Un circ inutil şi trist
În scandalul "ANAF vs A3" nu a fost nicio clipă vorba de un atentat la adresa libertăţii de exprimare în media. Pentru un observator neavizat, tămbălăul din jurul acţiunii ar putea să pară, mai degrabă, o comedie a erorilor. "Antenele" funcţionează, după cum se ştie, într-o serie de clădiri ce au aparţinut "mogulului de presă" Dan Voiculescu.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 4-10 MARTIE
Prima eclipsă a acestui an se apropie rapid. Ea va avea loc în noaptea de 8 spre 9 şi va fi o eclipsă totală de Soare, în Peşti. Îi va afecta cu precădere pe cei născuţi la finele celui de-al doilea şi începutul celui de-al treilea decan din Peşti, Fecioară, Gemeni şi Săgetător. Deoarece planeta ce guvernează această eclipsă este însuşi marele Jupiter, consecinţele nu vor fi din cele rele.
Citeste tot articolul
O ruşine de Parlament!
Doar 30 de deputaţi s-au aflat, lunea trecută, în plenul Camerei, în timpul dezbaterilor pe proiectele de autostrăzi din România. O demonstrează poza pe care şi-a făcut-o cu telefonul mobil, de la tribuna sălii de şedinţe, deputatul Remus Cernea, pentru a demonstra interesul pe care colegii săi îl au faţă de una dintre temele cele mai delicate ale ultimilor 20 de ani.
Citeste tot articolul
De la România ocupată, la România pierdută
În numărul trecut, colega mea, Otilia Ţeposu, a publicat un reportaj despre drama familiei Arnăuţoiu din Muscel. Elena Ion Arnăuţoiu, supravieţuitoarea acestui neam de eroi, care au condus şi susţinut rezistenţa armată de pe creasta sudică a munţilor Făgăraş, povesteşte cum comuniştii i-au arestat şi i-au omorât părinţii şi fraţii. Drama familiei ei nu este însă singulară.
Citeste tot articolul
Prof. IOAN IŢCO - "Statul român e pus doar să jupoaie, nu să încurajeze micul turism rural"
Numele profesorului Ioan Iţco e cunoscut, azi, în toată partea de nord a Moldovei, datorită contribuţiilor sale la dezvoltarea turismului bucovinean. Încă din vremurile de "dinainte", el a fost unul din cei mai "liberali" directori ai BTT (Biroul de Turism pentru Tineret). Complexurile turistice de la Câmpulung Moldovenesc şi Suceava, patronate de el, au fost adevărate "oaze de fericire" ale copilăriei mele, de-o frumuseţe ce putea rivaliza cu mari parcuri turistice occidentale.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru TUDOR, F. AS nr. 1182 - "Fiul meu are acnee"
Acneea este o problemă des întâlnită, cu efectul principal manifestat la nivel cutanat. Este o problemă care afectează 85% din adolescenţi. Nu există o prevalenţă clară pe sexe, dar în adolescenţă este mai afectat sexul masculin, iar sexul feminin, la vârsta adultă. Deşi este mai des întâlnită la adolescenţi, acneea poate afecta şi nou-născuţii, sugarii şi tinerii până la deceniul al treilea de viaţă.
Citeste tot articolul
"Mulţumesc d-lui ANDREI LICIU, pentru tratamentul său fantastic"
Bună ziua, mă numesc Laura şi sunt din Montreal, Canada. Acum doi ani, am fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice, o afecţiune care atinge până la 10% din femeile care pot să procreeze. Efectele sunt destul de doborâtoare: pilozitate excesivă, menstruaţii neregulate şi căderea părului.
Citeste tot articolul
Sănătate cu ALOE VERA (3)
Dacă suferiţi de dureri de cap, puteţi aplica - cu folos - o compresă îmbibată în suc de aloe vera, pe frunte şi pe tâmple. Lăsaţi să acţioneze zece minute bune, până ce simţiţi o ameliorare. Acest tratament este util, mai ales dacă durerile dvs. de cap sunt provocate de schimbările presiunii atmosferice. Dacă nu aveţi la îndemână suc de aloe vera, vă puteţi răcori fruntea şi tâmplele, trecând peste ele cu o bucată de frunză proaspătă de aloe vera, tăiată pe mijloc.
