Spaghete cu legume - à la bolognese
Ingrediente (pentru 4 porţii): 500 g spaghete, sare, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1/2 de ţelină (300 g), 300 g morcovi, 1 tulpină de praz (250 g), 400 g roşii, 3 linguri ulei de măsline, 1 crenguţă de cimbru, 1 crenguţă de rozmarin, 4 linguri pastă de roşii, 100 ml vin roşu, 125 ml concentrat de legume (apă+knorr), 1 cutie fileuri de sardele (35 g), piper.
Mod de preparare: Spaghetele se fierb circa 10 minute în apă cu sare, se strecoară şi se lasă să se scurgă. Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se taie mărunt. Legumele şi roşiile cojite de pieliţă se spală şi se taie cubuleţe mici. Ceapa şi usturoiul se pun la călit în uleiul bine încins, după care se adaugă legumele şi ierburile şi se mai călesc încă 3 minute. Se amestecă pasta de roşii cu vinul, se toarnă peste legume şi se lasă să dea în câteva clocote. Apoi se adaugă concentratul de legume şi sardelele tocate mărunt, se acoperă vasul şi se lasă să fiarbă încet 15 minute. Se condimentează şi se serveşte împreună cu spaghetele. (Gustul reţetei depinde mult de calitatea pastei sau a pulpei de roşii.)
Salată Toscana
Ingrediente (pentru 4 porţii): 500 g roşii, sare, piper, 2 bulbi de praz, 1 căţel de usturoi, 3 linguri vin alb sec, 4 linguri oţet aromat, 200 g pâine, 4 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare: Se spală roşiile, se taie felii şi se presară peste ele sare şi piper. Se lasă 20 de minute să zemuiască. Se curăţă prazul, se spală şi se taie rondele. Usturoiul se curăţă, se taie mărunt şi se amestecă cu vin şi oţet. Se taie pâinea felii, se prăjeşte şi se rupe bucăţi. Se înmoaie bucăţile în marinată şi se aşează peste feliile de roşii. La urmă, se stropesc cu ulei de măsline şi cu zeama de la roşii.
Ciuperci cu sherry
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 cepe de arpagic, 2 căţei de usturoi, 250 g ciuperci, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri sherry sec, sare, piper, 1/2 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se taie fideluţă. Se curăţă ciupercile şi se taie în patru. Se pun la prăjit ceapa şi usturoiul (în uleiul încins), apoi se adaugă ciupercile şi se lasă să se prăjească încă 3 minute. Se sting cu sherry, se condimentează şi se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.
Tortilla de dovleac
Ingrediente (pentru 4 porţii): 500 g cartofi, 750 g dovleac, 100 ml ulei de măsline, 2 bulbi de praz, 2 căţei de usturoi, 8 ouă, sare, piper.
Mod de preparare: Se curăţă de coajă cartofii şi dovleacul şi se taie felii subţiri (cartofi pai). Cartofii se călesc 10 minute în 70 ml de ulei (la foc mic). După 7 minute se adaugă dovleacul şi se căleşte şi el (3 minute), apoi se lasă să se răcească. Se curăţă prazul, se spală şi se taie rondele. Usturoiul, curăţat, se zdrobeşte. Prazul şi usturoiul se bat bine împreună cu ouăle, se condimentează, iar la urmă se încorporează cartofii şi dovleacul. Se încinge bine uleiul care-a rămas, se toarnă în tigaie legumele şi ouăle şi se lasă să se coacă pe flacără mică circa 10 minute (până se întăreşte). Se întoarce pe partea cealaltă şi se prăjeşte până ce se rumeneşte).
Dulciuri
Mere coapte
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 mere verzi, 1/2 ceaşcă de prune uscate sau smochine tăiate fin, 1 lingură sâmburi de nucă tocaţi, 1 lingură coajă rasă de lămâie, 1/2 ceaşcă apă, 1/2 ceaşcă zahăr, 30 g unt, 1/4 linguriţă scorţişoară pisată, 1/4 linguriţă nucşoară măcinată, îngheţată sau frişcă pentru servit.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 1800, se scobesc merele pentru a îndepărta * Se amestecă bine smochinele (prunele), sâmburii de nucă şi coaja de lămâie şi se umplu cu ele merele, apăsând bine. * Se aşează pe o tavă. * Separat, se pun pe foc, într-o crăticioară, apa, zahărul, untul, scorţişoara şi nucşoara. Când dau în clocot, se toarnă peste mere şi se dau o oră şi un sfert la cuptorul încins, stropindu-le, din când în când, cu zeamă. Se servesc fierbinţi, cu îngheţată de vanilie sau cu frişcă.