Descrierea plantei
Leurda este o plantă ce face parte din familia bulboaselor, alături de ceapă şi usturoi. Are frunze sub formă de lance, lucioase, suculente, de culoare verde intens, cu flori mici şi albe, dispuse în vârful tulpinii sub forma unui glob. Prin frecare între degete, emană un miros specific de usturoi, de unde şi denumirea de usturoi sălbatic, usturoiţă sau usturoiul ursului. Dacă nu le-ar trăda mirosul, florile de Leurdă s-ar putea confunda cu cele de lăcrămioară, tot albe, şi tot învelite în frunze groase şi verzi. O păcăleală care nu merge nici măcar de 1 aprilie!
Recoltare şi uscare
Frunzele de Leurdă se recoltează înainte de timpul înfloritului, în lunile martie şi aprilie. Rădăcinile (bulbii) se recoltează acum primăvara, devreme, sau toamna târziu. Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică
Leurda are o compoziţie complexă, conţine uleiuri eterice, levuloză, săruri minerale şi vitamine hidrosolubile.
Preparate din Leurdă
Pulberea
Frunza uscată de Leurdă se macină foarte fin, într-o râşniţă de cafea. Se foloseşte ca atare, câte un vârf de linguriţă, drept condiment imprimând mâncărurilor un gust plăcut, usturoiat.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Leurdă uscată şi mărunţită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se mai dau într-un clocot şi se lasă timp de 30 minute la infuzat, după care se filtrează. Se îndulceşte, după gust, cu miere
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de Leurdă uscată şi mărunţită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de Leurdă uscată şi mărunţită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Oţet medicinal
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Leurdă uscate şi mărunţite groscior se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi condiţionarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli, conform reţetelor de mai jos.
Ulei terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate de Leurdă se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne
Nota farmacistului. Există o dispută aprinsă pe plan mondial, în lumea diverşilor specialişti, dacă unele plante alimentare pot fi acceptate, fără rezervă, în grupul medicamentelor. Sunt păreri pro şi contra, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) menţionează clar faptul că medicament este orice substanţă de natură vegetală, animală sau de sinteză care previne, ameliorează sau vindecă o boală. Punctul meu de vedere este că unele plante medicinale pot intra în grupul medicamentelor, chiar dacă ele nu sunt procesate ca medicamente, ci doar ca alimente. Din această dispută a rezultat şi a fost acceptat termenul de supliment alimentar, care este un aliment cu virtuţi medicamentoase.
Acum, primăvara, se recomandă consumul Leurdei proaspete, sub formă de salate sau alte mâncăruri. În restul anului, se recomandă preparatele obţinute din Leurdă - infuzia, tinctura sau vinul din Leurdă.
* Detoxifiant al organismului
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba ori saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face regulat, la interval de 3 luni de zile, timp de cel puţin 20 de zile pe lună.
* Boli ale aparatului cardio-vascular: hipertensiune arterială
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba ori saschiu.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator (traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai de ginkgo biloba şi saschiu.)
Tratamentul se poate completa cu aplicaţii locale, cu diverse creme sau unguente preparate de Farmacia Faltis.
* Boli virale (răceală, gripă, guturai)
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv (colită de fermentaţie, diaree)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Infecţii ale aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate)
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boală aterosclerotică
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Bolile pielii (dermatologice) - dermatite, dermatoze, infecţii stafilococice şi streptococice, fungice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli ale unghiilor (onicomicoză)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Se completează tratamentul local cu loţiuni şi unguente preparate de Farmacia Faltis.
* Afecţiuni alergice (urticarie, prurit, eriteme)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli hematologice (anemie)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
* Boli parazitare interne (viermi intestinali, oxiuri, tenie)
Infuzia: se bea câte o cană de ceai pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) seara, la culcare. Tratamentul durează 3 zile, după care se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în doză de 30 de grame.
Tratamente externe
* Afecţiunile anusului şi rectului (hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită)
Se pot folosi tratamente locale cu creme şi supozitoare preparate la Farmacia Faltis.
* Băi vaginale
Se foloseşte o fiertură din frunze de Leurdă. Se aplică apoi local ovule vaginale, preparate la Farmacia Faltis.
* Gargarisme - pentru boli ale cavităţii bucale (afte, gingivite, stomatite abcese dentare)
Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Leurdă. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis produce frecvent asemenea preparate, la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.