În ziua aceea am luat metroul, deşi mult mai uşor ar fi fost să iau autobuzul care avea staţie chiar în faţa blocului meu. Dar era prea cald şi mi-am zis că în metrou va fi mai răcoare. Aşa a fost, şi după ce m-am aşezat pe un scaun, mi-am scos cartea din geantă şi am început să citesc. Nu ştiu câte staţii am mers, dar, la un moment dat am ridicat privirea, ca să văd în ce staţie am ajuns, şi atunci am văzut în apropierea mea un bărbat tânăr. N-aş putea să spun ce anume m-a făcut să-l mai privesc de câteva ori, la început cu o detaşare anume, apoi, din ce în ce mai emoţionată, pentru că, brusc, am simţit că mi-ar părea rău dacă nu l-aş mai vedea. A coborât în aceeaşi staţie în care am coborât şi eu, m-a depăşit şi a mers o vreme înaintea mea. Am avut astfel prilejul să-l văd, să-l studiez, fără ca el să ştie. Şi mi-a plăcut ceea ce am văzut. În momentul acela m-am gândit că mi-ar plăcea să am un băiat care să semene cu el, şi ceea ce atunci doar am gândit, am şi spus, a doua zi, cu voce tare, tot în metrou, căci ne-am întâlnit din nou întâmplător. Nu i-am spus-o lui, ci soţului meu, care era lângă mine, căci ne întorceam de la medic. Mai aveam puţin până să nasc, trăiam amândoi emoţii mari, era primul nostru copil şi aşteptarea era atât de intensă, încât parcă nu trăiam decât pentru asta. I-am spus direct, fără să anticipez ceea ce va urma, că mi-ar plăcea ca pruncul pe care-l purtam în pântece şi pe care-l aşteptam în câteva zile, să semene cu tânărul acela de la care nu mai puteam să-mi desprind privirea. Nici n-am bănuit ce coşmar avea să urmeze după aceste vorbe, pe care le-am rostit dintr-un impuls firesc, negândite şi necugetate, la prima vedere, dar foarte sincere, altfel. Nici în cele mai negre clipe nu mi-aş fi putut imagina că se poate schimba viaţa unui om atât de rapid şi definitiv pornind doar de la nişte cuvinte. Povestea mea poate fi un semnal de alarmă şi pentru alţi tineri şi nu numai, cărora le aduc aminte că vorbele, de cele mai multe ori, pot să taie mai adânc decât sabia.
Întâlnirea
L-am cunoscut pe soţul meu după ce am terminat şcoala postliceală de topograf. Am lucrat o vreme în acelaşi birou, am avut astfel timp să ne cunoaştem mai bine şi să înţelegem că ar fi bine dacă ne-am căsători. Ne potriveam în multe privinţe, aveam gusturi comune şi simţeam că înţelegerea dintre noi vine de dincolo de vorbe, vine dintr-un sentiment care a crescut odată cu noi. Nu pot să spun că a fost dragoste la prima vedere. Eu am fost întotdeauna o fire mai rece, mai dură, şi chiar dacă aveam ceva pe suflet, nu lăsam să se vadă. Dar în prezenţa lui Emil, m-am simţit cumva eliberată de grija permanentă de a mă autocontrola şi cenzura. Mi s-a părut că ne ştiam de când lumea şi că lui pot să-i spun orice, fără teama că m-ar putea judeca. Îndrăgosteala de la început s-a transformat într-un fel de camaraderie. N-a fost o iubire care să ne dea pe spate, dar atunci nu am realizat asta. Eram tineri şi încrezători. Ceea ce vă spun acum vine după douăzeci de ani de la întâmplările pe care vreau să le povestesc. Acum văd mult mai clar ceea ce s-a întâmplat şi pot să judec altfel fiecare etapă a căsniciei noastre. Poate că aşa erau şi timpurile acelea. Trebuia să te aşezi la casa ta, să intri în rândul lumii în acest fel şi, de cele mai multe ori, prietenia dintre doi tineri se încheia cu o căsătorie. Nu vreau să spun că erau mai serioşi tinerii de atunci decât tânăra generaţie de acum. Vreau să spun doar că erau parcă mai hotărâţi şi că îşi asumau mai uşor tot ceea ce presupunea o căsătorie. Tinerii de acum se tem de pasul acesta şi li se pare normal să nu se implice prea mult într-o relaţie. Sunt precauţi şi, să mă ierte, poate puţin superficiali. Nu se aruncă într-o prietenie, într-o relaţie, decât dacă îşi ştiu cumva spatele asigurat. Păstrează mereu un loc de refugiu, o portiţă de evadare, în caz de nevoie. Să fie calcul meschin? Să fie doar neputinţa de a-şi asuma total un sentiment şi tot ceea ce decurge de aici? Nu ştiu, şi textul meu nu vrea să deschidă o polemică. La urma urmei, iubirea e mai veche decât ne-am putea imagina, şi poate e egoist şi copilăresc să credem că am trăit sau trăim cea mai grozavă poveste de iubire din câte au fost şi sunt pe lume.
