Un calcul eşuat
Desemnarea neaşteptată a lui Marian Munteanu drept candidat al PNL pentru Primăria Generală a Capitalei a stârnit o adevărată furtună mediatică. Alături de media "clasică" (TV, presă), internetul a vuit de poziţionări pro şi contra. Marian Munteanu a fost un lider marcant al celebrei demonstraţii anticomuniste din Piaţa Universităţii şi una din principalele victime ale "mineriadei" de tristă amintire, care a zdrobit-o.
Citeste tot articolul
Eşecul gimnasticii româneşti
"Greaua moştenire": aşa i s-a spus, conceptual, imediat după '89, scuzei pentru incapacitatea celor puşi în capul trebilor oficiale de a face faţă provocărilor trecerii de la sistemul centralizat, comunist, la economia liberă de piaţă. Anii au trecut, marile partide s-au succedat, fiecare, de câteva ori la putere, într-o combinaţie sau alta, dar scuza cu "greaua moştenire" s-a perpetuat. Mereu ceva mersese prost înainte şi nu mai putea fi recuperat.
Citeste tot articolul
Despre Dumnezeu, lemn şi catedrale
Populara şi mult îndrăgita trupă Taxi a lansat un videoclip intitulat "Despre smerenie", care a stârnit o furtună mediatică. Pentru cei care nu l-au vizualizat, mesajul este simplu de descris în cuvinte: solistul Dan Teodorescu are un vis - îl caută pe Dumnezeu în noua Catedrală Patriarhală, dar nu îl găseşte, aşa că pleacă în afara capitalei şi se întâlneşte cu El într-o mică biserică de lemn.
Citeste tot articolul
ANA BLANDIANA - "Dacă reîncepem să credem în noi înşine, în cultura noastră, în credinţa noastră, putem să ne salvăm"
Ideea de bază este că marile imperii, toate puterile din lume, până la urmă, au tendinţa să se mondializeze şi o fac pe măsura forţei lor şi a dimensiunilor lumii cunoscute la epoca respectivă. Ele ajung să domine spaţii imense şi populaţii care, încet-încet, se apropie de centru şi încep să-l influenţeze. Cei care au fost oprimaţi de imperiu ajung în cele din urmă să îl invadeze, unii se adaptează noii culturi, alţii refuză să o facă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILVICA - Buzău, F. AS nr. 1211 - "Cum pot scăpa de ulcer, odată pentru totdeauna?"
Raportându-ne la progresele medicinii din zilele noastre, tratamentul medicamentos al ulcerului gastric ar trebui să fie suficient pentru gestionarea şi vindecarea sa. Dacă este depistat precoce şi este însoţit de un tratament adecvat, ulcerul gastric se vindecă în câteva săptămâni, la majoritatea celor care acuză o astfel de problemă medicală.
Citeste tot articolul
Ameţeli de primăvară
Există persoane care, pur şi simplu, dimineaţa sar din pat, sunt odihnite, bine dispuse şi se bucură că începe o nouă zi. Bravo, lor! Din păcate, majoritatea oamenilor se trezesc greu şi se târăsc, realmente, pentru a ajunge la baie. Vă număraţi printre ei? Consolaţi-vă! Statistic, o persoană din trei are asemenea probleme. Motivul? Slăbiciunea de primăvară! Efectiv, ea există, o atestă studiile şi medicii. Cum să reacţionăm?
Citeste tot articolul
Puterea verdelui: Frunzele de leuştean (Levisticum officinale)
Primăvara, zarzavaturile au o forţă vindecătoare de excepţie, neîntâlnită în nici o altă perioadă a anului. Mai ales acum, în Aprilie şi în Mai, dovedesc "competenţe" uriaşe, pentru a detoxifia organismul şi pentru a-l stimula, ajutându-l împotriva bolilor autoimune sau degenerative. Iar "campion absolut" printre verzituri e leuşteanul, nelipsit din grădina cu zarzavat.
Citeste tot articolul
Tribuna medicală
Un studiu recent publicat în Marea Britanie afişează o cifră neagră: în fiecare an, pe pământ mor 5,5 milioane de oameni din cauza poluării aerului pe care îl respiră. În marile centre urbane, cu aer foarte murdar din cauza arderii combustibililor şi a dispersării pulberilor din şantiere, principalele boli care scurtează viaţa sunt alergiile respiratorii, astmul, cancerul pulmonar, infecţiile respiratorii recidivante.
Citeste tot articolul
ALERGIA LA POLEN
Primăvara, grăuncioarele de polen încep să plutească prin aer şi, oricât de frumos ar fi anotimpul, aceste luni pot fi o adevărată tortură pentru persoanele care suferă de rinită alergică. Le apar mâncărimi în nări, nasul curge ori e înfundat, ochii se înroşesc, lăcrimează sau ustură, uneori mucoasa nazală şi pleoapele se inflamează. În momentul când respiraţia prin nări devine aproape imposibilă, nu mai există dubii: acesta nu este un guturai obişnuit, ci o alergie care trebuie tratată ca atare, pentru a i se stopa evoluţia.
Citeste tot articolul
Colagenul
Parte importantă din structura pielii, colagenul este o proteină "responsabilă" de elasticitatea, fermitatea şi aspectul tânăr al obrazului. După o anumită vârstă, producţia de colagen a pielii scade, iar aceasta se observă prin apariţia primelor semne de îmbătrânire: piele lăsată, cute de expresie marcate puternic, riduri fine, care mai apoi se adâncesc, se măresc. De aceea, prezenţa colagenului în proporţie corectă este foarte importantă.
Citeste tot articolul
Slăbiţi cu gustări!
