RODICA CULCER despre... Putrefacţia politică şi urmările ei
În mod normal, ar trebui să fie un caz de amploarea FNI, dat fiind că este implicat, din nou, Sorin Ovidiu Vântu, care a recunoscut indirect faptele într-o postare pe reţeaua de socializare. A reieşit clar că SOV a plătit politicieni şi ziarişti pentru a-şi atinge scopurile şi este de presupus că, sătul de atâtea încarcerări, s-a hotărât să facă mărturisiri complete.
Citeste tot articolul
Săptămâna 12-18 august
Două evenimente astrologice semnificative marchează acest interval. Primul îl reprezintă revenirea la mişcarea directă a marelui malefic Saturn, ce traversează zodia Săgetătorului. Aceasta se petrece în weekend, în condiţiile în care energia micului malefic Marte este prinsă şi ea în această schimbare de direcţie. Ar fi de dorit să ne programăm un sfârşit de săptămână cât mai liniştit. Excursiile au un factor de risc, deci ar fi preferabil să stăm acasă.
Citeste tot articolul
Cazul BNR
Se face imediat anul de când dinspre clasa politică se încearcă, programatic, să ni se demonstreze că tehnocraţii sunt ori nişte naivi, ori nişte pierde-vreme, şi că soluţia cea mai bună pentru guvernarea României rămâne, nu se poate altfel!, soluţia politică. Nu e aici locul să facem apologia tehnocraţiei: evident că e o soluţie "la termen", cu limitări ce ţin nu atât de propriile-i mecanisme de funcţionare, cât de deschiderea şi de bunăvoinţa clasei politice cu reprezentare parlamentară.
Citeste tot articolul
"Trai cu Rost" la Roşia Montană
După 15 ani de luptă împotriva celui mai mare proiect minier cu cianuri propus în Europa, compania canadiană RMGC a reuşit dacă nu să pună mâna pe aur, să divizeze localnicii în susţinători şi opozanţi, ceea ce este la fel de grav. Spre noroc, opozanţii au primit un sprijin consistent din partea societăţii civile româneşti şi internaţionale, iar astăzi proiectul minier nu mai are şanse de reuşită.
Citeste tot articolul
DANIEL GHEORGHE (Deputat PNL) - "Păstrarea pământului este o chestiune de siguranţă naţională"
În 2014, guvernul Ponta a adoptat o lege prin care s-a liberalizat total vânzarea terenurilor agricole către străini. Cică aşa ne-a cerut UE! A început o dezbatere publică, dar nu a fost dusă până la capăt. Astăzi, tragem concluziile: după unele estimări, peste 30% din suprafaţa agricolă a ţării a fost înstrăinată; multe dintre terenurile achiziţionate de străini rămân necultivate, pentru că nu au fost luate pentru agricultură, ci numai pentru încasarea subvenţiilor de la UE; alte terenuri sunt folosite drept active pentru diferite jocuri pe bursă, dar nu se produce nimic pe ele...
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA D. - Bacău, F. AS nr. 1224 - "Vă rog, ajutaţi-l pe tata! Are neoplasm bucal"
Din păcate, mai mult de 50% dintre cancerele bucale sunt descoperite în stadii avansate şi, cu siguranţă, şi în cazul tatălui dvs., efectuarea intervenţiei chirurgicale şi a celorlalte proceduri asociate (chimioterapie, radioterapie) este absolut necesară. Numai în acest mod puteţi preveni extinderea celulelor maligne spre structurile mai profunde ale cavităţii bucale şi ale porţiunii superioare a gâtului ori, mai grav, spre alte structuri anatomice ale organismului.
Citeste tot articolul
Leacuri călugăreşti din Rusia
În urmă cu sute de ani, mânăstirile ortodoxe din Rusia erau celebre şi căutate nu doar pentru "rugul aprins" al credinţei lor, ci şi pentru "bolniţele" în care erau trataţi, cu leacuri străvechi, oamenii amărâţi şi bolnavi. Un astfel de aşezământ este Mânăstirea Şamordino, întemeiată de Sfântul Ambrozie, un loc renumit pentru învăţăturile duhovniceşti şi înaltă trăire a slujitorilor ei. Închisă de comunişti, mânăstirea şi-a redeschis porţile, şi odată cu ele, şi tezaurul cu leacuri vechi, populare, la care ne bucurăm să vă facem părtaşi.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: CREŢIŞOARA (Alchemilla vulgaris)
Numele latin al plantei, Alchemilla, vine de la alchimiştii din Evul Mediu, convinşi că diamantele de rouă prezente pe frunzele plantei sunt de origine magică. Adunată bob de bob, cu pipeta, într-o îndeletnicire sisifică, roua Creţişoarei făcea parte din ingredientele necesare fabricării pietrei filosofale. În realitate, "apa cerească", cum îi spuneau alchimiştii, n-are nicio legătură cu roua, ea fiind, de fapt, broboanele de sudoare ale plantei, un fenomen numit de botanişti "gutaţiune".
