Îl recunoşti de la distanţă: tulpina sa atinge o înălţime de aproape doi metri, frunzele sale au un verde intens, iar aroma lor îmbietoare şi proaspătă este inconfundabilă. Leuşteanul este o plantă europeană, descoperită şi folosită pentru prima dată în bazinul Mării Mediterane, pe teritoriul Italiei, Greciei şi al Franţei de astăzi. De altfel, în aceste ţări, la fel ca şi în România, a existat şi parţial mai există, un adevărat cult pentru această plantă aromatică, care era considerată - nu doar un simplu zarzavat, ci şi un medicament redutabil şi chiar un elixir magic, foarte eficient. Nu se ştie exact când a ajuns să fie folosit leuşteanul pe teritoriul ţării noastre, probabil înaintea invaziei romane, însă a fost foarte bine adoptat, devenind un medicament uzual, folosit de medicina populară şi magică, în toate regiunile. În ultimul deceniu, studiile ştiinţifice au arătat că în frunzele verzi ale acestei plante se ascund adevărate comori de sănătate, capabile să vindece boli diverse. Vă prezint, în continuare, cele mai importante utilizări terapeutice ale frunzelor proaspete de leuştean.
Curăţirea organismului
Pentru a elimina toxinele şi deşeurile de metabolism din sânge şi ţesuturi, se ţine o cură de minimum 2 săptămâni, cu suc de leuştean. Acesta se obţine astfel: se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat 100 ml de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt din frunze de leuştean este un remediu puternic, dar care ridică probleme de digestie. În aceste cazuri, nu se administrează singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov.
Cura detoxifiantă cu suc de leuştean are efecte spectaculoase asupra gutei, întrucât mobilizează prompt excesul de acid uric din articulaţii şi alte ţesuturi, stimulând apoi eliminarea acestuia pe cale renală. Sucul de leuştean inactivează radicalii liberi, împiedică acţiunea nefastă a unor substanţe nocive, cum ar fi cele din pesticide, detergenţi, unele produse cosmetice. Nu în ultimul rând, clorofila din suc ajută la eliminarea unor metale grele din organism, cum ar fi mercurul, plumbul, cadmiul. Efectul? Bolile alergice se ameliorează sau dispar, pielea îşi recapătă pigmentaţia normală (sucul se poate folosi şi extern), ficatul îngrăşat îşi recapătă morfologia normală. Acest tratament de detoxifiere este indicat în mod special fumătorilor, consumatorilor de carne, de produse fast-food sau conservate.
Digestia
Frunzele de leuştean sunt un excelent tonic stomacal, care creşte secreţia de sucuri digestive, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo- şi hiper-acide, diskineziei biliare (fiere leneşă). Tratamentul este simplu: se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuştean, înainte şi după masă. Efectele sale sunt puternice şi imediate. De asemenea, frunzele proaspete de leuştean, consumate ca atare, au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv, fiind un adjuvant util în cazul colecistitei şi al pancreatitei. În cazul lipsei poftei de mâncare, a senzaţiei de greaţă persistentă, cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proaspete de leuştean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc în mod armonios pofta de mâncare. Are, datorită acidului angelic conţinut în frunzele sale, şi efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient şi în cazul anorexiei psihice. Un element interesant este că atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari (5-10 frunze o dată), efectul frunzelor de leuştean este opus, diminuând pofta de mancare şi constituie un tratament util contra apetitului alimentar excesiv.
Bolile renale
* Pietre la rinichi - Un studiu realizat în Germania arată faptul că sucul proaspăt de leuştean (10 linguriţe la o cană de suc de morcov) ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi (uraţi, oxalaţi) şi previne formarea lor. Atunci când nu există leuştean proaspăt la îndemână, efecte la fel de bune se obţin prin administrarea zilnică a 1-2 căni de infuzie combinată, preparată din două linguriţe de plantă uscată (frunze şi seminţe) la 250 ml de apă.
