În celule, telomerii sunt terminaţiile cromozomilor şi au rolul de a păstra tinereţea şi integritatea materialului genetic uman. Savanţii au descoperit că lungimea telomerilor este direct proporţională cu tinereţea biologică şi cu speranţa de viaţă a oamenilor. "Descoperirea unei căi de a activa telomerazele, adică enzimele care controlează telomerii, va ajuta oamenii să trăiască mult peste o sută de ani. În plus, ei vor ajunge la aceste vârste de neconceput acum, păstrându-şi aspectul corpului, dar şi agerimea minţii, undeva la o vârstă situată în jurul valorii de 24 de ani." Acest citat aparţine nu vreunui visător, ci doctorului Michael Foss, profesor şi clinician la Universitatea Michigan, SUA, recunoscut drept unul dintre cei mai competenţi geriatri din lume. El, dar şi sute de alţi cercetători, muncesc asiduu pentru a descoperi medicamentul miraculos care ar conduce la schimbarea destinului speciei umane. Miza? O substanţă care, prin acţiunea sa asupra telomerilor, să ne ajute să nu mai îmbătrânim şi să nu mai facem niciuna dintre sutele de boli asociate vârstei. Aşadar, vorbim de glorie ştiinţifică, de binele făcut întregii omeniri, dar şi de... bani. Fără să ştim, trăim în plină cursă de descoperire a medicamentului tinereţii şi sănătăţii veşnice. O cursă plină de obstacole, aşa cum vom vedea.
Medicamentul de un milion de miliarde de dolari
Asta caută de ceva ani marile companii farmaceutice: o substanţă care poate fi protejată printr-un brevet şi care să acţioneze asupra acestor misterioşi telomeri, determinând păstrarea sau chiar redobândirea tinereţii pacienţilor. Evident, din punct de vedere comercial, ar fi de preferat o substanţă de sinteză, ce poate fi produsă în cantităţi nelimitate şi printr-o tehnologie atât de sofisticată, încât să descurajeze orice concurenţă. Vă vine să credeţi sau nu, dar a fost descoperită nu una, ci peste o sută de substanţe care activează telomerazele, adică enzimele care prelungesc telomerii. Şi-atunci, de ce nu avem încă medicamentul tinereţii veşnice în farmacii? Pentru că natura e mai complexă decât cuprinde gândirea noastră. Substanţele chimice care activează telomerazele au funcţionat perfect pe culturile de celule din laborator, dar în lumea reală, adică pe organisme vii, experimentele s-au transformat în dezastre: toate substanţele de sinteză, cu efect de prelungire a telomerilor, s-au dovedit a fi stimulatoare ale dezvoltării celulelor canceroase. Într-adevăr, şoriceii din laboratoare întinereau ca în basmele cu Făt-Frumos, în urma administrării medicamentelor experimentale, dar nu apucau să se bucure prea mult, că mureau imediat de cancere galopante. S-a creat, astfel, un impas aparent de netrecut: substanţele care întinereau produceau cancer, iar cele care nu aveau acest efect erau prea slabe ca eficienţă. Care să fie soluţia? Una pe care puţini au anticipat-o: medicina naturistă.
Alimentaţia şi telomerii
Dacă substanţele de sinteză folosite pentru activarea telomerazelor s-au dovedit mult prea cancerigene, alimentele care realizează aceeaşi acţiune sunt, paradoxal, printre cele mai puternice antitumorale cunoscute. Cercetări făcute de mai multe echipe medicale arată că alimentaţia curată, naturală, are un efect pozitiv incontestabil asupra telomerilor, reîntinerind, în timp, organismul. Cele mai puternice activatoare de telomeraze sunt - conform ultimelor descoperiri - următoarele:
* Coaja fructelor închise la culoare - este foarte bogată în resveratrol, o substanţă puternic antioxidantă, care prelungeşte telomerii şi fereşte ADN-ul celulelor umane de mutaţii nefaste. Cele mai bogate în resveratrol sunt: prunele, strugurii negri, coacăzele negre, afinele.
