RODICA CULCER despre... Respingerea ipocriziei politice
Cred că principala trăsătură a alegerilor locale din acest an a fost absenteismul, care a reprezentat un gest de protest faţă de calitatea clasei politice şi a performanţei politicienilor în funcţie. La nivel naţional, peste jumătate din alegători au respins oferta partidelor politice, iar în Capitală, această respingere a atins procentul spectaculos de 67% din electorat.
Citeste tot articolul
Săptămâna 17-23 iunie
Blânda Venus trece sâmbătă în Rac şi ne îmbie să petrecem mai mult timp în familie. Venus în Rac nu se referă doar la starea bună psihică şi la bunăstare în sensul abundenţei. Putem primi cadouri de la membrii familiei noastre sau putem începe o afacere de familie. Duminică devine exact un aspect iritant, între Uranus în Berbec şi Marte retrograd în Scorpion. Până la finele lunii cel puţin, sănătatea ne poate da de furcă, n-ar trebui să ne programăm intervenţii chirurgicale, nici măcar minore.
Citeste tot articolul
Alegerile locale - Jocul la offside al electoratului
Absenteismul masiv de la alegerile locale din acest an nu este expresia lehamitei sau a inconştienţei civice, ci un avertisment dat clasei politice. Ne bazăm aserţiunea pe două elemente. Primul: alegerile locale au, de obicei, un grad de atracţie sporit pentru electorat, dar acum au fost refuzate de peste jumătate dintre românii cu drept de vot.
Citeste tot articolul
Maroon 5: SOS pe ritm pop şi rock, pentru pădurile României
O letargie suspectă a cuprins mişcarea ONG-istă din România, după căderea Cabinetului Ponta. Numirea Guvernului Cioloş a fost bine primită de lumea protestatarilor, iar primele demersuri concrete în problema Roşiei Montane - subiect în jurul căruia s-au coalizat, de fapt, zeci de mii de oameni, în pieţele centrale din Bucureşti şi Cluj - nu a făcut decât să confirme buna chimie dintre noul premier şi cei care au făcut posibilă numirea sa la Palatul Victoria.
Citeste tot articolul
ELENA BĂJENARU - Istoric, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului - "Sunt convinsă că Cetatea din Făgăraş poate susţine financiar oraşul"
Ca multe dintre orăşelele României, şi Făgăraşul, străvechea aşezare din inima Transilvaniei, a avut de îndurat şocul dur al trecerii de la comunism la capitalism. Industria puternică de dinainte de '90 a ajuns pe butuci, iar puţinele afaceri cu capital străin sau autohton nu au fost în stare să dea o direcţie clară de dezvoltare oraşului. De câţiva ani, însă, Făgăraşul pare să-şi fi regăsit speranţa în... cultură.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru DORA, F. AS nr. 1217 - "Am colon iritabil şi nu pot avea o viaţă normală"
Colonul iritabil reprezintă cea mai frecventă problemă digestivă pentru care se solicită consultaţie medicală. În principal, este vorba despre o tulburare funcţională a colonului (dar nu numai, ci şi la nivelul intestinului subţire), care se manifestă prin tulburări ale tranzitului intestinal şi dureri abdominale. Apare mai des la adulţii tineri şi, dintre sexe, mai ales la femei.
Citeste tot articolul
"Prin tratamentul domnului dr. Rareş Simu, m-am vindecat de mastopatie şi noduli mamari"
Vreau să mulţumesc pe această cale d-lui dr. Rareş Simu, pe care l-am descoperit în paginile revistei dvs. Anul trecut, la un control la sâni, au apărut ceva probleme. Am fost trimisă la ecografie, unde au apărut mai multe chisturi, dar şi un nodul mare, care doctorului i s-a părut suspect.
Citeste tot articolul
REŢETE DE SLĂBIT: Regimul DASH
Să slăbim fără să ne facem griji pentru sănătate, asta garantează Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), un regim venit tocmai din Statele Unite, care demonstrează că americanii sunt capabili şi de ce e mai rău, dar şi de ce e mai bun, pe plan profesional! În cazul de faţă, un program de slăbit dar şi de sănătate, care respectă anotimpurile şi ne ajută să regăsim drumul spre bucătărie.
Citeste tot articolul
Se poate amâna bătrâneţea?
Specialiştii în probleme legate de vârsta a treia folosesc, mai nou, în loc de expresia "medicină anti-age", "medicină preventivă". Şi, mai exact, noţiunea folosită este "medicina celor patru P", adică predictibilitate, prevenţie, personalizare, participare. Termenii au fost inventaţi de specialiştii în biologie funcţională...
Citeste tot articolul
Descifraţi mesajele corpului: URINA
Când eram copii, bunicile ne învăţau să nu mai facem pipi în pat sau în pantaloni. După care problema devenea de uz personal, o necesitate firească, banală, ascunsă de ochii lumii. Dar ce nu vede lumea, noi ar trebui să vedem. Observată cu atenţie, urina este un indicator preţios pentru starea noastră de sănătate. Învăţând să citim semnele pe care ea ni le arată, putem evita multe boli.
Citeste tot articolul
ARSURILE LA STOMAC
Senzaţia de arsură din piept este provocată de faptul că acidul gastric (combinat câteodată şi cu secreţia biliară ajunsă în stomac) urcă în esofag, iritându-i mucoasa şi dând naştere la arsuri, dureri, eructaţii şi regurgitări. Toate acestea se întâmplă, deoarece muşchiul circular care desparte esofagul de stomac, aşa-numitul sfincter esofagian inferior sau sfincterul cardia, nu mai funcţionează corect.