* Pentru prevenirea cistitei (inclusiv a recidivelor sale) se consumă mult leuştean proaspăt, adăugat la diferite mâncăruri. Odată instalată cistita, ea se tratează cu infuzie combinată de leuştean, din care se consumă câte 3 căni pe zi, administrate la 2 ore după masă.
Probleme legate de piele
În medicina populară, leuşteanul cules primăvara este considerat, deopotrivă, un elixir, atât pentru sănătate cât şi pentru frumuseţea pielii, utilizările sale fiind surprinzător de diverse în acest domeniu.
* Contra tulburărilor de pigmentare (pete) ale pielii, se freaca zona afectată cu frunze proaspete şi zdrobite de leuştean. Aplicaţia durează cinci minute şi se repetă de două ori pe zi, vreme de o săptămână. Pe timpul tratamentului pielea NU se expune la soare, pentru că pot apărea arsuri. Efectele sunt excepţionale şi în cazul petelor care apar în contact cu diverse substanţe chimice.
* În cazul petelor care apar pe fondul unor tulburări interne, tratamentul extern este dublat prin cura internă de detoxifiere, cu o durată de minimum 2 săptămâni, cu suc de leuştean.
* Contra reacţiilor alergice la nivelul pielii, frunzele proaspete de leuştean se toacă mărunt pe o planşetă de lemn sau se mărunţesc în mixer, după care se învelesc într-un tifon subţire şi se aplică pe locul afectat, unde se lasă vreme de o oră. Are efecte antihistaminice directe, diminuează inflamaţia, calmează mâncărimile.
* Pentru tratarea arsurilor de gradele I şi II, se striveşte o mână de frunze proaspete de leuştean pe o planşetă de lemn, apoi se aplică pe locul afectat, unde se ţin vreme de minimum o oră. Această aplicaţie are efecte calmante locale, antiinflamatoare, previne infecţia şi grăbeşte refacerea ţesuturilor distruse.
Leac de dragoste
100 grame frunze de leuştean se toacă mărunt şi se pun la macerat în 750 ml vin alb, într-o sticlă care se închide ermetic. Se păstrează la temperatura camerei vreme de două săptămâni. După trecerea acestei perioade, amestecul se filtrează, iar lichidul se păstrează la rece, în recipiente bine închise. Se bea câte un păhărel, înainte de masă. Vinul de leuştean este un leac de dragoste străvechi, cunoscut pentru efectele sale de mărire a potenţei la bărbaţi, dar şi a libidoului la femei. Dacă la macerare se adaugă şi 50 de grame de seminţe de ţelină, acest vin este excepţional pentru amplificarea fertilităţii la ambele sexe. De asemenea, vinul de leuştean cu ţelină este un excelent remediu pentru bărbaţii care suferă de impotenţă vasculară sau psihică.
Leuşteanul şi protecţia... magică
Leuşteanul face parte, alături de odolean (Valeriana officinalis) şi iarba creaţă (Mentha viridis), din triada plantelor exorcizante, din medicina magică românească. Cu ajutorul lor, erau ţinuţi la distanţă zburătorii, ielele, balaurii şi alte asemenea entităţi considerate malefice, precum şi bolile sau fenomenele nefaste, pe care ele le-ar putea produce. Etnologii au consemnat sute de utilizări ale leuşteanului ca protector în faţa spiritelor rele. De exemplu, în Apuseni, fetelor aflate la pubertate li se dădea să mănânce dimineaţa turte de grâu cu leuştean verde, ca să fie ferite de "zburători şi alte ispitiri necurate". În nordul Moldovei, se credea că rădăcina de leuştean, dezgropată în Vinerea Mare şi administrată pisată în fiecare seară, ajută la alungarea spiritelor rele din om, fiind o metodă de exorcizare. În Bucovina şi în Bistriţa-Năsăud există şi acum credinţa că, adăugate în apa din scăldătoare, frunzele de leuştean alungă gândurile negre şi îndreaptă firea omului către bucuriile vieţii.