RODICA CULCER despre... Balamale şi putrefacţie
Este foarte greu să vorbim de schimbări, atâta vreme cât 1. Nici unul din noile partide nu a luat naştere ca urmare a unei presiuni din partea electoratului şi nu este rezultatul unei mişcări civice care să militeze pentru un proiect de reformare a României, în sensul consolidării statului de drept şi al unei construcţii democratice autentice, şi 2. Nici unul din noile partide nu-şi propune, practic, să fie decât, cel mult, un partid-balama, care să participe la o eventuală coaliţie de guvernământ.
Citeste tot articolul
Adevăratele războaie ale României
110.700 de persoane! Asta înseamnă un oraş ceva mai mare decât Râmnicu Vâlcea şi cu puţin mai mic decât Baia Mare. Imaginaţi-vi-l, acum, ras de pe faţa pământului. Nu e cazul să mergeţi cu imaginaţia prea departe şi să vă gândiţi, Doamne fereşte!, la cine ştie ce dezastru. Nu, dezastrul e mult mai puţin vizibil, dar mult mai insidios decât vi-l puteţi imagina! 110.700 de persoane: cu atât a scăzut populaţia României în cursul anului 2015.
Citeste tot articolul
Cum, adică, fără istorie?
Câteva date statistice din învăţământul românesc impresionează cititorul prin cruzimea lor fără egal. Iată, fără alte comentarii: noul an şcolar a început cu 3.000 de şcoli nereparate! Sunt finisate sau aflate în reparaţie, până la 31 decembrie, 1.336 de şcoli şi 16 cămine studenţeşti, dar situaţia negativă domină. De asemenea, din cifra anunţată mai sus, 21.000 de şcoli nu sunt pregătite să facă faţă unui incendiu.
Citeste tot articolul
MIRCEA MIHAI DRAGOMIR - "Cel mai greu e să-i mulţumeşti pe oameni şi să le demonstrezi că ce faci tu e în folosul lor"
Biertan. Inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1993. Un sat săsesc ascuns printre dealuri. 3100 de suflete. Peste 40.000 de turişti anual. O comună bogată, nu financiar, ci prin ceea ce are de arătat lumii. Despre problemele mai mici sau mai mari ale unei comunităţi vestite în întreaga lume ne-a vorbit Mircea Mihai Dragomir (PNL), primarul Comunei Biertan din judeţul Sibiu.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MAGDA - Arad, F. AS nr. 1231 - "Caut tratament pentru endometrioză pelviană şi ovariană"
Endometrioza apare atunci când mici bucăţi din ţesutul care căptuşeşte uterul (endometru) se implantează la nivelul organelor pelvine. Se pare că implantarea este rezultatul fluxului menstrual care se întoarce în trompele uterine şi se răspândeşte în cavitatea pelvină. Mai des, implantele apar în afara ovarelor, trompelor uterine, a uterului sau a ligamentelor care îl susţin. Fenomenul determină sângerări, o dată ce începe ciclul menstrual.
Citeste tot articolul
"D-l dr. Li LUOXI m-a scăpat de calvar"
Mă numesc Andrian Florescu, sunt din Bucureşti şi am vârsta de 42 de ani. De la 20 de ani, sufăr de sinuzită maxilară cronică bilaterală, rinită şi obstrucţie nazală. În anotimpul rece, simptomele se accentuau foarte mult prin dureri de cap, strănut, mucozităţi permanente. Deseori îmi erau afectate şi privirea şi toată expresia feţei, printr-un aspect congestionat.
Citeste tot articolul
TESTUL TOAMNEI - Vă alimentaţi corect?
şa cum maşinile au nevoie de revizie înainte de a pleca într-o călătorie, organismul trebuie şi el verificat înainte de marea competiţie a toamnei .