Viaţa de zi cu zi
Până la întâmplarea din metrou şi la vorbele care au schimbat viaţa mea, am avut o familie obişnuită, în care micile şi marile întâmplări legate de amenajarea unui apartament, de cumpărarea mobilei, a perdelelor şi a altor mărunţişuri care urmau să decoreze "cuibul", umpleau tot timpul. Un film la sfârşit de săptămână, o ieşire la iarbă verde cu prietenii puţini pe care-i aveam, un roman de dragoste, pe care-l citeam eu, seara, înainte de-a adormi, sau o carte de istorie, pe care o citea el, cam acestea erau preocupările noastre. Nimic spectaculos, nimic ieşit din comun. Am prins anii aceia grei, dinainte de revoluţie, când aprovizionarea cu alimente a fost atât de dificilă, dar nu am făcut din asta un motiv de disperare. Ne-am mulţumit întotdeauna cu ceea ce găseam, şi mai completam cu ce cumpăram de la ţărani, căci multe din lucrările noastre topografice se desfăşurau pe la sate. O singură tristeţe aveam în anii aceia, şi anume, faptul că nu rămâneam însărcinată. Absenţa unui copil a început să ne supere mai tare, după ce-au trecut opt ani de la căsătorie. Prietenii noştri erau toţi cu copii şi păreau mult mai motivaţi în tot ceea ce făceau decât eram noi. La început am găsit tot felul de scuze, de amânări, pentru motive inventate, dar cu cât trecea vremea, înţelegeam că exista undeva o nepotrivire, de timp, de calendar, de alte lucruri mult mai profunde şi mai ascunse ochiului obişnuit sau analizelor medicale, ceva care ne împiedica să devenim părinţi.
Vorbe de doctor
Am făcut tratamente peste tratamente, unele extrem de neplăcute. Am băut ceaiuri din ierburi şi plante, de care nici măcar nu auzisem până atunci, am fost la băi şi la mânăstiri, la terapeuţi şi la babe. Unde n-am fost? Nu cred să fi rămas ceva neîncercat, din ceea ce ştiam atunci că ne-ar putea ajuta. Nu mă plâng de suferinţele fizice de atunci. Mi le-am asumat şi le-am suportat cu răbdare, pentru că doream foarte mult un prunc. Ceea ce s-a întâmplat între mine şi bărbatul meu a fost însă mult mai greu de îndurat. Pe scurt, fără să intru în prea multe detalii, relaţia noastră s-a deteriorat. N-am fost noi îndrăgostiţii lumii, e-adevărat, dar în mod dramatic, relaţia noastră, care era una civilizată, aşezată, s-a transformat într-una tensionată, tot mai greu de suportat şi de gestionat. De vină am fost, sigur, amândoi. Eu, pentru că nu mai vedeam nimic înaintea ochilor, decât împlinirea visului de a avea un copil, iar el, pentru că şi-a pierdut cu totul răbdarea şi, plictisit de "fiţele" mele, sătul de reproşurile şi neîmplinirile care mai veneau şi de la serviciu, s-a apucat de băut. Din acel moment toate relele pe care le mai trăisem înainte s-au înmulţit înfiorător. Dacă înainte mai aveam dialog cu el, în momentul în care era beat sau mahmur, nu mai aveam cu cine povesti. S-a întâmplat să mergem odată la medic amândoi şi doctorul ne-a spus că analizele noastre sunt normale şi că nu există, din punct de vedere medical, motive ca să nu putem avea copii. La plecare, înainte să ieşim din cabinetul lui, a mai zis, uitându-se la mine, că eram mai încruntată şi mai tristă, a zis cam aşa: "Mai uită-te la bărbatul tău, femeie, nu te uita în altă parte, că vine şi copilul când vrea el." Nu ştiu ce-a vrut să spună doctorul acela, o fi văzut că mă uitam pe fereastră, încercând să-mi ascund lacrimile? O fi simţit că între noi lucrurile nu mergeau prea bine? O fi văzut că el era mahmur şi că, deşi mă ruşinam de asta, nu aveam cum să-l mai trag înapoi de la băutură? Cine ştie ce a simţit şi văzut la noi doctorul acela, pe care nu l-am mai văzut în viaţa mea de atunci, dar care a declanşat războiul pe faţă, între mine şi bărbatul meu. Şi asta, pentru că pe lângă toate celelalte nelămuriri care mai erau între noi, vorbele lui au iscat în capul înfierbântat al bărbatului meu şi gelozia.
