- Uzez de o comparaţie răsuflată, dar necesară: Anda, arăţi la fel de înfloritor precum primăvara de-afară! Care e cauza?
- Chiar primăvara! Lumina de-afară! Explozia vegetaţiei! Primăvara înseamnă entuziasm, primenire, înnoire spirituală, doar se apropie Paştele! Pentru mine, primăverile vin întotdeauna cu foarte multe decizii, cu foarte multe începuturi, cu primenirea veşmintelor de peste iarnă, simbolic vorbind. Cu speranţă, cu noi strategii. Am avut o periodă de analiză şi introspecţie, despre care am mai vorbit cu tine, într-un alt interviu, un "scanner" personal, pe care îl repet ciclic. Mereu mai găsesc câte un cotlon mai umbros în inima mea, unde vreau să aduc soarele. Mereu e loc de mai bine. Mi-am făcut chiar un plan, cu tot ce-aş dori să schimb din bine în foarte bine. Şi simt că Dumnezeu mă duce în direcţia care trebuie. Am încredere în mine. Ştii, odată început procesul ăsta de împăcare cu mine, de preţuire a mea, nu-mi mai privesc defectele cu dispreţ. Le accept, şi orice descoperire de tipul "aici nu e foarte bine" - o fac într-o notă tolerantă. Nu cu biciul, ci cu duhul blândeţii. Au început să-mi placă scufundările astea în universul interior, urmate de o curăţenie generală. Odată începută, ea e ca un fir de ciorap. Se duce..., se destramă mizeria. Pur şi simplu, începi s-o dezintegrezi şi nu te laşi până nu cureţi tot. Mama obişnuia să-mi spună lucruri foarte deştepte, care depăşeau banalitatea momentului respectiv. De pildă, una din lecţiile ei de mamă, de gospodină, era: "Anda, dacă faci curat, apoi fă curat. Ridică tot ce e de ridicat, trage mobilele, covoarele şi du la capăt ce faci." De fiecare dată când fac curăţenie, mă gândesc la ea. Şi cumva, sfatul ăsta s-a extrapolat. Uite cum primim lecţiile părinţilor noştri şi le ducem în direcţiile care ne folosesc nouă cel mai mult. Nu mă las cu jumătăţi de măsură, când vine vorba de curăţenia mea interioară. Mai ales acum, când se apropie Paştele.
- Ce planuri ţi-ai făcut pentru sărbători?
- Anul ăsta voi merge acasă, la Dej, să-mi petrec sărbătorile cu ai mei. Mesele de Paşti, cu părinţii mei, sunt adevărate evenimente, dar înainte de toate, intenţionez să merg încă o dată la mormântul Părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Prislop. Am fost de multe ori, dar acum dorinţa mi-e mult mai profundă. Cred în Dumnezeu, cred în Divinitate, mă las în mâinile Lui. Deşi cumpăr şi citesc multe cărţi "new age", nu mă bazez întru totul pe puterea minţii mele. Cred că suntem ajutaţi, cred că suntem sprijiniţi şi cred că noi putem să împlinim ce ne punem în cap, numai pentru că cineva, de acolo de sus, vrea. Ne aprobă cererea. Şi, slavă Domnului, mereu am pentru ce să mă rog şi să fiu recunoscătoare. De fiecare dată când am o discuţie cu mama, mă întoarce la Dumnezeu şi mă întreabă: "Te-ai rugat pentru ce vrei să faci? Roagă-te şi o să se împlinească". Şi mi se pare senzaţional cum, indiferent ce-aş face, tot la rugăciune mă întorc. Şi soluţiile pe care le găsesc şi reveriile pe care le am peste noapte tot aşa se împlinesc. Ele vin mult mai uşor când sunt susţinute de rugăciune şi când zici: "Gata, eu îmi iau mâinile de pe mine, nu mai insist că pot să fac eu tot. Facă-se voia Ta!". Şi atunci lucrurile încep să se întâmple şi apar semnele. Dumnezeu găseşte mereu căi prin care să ne vorbească.
- Spune-ne ceva şi despre cealaltă împlinire a vieţii tale: muzica. Ai lansat recent un single de mare succes...
- "O parte din mine" e o melodie care mi-a plăcut foarte mult. Sunt extrem de fericită că o cânt. Şi cu cât o cânt mai mult, cu atât simt că mă ataşez mai mult de piesa asta. E o colaborare cu Spike, un rapper extraordinar de talentat, pe care îl respect. E un pluri-talent: interpret, producător, regizor de clipuri, dar şi director de imagine! Mă bucur pentru colaborarea cu el. Mă onorează!
- Cum vezi spaţiul muzicii româneşti, după primul tău an de carieră muzicală independentă?
