Prin sindrom premenstrual (denumirea abreviată: PMS) trebuie să înţelegem o multitudine de simptome dintre cele mai diverse, ce apar la femei cu o săptămână sau două înainte de zilele menstruaţiei. Principalele manifestări sunt durerile - şi numai femeile care au avut de-a face cu ele ştiu cât de violente şi de chinuitoare pot fi. Estimările făcute de specialişti sunt diferite, dar potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, aproximativ 85% dintre femei sunt afectate cel puţin o dată în viaţă de sindromul premenstrual.
Cauzele lui nu au fost stabilite cu certitudine, însă cei mai mulţi dintre cercetători presupun că ar avea legătură cu fluctuaţiile de nivel ale hormonilor sexuali feminini, estrogenul şi progesteronul, în cursul ciclului menstrual. Cu cât nivelul estrogenului este mai ridicat, cu atât creşte riscul de apariţie a PMS. Fiecare femeie se confruntă cu neplăceri specifice şi de aceea lista pe care v-o oferim mai jos nu poate fi completă, ci va avea doar o valoare orientativă: * acnee * stări anxioase ori depresive * irascibilitate, încordare, labilitate afectivă, tendinţa de a plânge din motive minore * pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, o foame irezistibilă * dureri articulare sau musculare * dificultăţi de concentrare sau de memorie * dureri de cap sau de spate * tulburări gastrice, balonări, constipaţie sau diaree * senzaţie de oboseală * inflamarea dureroasă a sânilor, care devin sesibili la atingere.
Un stres emotional puternic poate accentua simptomele, însă nu se află în niciun caz la originea lor. Specialiştii consideră în schimb că secreţia de serotonină ar fi eventual responsabilă pentru declanşarea unei forme grave de PMS, aşa-numita disforie premenstruală (PMDD), care prezintă mai ales aspecte neuropsihice. Putem enumera, printre altele: * stări tensionate şi anxioase * gândire mai lentă şi slăbirea capacităţii de concentrare * dezinteres faţă de activităţile cotidiene şi de comunicarea cu cei din jur * lipsă de energie ori stări de epuizare * apetit exagerat, permanent sau doar în anumite momente * pierderea controlului * atacuri de panică * irascibilitate sau mânie îndreptată împotriva altor persoane (pe o perioadă mai lungă) * tristeţe sau disperare, uneori chiar şi gânduri de suicid * tulburări de somn * dispoziţii labile, plâns.
Nu există un tratament capabil să ajute tuturor femeilor aflate în suferinţă. Dacă simptomele dvs. devin greu de suportat, ar fi bine să cereţi sfatul medicului dvs. Tulburările premenstruale mai puţin grave ar putea fi ameliorate prin schimbarea modului cum vă hrăniţi. Vă oferim în continuare câteva strategii, în speranţa că ele vă vor fi de folos.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva simptomelor PMS
*** Spanacul, fasolea verde şi uscată, iarba-grasă
Calciul nu este singurul mineral care ne influenţează chimia cerebrală. Dr. Melvyn Werbach, profesor de psihiatrie clinică la University of California din Los Angeles, autor al cărţilor "Vindecarea prin nutriţie" şi "Nutrologia - Prevenţia şi terapia ortomoleculară", observă că o serie de studii evidenţiază faptul că la pacientele cu sindrom premenstrual se constată adesea un nivel scăzut al magneziului. Când magneziul nu este prezent în cantitate suficientă, poate coborî şi nivelul dopaminei, un neurotransmiţător care ne influenţează starea de spirit, la fel ca serotonina. În opinia dr. Werbach, lipsa magneziului poate prejudicia şi sinteza estrogenului, ceea ce ar fi de asemenea o cauză a tulburărilor afective premenstruale.
Cine nu mănâncă destule legume riscă să nu-şi acopere necesarul zilnic de magneziu. Şi e bine de ştiut că numeroase persoane cu deficit de magneziu suferă de boli precum astmul, diabetul, osteoporoza, aritmiile cardiace, hipertensiunea arterială, cefaleea şi migrenele.
*** Iaurtul degresat
După cum reiese din studiile clinice, un aport consistent de calciu şi de vitamine poate nu numai să atenueze, ci să şi prevină simptomele PMS.
Cercetătorii de la University of Massachusetts au comparat de-a lungul unui deceniu obiceiurile alimentare ale unui grup de paciente cu sindrom premenstrual cu cele ale unor femei care fie nu prezentau niciun fel de simptome PMS, fie le aveau într-o formă foarte uşoară. În final, ei au ajuns la concluzia că femeile care îşi procură zilnic prin hrană circa 1200 miligrame de calciu şi 400 UI vitamina D au un risc minim de sindrom premenstrual.