Rugăciune împlinită
Au început acuzele, bănuielile, temerile, pânda şi suspiciunile. Bărbatul meu a început să-mi urmărească fiecare pas. De multe ori îl zăream în urma mea când mă întorceam de la serviciu sau de la cumpărături. Era penibil, şi prietenii noştri l-au luat în derâdere la început, ştiind foarte bine că gelozia lui nu are motive legate de felul în care mă purtam eu, dar apoi, văzându-l atât de încrâncenat, au rărit întâlnirile cu noi. Am rămas la un moment dat singuri, fără prieteni, doar noi doi, ca doi duşmani siliţi să doarmă în acelaşi pat, torturaţi de discuţii şi vorbe aruncate la întâmplare. Şi tocmai în această stare teribilă de tensiune s-a întâmplat minunea: am rămas însărcinată. Poate că rugăciunile mele, suferinţele, chinul L-au înduplecat pe Cel de Sus. De-aceea, atunci când l-am văzut în metrou pe tânărul acela frumos, i-am spus bărbatului meu că mi-ar plăcea ca pruncul meu nenăscut să semene cu el, şi nu cu tatăl lui, care era lângă mine, mahmur şi amorţit. Acuzele care au urmat apoi, zile întregi, nu au putut să-mi şteargă bucuria de a fi mamă. Copilul meu e azi un bărbat tânăr, frumos, vesel, independent, deschis la minte, curajos, şi sunt sigură că nu va ajunge niciodată ca tatăl lui, un ratat mâncat de vicii. Am avut grijă în toţi aceşti ani, de când s-a născut, să fac tot ceea ce a fost posibil ca să-i deschid ochii şi mintea, să înţeleagă cât de mult înseamnă să nu dai înapoi în faţa greutăţilor şi să-ţi asumi întotdeauna şi bunele, şi relele pe care viaţa ţi le pune înainte. O singură amărăciune am: după o asemenea viaţă, nu ştiu dacă mi-au mai rămas puteri să-l mai salvez, acum, în ultimul moment, pe bărbatul meu.
MIRELA P. - Bistriţa
O clipire de lumină
Mă surprindeam privind năucită în jur. De unde îmi mai venea o nouă lovitură? Mi se părea că oricâte aş fi primit, reacţia mea de apărare era inexistentă, ca şi când sufletul acela zdrobit nu era al meu şi mă făceam că nu-l cunosc. Cu exactitatea unui destin nefast, ştiam clar doar un singur lucru: rădăcinile mele puternice, ei, dragii mei părinţi, plecaseră pe un drum fără întoarcere, oricât de mult am vrut să-i opresc. Mama şi tatăl meu capitulând în faţa morţii, aruncându-mi din încremenirea lor fiori de gheaţă în suflet. Îmi făcusem un straniu obicei. Mult după asfinţitul soarelui, rătăceam pe străzi cu senzaţia că sunt un cerşetor obosit într-un oraş necunoscut, ostil. Fiecare loc, amintirile lor, mama, tata, eu, copilul pierdut, erau cruci care-şi aşteptau răstignitul. De ce mi se întâmplau toate? Neputinţa mea de a-i ajuta să trăiască, când de fapt aş fi vrut să le aduc la picioare viaţa mea, anii mei, să le întorc clipele de fericire pe care mi le-au dăruit, mă umplea de revoltă. Peste toate acestea, neputinţa mea de a dărui viaţă: un miracol pentru mine interzis. Căutam cu disperare în bezna fiinţei mele un răspuns la multe întrebări, o rază pe care sufletul meu să o răsfrângă, un firicel de lumină.