Citeste tot articolul
TELOMERII - SECRETUL SĂNĂTĂŢII
Telomerii sunt fragmente de ADN, iar descoperirea lor revoluţionează aproape tot ceea ce s-a ştiut până acum în medicină. Înţelegerea lor este echivalentul găsirii elixirului tinereţii, de către alchimiştii medievali. Sună a scenariu de film ştiinţifico-fantastic? Ei bine, este vorba de ceva cât se poate de concret şi real, o descoperire premiată în anul 2009, cu Nobelul pentru medicină.
Citeste tot articolul
ACTUALITATEA MEDICALĂ
Specialiştii consideră că micile feline au ca principal mijloc de auto-terapie torsul: sunetele joase, ritmate şi extrem de vibrante pe care le scot în timpul acestei activităţi le relaxează sistemul muscular, le calmează durerile şi le ajută la regenerarea psihică. Interesant este că acest tratament are efect atât asupra pisicii, cât şi a stăpânului care o ţine în braţe.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Energie verde - URZICA VIE
Curele de primăvară cu primele plante verzi răsărite pe pajişti şi prin păduri aduc mari beneficii sănătăţii. Pline de clorofilă, de vitamine şi minerale, ele primenesc sângele, tonifică şi revigorează organismul, îndepărtând astenia de primăvară. Campioane ale acestei revigorări sunt: urzica, ştevia, măcrişul, leurda şi păpădia. Cura de primăvară se poate prelungi pe o perioadă mai lungă de timp, dacă aceste plante sunt transformate în preparate farmaceutice.
Citeste tot articolul
Ce trebuie să mai ştiţi despre urzici
Seminţele de urzică sunt bogate în hormoni naturali, cu mare putere energizantă. Ele stimulează funcţiile corpului, în caz de oboseală, anemie, epuizare nervoasă. Au efect puternic de întărire a memoriei şi de combatere a fenomenului de uitare, care apare la persoanele de vârsta a doua. Pentru o cură de 2-3 săptămâni, se iau trei linguri de seminţe uscate de urzici, zdrobite în piuliţă şi amestecate cu miere.
Citeste tot articolul
Îngrijirea corpului, primăvara
Vreţi să fiţi cu adevărat o femeie atrăgătoare? Includeţi întregul corp în conceptul dvs. de frumuseţe. Degeaba aveţi o faţă îngrijită, dacă mâinile vă sunt aspre şi roşii, picioarele nedepilate şi călcâiele aspre vi se văd prin ciorapi. Dacă vă potriviţi cu imaginea nedorită descrisă mai sus, ţineţi seama de următoarele recomandări...
Citeste tot articolul
Trei reţete cu miere
Încă de pe vremea femeilor egiptene din vechime, mierea de albine a devenit o substanţă de bază în întreţinerea frumuseţii. Efectul său asupra tenului este excepţional, mai ales dacă o combinaţi şi cu verdeţuri de primăvară. Câteva vitamine proaspete în plus faţă de fructoza şi sărurile minerale conţinute în miere fac adevărate minuni.
Citeste tot articolul
Dieta cu păpădie, ceai verde şi grepfruit
Vă trimit o reţetă de slăbit care în cazul meu a dat rezultate excepţionale. Se mănâncă o jumătate de grepfruit înainte de fiecare masă, se bea o cană de ceai de păpădie (trebuie băut călduţ, pentru a fi suportabil) după fiecare masă. Plus încă 4 căni de ceai verde în cursul zilei.
Citeste tot articolul
"Formula AS" în Munţii Mehedinţi - Mânăstirea Topolniţa
Aflat în topul naţional al peşterilor rupestre şi al comorilor de aur îngropate în adâncul lor, Ţinutul Mehedinţilor are mult mai multe de oferit: privelişti sălbatice, cu natură intactă, ape multe şi limpezi precum argintul, sate vechi, uitate de lume, şi-un neam de oameni neclintiţi în credinţă şi în tradiţie.
Citeste tot articolul
MARIA RADU - "Să ai încredere oarbă în tine! Acesta este aurul vieţii"
Acest "apar-dispar" de la televizor nu înseamnă absolut deloc că nu aş avea activitate. Mă bucur de un public extrem de fidel, de ani şi ani de zile, el este numeros, de ordinul zecilor de mii. Nu exagerez deloc. Dacă nu apar des la televizor sau dacă radiourile nu mă difuzează (aşa cum fac cu atât de mulţi cântăreţi) nu înseamnă că nu exist.