Iaurtul conţine calciu, care ameliorează simptomele PMS, acţionând pe mai multe căi. Dr. James G. Penland, conducătorul unui colectiv de cercetare de la Nutrition Research Center din Grand Forks, North Dakota, afirmă că acest mineral poate elimina contracţiile musculare, care dau naştere spasmelor. Totodată, spune dr. Penland, aportul de calciu obţinut din alimentaţie influenţează chimia creierului şi echilibrul hormonal, ceea ce se repercutează favorabil asupra stării psihice.
Vitamina D v-o puteţi procura, printre altele, din: ouă, somon, sardine, ton şi macrou. În afară de aceasta, desigur, organismul dvs. sintetizează el însuşi o doză apreciabilă de vitamină D, atunci când vă expuneţi la soare, fie şi numai pentru 15 minute.
** Seminţele de in, uleiul de rapiţă, nucile, tofu
Hrana europenilor conţine cantităţi prea mari de acizi graşi Omega-6, ceea ce perturbă raportul normal dintre acizii Omega-3 şi Omega-6. Consumul de alimente bogate în Omega-3 poate restabili echilibrul, realizând totodată şi o anumită ameliorare a neplăcerilor provocate de sindromul premenstrual. O metaanaliză, efectuată recent pe baza unor studii care aprofundau tema necesarului de Omega-3 în organismul femeii, a confirmat rolul pozitiv al acestei categorii de acizi graşi polinesaturaţi în prevenirea atât a PMS, cât şi a bufeurilor, apărute o dată cu debutul menopauzei.
Merită atenţie şi ouăle, deoarece au un conţinut ridicat de Omega-3. Dacă vă place peştele, ar trebui să mâncaţi mai ales macrouri, heringi, sardine, ton şi somon, fiindcă acolo găsiţi din belşug doi dintre acizii graşi Omega-3: EPA (acidul eicosapentaeonic) şi DHA (acidul docosahexeonic). Rezultatele cercetărilor din ultimul timp sugerează că aceste două substanţe atenuează efectiv simptomele PMS - pe lângă faptul, deja cunoscut, că protejează inima.
Dacă însă vă număraţi şi dvs. printre cei ce preferă să-şi administreze capsule cu ulei de peşte, aflaţi că un studiu dublu orb a pus în evidenţă valoarea uleiului de krill ca remediu împotriva PMS. Krillul este un crustaceu oceanic, asemănător însă mult mai mic decât crevetele, şi prezintă avantajul suplimentar de a proveni dintr-un mediu necontaminat - din apele pure ale Antarcticii. În cadrul studiului amintit, participantele au primit în prima lună câte 2 grame de ulei de krill zilnic. În a doua şi a treia lună, au luat aceeaşi doză de 2 grame, dar pe o durată mai restrânsă: au început administrarea cu opt zile înainte de menstruaţie şi au întrerupt-o la două zile după încetarea acesteia.
Vegetarienii pot opta pentru alţi acizi din familia Omega-3: acidul alfa-linolenic (din nuci, ca şi din seminţele de in, cânepă, chia sau perilla) şi acidul gamma-linolenic (din uleiul de luminiţa-nopţii, cânepă, coacăze sau limba-mielului). Totuşi, trebuie spus că acizii Omega-3 de origine vegetală nu sunt la fel de eficienţi ca EPA şi DHA din peşte sau din uleiul de krill.
** Soia şi alte leguminoase
Boabele de soia şi produsele obţinute din ele, ca de pildă tofu, conţin genisteină, un hormon natural, însă cu acţiune mai slabă decât estrogenul sintetizat în organismul uman. Revista "British Journal of Nutrition" relata mai demult despre un studiu, cu prilejul căruia s-a dovedit că administrarea zilnică de proteină din soia (68 de miligrame de izoflavone) pe durata a două cicluri menstruale reduc inflamaţiile şi spasmele premenstruale mai bine decât un placebo, preparat cu lapte de vacă. De altfel, unii specialişti sunt de părere că estrogenul din laptele de vacă agravează simptomele PMS. Şi unele studii de dată recentă, efectuate cu participarea unor femei coreene stabilite de multă vreme în SUA, atestă acţiunea pozitivă a izoflavonelor din soia asupra tulburărilor provocate de sindromul premenstrual. Trebuie să adăugăm însă, că pe lângă soia, există şi alte surse - chiar mai bogate - de fitoestrogeni: fasolea neagră, fasolea lima sau arahidele.