu mai e deloc irigată cu sânge. Dacă simţiţi o durere care vă strânge pieptul, acompaniată sau nu de dificultăţi de respiraţie, chemaţi imediat salvarea. Urmaţi întocmai indicaţiile care vă sunt date de medic prin telefon.
PALPITAŢIILE
Pentru calmarea palpitaţiilor
* Imediat ce constataţi o neregularitate în bătăile inimii, aşezaţi-vă confortabil pe un fotoliu. Respiraţi lent şi profund, lăsând aerul să pătrundă mai întâi în pântec. Dacă vă veţi concentra asupra respiraţiei lente şi regulate, ritmul cardiac va reveni rapid la normal.
* Procedeul Valsalva (numele unui medic italian din secolul 18). Astupaţi-vă nările, închideţi gura şi forţaţi-vă să expiraţi. Cavitatea toracică se va umple de aer sub presiune, ceea ce va declanşa un reflex vagal (al nervului pneumo-gastric), care va încetini frecvenţa cardiacă.
* Tuşiţi energic. Tusea poate avea acelaşi efect ca procedeul Valsalva şi este suficientă, adesea, pentru a regulariza ritmul cardiac.
* Umflaţi un balon. Este procedeul clasic folosit de actori, pentru a-şi domoli tracul.
* "Trece! Trece!". Recurgeţi la autosugestie. Repetaţi în gând sau în şoaptă, ca pe o poezie, un îndemn adresat subconştientului: "Trece". După două minute, s-ar putea să nu mai aveţi nimic.
Un remediu rapid: apa rece
* Beţi câteva înghiţituri de apă de la frigider. Adesea, procedeul calmează palpitaţiile, deşi nu există explicaţii ştiinţifice.
* Clătiţi-vă faţa cu apă rece. Adesea, şocul provocat este suficient.
Mâncaţi şi beţi, dar moderat
* Mâncaţi mult peşte: somon, macrouri, sardele sau alte specii cu carne grasă. Conţin acizi Omega 3, benefici pentru inimă.
* Nu vă îndopaţi. Obligând organismul să digere o cantitate mare de hrană, deturnaţi o parte din sângele de care are nevoie inima spre aparatul digestiv, ceea ce poate produce palpitaţii.
* Reduceţi consumul de alcool, cafea şi tutun. La anumite persoane, băuturile excitante - cafeaua, ceaiul, cola - pot provoca palpitaţii. La fel abuzul de alcool, tabagismul şi chiar ciocolata.
Reduceţi stresul şi dormiţi suficient
* Stresul şi frica sunt cauze frecvente ale palpitaţiilor. Învăţaţi să vă relaxaţi, făcând zilnic două reprize de relaxare progresive (de la picioare spre cap, culcaţi pe pat sau podea) şi respiraţii totale (în patru timpi - număraţi până la patru când inspiraţi, cât ţineţi aerul în piept, cât expiraţi şi fără expiraţie. Rezultatele sunt imediate.
* Dormiţi cel puţin 7 ore pe noapte. Şi oboseala poate să declanşeze palpitaţii.
Mişcaţi-vă!
* Efectuaţi cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice, de 3-4 ori pe săptămână. Mersul pe jos, alergatul şi bicicleta sunt activităţi excelente. Dar practicaţi-le moderat. Ritmul ideal este acela care vă permite să conversaţi în timp ce faceţi mişcare.
Suplimente alimentare
* Magneziu. Numeroase persoane care suferă de o neregularitate a ritmului cardiac prezintă un nivel scăzut de magneziu în sânge. Dacă e şi cazul dvs., optaţi pentru alimente bogate în magneziu, cum sunt cerealele complete, leguminoasele, legume cu frunze de culoare verde închis şi fructele de mare. Dacă folosiţi magneziu farmaceutic, trebuie să luaţi 300 mg pe zi. (Atenţie: magneziul e interzis în caz de suferinţe renale!)
* Coenzima Q10. Această substanţă naturală, vândută sub formă de comprimate, ajută la menţinerea unui ritm cardiac regulat. Luaţi 50 mg de două ori pe zi, în timpul mesei. Efectul apare după două luni, dar e constant.
* Luaţi zilnic pilule cu Omega 3. Sunt benefice pentru inimă.
Verificaţi-vă medicamentele
* Numeroase medicamente pot provoca palpitaţii. Citiţi cu atenţie prospectele, care pot menţiona că respectivul medicament nu
trebuie luat în caz de afecţiune cardiacă ori hipertensiune sau avertizează asupra efectelor secundare pe care le poate avea asupra ritmului cardiac.
Când chemăm medicul?
Dacă palpitaţiile sunt însoţite de o senzaţie de ameţeală (vertij) sau dacă prezentaţi semnele unei hipertiroidii (pierdere în greutate, bufeuri, oboseală, tremurări ale extremităţilor) e cazul să mergeţi la medic. Apelaţi la ajutor de urgenţă dacă palpitaţiile sunt însoţite de o senzaţie de apăsare în piept, cu dureri si transpiraţie. Acestea sunt semnele infarctului.