Citeste tot articolul
Iarba Sfântului Robert - NĂPRAZNICUL
n ghidurile medicale, de regulă, despre această plantă medicinală nu sunt scrise mai mult de 5-6 rânduri. Este recunoscută drept ajutor în stoparea hemoragiei, ca antiviral, ca antibacterian şi... cam atât. Însăşi compoziţia chimică a acestei plante rămâne, în parte, un mister. În condiţiile în care toată flora europeană a fost detaliat studiată, despre Năpraznic sunt încă puţine informaţii oficiale. În schimb, se ştie că de... 1000 de ani, această plantă vindecă cea mai dificilă şi înşelătoare boală: cancerul.
Citeste tot articolul
Afecţiunile toamnei: SINUZITA
Nu e legată neapărat de gripe şi de răceli. Poluarea, alergiile persistente, schimbările bruşte de temperatură ale toamnei duc la mucozităţi abundente, dureri de cap şi gât inflamat. Dacă aveţi "alonjă" rapidă şi reacţionaţi pe loc, ca în tenis, aveţi şanse mari să nu ajungeţi la antiinflamatoare, ci să vă trataţi cu o supă fierbinte de usturoi.
Citeste tot articolul
SUGHIŢUL
Fenomenul sughiţului constă în repetări violente de inspiraţii scurte, cauzate de spasmele involuntare ale diafragmei (un muşchi puternic, care separă toracele de abdomen), acompaniate de închiderea laringelui. Sughiţul e provocat de o iritare a diafragmei, la originea căreia se poate afla un stomac prea încărcat sau inflamarea membranei care înveleşte inima.
Citeste tot articolul
10 metode de înfrumuseţare interioară
Înfăţişarea atrăgătoare începe în cap. Arătăm aşa cum ne imaginăm că suntem. Cu cât impresia pe care o avem despre noi este mai bună, cu atât mai intensă este strălucirea pe care o răspândim. Atâţia oameni urâţi au o prezenţă năucitoare. Atâţia oameni frumoşi sunt gheboşi şi înspăimântaţi. Ce se întâmplă de fapt?
Citeste tot articolul
Cum ucidem balaurul foamei, chinul tuturor curelor de slăbit
* Ţineţi o zi de post (doar lichide) pe săptămână. După ce veţi slăbi primele kilograme, vă puteţi îngădui şi o zi de dulciuri pe săptămână. Asta vă va da sentimentul că dieta nu este chiar aşa de severă.
Citeste tot articolul
Olimpiada legumelor
Să mâncăm şi noi, la fel de bine şi de-nţelept ca grecii, spaniolii şi italienii.
Citeste tot articolul
Moştenitorul Golgotei - NICOLAE TOMAZIU
"La solicitarea fraţilor mei de aici, de la Mânăstirea Caraiman, în ciuda vârstei matusalemice şi a suferinţelor cumplite prin care am trecut, voi scrie aceste pagini în speranţa că ele vor folosi cuiva, pentru a-şi desăvârşi credinţa şi viaţa."
Citeste tot articolul
"Păstraţi-vă sufletul frumos şi lumea va fi a dumneavoastră"
La început a fost o privire aruncată pe o tarabă. Mai târziu, vă mulţumeam în gând că existaţi. Vă descopeream acolo unde nu mă aşteptam: în tren, în autobuz, în vorbele celor care aşteptau alinare în policlinici, printre elevi, chiar într-o biserică unde un părinte le citea din revistă unor copii despre Iisus. Şi-am înţeles şi mai adânc nevoia şi dependenţa de dvs. atunci când, după ce am născut cea de-a doua fetiţă şi, într-o luni dimineaţa, primul lucru pe care am dorit să-l am alături de mine a fost revista "Formula AS".
Citeste tot articolul
Prof. ELI ANDRONE PETRU - "Când văd că pe podium se ridică steagul României, trăiesc bucurie cât pentru zece vieţi"
Când am auzit că în Orăştie există un cor de copii de talie europeană, ba chiar mondială, condus de un profesor care trăieşte la ţară, unde creşte câteva găini, câteva oi şi munceşte pământul ca orice ţăran, am crezut că este o neînţelegere la mijloc sau că, pur şi simplu, sunt vorbe pornite dintr-o firească mândrie locală.