Citeste tot articolul
Satul de cânepă
Oare câţi oameni ştiu că cea mai veche plantă de pe Pământ este cânepa? Ea l-a însoţit şi l-a urmat pe om acolo unde îşi făcea casa, îşi întemeia familia. Cânepa a ţinut familia unită, pentru că nu putea fi lucrată numai de o persoană. Bărbatul trebuia să are ogorul, iar sămânţa adunată în vasul de lut sau lemn era în grija femeii; când venea vremea semănatului, făcea semnul crucii peste ogor şi vas, apoi arunca un ou spart spre înaltul cerului, cu vorbele: "Cât de sus arunc acest ou, aşa mare să-mi crească cânepa!"...
Citeste tot articolul
Iezerul fără fund
În hotarul satului Deseşti, dincolo de lanţul muntos Piatra, care-l străjuieşte la miazănoapte, se află un lac fabulos, acoperit de muşchi gros, care mai avea, pe vremea tinereţii mamei mele, două ochiuri de apă: unul mai mic şi altul mai mare. Când am ajuns eu la el, mai era doar un ochi de vreo 25 m2. Lacul acesta se numeşte Iezer şi cresc pe el nişte ciudate coacăze roşii, afine şi plante de leac, pe care nu le poţi găsi nicăieri în alte părţi.
Citeste tot articolul
Călătorie prin amintiri: Câmpulung Muscel
"Iar în 1290, fiind în Ţara Ungurească un voievod ce l-au chemat Radul Negrul-Voievod, mare herţeg pre Almaş şi pre Făgăraş, rădicatu-s-au de acolo cu toată casa lui şi cu mulţime de noroade de români, papistaşi, saşi, de tot felul de oameni, pogorându-se pre apa Dâmboviţei, început-au a face ţară nouă. Întâi au făcut oraşul ce-i zic Câmpul Lung".
Citeste tot articolul
HORIA COLIBĂŞANU - "Nu mă duc pe munte să mă distrez, mă duc pe munte să sufăr"
Încercaţi să vi-l imaginaţi câteva clipe: mai sus de norii lăptoşi, mai sus de tunete şi fulgere, pe unde doar avioanele mai trec -, poticnindu-se în piolet şi gâfâind după fiecare pas câte-un minut, ca să adune suficient oxigen pentru următorul. Îl cheamă Horia Colibăşanu, are 38 de ani şi este singurul alpinist român care a ajuns pe K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi de 8.000 de metri cu cea mai ridicată rată de mortalitate din lume.
Citeste tot articolul
"Mormintele Vindecătoare" din cimitirul catolic
Cimitirul Bellu din Bucureşti e împărţit frăţeşte în trei. În partea stângă (cum stai cu faţa spre soare) sunt îngropaţi ortodocşii, la mijloc sunt îngropaţi militarii, iar în dreapta - catolicii şi greco-catolicii. În lumea de dincolo, nu mai există conflicte religioase. Sufletele - bune sau rele - se înfăţişează egale în faţa lui Dumnezeu. Şi totuşi, o diferenţă există: "Mormintele Vindecătoare" şi minunile lor, care se manifestă în cimitirul catolic, unde cantitatea de suferinţă îngropată în ţărână e mult mai mare decât la fraţii de peste gard.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII MARTIE
Întâmplător sau nu, prima eclipsă a acestui an cade pe 8 martie. Acest mărţişor celest se prezintă sub forma unei eclipse totale de Soare în Peşti. Planeta guvernatoare a eclipsei este marele benefic Jupiter, ceea ce sună bine, căci el promite, în principiu, prosperitate şi onoruri. Conjuncţia eclipsei cu steaua fixă Denebola anunţă posibilitatea unor neplăceri provocate de vreme.
Citeste tot articolul
NANA MOUSKOURI - Muzică de colecţie, cu arome greceşti
Ce dacă are 81 de ani?! Şi ce dacă vocea nu-i mai este chiar atât de limpede şi vibrantă, ca pe vremuri? Nana Mouskouri are inima tânără şi nu renunţă cu una cu două la marea ei iubire, muzica. "Cântecul a fost prima mea iubire, şi întotdeauna m-a ajutat să respir, să sper şi să cred că în jurul nostru este armonie şi pace.
Citeste tot articolul