Specialiştii în probleme legate de vârsta a treia folosesc, mai nou, în loc de expresia "medicină anti-age", "medicină preventivă". Şi, mai exact, noţiunea folosită este "medicina celor patru P", adică predictibilitate, prevenţie, personalizare, participare. Termenii au fost inventaţi de specialiştii în biologie funcţională, care îi explică aşa:
Predictibilitate - în mare parte, sănătatea noastră e "scrisă" în gene, care trebuie să se regăsească în stilul de viaţă pe care îl ducem.
Prevenţie - depistarea la timp a problemelor legate de sănătate contribuie decisiv la evitarea agravării lor.
Personalizare - pentru că nu avem toţi aceleaşi necesităţi.
Participare - pentru că întreţinerea "maşinăriei" organismului depinde, înainte de toate, de noi înşine.
Obiectivul nu este să rămâi tânăr cu orice preţ, ci, pe măsura posibilităţilor, se preîntâmpini neplăcerile bătrâneţii, care riscă să se accentueze cu timpul. Cum se poate atinge acest deziderat? Printr-o alchimie subtilă între o igienă de viaţă rezonabilă şi picătura de libertate indispensabilă. În mod frecvent, centenarii se recrutează dintre oamenii optimişti, care au ştiut să depăşească problemele vieţii şi accidentele de sănătate. Conform specialiştilor, 25% dintre cauzele care explică longevitatea ţin de gene, iar 75% depind de stilul de viaţă şi mediul în care trăim.
Zece sfaturi pentru a îmbătrâni târziu şi frumos
- Să rămâi tânăr este la îndemâna oricui. E suficient să trăieşti în acord cu trupul şi spiritul tău. Uşor de zis? Şi de făcut, datorită acestui mic ghid, bazat pe reţete simple şi eficiente -
1. Faceţi zilnic 10 minute de exerciţii fizice
Mişcarea şi activitatea sportivă sunt bune pentru creier, reprezintă un mijloc ideal de ameliorare a capacităţilor cognitive. Când facem sport, secretăm un hormon care favorizează conexiunile între neuroni şi declanşează producţia de amfetamine euforizante. Cu condiţia să practicaţi exerciţii moderate şi regulate, mult mai eficiente decât eforturile mari, dar ocazionale. De pildă: să mergi pe jos repede, să urci şi să cobori scările, să alergi până ce pulsul urcă la 120-140 de bătăi pe minut (nu mai mult), vreme de 25 de minute, de trei ori pe săptămână.
2. Ţineţi post o zi pe săptămână
3. Mâncaţi cât mai des ulei de cocos şi brânză Năsal (Roquefort)
Conform unui studiu danez, laptele de nucă de cocos, foarte la modă în lume şi vândut chiar şi în marile magazine, întârzie îmbătrânirea creierului. Dr. Vilhelm Bohr, autorul principal al studiului, afirmă: "O alimentaţie bogată în nucă de cocos oferă un carburant suplimentar celulelor creierului, care repară mai uşor stricăciunile bătrâneţii". Cealaltă cale recomandată este brânza cu mucegai (Năsalul românesc sau Roquefort-ul franţuzesc, ambele prezente în prăvălii), cărora cercetătorii englezi le atribuie secretul longevităţii. În "venele sale albastre", brânza conţine substanţe antiinflamatoare, cunoscute pentru efectul lor anticancer şi de protecţie a inimii. Ea e bună şi pentru intestin şi stomac, luptă contra durerilor reumatismale şi întârzie îmbătrânirea.
4. Mai puţine proteine animale, mai multe proteine vegetale
"Mâncăm mult prea multă carne", afirmă în cor toţi nutriţioniştii din lume. Ideal ar fi să înlocuim, cât mai repede şi cât mai mult, preparatele din carne cu peşte şi legume. Strict! Leguminoasele (mazărea, fasolea, lintea, bobul) sunt la fel de săţioase ca şi carnea şi conţin proteine care acoperă necesităţile corpului. Cota maximă de carne admisă pe săptămână este de o friptură de vacă sau porc.
5. Folosiţi-vă creierul, chiar şi în faţa televizorului
Creierul este o reţea vastă, de 100 de miliarde de neuroni, legaţi între ei prin 200.000 de miliarde de conexiuni. Pentru că nu le putem creşte numărul, este extrem de important să ameliorăm permanent performanţele celor pe care îi mai avem la anii târzii. Iar să-ţi păstrezi spiritul viu nu e chiar aşa de greu. Citeşti, îţi alegi preocupări creative, şi poţi rămâne activ chiar şi în faţa televizorului: analizezi serialul pe care îl vizionezi, urmăreşti intriga, comentezi, iei atitudine faţă de ştirile politice, trecându-le prin judecata ta.
6. Deschişi faţă de alţii
Secretul tinereţii constă într-o viaţă socială de calitate. Oameni cu care să ai efectiv ce vorbi sau cărora le porţi afecţiune. Relaţiile amicale se află pe locul întâi. Prietenia trece înaintea iubirii. S-a dovedit că relaţiile de amiciţie permanente şi sincere secretă mai constant hormoni ai ataşamentului şi fericirii decât dragostea. Prietenia şi afecţiunea sunt indispensabile în lupta cu stresul şi angoasele, care au un efect devastator asupra organismului.
