RODICA CULCER despre... Europa şi ceasul al doisprezecelea
Două milioane nu sunt o majoritate, dar reprezintă de patru ori mai mult decât este nevoie pentru iniţierea unui demers de modificare a Constituţiei. Modificarea Constituţiei va trebui însă aprobată de Parlament, ceea ce nu este exclus, şi apoi supusă unui referendum. Probabil că la această ultimă etapă se referă întrebarea dumneavoastră.
Citeste tot articolul
Modelul Kovesi
"DNA, treceţi Prutul!" s-a strigat, în ultimele săptămâni, la Chişinău. Una dintre lozincile favorite ale mulţimii ieşite în stradă. O mulţime pestriţă, formată atât din unionişti sinceri şi moldoveni independentişti, dar şi din rusofoni sovietizaţi. Oameni care, cultural, social şi politic, sunt cât se poate de diferiţi au ieşit împreună, în aceleaşi pieţe, pentru a striga împotriva corupţiei generalizate din Republica Moldova.
Citeste tot articolul
Ca-n timpul ciumei
Mai întâi s-au golit străzile. Le-am văzut, în copilăria mea, pline-ochi de ţânci. Eram şi eu printre ei. Am fi fost în stare să dormim acolo, cea mai mare pedeapsă era să nu ai voie afară o zi. Şi toate acestea pentru că acolo, în stradă, erau tovarăşii. Mulţi. Incredibil de mulţi (pentru copiii de astăzi, care ar privi la imaginile de atunci ca la un film SF). Şi, aş îndrăzni să adaug, foarte fericiţi.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "DNA a obţinut Oscarul, pentru cea mai bună producţie românească"
Am putea spune că, de această dată, DNA a obţinut Oscarul pentru cea mai bună producţie românească, una atât de bună pentru export, încât rivalizează cu Dacia. DNA ne anunţă că "în 2015, am trimis în judecată de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2014". Mai precis: "1.250 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, la nivel înalt şi mediu.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ILEANA - Bucureşti, F. AS nr. 1203 - "Am glaucom la ambii ochi şi vreau să-mi păstrez vederea"
Deşi pacienţii cu glaucom trebuie monitorizaţi toată viaţa, din fericire, numai un mic procent dintre aceştia riscă să îşi piardă vreodată vederea. În plus, dacă glaucomul este depistat şi tratat timpuriu, nu ar trebui să producă degradări semnificative ale vederii. Mai mult, nu este întotdeauna necesar să se trateze presiunea intraoculară uşor crescută, mai ales dacă nu sunt găsite semne evidente de afectare a nervului optic.
Citeste tot articolul
"Cu produsele «Secret Herbs", bunicul a scăpat de operaţie la prostată"
Mă numesc Emilia şi aş dori să vă mulţumesc, pe această cale, că existaţi. Prin intermediul revistei "Formula AS", a cărei cititoare fidelă sunt, am descoperit o informaţie salvatoare, care l-a scăpat pe bunicul meu de la o operaţie inutilă. Ca toţi bărbaţii, probabil, după o anumită vârstă, bunicul meu a fost diagnosticat cu adenom de prostată.
Citeste tot articolul
Seminţele - forţele prea puţin cunoscute ale naturii
Încă din timpuri străvechi, seminţele au fost un aliment principal pentru om. Magia nu se lipsea nici ea de seminţe, atât pentru alungarea duhurilor rele, cât şi pentru îndepărtarea bolilor trupeşti. Astăzi, în România, gloria seminţelor tradiţionale de dovleac şi de floarea-soarelui a fost înlocuită prin seminţe exotice de chia, de pin, de quinoa, psyllium, dar şi de seminţe de in, de pepene galben sau de morcov, care şi-au aflat noi întrebuinţări.
