RODICA CULCER despre... Vise de viitor cu "dacă"...
Este vorba de ceva mai mult decât o serie de promisiuni: guvernul a propus un pachet de măsuri pentru "dezvoltarea clasei de mijloc la sate", care ar trebui să uşureze accesul micilor fermieri la fondurile europene, prin relaxarea criteriilor de eligibilitate şi reducerea birocraţiei. Mai interesant este că avem de a face cu o nouă viziune asupra dezvoltării zonelor agricole, deoarece guvernul s-a bazat pe o cercetare academică potrivit căreia "fermele foarte mari nu răspund nevoilor sociale," iar "zonele cu cele mai mari ferme din România sunt şi zonele cu cele mai întinse pungi de sărăcie".
Citeste tot articolul
Săptămâna 8-14 aprilie
Luna nouă, care tocmai s-a produs în Berbec, ne împrospătează forţele şi ne dă curajul să ne apucăm de lucruri noi. Mercur în Taur ne imprimă o orientare practică. Afacerile se pot derula cu eficienţă sub influenţa lui, cu condiţia să nu ne lăsăm tulburaţi de Venus în Berbec. Aici, patroana banilor ne predispune către cheltuieli impulsive. În viaţa amoroasă, Venus în Berbec e la fel de impulsivă cum e şi cu banii.
Citeste tot articolul
Singurătatea tehnocratului de cursă lungă
Nu există pe lume personaje mai creative decât parlamentarii în an electoral. După trei ani, din bezna somnului cel dulce din timpul şedinţelor de plen, răsar idei care mai de care mai năstruşnice. Şi mai generoase, că doar nu sunt finanţate din salariile şi pensiile pe care singuri şi le îngraşă în ajun de alegeri, să fie siguri că au viitorul asigurat.
Citeste tot articolul
Veşti bune pentru ţărani!
În satul străbunicii mele, pierdut între dealurile Covasnei, mă sculam dimineaţa devreme, foarte devreme pentru mine, un ţânc de 12-13 ani, obişnuit să lenevească mult în pat în vacanţa de vară. Îmi amintesc că abia se crăpa de ziuă, iar limbile roşii de lumină se strecurau prin praful ridicat de cireada de vite, umplând strada de o atmosferă ireală.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Viaţa în ţopenclatura noastră este oribilă"
Într-adevăr, hotărârea Curţii Constituţionale a produs multă emoţie şi mai multe speculaţii. Odată cu propaganda celor angajaţi în lupta anti-Justiţie, a crescut şi teama că vom fi lăsaţi pradă corupţiei. Guvernul a reacţionat însă rapid şi a emis o ordonanţă de urgenţă, prin care separă activitatea SRI de cea a DNA. Mai exact, aparatura SRI privind ascultările, singura care este la un nivel satisfăcător, va fi gestionată exclusiv de procurori şi de poliţiştii judiciari, pentru cazurile de corupţie.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LAURA - Sibiu, F. AS nr. 1206 - "Vă rog ajutaţi-mă, nu vreau să-mi pierd ambele ovare"
Din ceea ce povestiţi, diagnosticul dvs. este chist endometriozic. Endometrioza este o afecţiune destul de frecventă. Apare la femei, prin dezvoltarea ţesutului endometrial (mucoasa din interiorul uterului), la nivelul cavităţii pelvine. Acesta se poate dezvolta în ovare, trompe uterine, pe pereţii cavităţii pelvine sau chiar în afara acestei cavităţi. Este supus aceloraşi transformări hormonale ca şi mucoasa uterină.
Citeste tot articolul
Leacuri vechi, cu efecte mari
Leac pentru anchiloze şi dureri reumatice. Vă propun trei reţete moştenite la noi, în familie, pe care le-am încercat cu folos. Se iau 3 fieri de porc (bila care se desprinde de ficat) şi se introduc într-o sticlă de lapte cu gura largă, iar peste ele se toarnă ori alcool, ori ţuică de 45 de grade. Se lasă la macerat vreme de 6 săptămâni, după care se poate folosi, ungându-se locurile dureroase seara, la culcare. După câteva săptămâni, veţi fi ca nou.