- Îl descopăr pas cu pas. Mă simt în elementul meu. Simt că noi, ca piaţă muzicală, începem să ne apropiem tot mai mult de ce se întâmplă în Occident. Oamenii sunt tot mai aliniaţi la muzica de afară şi, evident, încep să ceară acelaşi lucru şi de la noi. Sigur, procesul ăsta e lent. Cere profesionism, talent şi răbdare. Era normal să se schimbe lucrurile, să se rafineze. Pot să spun că îmi place ce se întâmplă, simt că lucrurile evoluează spre bine.
- Cât de des ai concerte? Te motivează prezenţa pe scenă?
- Cânt destul de des. Cânt de câteva ori pe săptămână, şi dacă nu cânt de câteva ori pe săptămână, tot cânt de câteva ori pe săptămână. (Râde amuzată). Cum să zic?! Dacă nu cânt oficial şi cu public, cânt pentru mine. Mi-am format o rutină, o disciplină de a studia canto şi de a studia piese şi muzică. E o disciplină, o rigoare a mea de câţiva ani. Cânt cât de des pot. Ca orice sportiv care trebuie să-şi facă antrenamentul, şi un vocalist trebuie să se antreneze. Se lucrează tot pe un sistem muscular care are nevoie de practică. Şi stilistic trebuie să fac îmbunătăţiri încontinuu. E exact ca în modă - muzica e în continuă schimbare. E nevoie să te reinventezi.
- Care sunt referinţele tale muzicale?
- Ascult foarte multă muzică, de la rock, la pop, la R&B, la jazz, down tempo... nu mai pot să ascult cu urechile unui ascultător clasic, care se delectează. Ascult elemente, intonaţii, inflexiuni, ascult interpretarea, instrumentele de pe fundal... şi asta face ca lecturarea piesei, ascultarea ei să fie, practic, o muncă. Da. Şi ca referinţe, Erikah Badu, pe care o ascult cu extraordinară plăcere, Ella Eyre, Kimbrah...
- Ardeleancă, la bază, te-ai acomodat în Bucureşti?
- Mi se pune foarte des întrebarea asta, poate din cauza accentului transilvănean. Dar sunt deja de cinci ani aici, aproape şase. M-am obişnuit. La început mi-a fost foarte greu. Aveam senzaţia că oamenii care rezistă la stresul şi agitaţia Bucureştiului au nişte super puteri. Mă întrebam: oare când ajung acasă la ei şi îşi închid geamul, oamenii se pot linişti? Pentru că în primele săptămâni, eu ajungeam acasă, dar tot agitată eram. Îmi făcusem deja un tic, să mă uit la ferestrele caselor învecinate şi să mă întreb, oare cum dorm oamenii? Tot timpul mă îngrijoram pentru liniştea celorlalţi, pentru că eu nu reuşeam s-o găsesc pe a mea. La început, am locuit chiar în Piaţa Unirii, vreo doi ani. Agitaţia agitaţiilor. Mă trezeam, mă îmbrăcam şi ieşeam din scară direct în miezul agitaţiei. Era un vacarm uriaş...
- Ai găsit reţeta de relaxare? Pari calmul întruchipat!
- Da. Meditaţia. E incredibil cum măcar 15 minute de linişte pe zi ajută atât de mult! Gândirea devine mai clară, ideile se structurează, alegerile se simplifică, toate lucrurile se ordonează. Sunt norocoasă că am sprijinul şi susţinerea unui specialist al problemei - Mihaela Gavrilescu. Am sentimentul că mi-a oferit atât de mult, încât simt nevoia să-i mulţumesc public. Este un om extrem de dedicat în ceea ce face, e un profesionist care se implică în rezolvarea problemelor pentru care clienţii îi cer sprijin. Mihaela m-a ajutat să-mi îmbunătăţesc semnificativ viaţa, să mă văd în altă lumină. Să mă pun în valoare! Am convingerea că orice om de carieră are nevoie de un mentor, de un îndrumător. Succesul se antrenează. E nevoie de o a doua opinie, obiectivă, implicată.
În calea şlefuirii tale personale (dacă ai preocuparea asta, fiindcă nu toţi oamenii sunt preocupaţi de ce se întâmplă cu ei) nu vezi întotdeauna obiectiv ce se petrece cu tine. Şi atunci, prezenţa unui sfătuitor, un om care vine cu a doua părere, care încearcă să te ajute să vezi lucrurile şi din alt unghi, este crucială. Având în vedere stresul şi presiunea la care suntem supuşi constant, la aşteptările ridicate care trebuie mereu confirmate şi surclasate, consider că cei care au o carieră solidă e necesar să aibă astfel de interacţiune cu un om calificat care să te ajute să-ţi găseşti echilibrul.
Andei îi puteţi scrie la: www.facebook.com/andadimitriu