Citeste tot articolul
"Spectacolul" se repetă: ALERGIILE
Pentru milioane de oameni, bucuriile primăverii se transformă în chin: alergiile! Foarte multe persoane suferă din cauză că organismul lor se revoltă împotriva unor substanţe inofensive, provenite din mediul înconjurător. Polenul, de pildă, răsfăţul florilor şi bucuria albinelor. În cele ce urmează, vă vom arăta cum trebuie abordaţi factorii declanşatori şi ce terapii pot ameliora simptomele.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: LEURDA (Allium ursinum)
Poate pentru că este prea modestă la înfăţişare, Leurda ţine să atragă atenţia prin mirosul ei. Zici că a mâncat cineva usturoi în pădure! Curios, cauţi de unde vine mirosul, şi ce să vezi: covoare de plante cu frunze lucioase şi florile albe îţi trimit damful direct în nas. "Asta e", par să zică, "mirosim a mujdei, ca mujicii, dar când e vorba de sănătate, nu se ia nimeni la trântă cu noi". Sfatul nostru este să vedeţi singuri dacă este adevărat.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: ŞTEVIA şi MĂCRIŞUL
Ştevia şi Măcrişul fac parte din aceeaşi familie, având asemănări evidente atât din punct de vedere al înfăţişării lor, cât şi al proprietăţilor farmacologice. Sunt alte două plante care se folosesc cu succes în cura de primăvară. Nu e nevoie să le căutaţi în pădure, ci pe tarabele din pieţele ţărăneşti. La fel ca Leurda, pot fi transformate în bunătăţi culinare sau în preparate farmaceutice.
Citeste tot articolul
"Pe umeri pletele-i curg râu..." - Cum să avem un păr mai bogat
Dacă poeţii sunt aşa de atenţi la bogăţia capilară a femeilor, ce să mai spună muzele lor, chinuite în proporţie de 80%, de faptul că pletele lor sunt departe de a le curge râuri, pe umeri. Toate femeile leagă succesul lor personal de păr. Din fericire, tehnica coafurii a ajuns pe culmi aşa de înalte, încât carenţele capilare pot fi lesne substituite prin trucuri.
Citeste tot articolul
Mizaţi pe urzici!
Motivul pentru care m-am decis să vă scriu este faptul că a venit primăvara, iar majoritatea femeilor ies din iarnă cu câteva kilograme în plus. Aş dori să vă propun o reţetă pe care eu o folosesc în fiecare an şi care mă ajută să scap uşor de 3-5 kg pe săptămână.
Citeste tot articolul
Enigma din Geoagiu
Deşi nu poţi să spui cu exactitate ce este, felul în care arată te opreşte în loc. Casă? Biserică? Turnul dărăpănat al unei cetăţi? Răspunsul este la fel de neaşteptat: Zidăria bizară din faţa ta se numeşte "rotondă" şi este cea mai veche biserică de pe teritoriul României...
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu fotograful DORIN BOFAN: "Sunt în sălbăticia îngheţată şi fac ce-mi place. Nu e destul?"
Văd nişte stânci şi nişte abrupturi minunate - Fundul Ghedeon, o zonă unică în România, unde creşte zadă sau larice. E un conifer ale cărui ace toamna îngălbenesc şi cad. Mai sunt şi câţiva pini acolo. Seamănă mai degrabă cu un peisaj din China, din Munţii Huashan. Parcă te întorci în timp când vezi aşa ceva. E un peisaj primordial, neatins, destul de sălbatic. Nu e nicio potecă turistică acolo.
Citeste tot articolul
MEDEEA MARINESCU - "Marea înţelepciune a vieţii nu este să demonstrezi cine eşti, ci să fii!"
Vezi, Ines, noi, oamenii, ne facem un plan de viaţă pe termen lung, dar el e grevat de planurile pe termen scurt, iar acestea din urmă suferă mereu modificări. Uneori prea multe. De unde şi starea de tulburare, de confuzie şi, finalmente, dezechilibrul. Asta e ceea ce s-a întâmplat şi cu mine: modificările de "traseu" m-au dus în diverse "halte". Îmi dădeam seama că trebuie să schimb macazul, ştiam în ce direcţie voiam să merg, dar nu întotdeauna aveam putere să acţionez.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Deşi a făcut şi ea studii superioare de literatură anglo-americană, japoneza Yoko Ogawa nu-şi concepe cărţile anume pe gustul Occidentului, ca mult mai cunoscutul ei conaţional Haruki Murakami. Din prezentare aflu că e foarte apreciată în Japonia, romanele şi volumele ei de proză scurtă, vreo 20, având tiraje uriaşe, premii importante, ecranizări de succes. Şi totuşi, după cât am putut să-mi dau seama citind fermecată romanul pe care vi-l recomand azi, scriitoarea nu face concesii de dragul vânzărilor, nu-şi alege subiecte şocante şi nici nu foloseşte artificii narative la modă.
