Sinusurile sunt cavităţi în interiorul oaselor craniene, situate în spatele frunţii, al ochilor şi obrajilor. La persoanele sănătoase, ele sunt lipsite de mucus, pline doar cu aer, însă în momentul când intervine o răceală sau o gripă, sinusurile se umplu cu secreţii care constituie un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor şi a altor microorganisme. Blocarea lor provoacă o senzaţie de presiune dureroasă. La aceasta se adaugă o serie de alte simptome tot atât de neplăcute: nasul înfundat, mucozităţile abundente, câteodată vâscoase, durerile de cap, gâtul inflamat, tusea, o stare de slăbiciune generală şi, eventual, febra.
Sinuzita este o afecţiune frecventă atât la adulţi, cât şi la copii. Ea necesită de obicei câteva săptămâni de tratament, dar în unele cazuri, poate fi nevoie de luni întregi pentru a se obţine o vindecare deplină. Medicii prescriu de regulă antiinflamatoare, spray-uri cu cortizon şi analgezice. Dacă se presupune că este vorba de o infecţie microbiană, reţeta va include şi un antibiotic. Unii medici recomandă în plus un spray cu apă de mare.
Pe lângă tratamentul medical, aveţi posibilitatea de a vă ajuta şi cu anumite alimente care întăresc sistemul imunitar şi, astfel, atenuează manifestările bolii, eliberând sinusurile.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva sinuzitei
** Usturoiul şi ceapa
Primul lucru pe care ar fi nimerit să-l faceţi este să vă preparaţi o "supă anti-sinuzită", în care puteţi pune, alături de usturoi şi ceapă, orice condimente iuţi care se găsesc la îndemână prin bucătăria dvs., ca de pildă hrean, boia de ardei, boabe de muştar şi de piper negru. Datorită conţinutului lor bogat de quercitină, usturoiul şi ceapa reduc inflamaţiile şi, acţionând într-un mod similar cu medicamentele antihistaminice, fac să dispară secreţiile din sinusuri.
** Cruciferele
Familia plantelor crucifere cuprinde toate soiurile de varză, ca şi alte legume înrudite mai îndeaproape sau mai pe departe cu ea. Să amintim aici broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza albă, guliile, ridichile, sfecla şi năsturelul. Toate îşi merită locul în "supa anti-sinuzită", deoarece ajută la deblocarea sinusurilor , având totodată şi un efect antiseptic. Deşi n-are legătură cu tema articolului de faţă, este bine de reţinut şi faptul că legumele din această categorie sunt de asemenea utile în prevenirea cancerului.
** Menta şi mentolul
Mentolul este o terpenă, adică o hidrocarbură aromată, conţinută în uleiul eteric de mentă. Virtuţile mentei ca plantă de leac sunt cunoscute şi utilizate de multă vreme în medicina populară, însă ele au fost confirmate de numeroase studii în ultimii ani, cercetătorii reuşind să explice şi mecanismul prin care se realizează acţiunea bactericidă a vaporilor degajaţi de uleiul esenţial de mentă. Ei au observat că moleculele uleiului vegetal se ataşează de moleculele de grăsime din membrana celulară a bacteriilor şi astfel, în final, le distrug.
Puteţi beneficia de ajutorul mentei în cele mai variate forme şi în primul rând ca infuzie, inspirând mai întâi timp de câteva minute vaporii ceaiului, înainte de a-l bea. Gumele de mestecat şi bomboanele mentolate contribuie şi ele la desfundarea sinusurilor, ca şi frunzele de mentă puse în sosuri. Unii se încumetă chiar să-şi introducă în nări frunze proaspete de mentă sau de rotungioară (Gleochoma hederacea), o plantă înrudită cu iedera, având la rândul ei multiple utilizări medicale. Metoda funcţionează, însă nu este lipsită de riscuri, deoarece poate provoca iritaţii locale.
** Apa cu sare
Dr. Andrew Weil, profesor la University of Arizona din Tucson, recomandă lavajul nazal cu o soluţie salină, obţinută din dizolvarea unei mici cantităţi de sare - el propune un sfert de linguriţă - într-o cană de apă caldă. Vă atragem atenţia că nu este o idee bună să întrebuinţaţi sarea iodată din comerţ, ci ar fi de preferat să alegeţi între sarea marină, cea grunjoasă ori de Himalaya.
