Bifaţi răspunsul corect şi calculaţi rezultatul conform punctajului.
1. Ciocolată sau cozonac - ce trecere are la dvs. alimentaţia cu mult zahăr şi făină albă?
* nu consum sau consum cu măsură = 2 p.
* sunt nebună după ele = 6 p.
* mănânc mai multe decât ar trebui = 4 p.
2. Cam cum arată micul dvs. dejun?
* chifle, marmeladă, salam = 6 p.
* fulgi, fructe, pâine integrală = 2 p.
* pâine neagră, müsli, unt, brânză grasă = 4 p.
3. Cât de des mâncaţi fructe proaspete, legume sau salate?
* rar = 6 p.
* zilnic = 2 p.
* de 3-4 ori pe săptămână = 4 p.
4. Ce fel de alimente consumaţi cel mai frecvent?
* cumpăr alimente proaspete o dată pe săptămână = 4 p.
* consum mai multe alimente congelate şi conserve = 6 p.
* cumpăr cât mai des alimente proaspete şi ţin seama de calitatea lor = 2 p.
5. Cât lichid beţi zilnic?
* cam 3-4 ceşti = 6 p.
* cam 1 litru = 4 p.
* cel puţin 2 litri = 2 p.
6. Ce anume beţi?
* sucuri dulci, limonadă = 4 p.
* apă minerală, ceaiuri de plante = 2 p.
* ceai, cafea = 6 p.
7. Câtă grăsime consumaţi?
* destul de multă; fără grăsime, mâncarea n-are gust = 6 p.
* încerc să evit grăsimile = 4 p.
* nu consum grăsimi = 2 p.
8. Care sunt cuvintele care se potrivesc cel mai bine cu felul dvs. de a vă hrăni?
* preparate de gata, mai puţină oboseală = 6 p.
* plăcerea de a găti înseamnă savoare = 2 p.
* mesele regulate sunt lege = 4 p.
9. Vă alimentaţi corect?
* da, îmi dau toată osteneala = 2 p.
* pe cât se poate = 4 p.
* nu prea mă interesează = 6 p.
Rezultatul testului
Între 46-54 puncte
Mâncaţi pentru că aşa trebuie sau ca să vă uitaţi frustrările de zi cu zi. Din păcate, nu prea vă preocupă o alimentaţie echilibrată. Sfatul nostru: ar trebui să încercaţi propunerile noastre.
Între 25-45 puncte
Între 18-24 puncte
Chibzuiţi bine ce trebuie să mâncaţi şi respectaţi cele mai noi descoperiri făcute de ştiinţa nutriţiei. Sfatul nostru: dacă vă permiteţi totuşi să mâncaţi o felie de tort, nu vă faceţi mustrări de conştiinţă. Savuraţi-o!
Program pentru o alimentaţie corectă
Un meniu model
Gata cu prescripţiile alimentare rigide sau cu calculul greoi al caloriilor asimilate! Compuneţi-vă un program zilnic de alimentaţie din cele 5 grupe de alimente. Iată şi un exemplu pentru un astfel de meniu, gândit pentru persoanele care lucrează:
Dimineaţa:
- cafea cu lapte sau iaurt, ceai, cafea (fără zahăr);
- 2 felii de pesmet cu brânză sau şuncă slabă sau friptură rece;
- 1 roşie sau ridichi, castravete, ardei;
- suc de fructe.
La prânz:
- salată de legume (şi cu fasole albă);
- un grătar (carne, peşte);
- 1 chiflă.
Seara: peşte sau carne fiartă cu legume, orez;
Între mese: 1 măr, o banană.
Beţi suficient de multe lichide
Şi nu uitaţi lichidele! Respectaţi cantitatea corectă de lichide. Corpul nostru pierde zilnic circa 2-5 litri de lichid, care trebuie înlocuit. Ideal: cu apă minerală, ceaiuri de plante. Cafea neagră şi ceai tare (negru) - doar 2-3 ceşti pe zi. Vin: până la 0,2 litri/zi.
Sfaturi alimentare
Mâncaţi încet
Mâncarea bine mestecată e pe jumătate digerată! Cei care mănâncă încet şi savurează conştient bucatele au mult mai multe foloase: mâncarea e mai gustoasă, mestecând mai mult se satură mai repede şi sunt mai sănătoşi.
Ierburi în loc de sare
Ierburile (verdeţurile) proaspete conţin multe substanţe vitale şi dau gust mâncării, ajutându-ne astfel să facem economie la sare. Abuzaţi de ele!
Mese uşoare
Mai multe mese uşoare (ideal 5-6) în locul celor trei mese consistente produc energie uniformă şi uşurează digestia.
Mâncaţi usturoi
Căţelul de usturoi (atât de aromat) subţiază sângele şi are efectul unui antibiotic natural. Ideal: 4 g de usturoi proaspăt (cel puţin 2 căţei) pe zi. Contra mirosului, mestecaţi verdeţuri.
Consumaţi pâine integrală
Făina albă, măcinată fin, nu prea conţine vitamine şi minerale; cea integrală le conţine în schimb din belşug! Celuloza din ea satură mai repede, pentru o durată de timp mai lungă, şi ajută la neutralizarea substanţelor toxice.
Atenţie la fiert
Legumele crocante conţin mult mai multe substanţe vitale decât cele făcute terci. În plus, ele îşi păstrează mult mai bine gustul. Fierbeţi-le puţin şi în aburi!
Cumpăraţi produse de sezon
Produsele care se coc natural, la soare, conţin mult mai multe vitamine şi mult mai puţine substanţe dăunătoare decât cele din supermarket. Din păcate, şi ţăranii au început să trişeze. Uitaţi-vă bine înainte să cumpăraţi. Evitaţi legumele mari. Sunt "false". Preferaţi-le pe cele mai mici, cu miros de copilărie.
Gătiţi cu grăsime puţină
Folosiţi tigăile de teflon, grătarul - economisind astfel caloriile inutile din grăsimi. În felul acesta, puteţi introduce uleiul de măsline sau untul - în cantităţi reduse - pentru asezonarea mâncărurilor (şi nu pentru prăjit).
Păstrarea corectă a alimentelor
Vitaminele sunt sensibile: păstraţi deci legumele şi fructele în locuri răcoroase, fără lumină. Fructele şi legumele o dată curăţate şi tăiate trebuie consumate imediat.
Fructe în loc de ciocolată
Ciocolata şi dulciurile, în general, conţin multe grăsimi şi zahăr. Între mese, ciuguliţi mai bine fructe dulci, proaspete, decât ciocolată sau bomboane. Fructele conţin puţine calorii şi, cu timpul, le veţi prefera şi ca gust dulciurilor. Iar dacă din când în când vă veţi permite să mâncaţi şi o bucăţică de ciocolată, gustul acesteia va fi de două ori mai bun!