"Prezentarea raportului a fost o adevărată gală"
- A fost făcut public bilanţul DNA pe anul trecut, care ne arată că această instituţie devine tot mai mult principalul, dacă nu chiar singurul instrument de curăţare şi reformare a scenei politice româneşti. Sentinţele magistraţilor încep să ţină loc de decizii politice. Ce alte concluzii se impun după lecturarea documentului DNA?
- Am putea spune că, de această dată, DNA a obţinut Oscarul pentru cea mai bună producţie românească, una atât de bună pentru export, încât rivalizează cu Dacia. DNA ne anunţă că "în 2015, am trimis în judecată de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2014". Mai precis: "1.250 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, la nivel înalt şi mediu. Între care, un prim-ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi, cinci senatori, 97 de primari şi viceprimari, 15 preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, 32 de directori de companii naţionale". Mulţi înainte! Oricum, e limpede că sunt încă resurse serioase de corupţie în societatea românească. Numai în dosarele finalizate anul trecut s-au înregistrat prejudicii de aproape o jumătate de miliard de euro. Prezentarea raportului DNA a fost o adevărată gală, la care au participat preşedintele statului, premierul, şefii ÎCCJ şi CSM - şi toţi au avut cuvinte de laudă pentru DNA. Pe bună dreptate. Doar şeful CSM a fost mai rezervat, zicând că DNA a făcut ceva normal: şi-a făcut datoria. Aşa e, dar cine-i de vină că normalul a devenit excepţie? Dacă toate instituţiile îşi făceau datoria, DNA n-ar mai fi avut acum atâtea trofee. Luând act de ele, ministrul Justiţiei, d-na Raluca Prună, a anunţat că o va reînvesti în funcţie pe d-na Codruţa Kovesi. Iată o veste bună. Era şi păcat să strice o activitate apreciată atât în ţară, cât şi peste hotare, schimbând omul căruia i se datorează. DNA a ajuns la un nivel-record de încredere în rândul cetăţenilor, de 61%, mai mare decât Preşedinţia, chit că DNA nu e o instituţie menită să fie populară. D-na Kovesi este mai eficientă la DNA, decât chiar ca procuror general, funcţie din care, timp de două mandate, n-a reuşit să deschidă dosarele mineriadei '90 şi ale revoluţiei. Apropo, despre acest ultim dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a trezit vorbind absolut revoltător: "Ce rost are să mai dezgropăm morţii? Acum să stăm să tot plângem morţii revoluţiei, în loc să tragem concluzii politice adecvate despre procesele societăţii?". Cât cinism tânăr, la acest vechi politruc! Concluzia politică adecvată ar fi că dosarul revoluţiei trebuie dezgropat urgent, ca să apuce şi d-l Iliescu concluziile juridice adecvate!
"Parlamentul rămâne principalul opozant al DNA"
- Revenind la activitatea DNA, se prefigurează rezolvarea, anul acesta, a altor cazuri răsunătoare...
- Da, procurorii au cerut încuviinţarea cercetării şi arestării altor câţiva parlamentari, Doina Tudor (PNL), Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (Partida Romilor), cu toţii celebrităţi în felul lor. Şi, aşa cum ne-a obişnuit şi a subliniat şi Raportul MCV, Parlamentul rămâne principalul opozant al DNA. Dovadă, în ultimele cereri ale DNA, pentru Doina Tudor şi Nicolae Păun au fost aprobate, dar nu şi pentru Mădălin Voicu, că e simpatic. Ceea ce l-a făcut pe Păun să se plângă de discriminare: "Eu, ţigan din Ferentari, sunt arestat, iar Mădălin Voicu este acasă". Un alt nume implicat într-un dosar de corupţie deschis în acest an, mai important chiar decât cele menţionate anterior, este cel al lui Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF. El este cercetat în aceeaşi cauză cu Voicu şi Păun, care sunt acuzaţi de fraudarea unor fonduri europene destinate programelor de integrare a romilor. Dar Gelu Diaconu era bănuit de DNA şi pentru că, din motive impure, nu a recuperat nici zece la sută din sutele de milioane de euro stabilite de instanţă drept prejudicii în cazurile de corupţie. Iar ca exemplu flagrant, DNA dădea cazul lui Dan Voiculescu, în care ANAF recuperase 1% din cele 60 de milioane de euro. Cu puţine zile înainte de a fi demis, Diaconu a semnat, totuşi, deşi cu mare întârziere, documentele de executare a Trustului Intact, deţinut de familia Voiculescu, şi a altor proprietăţi ale acestuia.