Citeste tot articolul
Leacuri populare cu Creţişoară
"Bucuria femeilor". Mod de preparare: se taie mărunt plantele, se amestecă bine şi se pun într-un vas de sticlă. Separat, se amestecă 750 ml vin roşu natural, cu 75 ml ţuică tare (pălincă), 1/2 linguriţă de scorţişoară, 1/4 păstaie de vanilie şi 5 linguri de zahăr. Se toarnă peste plantele tăiate din vas. Se lasă vreme de trei săptămâni la loc cald, scuturându-se cât mai des.
Citeste tot articolul
Reţete de frumuseţe cu Creţişoară
Tonic energizant. Mod de preparare: se pune apa la fiert şi, când clocoteşte, se adaugă Creţişoara tăiată mărunt. Se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi se adaugă tinctura în lichid. Se pune tonicul într-un flacon şi se ţine la rece. Rezistă trei luni. Se şterge faţa, de două ori pe zi.
Citeste tot articolul
SINDROMUL PREMENSTRUAL
Prin sindrom premenstrual (denumirea abreviată: PMS) trebuie să înţelegem o multitudine de simptome dintre cele mai diverse, ce apar la femei cu o săptămână sau două înainte de zilele menstruaţiei. Principalele manifestări sunt durerile - şi numai femeile care au avut de-a face cu ele ştiu cât de violente şi de chinuitoare pot fi.
Citeste tot articolul
Medicamentul din cap
În ciuda pozitivismului în care trăim, ştiinţa medicală a acceptat, în cele din urmă, că lipsa armoniei dintre spirit şi trup este principalul motiv al tuturor bolilor. Aşa se face că, pe lângă remediile destinate vindecării suferinţelor trupului, în ultima vreme, mai ales în medicina americană, se dezvoltă tehnici mentale preluate din medicina tradiţională orientală, care ajută corpul, pe lângă tratamentele clasice, să se vindece cu ajutorul gândului şi al imaginaţiei.
Citeste tot articolul
Căderea părului
Vă propunem câteva mjloace naturale menite să combată căderea părului, seboreea, eczemele, şi să tonifice firul de păr: frecţii, băi, spălături locale cu plante, uleiuri, esenţe, tincturi şi produse apiterapeutice. Efectul lor este strict condiţionat de o alimentaţie foarte bogată în vitamine şi săruri minerale, de o viaţă igienică, fără excese (tutun şi alcool), de practicarea sportului ori a plimbărilor îndelungate.
Citeste tot articolul
Cura cu miere şi usturoi
Cura pe care v-o recomand am avut norocul să o primesc de la o fostă profesoară de engleză, din anul I de facultate. Când am auzit despre ce este vorba, n-am avut niciun fel de încredere. Dar mai târziu, mi-am zis că încercarea moarte n-are, şi culmea este că a dat rezultate.
Citeste tot articolul
Ochelarii miraculoşi
Cinci elevi bucureşteni au realizat o invenţie fabuloasă, menită să le uşureze viaţa nevăzătorilor. Proiectul lor a fost premiat şi aşteaptă să prindă viaţă.
Citeste tot articolul
Trufandale ruseşti, pentru pofticioşi - Magazinele Berezka
Cine va fi făcut vreodată o vizită în fosta URSS ţine minte, mai mult ca sigur, reţeaua de magazine "Berezka" (Mesteacănul), uluitoare prin luxul lor faţă de sărăcia din jur. Prăvălii de elită, aprovizionate cu mărfuri occidentale, ele erau destinate exclusiv diplomaţilor şi ruşilor care lucrau în străinătate şi dispuneau de valută. Se spune că aceste "dollar-shop"-uri erau o amarnică umilinţă pentru omul de rând, care râvnea la bunătăţile din vitrină, gustându-le doar cu ochii: caviar, icre roşii, batog...
Citeste tot articolul
Prof. CĂTĂLINA HALMAGHI - "Nimeni nu poate avea grijă de copiii noştri aşa cum avem noi, aici, în ţara noastră"
Generaţia "internet şi mobil" are alte preocupări decât generaţia noastră pe care, în glumă, eu o numesc "generaţia elastic" (un joc al copiilor de atunci). Fac o paranteză: anul trecut, în cadrul unui proiect de voluntariat, iniţiat de consilierul educativ al şcolii, copiii au început să joace din nou elastic şi m-am bucurat să văd asta. Ideea a fost de a redescoperi jocurile copilăriei.
Citeste tot articolul
"Vreau la tata!"
