Una dintre lozincile favorite ale mulţimii ieşite în stradă. O mulţime pestriţă, formată atât din unionişti sinceri şi moldoveni independentişti, dar şi din rusofoni sovietizaţi. Oameni care, cultural, social şi politic, sunt cât se poate de diferiţi au ieşit împreună, în aceleaşi pieţe, pentru a striga împotriva corupţiei generalizate din Republica Moldova. Iar imaginea pe care cu toţii o aveau în minte pentru punerea în ordine a ţărişoarei de dincolo de Prut era aceea a unei Direcţii Naţionale Anticorupţie (DNA) cu eficienţa celei conduse, la Bucureşti, de Laura Codruţa Kovesi.
Lozinca aceasta, "DNA, treceţi Prutul!", e emoţionantă şi simbolică, deopotrivă. Desigur, "Modelul Kovesi" e apreciat peste tot în lumea civilizată: bulgarii îl dau ca exemplu, Bruxelles-ul îl elogiază în rapoartele sale, reviste prestigioase o califică pe şefa DNA din România drept una dintre femeile cele mai puternice din Europa. Dar esenţial e altceva, când vorbim despre lozinca protestatarilor de la Chişinău: esenţial e să înţelegem că, iată, lumea din Republica Moldova, ba chiar cei mai înverşunaţi adversari ai cauzei românismului, ne apreciază atunci când putem oferi un model concret şi soluţii limpezi la problemele existente şi peste Prut. Lumea s-a săturat de vorbe goale, de poduri de flori şi de patriotisme de doi lei, iar România va fi iubită şi apreciată în Basarabia, exact în măsura în care va reuşi să-şi demonstreze şi să demonstreze că are mijloacele şi dorinţa de a fi un model pentru ceilalţi, de a oferi un orizont.
Modelul luptei împotriva corupţiei este, poate, cel mai de succes "produs" românesc al momentului, alături de specialiştii IT şi de maşinile Dacia. Nu-i vorbă că "fabrica de dosare" a Codruţei Kovesi nu duce deloc lipsă de "materie primă": în 2015, potrivit unui raport făcut public zilele trecute, au fost trimişi în judecată (doar ca să-i numărăm pe "barosani"): un premier, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an. Lor li se adaugă peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Dintre cei trimişi în judecată, aproape 500 de persoane deţineau funcţii de conducere, o creştere cu 30% faţă de 2014. Iar pentru ca tabloul să fie complet, să remarcăm şi faptul că în dosarele trimise în judecată, banii daţi mită au fost de 431 milioane de euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanţarea programului de autostrăzi, pentru anii 2016, 2017 şi 2018, după comparaţia, plastică şi lămuritoare, a şefei DNA!
Toate astea au fost făcute de Laura Codruţa Kovesi, cu o echipă de 33 de procurori, cărora instanţele le-au infirmat rechizitoriile în mai puţin de 8% din cazuri. Asta, pentru cei care - nu puţini! - se plâng că în România nu sunt resurse suficiente ca să faci treabă bună. Dacă ar putea trece DNA-ul şi "Prutul" nostru, al fiecăruia, de comoditate şi de blazare, poate că sutele acelea de milioane din şpăgi şi alte şi alte sute de milioane de euro ar ajunge, cu adevărat, în autostrăzi şi în spitale, şi nu în tabelele cu cifre de la bilanţurile DNA.