Regimul cel mai echilibrat
Să slăbim fără să ne facem griji pentru sănătate, asta garantează Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), un regim venit tocmai din Statele Unite, care demonstrează că americanii sunt capabili şi de ce e mai rău, dar şi de ce e mai bun, pe plan profesional! În cazul de faţă, un program de slăbit dar şi de sănătate, care respectă anotimpurile şi ne ajută să regăsim drumul spre bucătărie.
"Regimul DASH a fost decretat, pentru al şaselea an consecutiv, cel mai bun regim din lume", spun dieteticienii nutriţionişti. Clasamentul a fost stabilit de experţii revistei "US News & World Report", însărcinaţi cu clasificarea a 38 de metode de slăbit: Weight Watchers, Dukan, IG, mediteranean, paleo etc.
Trebuie precizat din capul locului că este regimul cel mai echilibrat: tipul de alimentaţie preconizat de el nu interzice nimic, căci pentru a fi sănătoşi, trebuie să mâncăm de toate. În plus, se pot planifica meniuri "pe măsură", adică pentru a evita diabetul (când se mizează pe alimente cu index glicemic redus), pentru protecţia inimii (ochii pe omega-3 şi alte grăsimi sănătoase) sau pentru a digera mai bine, evitând balonările (sunt prevăzute meniuri fără fibre indigeste). Putem fi, în acelaşi timp, DASH vegetarieni sau intoleranţi la gluten ori la lactoză!
"Efectiv, este primul regim sănătos de slăbire care vi se adaptează, nu invers", mai spun experţii. De aici şi imensul succes de care se bucură în toată lumea.
Minus 2-3 kg în prima lună
Acest regim dietetic a fost pus la punct în anii '90 de un grup de experţi reuniţi pentru a stabili recomandările alimentare care să ducă la reducerea riscului cardiac. Totul sub egida NIH (National Institute of Health), agenţie americană afiliată la ministerul american al sănătăţii.
Pacienţii care urmează acest regim şi adoptă o activitate fizică regulată îşi pot reduce, în 4 luni, presiunea arterială sistolică cu 16 puncte, ceea ce e enorm! Comparativ, reducerea greutăţii cu 5 kg o diminuează "doar" cu 2-10 puncte, ceea ce este "bine", deja. Medicii au descoperit, de asemenea, faptul că regimul face să scadă nivelul colesterolului rău şi previne apariţia diabetului. Şi, bineînţeles, el permite pierderea kilogramelor. "Putem spera la o reducere de 2-3 kg în prima lună", estimează specialiştii. După care se slăbeşte continuu, deoarece este vorba de o igienă alimentară ce trebuie respectată pe tot parcursul vieţii. Cei ce "se ţin" de ea nu vor repune kilogramele pierdute. Iar cei ce doresc pot accelera lucrurile în raport cu regimul "DASH-clasic", optând pentru un program mai rapid, "DASH-siluetă": mai puţine glucide şi mai multă activitate fizică! Rezultatul: un superprogram garantat de ardere de grăsimi, de abdomen plat şi de supleţe, care nu vă înfometează, protejându-vă, în acelaşi timp, sănătatea.
Secretul? În primul rând, alegerea corectă a alimentelor. Se suprimă categoric produsele transformate, industriale, bogate în sare, zahăr sau grăsimi periculoase. Se optează pentru alimente, precum fructele, legumele şi cerealele integrale. În acest fel, se diminuează proporţia de proteine animale în raport cu proteinele vegetale. Şi se controlează porţiile.
Un regim adaptat pentru toată lumea
Supraponderali, activi sau sedentari, soluţia nu poate fi aceeaşi! Regimul se adaptează la consumul individual de calorii, ajustând porţiile de alimente după fiecare profil.
Cine ar trebui să ţină acest regim?
Toată lumea! Începând de la vârsta de 2 ani, spun nutriţioniştii. Este util în familiile cu risc de supragreutate sau de diabet, pentru a proteja copiii. Se adaptează la pofta de mâncare şi la greutatea fiecăruia, pentru că se poate modula dimensiunea porţiilor. Este, de asemenea, un regim agreabil: sunt permise gustările, deci nu e vorba de foame. Le este recomandat persoanelor supraponderale şi în situaţie de pre-diabet sau diabet (sau celor cu părinţi diabetici). Lucru valabil şi pentru hipertensivii care vor să-şi protejeze inima, mai ales dacă membrii familiei au avut probleme cardiace.
Care sunt atuurile regimului?
Se face "plinul" cu cei mai buni nutrienţi pentru sănătate şi siluetă: "Proteine vegetale, fibre solubile şi insolubile, vitamine, minerale (mai ales potasiu şi magneziu), antioxidanţi, grăsimi sănătoase, proteine animale slabe... un adevărat vis nutriţionist!", ne asigură experţii.