O metodă uşoară şi rapidă de a slăbi este dieta cu gustări. Deşi sunt o cauză gravă de kilograme în plus, selectate cu grijă, ele pot ajuta la slăbit prin faptul că oferă corpului şi minţii, în mod constant, energia necesară, precum şi umplerea "golului" dintre mese.
Citeste tot articolul
Hrisoavele ţaţei Sanda
În satul bănăţean Şuştra, Ion Bobescu, unul dintre cei mai buni apicultori din Europa, vindecă aproape orice boală. Leacurile pe care le foloseşte au fost moştenite de la o străbunică ce le-a păstrat cu preţul vieţii.
Citeste tot articolul
Premiile "Actualitatea Muzicală" pentru anul 2015
Revista "Actualitatea Muzicală" a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România a premiat, în cadrul galei sale anuale, ajunse acum la cea de-a 26-a ediţie, personalităţile reprezentative ale artelor muzicale pentru anul care a trecut. Ceremonia a fost găzduită de sediul uniunii, aflat în superba clădire a Palatului Cantacuzino (Muzeul "George Enescu"), în spaţiul unde George Enescu a trăit şi unde a fost mai bine de 20 de ani mentorul, iniţiatorul, fondatorul şi preşedintele Uniunii Compozitorilor, în somptuoasa aulă unde s-au cântat cam toate lucrările importante ale muzicii româneşti clasice şi contemporane.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Deşi privilegiez în această rubrică proza de ficţiune, cred că volumele de istorie recentă despre partea noastră de lume, în care se descifrează mecanismele dictaturii comuniste şi efectele lor în viaţa de zi cu zi, îi interesează nu doar pe cei ce le-au cunoscut direct, ci sunt importante prin învăţăminte şi pentru tinerii care vor să ştie. (Din păcate, destui nu vor, iar ignoranţa lor poate avea urmări pe termen lung.) În urmă cu vreo cinci ani v-am recomandat excepţionala carte a Annei Appelbaum, "Gulagul.
Citeste tot articolul
ANDA DIMITRIU - "Mereu mai găsesc câte un cotlon mai umbros în inima mea, unde vreau să aduc soarele"
Anul ăsta voi merge acasă, la Dej, să-mi petrec sărbătorile cu ai mei. Mesele de Paşti, cu părinţii mei, sunt adevărate evenimente, dar înainte de toate, intenţionez să merg încă o dată la mormântul Părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Prislop. Am fost de multe ori, dar acum dorinţa mi-e mult mai profundă. Cred în Dumnezeu, cred în Divinitate, mă las în mâinile Lui. Deşi cumpăr şi citesc multe cărţi "new age", nu mă bazez întru totul pe puterea minţii mele.
Citeste tot articolul
TRADIŢII POPULARE: "Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii"
Ortodoxia se află în prag de sărbătoare. Săptămâna Patimilor începe în această duminică, ce simbolizează Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim. "Duminica Floriilor" sau a "Intrării Mântuitorului în Ierusalim" este una din cele mai plăcute zile din Postul Mare, cea din urmă duminică din Păresimi. Ea se mai numeşte "Staurile Florii" ori "Staulele Florii". În unele ţinuturi se mai numeşte şi "Duminica Vlăstarilor".
Citeste tot articolul
Pictorul CONSTANTIN FLONDOR - "Pentru mine, floarea de măr înseamnă Învierea"
Pentru mine a fost şi o bucurie extraordinară, dar şi un mare nenoroc să mă fi născut în Cernăuţi, într-o perioadă prosperă şi luminoasă. Ca după aceea să pătimim, alungaţi de istorie, de două ori, de acasă. O dată în 1940, la prima năvală a ruşilor, ne-am retras scurtă vreme la Bucureşti. După care am revenit repede la Cernăuţi. Dar în 1944, am înţeles, cât eram eu de copil, că al doilea refugiu va fi de data asta definitiv. Căci totul s-a făcut organizat, şi am ajuns, toţi, într-o comună din Oltenia, de lângă Craiova.
Citeste tot articolul
Cântarea cântărilor Moldovei: Minunea de la Pătrăuţi
Atunci când Ştefan a început să construiască biserici era deja cineva în cultura şi spiritualitatea europeană. Şi a avut un orgoliu: să nu copieze nimic din ce se făcuse înaintea lui. Adusese în Moldova cele mai mari cunoştinţe ale arhitecturii din acea perioadă, le cumpărase cu bani grei, din afara hotarelor. După ce-şi ridicase cetăţile, cultura de la curtea lui ajunsese la un punct de fierbere, care i-a dat posibilitatea să irumpă, aşa cum înfloreşte o floare pe un trunchi.
Citeste tot articolul
CALENDAR ZODIACAL - TAURUL (21 aprilie - 20 mai)
"Graba strică treaba" este un proverb inventat, categoric, de un Taur. În timpurile moderne, când se pune atât accent pe rapiditate, e uneori exasperant de greu să fii Taur, supus necesităţii interioare de-a face lucrurile pe-ndelete, în linişte, degrevat de presiunea limitelor de timp. Lentoarea Taurului (sau mai precis lipsa sa de grabă) aduce unora a lene, căci şi mişcările Taurului sunt pe potriva temperamentului său măsurat, dar să nu uităm că vorbim aici despre un semn fix (iar despre Taur se spune că e cel mai fix dintre semnele fixe). În astrologie, aceste semne se bucură de reputaţia unor buni organizatori, cablaţi pe eficienţă.
Citeste tot articolul
TONURI PASCALE
Pentru că sărbătorile Paştilor sunt aproape, ne-am gândit că cititorii revistei noastre s-ar bucura să-şi aplece urechea spre muzici blânde, care să le întărească sentimentul pascal. Concertele pe care vi le prezentăm în continuare au, toate, oferte înălţătoare, în armonie cu sărbătoarea pe care o aşteptăm.
Citeste tot articolul