Citeste tot articolul
Demenţa senilă - BOALA ALZHEIMER
Trăim astăzi într-o societate din ce în ce mai îmbătrânită. Desigur, e foarte ispititoare perspectiva ca, după ce ne-am retras din activitatea profesională, să avem încă mult timp libertatea de a ne ocupa cu alte lucruri, care ne fac plăcere şi pe care ni le-am dorit toată viaţa. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, ne confruntăm, din păcate, şi cu riscul demenţei senile. Demenţa, forma extremă a deteriorării memoriei, nu este o problemă a epocii moderne.
Citeste tot articolul
Teste pentru diagnosticarea demenţei
Testul desenării ceasului după metoda Shulman. Se verifică rapid, în maximum cinci minute, capacitatea de combinare coerentă a unor imagini. Sunt depistate astfel eventualele deficienţe ale mecanismelor cognitive. Persoana testată primeşte o foaie de hârtie, pe care se află desenat un cerc.
Citeste tot articolul
Impotenţa
Calitatea erecţiei poate fi influenţată de un număr mare de factori fizici şi psihici. După efectuarea unui control medical şi după eliminarea tuturor cauzelor organice, impotenţa (sau disfuncţia erectilă) va putea fi interpretată ca semnul unei probleme mai vaste, care necesită o examinare globală. Dacă suferiţi de această afecţiune, începeţi cu efectuarea unor exerciţii şi încercaţi să descoperiţi eventualele cauze psihologice - de pildă plictiseala sau anxietatea resimţite în timpul raporturilor sexuale. Din fericire, există anumite plante cunoscute pentru efectul stimulant asupra libidoului.
Citeste tot articolul
Emoţiile şi sănătatea
Nu ne putem vedea interiorul corpului. În afară de câteva noţiuni anatomice şi medicale, îi cunoaştem prea puţin funcţionarea şi interacţiunea diferitelor sale sisteme. Marele mister al interiorului nostru este conţinut într-un înveliş, pielea, care este, la fel ca şi gardul care înconjoară o casă, o apărare împotriva agresiunilor exterioare. Pielea ne protejează viaţa. Orice vătămare a ei ne poate pune în pericol.
Citeste tot articolul
Prospeţime de primăvară: Urzicile
Gloria lor începe brusc, primăvara, când sunt transformate în sucuri de sănătate şi în bucate de post. Pişcăcioase şi nu prea mândre la înfăţişare, n-ai zice că ele fac bine şi la obraz, dar fac, dându-i o prospeţime cu totul deosebită: prospeţime de primăvară. Iată câteva sfaturi care vă ajută să "înverziţi".
Citeste tot articolul
Slăbitul fără regim
Mâncaţi salate! Un castron cu salată din legume proaspete de sezon - ridichi, ceapă verde, salată şi usturoi verde, leurdă, untişor, urzici şi spanac (opărite scurt), la care se adaugă puţin suc de lămâie şi un strop de ulei de măsline, stimulează digestia şi metabolismul şi intensifică tranzitul intestinal.
Citeste tot articolul
Formula AS în Munţii Mehedinţi: Comoara din altarul bisericii
Harta unei comori fabuloase, ascunsă de Constantin Brâncoveanu sub o biserică din Baia de Aramă, se pare că a fost descoperită întâmplător, în peretele din altar. Escrocherie sau adevăr, documentul a aprins imaginaţia şi lăcomia căutătorilor de comori. Goana după aur a lăsat în urmă un monument de patrimoniu devastat.
Citeste tot articolul
Sighişoara Blues Festival 2016 - Succes total!
"Sighişoara Blues Festival" este un eveniment foarte special, un amestec de prietenie, blues şi libertate. Anul acesta, la cea de-a 11-a ediţie, două zile de muzică excepţională au fost oferite celor veniţi din toată ţara în vechea cetate medievală. Despre succesul extraordinar al acestui eveniment am stat de vorbă cu unul dintre organizatori, Aurel Haţiegan.
Citeste tot articolul
ISTVAN TEGLAS - "Uneori, atunci când pui suflet, lucrurile bune chiar se întâmplă"
Avusesem o săptămână cu spectacole zilnic, şi două pe zi în week-end, eram epuizat. Şi s-a întâmplat ca în ziua ce marchează echinocţiul de primăvară să nu fie programat niciun spectacol, iar cele două repetiţii stabilite să se amâne. Aşa că mi-am luat câinele şi, chiar dacă era friguţ afară, m-am plimbat cu el trei ore pe străzile Bucureştiului. Nu mai făcusem aşa ceva de ani de zile!