Metoda este de fapt foarte veche, fiind practicată în mod tadiţional în medicina ayurvedică. Yoghinii o numesc jala-neti şi o utilizează în scopuri de purificare. Spălătura se execută cu ajutorul unei căni speciale, ce aminteşte oarecum de forma unui ceainic. După ce aţi pus apa cu sare în micul vas neti, trebuie să vă aplecaţi deasupra unei chiuvete, cu capul înclinat lateral, şi să turnaţi lichidul în nara de deasupra. El va curge afară prin nara aflată dedesubt. Soluţia salină poate fi îmbunătăţită prin adăugarea unor plante cu acţiune antiseptică din familia labiatelor, cum ar fi salvia, menta sau lavanda. Ea favorizează eliminarea secreţiilor din sinusuri, reducând astfel pericolul unei infecţii. Puteţi apela cu încredere la lavajul nazal, atunci când vă luptaţi cu simptome de sinuzită, răceală sau alergie. Există şi persoane care îşi fac această spălătură zilnic, pentru a preveni încărcarea sinusurilor cu mucozităţi.
** Oregano
Folosit frecvent la fripturi, în salate şi sosuri, oregano (sau, pe numele său neaoş, sovârful) este nelipsit de pe raftul cu mirodenii din bucătărie. În acelaşi timp însă, el conţine cantităţi însemnate de antiseptice (în special timol), antihistaminice şi antioxidanţi, datorită cărora poate fi întrebuinţat cu bune rezultate pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei. Chiar şi uscată, planta nu-şi pierde nici aroma, nici proprietăţile terapeutice.
Blocarea sinusurilor poate fi provocată de virusuri, bacterii sau fungi. Dar nu toate sinuzitele sunt infecţioase. Mai ales cele apărute în sezonul cald pot fi declanşate de o sensibilitate alergică la diferiţi antigeni. În acest caz, vă va fi de mare folos un decoct din oregano, tulpini de ţelină şi zeamă de lămâie - o fiertură combinată, care vă pune la dispoziţie o întreagă farmacie naturală, respectiv o sumedenie de substanţe cu efect antihistaminic: zece din oregano, douăsprezece din ţelină şi cincisprezece din lămâie. Dacă n-aveţi la îndemână decât oregano, beţi o infuzie fierbinte, umplându-vă nările cu aroma ei. Totodată, este indicat să vă masaţi zona sinusurilor cu o cremă sau puţin ulei vegetal în care aţi amestecat câteva picături de ulei eteric de oregano.
** Citricele
Vitamina C conţinută în fructele din categoria citricelor întăreşte sistemul imunitar , ferindu-vă de infecţii. Deci protejaţi-vă bând sucuri de portocale, grepfruit, mandarine sau mâncând fructele ca atare. Dacă vă căutaţi şi alte surse de vitamina C, încercaţi cu ardeii graşi (mai ales cei roşii, tăiaţi mărunt), varza, cartofii, spanacul, sucul de roşii, broccoli, pepenii galbeni, nectarinele, căpşunile, mango şi papaya. Nu strică să luaţi din când în când şi câte un supliment cu vitamina C naturală, extrasă din lămâi şi măceşe, de pildă.
* Ananasul
Unii terapeuţi afirmă că enzima din ananas, bromelaina, ar combate eficient formele grave de sinuzită. În ultima perioadă, cercetătorii nu s-au mai arătat interesaţi de această acţiune a bromelainei, însă există studii din anii '60 care consemnează într-adevăr ameliorări ale simptomelor. Dar, indiferent de efectul enzimei, vă putem oferi un alt motiv întemeiat pentru a consuma fructul de care vorbim: într-o cană plină cu cubuleţe de ananas se găsesc 79 de grame de vitamina C, un aliat redutabil în prevenirea infecţiilor.