Citeste tot articolul
Femeia viselor mele. Există aşa ceva?
Sunt vise despre care ştii prea bine când te trezeşti că nu au fost doar vise. Vise-oglinzi, în care zgâriat, aburit, ciobit, poţi desluşi viitorul. Vise-ecou ale unei realităţi ce stă să se întâmple. O realitate care te pândeşte, gata să te sfâşie, ca o leoaică tânără. Vise după care te trezeşti împovărat, purtând greutatea copleşitoare a unui secret. Vise-hărţi, mărturii ale unui adevăr mai mare.
Citeste tot articolul
Prof. dr. MIRON BOGDAN - "În spatele omului se află misterul lui Dumnezeu"
Profesorul Miron Bogdan este unul dintre cei mai importanţi medici ai României de azi. Zilele acestea, m-a primit la Clinica de Pneumologie pe care o conduce în cadrul Institutului "Marius Nasta" din Bucureşti. Un om cordial şi distins, cum îl ştiam de mult, ca vechi prieten de familie. Un perete al cabinetului său era acoperit cu icoane. "Mă întăresc în faţa suferinţei de lângă mine, pe care mă străduiesc zi şi noapte să o vindec", mi-a spus, văzâdu-mi privirea aţintită pe sfinţii din jurul lui.
Citeste tot articolul
"Formula AS" în Munţii Mehedinţi - Sfântul Nicodim
Pentru locuitorii aşezărilor dintre Dunăre şi sălbăticiile Mehedinţilor, el este întruchiparea sfinţeniei. Mistuit de o viziune dăruită de Sus - să ridice o mânăstire lângă o cădere de apă - a bătut potecile Munţilor Mehedinţilor, de la Dunăre până la graniţa cu Ardealul. Popasul cel de pe urmă a fost la Tismana, locul unde şi-a găsit şi odihna de veci. Dar de stins nu s-a stins niciodată. Sfântul Nicodim a lăsat în urmă o dâră de aur care a aprins şi face să ardă şi astăzi, credinţa în aşezările Mehedinţilor.
Citeste tot articolul
OSCAR 2016
Vestea mult aşteptată la cea de-a 88-a ediţie a Premiilor Oscar a făcut, deja, înconjurul planetei: Leonardo DiCaprio a luat, în sfârşit, marele premiu pentru interpretare! A primit această distincţie pentru felul în care a intrat în pielea lui Hugh Glass, un comerciant de blănuri, abandonat de camarazi în pădure, şi care din dorinţa de a se răzbuna, străbate trei sute de kilometri târâş (la propriu).
Citeste tot articolul
Între ştiinţă şi alchimie - Isaac Newton
Isaac Newton s-a născut în 1642, chiar în ziua morţii lui Galileo Galilei (fizician şi astronom italian). A fost singurul fiu al unui mic proprietar de pământ, analfabet, din Woolsthorpe (Lincolnshire), un sat din Anglia. Isaac era un copil visător şi introvertit, care avea note slabe la şcoală, cu excepţia "filosofiei naturii", disciplină care, la vremea aceea, încerca să explice mecanismul funcţionării universului.
Citeste tot articolul
Săptămâna 11-17 martie
Zodia Peştilor se tot aglomerează: de duminică, lui Neptun, Mercur, Soarelui şi asteroidului Chiron li se adaugă Venus. Micul benefic are toate şansele să facă ordine în harababura din Peşti, deoarece în această zodie are multă putere (în termeni astrologici, spunem că se găseşte în exaltare). Temerile nedesluşite ni se mai liniştesc şi reuşim să ne canalizăm energia cu folos, în special în acţiuni artistice sau umanitare.
Citeste tot articolul