În schimb, se evită sarea şi alimentele sărate (produse în saramură, peşte şi carne afumată, mâncăruri gata preparate...) care favorizează retenţia apei şi hipertensiunea. Nerecomandate sunt, de asemenea, zaharurile şi alimentele îndulcite (mâncăruri de gata, sosuri industriale, deserturi-gurmand, îngheţate, topping-uri), dăunătoare pe toate planurile. Atenţie la grăsimile "rele" şi la preparatele industriale: alimente din supermarketuri, care conţin o listă interminabilă de ingrediente şi de aditivi.
Cantităţile sunt aceleaşi pentru toţi?
Nu, şi în aceasta constă una din originalităţile regimului, conceput pe baza consumului caloric al fiecăruia. Porţia se adaptează în funcţie de profil. Profilul 1 - corespunde unui individ supraponderal, puţin activ, care primeşte 1600 calorii pe zi. Profilul 2 - unei persoane moderat active (merge, zilnic, pe jos, cel puţin o oră), cu un aport de 2000 calorii pe zi. Iar profilul 3, unui individ foarte "sportiv", care primeşte 2600 calorii pe zi.
Este prevăzută în program activitatea fizică?
Da! Corpul nostru este făcut să se mişte. Faptul că nu folosim muşchii, articulaţiile, oasele şi inima poate avea, pe termen lung, efecte negative asupra sănătăţii. Cu acest regim, se recomandă practicarea zilnică, pe lângă mersul pe jos, a unei activităţi fizice aerobe, adică de intensitate moderată, dar prelungită: bicicletă, înot, urcatul scărilor... Aceasta îi permite organismului să transforme zahărul în energie, cel mai bun mijloc de a lupta împotriva supragreutăţii, a diabetului şi a stării inflamatorii. Deci: ne mişcăm, dar fără să forţăm, şi suficient de îndelung. Cel mai bun reper: să nu ne tragem sufletul şi să putem continua să vorbim în timpul efortului.
Porţiile adecvate, în funcţie de profil
Profil 1
Puţin activi sau supraponderali
(1600 calorii recomandate pe zi)
Zilnic
* 6 porţii de aliment din cereale integrale
1 porţie = 100 g fecule fierte (4 linguri) sau 40 g de pâine (1 felie)
* 2 fructe potrivit de mari (mijlocii)
* 2-3 produse lactate slabe
* Între 150-200 g proteine slabe (carne, peşte)
* 2 linguri de ulei vegetal.
Săptămânal
* 3 porţii de legume uscate sau de seminţe (1 porţie = 100 g linte, năut... fierte, sau 2 linguri de seminţe, nuci, migdale...)
* Fără dulciuri
Profil 2
Moderat activ
(2000 calorii recomandate pe zi)
Zilnic
* 6-8 porţii de alimente din cereale integrale
* 350 g legume crude sau fierte
* 3 fructe
* 2-3 produse lactate slabe
* 300 g proteine slabe (carne, peşte)
* 2 linguri de ulei vegetal
Săptămânal
* 4-5 porţii de legume uscate sau de seminţe (1 porţie = 100 g linte, năut... fierte, sau 2 linguri de seminţe, nuci, migdale...)
* Nu mai mult de 5 porţii de dulciuri (1 porţie = 1 lingură de dulceaţă sau de miere, sau 1 glob mic de sorbet).
Profil 3
Foarte sportiv
(2600 calorii recomandate pe zi)
Zilnic
* 10-11 porţii de alimente din cereale integrale
* 350-400 g legume crude sau fierte
* 3 produse lactate slabe
* 4 fructe
* 300 g proteine slabe (carne, peşte)
* 3 linguri de ulei vegetal
* 1 porţie de legume uscate sau de seminţe (1 porţie = 100 g linte, năut... fierte, sau 2 linguri de seminţe, nuci, migdale...)
* Nu mai mult de 2 porţii de dulciuri (1 porţie = 1 lingură de dulceaţă sau de miere, sau 1 glob mic de sorbet).
7 principii pentru a slăbi
1. Nu consumaţi mâncăruri gata preparate şi limitaţi produsele industriale.
2. Evitaţi băuturile dulci: Cola (light sau nu), sucuri de fructe, sirop, apă aromatizată, băuturi energizante.
3. Luaţi 3 mese pe zi, fără să "ciuguliţi" între ele. Este autorizată o gustare: fructe proaspete, legume crude, nuci şi migdale.
4. Suprimaţi alcoolul. Puteţi bea, în mod punctual, 1 pahar de vin roşu.
5. Nu săraţi prea tare mâncărurile. Adăugaţi, mai degrabă, ierburi aromate şi mirodenii.
6. Tăiaţi definitiv fast-food-ul.
7. Gătiţi acasă, produse mereu naturale, cu puţin ulei de măsline în loc de sos.