Citeste tot articolul
Poveşti cusute cu ibrişin
Nu mai e mult şi vor începe târgurile de toamnă, atât de aşteptate în lumea satelor. S-a mai păstrat câte ceva din bogăţia lor de altădată, mai ales acolo unde oamenii trăiesc încă după legile şi grijile fiecărui anotimp. Cum se ştie, toamna se umplu cămările pentru iernile lungi şi poate de aceea târgurile din acest sezon sunt mai bogate şi mai căutate decât celelalte. De toate poţi găsi la un astfel de târg.
Citeste tot articolul
ARDERI
Este 26 octombrie 2014... Mă privesc în oglindă, trag aer în piept, închid ochii şi mă întreb: "Oare mie mi s-au întâmplat toate astea?". Au trecut trei ani de atunci... 26 octombrie 2011. Stau întinsă şi privesc cum curge perfuzia. Prima dată durează trei ore, a doua oară, mai puţin.
Citeste tot articolul
INGE BARDOR - "M-am născut cu puterea de a vedea înlăuntrul omului"
De la început, cu mine s-au întâmplat lucruri ciudate. Când mă pregăteam să vin pe lume, mama a început să aibă dureri mari. Şi doctorii au trimis-o la o ecografie, ca să afle cauza suferinţei. Lângă ecograf, s-a nimerit să fie şi o tânără din India, o clarvăzătoare, care i-a spus mamei: "Copila dvs. nu e obişnuită, ci foarte ciudată. Nici măcar nu vrea să se nască!".
Citeste tot articolul
ALEXANDRU POP - "Mă cheamă satul acasă!"
Eu sunt născut în Sebiş, judeţul Arad, dar am copilărit în satul bunicilor mei, şi cu cât trece vremea, îmi dau seama că nu în oraş, ci la sat poţi să găseşti mai degrabă o relaţie mai puternică, mai stabilă, cu ceea ce înseamnă ţara. Şi asta, pentru că acolo s-au mai păstrat încă tradiţiile şi obiceiurile care atestă legătura adâncă a oamenilor cu pământul acesta, sau dacă nu s-au mai păstrat, acolo este locul cel mai potrivit în care acestea pot fi reînviate. Îmi iubesc tare mult ţara...
Citeste tot articolul
Un patriarh-ţăran: Părintele ILIE CLEOPA
"Am iubit, de când eram copil, bătrânii şi singurătatea! Poate de aceea s-a îndurat Dumnezeu să-mi dăruiască norocul monahismului şi întâlnirea cu bătrânul meu sfânt..." Interlocutorul meu este călugăr. În chilia sa, aflată în incinta Mânăstirii Bistriţa din Moldova, domneşte liniştea, iar conversaţia ne este vegheată de o uriaşă icoană a Maicii Domnului, sfinţită de părintele Ilie Cleopa, căruia monahul din faţa mea i-a fost ucenic vreme de aproape două decenii.
Citeste tot articolul
DOCTORUL ZODIAC
"Dumnezeu a făcut să crească o plantă pentru fiecare boală - cu excepţia prostiei", spune un proverb german şi, dacă ne uităm la avântul pe care l-au luat în ultima vreme homeopatia, medicina naturistă, medicina alternativă în general, vechiul proverb devine din ce în ce mai de actualitate. În SUA anilor '90, circa o treime dintre pacienţii cu program de asigurare medicală (health care) dezertaseră, optând definitiv pentru metodele de tratament alternative.
Citeste tot articolul
NIGEL KENNEDY, geniul viorii, concertează la Bucureşti şi la Cluj
Genialul şi nonconformistul violonist şi, uneori, dirijor Nigel Kennedy, revine în toamna aceasta pe două scene mari ale ţării, pentru a susţine concerte de excepţie: primul, la Sala Palatului din Bucureşti, iar cel de-al doilea, la Sala Polivalentă din Cluj. După o vară isterizată de ritmuri rock, toamna le propune românilor muzici mai suave şi elevate.
Citeste tot articolul