7. Oferiţi-vă în mod regulat cure de linişte
Treisferturi din populaţia Europei se declară jenată şi agresată de zgomotele şi gălăgia din locurile unde trăiesc. Realizat la cererea OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) studiul arată că expunerea constantă la agresiunea sonoră creează un stres puternic şi atacă perfid auzul, ducând la problema aşa de răspândită a acufenelor. Cum ar trebui să reacţionăm? Să ne mutăm în zone mai liniştite (o iluzie, pentru majoritatea populaţiei Europei) şi să ne punem tampoane de vată în urechi când gălăgia atinge maximul? Sfatul cel mai bun, mai ales pentru vârstnici şi oamenii obosiţi, este să ţină, cel puţin o dată pe săptămână, pauze auditive, cure de linişte, în care să renunţe total la radio, muzică şi televizor. Liniştea relaxează şi dă senin sufletesc. În general, persoanele de vârsta a treia ar trebui să se lase cât mai puţin agresate de tumultul vieţii cotidiene, alegând, pe cât posibil, liniştea.
8. Trăiţi în echilibru cu vârsta pe care o aveţi
N-o faceţi pe tinerica, nici pe junele prim, dacă aţi trecut de 50 de ani. Veţi părea cu atât mai bătrâni. Încercarea de a-i imita pe cei tineri te încarcă cu ani în plus. Cea mai bună cale de a bate palma cu tinereţea este să intri în echilibru cu tine însuţi, să te accepţi aşa cum eşti, dar să mizezi pe zonele de tinereţe interioară. Încearcă să ai o preocupare intelectuală sau fizică până la anii adânci. Fă ceva ce îţi place şi te mobilizează. Lucrul mâinilor sau minţii tale să te facă mulţumit şi bucuros. Bătrâneţea ne oferă o şansă uriaşă de a face doar ce ne place, lucruri pe care le-am tot amânat. Când sufletul e bucuros, schimbările pe care le produce vârsta asupra noastră sunt mult mai uşor de acceptat. Bătrâneţea trăită cu "sens" îşi pune pecetea şi pe obraz. Privirea e vie, zâmbetul strălucitor. A doua tinereţe există cu adevărat.
9. Întăriţi-vă picioarele
Ele sunt cele care ne "poartă" toată viaţa, care asigură mersul, urcatul şi coborâtul, o sarcină, pe drept cuvânt, uriaşă. E cazul, deci, ca măcar atunci când se apropie bărâneţea, să le acordăm puţină atenţie. Când musculatura începe să scadă, spatele se îndoaie, picioarele încep să tremure şi îmbătrânim cu o sută de ani. De aceea, e important să facem exerciţii de întărire a lor, în fiecare dimineaţă şi seară. Două exerciţii simple: faceţi 10 genoflexiuni de trei ori pe zi (ideal ar fi zece, dar "merge" şi patru-cinci, eventual sprijiniţi, dacă nu vă puteţi menţine echilibrul; ridicaţi-vă pe vârfuri şi lăsaţi-vă pe călcâi cât mai des, întăreşte laba piciorului. În plus, cumpăraţi-vă o bicicletă de apartament şi daţi din pedale pe muzică. În prima zi pedalaţi pe o melodie, apoi pe două şi tot aşa. La finalul unei singure săptămâni, veţi avea mai multă siguranţă în picioare şi o ţinută mai zveltă. Nu uitaţi: primele semne de bătrâneţe sunt ţinuta încovoiată a spatelui, mersul nesigur şi ochii "stinşi" (fără curiozitate sau bucurie în ei).
10. Reabilitaţi siesta
Viaţa agitată din ziua de azi are nevoie, mai mult ca niciodată, de mici pauze de odihnă, mai ales după vârsta de 50 de ani. Creierul se reface prin somn. Mai ales când nu dormi bine noaptea, e indicat să tragi un pui de somn. Dacă nu puteţi adormi peste zi, adoptaţi poziţia pisicii. Întindeţi-vă şi relaxaţi-vă 15 minute, alungând toate gândurile din cap. Pentru a izbuti, concentraţi-vă pe felul în care respiraţi. Urmăriţi drumul aerului în plămâni, cum intră şi cum iese ritmat. Linişteşte imediat. Sau proiectaţi un scenariu plăcut în minte. Imaginaţi-vă o dimineaţă clară, de vară, când soarele răsare şi lumina lui aurie umple lumea întreagă, curge peste păduri, şiroind pe frunzişul copacilor, pe trunchiuri, prin iarbă, peste tufişuri şi flori, umple zările şi curge la vale cu râurile strălucitoare. Iar în mijlocul acestei privelişti, cu spatele sprijinit de-un copac, vă aflaţi dvs., beat de fericirea priveliştilor din jur. Puneţi-vă mintea la contribuţie! Tinereţea porneşte din cap!