* Cruciferele - sunt o familie de legume care-şi datorează numele florii lor cu patru petale, în formă de cruce. Ele secretă în mod natural substanţe pe bază de sulf, cu puternic efect anti-tumoral, dar care activează şi telomerazele. Dintre crucifere, cele mai active sunt: broccoli, varza roşie, varza albă, conopida.
* Oleaginoasele naturale - conţin cantităţi mari de acizi Omega 3-6-9, cu efect de reîntinerire. Cele mai puternice în acest sens sunt: uleiul de rapiţă, miezul de nucă, seminţele şi uleiul de in, germenii de grâu, migdalele neprăjite, măslinele netratate pentru culoare.
Principalul duşman al integrităţii telomerilor este constituit din hrana super-procesată, ce scurtează telomerii şi, implicit, viaţa. Ceea ce, cu decenii în urmă, naturiştii numeau hrană moartă, îşi merită din plin numele, în lumina noilor descoperiri. Într-adevăr, zahărul, cerealele decorticate, prăjelile, grăsimile modificate, majoritatea E-urilor sintetice, excesul de carne roşie sau de alcool reduc într-un ritm foarte rapid dimensiunea telomerilor. Consecinţa? Celulele îmbătrânesc prematur, suferă mutaţii maligne, accelerând apariţia cancerului, a bolilor degenerative, micşorând dramatic speranţa de viaţă. Totuşi, alimentaţia este doar o componentă a acestei probleme, de viaţă şi de moarte (în sensul propriu al cuvântului), a telomerilor. Plantele medicinale, datorită concentraţiei lor mari de principii active, sunt o soluţie şi mai puternică, vizavi de reîntinerirea organismului.
Plantele medicinale şi telomerii
Vă puteţi imagina părul alb căpătându-şi pigmentaţia din tinereţe, pielea recâştigându-şi elasticitatea şi estompând ridurile, în timp ce trupul redevine elastic şi îşi reface masa musculară, chiar la vârste înaintate? Aceste transformări, extrem de vizibile, precum şi altele, nu atât de spectaculoase, dar mai importante, încearcă să obţină specialiştii în geriatrie cu ajutorul unor extracte foarte concentrate din plante, care acţionează asupra telomerilor. Au fost verificate şi testate sute de specii medicinale, pe culturi de celule, pe animale de experienţă şi chiar pe grupuri de pacienţi umani. În final, au fost descoperite doar două (!) specii de plante, cu un efect suficient de puternic asupra terminaţiilor cromozomilor umani, care sunt telomerii. Aceste reîntineritoare sunt cunoştinţe mai vechi ale revistei noastre:
* Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) - este o algă unicelulară, care creşte în apele dulci, având efecte puternic detoxifiante, dar şi de mărire a telomerilor. Efectul său cel mai pregnant este la nivelul celulelor pielii şi al ţesutului hepatic, care vor fi întinerite.
Telomerii şi infecţiile
Sub acţiunea alimentaţiei şi a plantelor cu efect de stimulare a telomerazelor din celulele imunitare, capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor respiratorii, urinare sau digestive creşte exponenţial. Fie că vorbim de o banală răceală, de o infecţie renală sau pulmonară rezistentă la antibiotice, acţiunea asupra telomerilor pare să fie cea mai bună soluţie pentru vindecare, iar cel mai bun stimulent al telomerilor este extractul de astragalus.
Telomerii şi cancerul
Extractele concentrate din astragalus, precum şi alimentaţia sănătoasă, fac adevărate minuni în nenumărate forme de cancer. Se pare că de vină sunt tot celulele imunitare, activate de la nivelul telomerilor, acestea devenind capabile să detecteze şi să distrugă eficient formaţiunile tumorale maligne. Până acum s-au dovedit receptive la această terapie cancerele cu determinare hormonală (la sân, de prostată, ovarian), cancerul pulmonar, cancerul colono-rectal, cancerul cerebral sau hepatic. În cazul celuilalt stimulator de telomeraze, chlorella, acţiunea este mai eficientă în cazul mielomului multiplu, al diverselor forme de leucemie.