Citeste tot articolul
Laptele vegetal
Gustos şi hrănitor, laptele vegetal face parte din dietele vegetariene, fiind un înlocuitor ideal al laptelui. Pentru că nu conţine lactoză, el este consumat şi de către cei care au alergie la lactoza din lapte. De asemenea, laptele vegetal este şi în atenţia celor preocupaţi de siluetă, având şi susţinere medicală, pentru că oferă corpului o mulţime de nutrienţi de care acesta are nevoie, dar în acelaşi timp ţine departe obezitatea şi bolile asociate ei.
Citeste tot articolul
Adevărul despre ten
În ultima vreme, cercetătorii din domeniul medicinei studiază în laborator, şi milioanele de produse cosmetice, care le promit femeilor frumuseţea eternă. Din păcate, foarte adesea, mărul cel roşu pe din afară are miezul cam putred. Răspunsurile la întrebările de mai jos, sunt un îndreptar fără greş al îngrijirii obrazului.
Citeste tot articolul
Formula AS în Munţii Făgăraşului: Patimile Doamnei Stanca
Povestea prea puţin ştiutei vieţi a soţiei marelui domn MIHAI VITEAZUL, stăpână şi roabă în Cetatea Făgăraşului.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu MĂDĂLINA GHENEA
E una din cele mai frumoase femei cu care s-ar putea mândri România! Fost model, pe care s-au bătut marile branduri internaţionale, a virat curajos spre actorie, după primul ei rol, primit aproape întâmplător. De atunci, ascensiunea superbei românce s-a făcut încet şi sigur.
Citeste tot articolul
FEL DE FEL DE IUBIRI
În ziua aceea am luat metroul, deşi mult mai uşor ar fi fost să iau autobuzul care avea staţie chiar în faţa blocului meu. Dar era prea cald şi mi-am zis că în metrou va fi mai răcoare. Aşa a fost, şi după ce m-am aşezat pe un scaun, mi-am scos cartea din geantă şi am început să citesc. Nu ştiu câte staţii am mers, dar, la un moment dat am ridicat privirea, ca să văd în ce staţie am ajuns, şi atunci am văzut în apropierea mea un bărbat tânăr.
Citeste tot articolul
Muşcata roz
Din când în când, treceam pe acolo, pe lângă căsuţa aceea mică, văruită în alb. O căsuţă lipită cu pământ amestecat cu paie. Astăzi, se zice că este ecologică. În ea trăia o bătrânică, singură de când o ştiu. Rareori am văzut-o împotmolită în gâlceava femeilor de pe uliţă. Lumea o ştia mai mult retrasă în căsuţa ei cu ferestre mici şi albastre.
Citeste tot articolul
Preafericiţii din Alma Vii
Lumina duminicii de mai se odihneşte molatec în triluri de greieri şi zeci de păsări fără de nume. Alma Vii este un sat ascuns dincolo de câteva dealuri împădurite, la doar câţiva kilometri de drumul ce leagă Mediaşul de Agnita. În era digitalizării, a tabletelor şi telefoanelor mobile ultraperformante, e greu de crezut că există, atât de aproape, un loc unde liniştea e suverană. Satul nu e racordat la reţeaua de gaz.
Citeste tot articolul
CLAUDE KARNOOUH - "În Maramureş mi-am găsit sălaşul meu spiritual!"
Am copilărit în Pirinei, la poalele munţilor, la sud de Toulouse şi la est de Catalonia. Bunicii mei dinspre tată veniseră din Rusia, de la Odessa, unde fuseseră mari proprietari de pământuri. Mama, care se trăgea pe jumătate dintr-o familie franceză veche, avea la poalele Munţilor Pirinei o fermă ţărănească, unde eu am copilărit până la opt ani, în deplin acord cu natura, fără să ştiu altceva în afara lumii aceleia rurale semi-arhaice.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Sunt o pensionară care nu am beneficiat de educaţie creştină. Ştiam trei rugăciuni simple, şi maică-mea mă ducea la împărtăşit de marile sărbători, deşi atunci nu prea aveam voie de la şcoală. Dar tot mergeam pe ascuns, în haine noi, la sfânta biserică, de fiecare mare sărbătoare.
Citeste tot articolul
Piticul de pe faleză
În 1991, etnologul britanic Richard Freeman, pasionat de folclorul cu zâne şi spiriduşi, a fost invitat de către un grup de prieteni să-şi petreacă vacanţa într-un comitat din sudul Angliei. Invitaţia venea cum nu se poate mai bine. În vechile credinţe ale locuitorilor zonei se spune că zânele sunt atrase spre ţărmul mării, că trăiesc în ritmul fluxului şi refluxului.
Citeste tot articolul
TIFF, la aniversare
Artificii, adrenalină, spectacole şi proiecţii în aer liber, sute de filme minuţios alese, apariţii glamouroase pe covorul roşu şi zeci de întâlniri ale artiştilor cu publicul, petreceri spumoase, emoţii în seara de gală - ar trebui prea multe cuvinte să rezumi tot ce aduce cu sine cel mai mare festival cultural din România.
Citeste tot articolul
De la Dunăre la Târnave, tobe, chitare şi rock-and-roll
Vine vara, nu vine, organizatorii de concerte estivale îşi văd de interesele lor. Ploaie, cât o ploua, unde se aude răsunând muzica, lumea dornică de "o ţâr" de petrecere se adună. Aşa va fi la Galaţi, lângă Dunărea cea albastră, la Herneacova, în Banatul cel păduros şi, incredibil (!), la Blaj, inima istorică a Ardealului, trezită la viaţă de perfuzii cu rock-and-roll. În luna iunie, regina verii e muzica. Arta cu cel mai mare număr de simpatizanţi.
Citeste tot articolul