"Oamenii lui Voiculescu de la Antene au făcut un show de autovictimizare"
- Ceea ce a produs o reacţie virulentă din partea Antenelor, care au acuzat încălcarea libertăţii presei...
- În mod evident, măsura nu viza aşa ceva, ci punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti. Oamenii lui Dan Voiculescu de la Antene au făcut ce ştiu mai bine: au minţit şi au manipulat opinia publică. Un show de autovictimizare. Întâi, că evacuarea sediului Antenelor trebuia făcută de acum un an şi jumătate, când s-a pronunţat sentinţa. Apoi, că somaţia ANAF de eliberare a sediului în cinci zile se referea la o evacuare voluntară, în absenţa căreia se va derula o procedură care necesită mult mai mult timp. Procedură care este acum în desfăşurare, între timp Antenele continuând să emită bine-mersi.
Din păcate, în acest conflict administrativ s-au amestecat şi mulţi politicieni, fiecare cu interesele lui. În plasă s-a aruncat singur, că nu a căzut, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a ţinut să declare că "nu poate fi suprimată libertatea de exprimare, prin banale măsuri administrative". Or, era de două ori în eroare: unu, nu era vorba despre libertatea de exprimare şi doi, nu erau "banale măsuri administrative", ci aplicarea unei hotărâri judecătoreşti. Cu această declaraţie, preşedintele şi-a pierdut, într-un ritm incredibil de rapid, un număr important de susţinători, fapt măsurabil mai ales pe pagina sa de Facebook, de pe care s-au retras zeci de mii de simpatizanţi. Realizând ce a făcut, Iohannis a afirmat că regretă că nu a fost înţeles. Adică, un fel de scuză falsă, care ţine la unii.
Liviu Dragnea, liderul PSD, s-a remarcat şi el ca apărător al Antenelor, în absenţa oricărei ameninţări. Şi a afirmat că PSD va depune moţiune de cenzură împotriva guvernului, dacă Trustul Intact este evacuat dintr-o clădire care a intrat în posesia statului, prin hotărâre judecătorească, şi care trebuie vândută pentru recuperarea prejudiciului adus statului de către d-l Voiculescu. Ulterior, şi Liviu Dragnea şi-a cerut scuze că nu a avut informaţii corecte.
Cea mai gravă a fost însă atitudinea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care l-a convocat pe premierul Dacian Cioloş să dea explicaţii în plenul camerei. Prim-ministrul s-a delimitat de stilul ANAF, apreciat pe alocuri ca fiind excesiv, dar a spus răspicat că acesta a acţionat în temeiul legii. Motiv pentru care în sală s-au stârnit proteste, cea mai vehementă fiind senatoarea Cristiana Anghel, pe care chiar Tăriceanu, care altminteri era de acord cu ea, s-a simţit nevoit să o evacueze, din pricina scandalului pe care îl făcea.
"Evaluarea profesională este pretext pentru schimbarea politică a funcţionarilor publici"
- Scandalul este, din păcate, o constantă în viaţa noastră politică de prea mult timp. O ultimă decizie a guvernului a iscat, şi ea, vociferări şi ameninţări din partea PSD. Mă refer la schimbarea din funcţie a nouă prefecţi. PSD reclamă înlocuirea pe criterii politice a unor funcţionari publici. Au fost vreodată prefecţii altceva decât oameni numiţi politic, indiferent de forma legală?
- Nu. Şi cu toţii ştiu asta. Dar PSD ştie că prefecţii joacă un rol semnificativ în timpul campaniei electorale şi al alegerilor şi de aceea face tărăboi.
Premierul Cioloş a spus că a făcut o evaluare profesională a prefecţilor şi că urmează să-i înlocuiască pe 19 dintre ei. Au fost schimbaţi deja o parte.
Adevărul este că, de la instalarea guvernului Cioloş, PNL a făcut presiuni pentru înlocuirea unor oameni ai PSD din diferite funcţii. Liberalii au arătat că toate ministerele sunt pline de pesedişti, de la secretar de stat în jos, precum şi toate instituţiile din teritoriu, şi că, în această situaţie, PSD are în continuare un cuvânt important de spus în guvernare şi un avantaj necinstit în competiţia electorală. Le-a venit, deci, rândul prefecţilor. Însă, nu e de mirare: au fost numiţi politic, sunt demişi politic. Să fim serioşi, până şi directorii de teatru sunt numiţi politic. Desigur, oficial sunt invocate criteriile de performanţă profesională. Dar dacă ar fi aşa, niciunul dintre prefecţi nu ar mai trebui să rămână pe poziţie. Şi, la fel, cei din atâtea alte funcţii obţinute pe baza carnetului de partid.