Şi într-o zi... l-am văzut. Mai mult: l-am simţit. Era acolo. "Începând cu data de 5 martie 2001, minora Cristina A. va fi încredinţată în plasament familial..." O verificare atentă a actelor, ochi pătrunzători, gesturi amabile şi m-am trezit în sala de aşteptare, cu o fişă pe masă. Mă întrebam ce simt. Nu simţeam nimic. Dacă fericirea era fata morgana, eu eram deşertul personificat care o caută. Răsfoiam paginile dosarului lăsat de asistentă şi privirea îmi revenea obsesiv: "hidrocefalie congenitală, parapareză flască, astm bronşic, anemie". Un joc sinistru de litere stigmatiza destinul acelui copil, împingându-l, odată cu vremea, la marginea societăţii. Apoi, scrisul mărunt cu care certificam dorinţa de a mi se încredinţa mie. Am tresărit, odată cu uşa ce se deschidea. Aceeaşi asistentă, cu o mogâldeaţă în braţe: "...Un copil cu probleme. Există riscul să nu vă ataşaţi de el. Mama a abandonat-o, considerând-o irecuperabilă, iar tată... nu a avut niciodată. Dacă dvs. credeţi că puteţi face faţă, atunci e a dvs." Credeam? Nu ştiu ce credeam atunci. Ştiam doar că trebuie să-mi înving paralizia sentimentelor. Am cuprins în braţe mica arătare cu cap diform şi-am înlemnit, ridicând-o. Nu cred că avea şapte kilograme, la cei trei ani pe care-i arăta fişa medicală. Îi căutam picioruşele prin haine şi nu le găseam. Amândouă ne priveam intens, una mai speriată decât cealaltă. Tabloul era terifiant. N-am ştiut niciodată ce anume a făcut-o să-şi destindă buzele încordate, într-o părere de zâmbet, dar ceea ce ştiu este că în pupilele dilatate de spaimă am zărit ceea ce căutam de câţiva ani, o clipire de lumină, apărând şi dispărând în noaptea fiinţei mele, în deznădejdea mea de om care pierduse aproape tot ce iubise. Strângând mica făptură la piept, părăseam acel loc cu un sentiment bine definit: dacă mă uit înapoi, las orice speranţă! Şi nu de Dante voiam să-mi amintesc atunci. Şi nici în vremea imediat următoare, când casa mea se mutase la spital, când parcă coborâsem cu adevărat în infern. Nu voi uita niciodată crizele convulsive, sfârşite de cele mai multe ori cu leşin. O priveam prinsă în plasa perfuziilor, o mică libelulă cu viaţa palpitând, încă, în acul insectarului. Mi se spunea invariabil: aveţi grijă să nu mişte mâna, aveţi grijă la ac! Veghea nopţii se termina aproape dimineaţa, aţipind cu capul pe pătuţul ei şi visând un ac enorm, străpungându-i de o parte şi de alta mânuţa. Tresăream speriată, cu spatele ud de o sudoare rece. Copila era acolo, nemişcată, cu ochii întredeschişi, cu viaţa prelingându-se picătură cu picătură în vinişoarele albastre. Mă rugam întruna lui Dumnezeu s-alunge moartea de lângă ea şi încercam să mă obişnuiesc cu ridicarea sceptică din umeri a medicilor care o cunoşteau ca pe un "caz".
E greu să comprim pe hârtie zecile de ore de fizioterapie, tratament, gimnastică medicală, veghea permanentă, speranţa care înflorea suavă, după multe ore de disperare. Acel an al trecerii prin purgatoriul suferinţei ne-a călit pe amândouă. Dar la capătul acelui an, suferinţa îşi încheia ostilităţile cu mine şi se declara învinsă.
Păşeam în soare cu Cristina mea, cea sortită până nu demult pieirii, şi mă simţeam undeva, la începutul lumii, într-un colţ de paradis cunoscut cândva... Şi lângă noi zâmbea Dumnezeu. Pentru ea, eu sunt singura mamă pe care o cunoaşte, pentru mine, ea este însăşi viaţa. Cea care m-a reînvăţat să trăiesc, să zâmbesc, să râd, să plâng de fericire. Pentru cei care au cunoscut cândva acest copil al durerii, ar fi greu să-l recunoască, în fetiţa alintată de azi, care vorbeşte, râde, dansează şi aleargă toată ziua. Împlinindu-se, trupuşorul firav nu mai face tristul contrast cap-trunchi.
- Ce mult a progresat!, exclamă cei care o cunosc, medici, asistenţi, psihologi, cunoştinţe. "Ce mult o iubesc", şoptesc în sinea mea. Uneori, pasul ei mai seamănă cu cel al unui pinguin, dar poate că ăsta va fi farmecul ei de mai târziu!
Seara, când închid lumina şi învelesc două îngeriţe - e timpul să vă mărturisesc că Dumnezeu mi-a dăruit-o şi pe Maria, cea de-a doua lumină a sufletului meu - îi mulţumesc cu ochii închişi, pentru fericirea mea. Şi poate nu voi îndrăzni prea mult parafrazându-l pe Nathan, din celebrul roman "Lorelei": "Secretul fericirii? Uită de tine şi devotează-te altora!".
CĂTĂLINA CRĂCIUN - Galaţi
(Reproduceri după picturi de GEORGE DEMETRESCU MIREA, AUREL BĂEŞU, GHEORGHE TEODORESCU ROMANAŢI, OCTAV BĂNCILĂ, MINA BYCK WEPPER)