Telomerii şi reumatismul
Reîntinerirea celulelor din ţesuturile elastice ajută la refacerea gradată a intregrităţii şi a elasticităţii articulaţiilor. Cele mai receptive la acest tratament de stimulare a telomerazelor sunt, se pare, formele degenerative şi de uzură ale reumatismelor, dar efecte bune s-au obţinut şi în combaterea afecţiunilor articulare cu componentă autoimună. Aşadar, terapia de stimulare a telomerilor cu plante medicinale şi alimente este soluţia eficientă şi durabilă împotriva artritelor, artrozelor, spondilozei etc.
Telomerii, creierul şi sistemul nervos
Terapia cu efect asupra telomerilor celulelor nervoase este foarte eficientă pentru prevenirea şi combaterea Alzheimerului, a maladiei Parkinson, a sclerozei multiple şi demenţei vasculare. Tratamentul va fi însă de durată, pentru că la persoanele de vârsta a II-a şi a III-a, rezultatele apar şi se consolidează în ani. Totuşi, acţiunea plantelor şi alimentelor ce stimulează telomerazele poate fi accelerată mult, prin adăugarea unui ingredient specializat în regenerarea nervoasă: lăptişorul de matcă, proaspăt sau liofilizat. Cu această combinaţie, stările de oboseală dispar ca prin farmec, sunt îmbunătăţite memoria, atenţia, concentrarea şi chiar creativitatea. Nu în ultimul rând, dispare depresia, este îmbunătăţit somnul, iar anxietatea este mult redusă.
Telomerii şi fertilitatea
Pentru o acţiune eficientă la nivel hormonal, plantelor şi alimentelor care stimulează telomerazele li se va adăuga zincul natural, un oligoelement care acţionează la nivelul ADN-ului. Curele cu acţiune asupra telomerilor vor avea o durată de 6-18 luni, fiind acompaniate de efort fizic susţinut, de terapie prin relaxare şi, eventual, autosugestie pozitivă.
Telomerii şi frumuseţea
Corpul omenesc îşi poate îmbunătăţi forma şi aspectul şi, având o capacitate nebănuită de a-şi recâştiga tinereţea. Aceasta este poate cea mai impresionantă descoperire asociată cu telomerii şi rolul acestora în organism. De exemplu, alimentaţia şi plantele medicinale de stimulare a telomerazelor ajută pielea să-şi recapete tonicitatea, elasticitatea şi strălucirea. Există şi preparate externe (pe bază de astragalus, lăptişor de matcă, alge) ce pot accelera acest proces de înfrumuseţare. Iar acţiunea nu se limitează la nivelul pielii, de pe urma activării telomerazelor beneficiind şi părul, unghiile, toate ţesuturile elastice din organism.
În loc de concluzie
Subiectul telomeri de abia a fost deschis şi există deja o sumă de studii ce atestă efectele terapeutice ale telomerazelor asupra glandelor endocrine, pielii, capacităţii de efort fizic şi intelectual, asupra recuperării după operaţii sau traumatisme etc. De asemenea, este demonstrat că nu doar plantele medicinale şi alimentele curate au acţiune benefică asupra telomerilor. Relaxarea, meditaţia, somnul de calitate, aerul curat, dozele potrivite de expunere la soare au, de asemenea, o acţiune de stimulare a telomerazelor. La femei, chiar naşterea mai multor copii, la distanţă de 2-3 ani unul de celălalt, determină o creşte considerabilă a lungimii telomerilor. Aşadar, vom reveni în viitorul apropiat cu noi informaţii despre fascinantele efecte ale acestor fragmente microscopice prezente în organismul fiecăruia dintre noi: telomerii.
Un stimulator de telomeraze, pe bază de extracte de plante, este produs la noi în ţară, cu numele de TELOM-R, de către firma DVRPharm. Îl puteţi găsi în farmaciile sau în magazinele naturiste, ori puteţi să-l comandaţi direct la tel. 0736/371.516 sau prin internet, pe www.dvrpharm.ro