În casă s-a aşternut liniştea. Nu zgomot de paşi pe trepte, nu uşi trântite. Nedumerită, am alergat în camera Anei. Patul era neatins, păpuşile înşirate cuminţi, de-a lungul lui. Lipsea doar favoritul, un urs bătrân de pluş, tocit de-atâta strâns la piept. Şi ghiozdanul, câteva bluziţe, pantofii negri. Cu puţin înainte, stătusem împreună la masă eu, ea şi Paul, frăţiorul ei mai mic. Ne-am certat, din păcate, cum se întâmpla mai mereu în ultima vreme, după care am coborât în pivniţă.
Citeste tot articolul
Dedicaţie la o floare - Grădina cu minuni
Străbăteam pentru prima dată drumul spre un loc pe care visam să-l transformăm într-o casă. Treceam prin localităţi mărginaşe, urmărind cu atenţie numele plăcuţelor indicatoare. Case de câmpie, cu urme de garduri, prin care se zăreau grădini, ogrăzi curate sau, pur şi simplu, abandonate. Nu aveam cum să ne rătăcim dacă ţineam şoseaua naţională, aşa că după vreo oră de drum, dintre toate construcţiile, mai scunde sau mai înalte, a răsărit pe dreapta o şcoală.
Citeste tot articolul
FLORIN BERCEAN - "Eu cred că omenirea ar trebui să urmeze modelul Olimpiadelor"
În 2012, după Jocurile de la Londra, antrenorul emerit de judo Florin Bercean devenea, înainte să împlinească 50 de ani, unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria olimpismului românesc. Participase deja la patru Olimpiade şi avea în palmares patru medalii olimpice la feminin: prima medalie din istoria judo-lui românesc a fost cucerită în 2000, de Simona Richter, bronz la categoria plus 78 de kilograme. Au urmat aurul Alinei Dumitru, la 48 de kilograme, în 2008, şi alte
Citeste tot articolul
ANDREEA CHIŢU, judoka - "Ard de nerăbdare să intru în luptă"
Nu o să mă crezi, dar să ştii că şi eu am practicat gimnastica, de la 3 până la 7 ani. M-am născut lângă Giurgiu şi făceam naveta cu mama la Bucureşti ca să fac gimnastică. Apoi, în şcoala generală, am practicat şi handbalul. În familia noastră, toată lumea îndrăgea sportul, tata fusese boxer, fratele meu a făcut şi el judo şi fotbal, aşa că am fost încurajată să fac sport.
Citeste tot articolul
CONSTANTIN ERETESCU - "În America, după 36 de ani, nu avem nici un prieten. Niciunul!"
Ca şi alte familii de basarabeni, şi părinţii mei au venit spre inima ţării, din marginea ocupată atunci de sovietici, ca să nu fie deportaţi în Siberia. Timp de 70 de ani, nu am mai călcat pământul naşterii mele, şi amintirile de dinainte de 6 ani, cât aveam când am plecat, se amestecau cu visul. În România de după război, în plină mizerie şi foamete, ne-am stabilit în cartierul Ferentari din Bucureşti.
Citeste tot articolul
Regina Ana - O răsfoire fierbinte a României
Pe 17 octombrie 1995, la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, am fost printre cei care au întâmpinat-o pe Regina Ana. Era pe vremea când Ion Iliescu îi interzicea Regelui Mihai să se întoarcă în patrie. Nu uităm acel de pomină 7 octombrie, când preşedintele României i-a interzis regelui să coboare din aeronava care aterizase pe aeroportul Băneasa.
Citeste tot articolul
Regina Ana - O regină de basm
Regina Ana a României nu este un personaj de basm, deşi ar fi putut să fie. A existat aievea, până luni, 1 august 2016. Nu este un personaj de basm, deşi viaţa Ei a avut ceva din măreţia unei piese shakespeariene: dramatism, decizii extreme luate în contrast cu firea blândă, sfinţită de credinţa în Hristos.
Citeste tot articolul
Întâmplări între două lumi
Într-o seară de iarnă, când toţi ai casei stăteau pe lângă cuptor, bunici, părinţi şi copii, câinii au pornit dintr-odată să latre înverşunat, ca la lup - o expresie din partea locului pentru lătrăturile scurte şi repezi. Brusc, uşa s-a dat de perete şi în prag s-a ivit o arătare cumplită. Copiii au început să ţipe şi s-au ascuns în spatele bunicii...
Citeste tot articolul
O veste bună - RIHANNA la Bucureşti!
Supranumită, pe bună dreptate, Prinţesa Muzicii Pop, provocatoarea mulatră din insulele Barbados a reuşit să obţină, în cei 11 ani de carieră muzicală, mai multe premii şi recunoaştere, decât alţi artişti într-o viaţă întreagă. A scos până în prezent 8 albume, care s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare şi care i-au adus sute de trofee (8 Grammy, 8 American Music Awards, 23 de premii Billboard, 2 BRIT Awards, zeci de discuri de aur şi de platină).
Citeste tot articolul