Citeste tot articolul
FLORILE DE LEURDĂ
Nu-mi place primăvara. Nu-mi place din mai multe motive pe care n-are rost să le explic acum. Aş vrea doar să înţelegeţi că pentru mine este un anotimp de care abia aştept să scap, pe care abia aştept să-l văd intrat în vară, adică într-o matcă a lucrurilor oarecum mai aşezate. Mă deprimă ploile şi zăpezile întârziate şi nu am nicio răbdare cu soarele care ba se arată victorios, ba este ascuns de nori reci, care trec în hoarde dezlânate, aducând dinspre munţi miros aspru de zăpezi.
Citeste tot articolul
Îngerul de lângă mine
Nu sunt sigură de existenţa îngerilor, aşa cum şi-i imaginează majoritatea oamenilor - entităţi de energie luminoasă, învestiţi să protejeze, să conducă sufletele în lumea de dincolo, să confere, prin simpla lor prezenţă, frumuseţe Edenului. Dar cred cu tărie în existenţa oamenilor-îngeri. Buni de pus la rană, cum spune vorba din popor, adică blânzi, calzi, iubitori, generoşi, providenţiali, răbdători, conştiincioşi, oameni care fac viaţa să existe şi apoi îi asigură armonia.
Citeste tot articolul
Acasă e acasă!
Sunt o fidelă cititoare a revistei "Formula AS" şi aş putea spune că este una dintre publicaţiile care conţin cam tot ce ne trebuie. Sincere felicitări pentru activitatea dumneavoastră şi a tuturor colaboratorilor; succes mai departe, pe măsura muncii depuse. Mă numesc Emilia Dabija, sunt din Târgu Frumos, judeţul Iaşi, învăţătoare pensionară, care îmi aduc aminte că în copilărie mergeam cu părinţii şi fraţii mei la munca câmpului şi niciodată nu se încuia uşa casei.
Citeste tot articolul
MIRCEA FLORIAN - "Fac o muzică pe care nu se poate dansa, dar se poate visa foarte bine!"
Sunt zile pe care le încep la prima oră, plecând spre universităţile la care ţin cursuri. Dacă nu am cursuri de dimineaţă, mă trezesc, oricum, devreme, şi lucrez acasă, la proiectele mele muzicale şi de arte vizuale, compun, studiez, repet. Am un ritual speculativ dimineaţa: mă uit în oglindă din mai multe unghiuri, sunt "cu ochii pe mine".
Citeste tot articolul
"Sfântul desculţ" - Pe urmele lui NIL DOROBANŢU
Unii îl consideră sfânt, alţii doar exaltat. Sigur este că a lăsat în urma lui poveşti luminoase, care ies din anonimat. Curioşi să-i aflăm povestea, am pornit pe urmele lui, în satul naşterii şi al morţii, din Mehedinţi.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII APRILIE
În Aprilie, Marte, Pluton şi Neptun fac cale-ntoarsă şi ne obligă şi pe noi să ne întoarcem la anumite lucruri din trecut. Marte se găseşte în Săgetător, unde se află Saturn, retrograd şi el, deci ar trebui să le ţinem pumnii Săgetătorilor, care vor avea de aprofundat lecţia disciplinei. Şi Gemenii, Fecioarele şi Peştii se vor resimţi. Pe 18, când Marte retrogradează, persoanele care călătoresc au nevoie de atenţie sporită la condus.
Citeste tot articolul
Un rus de care românii sunt de-a dreptul îndrăgostiţi - VITAS
Cântăreţ, designer, compozitor şi actor - aşa ar putea fi prezentat, dintr-o singură ochire, Vitas, un adevărat fenomen al scenei muzicale internaţionale, pe care unii critici de specialitate l-au supranumit "vocea de diamant". Un glas puternic şi clar, de contratenor, care acoperă cinci octave şi care i-a pus la picioare întreg mapamondul, cu toate că artistul cântă mai mult ruseşte. Şi bine face!
Citeste tot articolul