* Legumele şi fructele
Flavonoidele conţinute în legume şi fructe împiedică eliberarea de histamină, care este responsabilă pentru nasul înfundat şi simptomele de alergie. De asemenea, în numeroase vegetale se găseşte şi vitamina A, despre care se crede că ar ajuta la prevenirea infecţiilor virale. Aşadar, vă îndemnăm să consumaţi cât de multe mere, caise, prune, struguri negri, căpşuni, zmeură, afine, mure, lămâi, pătrunjel, oregano, cimbru, varză albă şi roşie, ardei iuţi, broccoli, ceapă (în special roşie), praz şi leguminoase. Surse bogate de flavonoide sunt şi vinul roşu, ceaiul verde şi negru, ca şi ciocolata amăruie.
* Ceaiul
În ce priveşte conţinutul de quercitină, ceaiul ocupă locul al doilea, după ceapă. Cu acţiunea ei antihistaminică, această substanţă participă la deblocarea sinusurilor. V-o mai puteţi procura şi din mere, varză albă, varză creaţă, usturoi, boia de ardei, seminţe de floarea-soarelui şi fructe de merişor.
Alimente de evitat
Printre cauzele blocării sinusurilor se numără şi fumatul, dar şi alergiile alimentare. Acestea declanşează o reacţie a sistemului imunitar, care duce la formarea de mucozităţi. Dintre cele mai frecvente alergii, le vom menţiona pe cele la arahide, lapte, grâu sau peşte, dar practic orice aliment poate da naştere, în anumite condiţii, unei reacţii alergice. De aceea, este necesar să le identificaţi pe cele care prezintă potenţial alergen pentru dvs., ca să le puteţi evita.
Din cămara cu ierburi de leac
* Genţiana şi echinacea - Ambele plante au un puternic efect antibiotic, fiind deseori asociate în preparatele destinate consolidării imunităţii. Se pot administra sub formă de infuzie sau capsule.
* Ginsengul siberian şi kalmegh (Andrographis paniculata) - Experimentele au demonstrat că aceste două plante pot înlocui cu succes antibioticele în tratarea infecţiilor din zona sinusurilor şi a gâtului. 185 de pacienţi cu sinuzită sau cu infecţii ale căilor respiratorii au participat voluntar la un studiu, fiind împărţiţi în două grupuri. Cei din primul grup au primit zilnic, timp de cinci zile, câte 12 tablete cu 10 miligrame de ginseng siberian şi 85 miligrame de kalmegh, în vreme ce subiecţilor din grupul-martor li s-a dat numai un placebo. În finalul testului, la pacienţii trataţi cu extractele de plante s-a constatat o ameliorare importantă a stării generale, dispariţia oboselii, calmarea durerilor de cap şi de gât, precum şi reducerea vizibilă a secreţiilor nazale.
* Eucaliptul (Eucalyptus globulus) - În cadrul unui studiu efectuat în anul 2004, 76 de pacienţi care sufereau de sinuzită au luat de trei ori pe zi, vreme de o săptămână, câte 100 miligrame de cineol (principala componentă a uleiului de eucalipt). Concomitent, alte 76 de persoane diagnosticate cu aceeaşi afecţiune au primit un placebo. La sfârşit, tuturor li s-a făcut o ecografie. Investigaţia a arătat că 95% dintre bolnavii trataţi cu cineol nu mai aveau nici inflamaţii şi nici mucozităţi în sinusuri, pe când în al doilea grup, numai 51% dintre participanţi se aflau în această situaţie.
Eucaliptul nu are doar un efect dezinflamator, ci şi antioxidant. Amestecaţi puţin ulei eteric de eucalipt cu un ulei vegetal neutru şi inspiraţi-i parfumul, punând o cantitate mică în cadă, când faceţi baie, şi masându-vă tâmplele cu această combinaţie. Însă fiţi atenţi să nu înghiţiţi, fiindcă uleiul de eucalipt este foarte toxic. O altă procedură care vă poate fi de ajutor: umeziţi cu puţină apă nişte frunze zdrobite de eucalipt şi de mentă şi fricţionaţi-vă cu ele pe piept. Eventual, introduceţi unele şi în nări, dar cu mare prudenţă şi în niciun caz la copii.