Seminţele de urzică sunt bogate în hormoni naturali, cu mare putere energizantă. Ele stimulează funcţiile corpului, în caz de oboseală, anemie, epuizare nervoasă. Au efect puternic de întărire a memoriei şi de combatere a fenomenului de uitare, care apare la persoanele de vârsta a doua. Pentru o cură de 2-3 săptămâni, se iau trei linguri de seminţe uscate de urzici, zdrobite în piuliţă şi amestecate cu miere.
Cură cu suc de urzici, contra anemiei
Dimineaţa, la prânz şi seara, înainte de masă, se ia câte o lingură de suc de urzici proaspăt presat, diluat cu puţină apă. Progresiv, doza poate fi sporită la 10 linguri pe zi. Tratamentul poate fi folosit cu succes şi în următoarele împrejurări: pierdere de sânge (accidente, operaţii), menstre puternice, sarcină, inflamaţii digestive, infecţii renale cronice, hemoroizi cu sângerări, viermi intestinali, lipsă de vitamine, de fier, exces de medicamente.
Ca sprijin suplimentar pentru cura cu suc de urzici se recomandă sucul de sfeclă roşie şi de struguri negri, înlocuirea zahărului cu miere, consumul de spanac, ficat de viţel, multă mişcare în aer liber.
Cum se prepară sucul de urzici
Pentru obţinerea sucului, urzicile se recoltează primăvara, astfel încât să fie fragede, crude. Se curăţă de codiţe şi impurităţi, se pun în strecurătoare şi se spală sub jet de apă, după care se lasă să se scurgă. Se introduc frunzele şi tulpina în maşina de stors. Sucul obţinut se lasă circa 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon. Se consumă imediat după ce a fost obţinut, ca atare sau în combinaţie cu suc de morcovi. Se serveşte la temperatura camerei, în pahare de băuturi răcoritoare sau în pahare de apă. Pentru consumul imediat, se poate păstra 4-6 ore la frigider. Pentru un timp mai îndelungat (circa 12 ore), se păstrează prin congelare. Pentru a-şi menţine culoarea, sucul se amestecă cu zeamă de lămâie (3 linguri la 1 l de suc) sau vitamina C pulbere (1 linguriţă la 1 l de suc). Se toarnă în tava pentru cuburi de gheaţă şi se introduce la congelator. Cuburile se scot din tavă şi se pun într-o pungă de polietilenă, care se păstrează în coşul congelatorului. Sucul se poate congela şi în pahare de polietilenă. Pentru consum, cuburile se scot din congelator, se pun în pahare, se lasă să se decongeleze şi se consumă imediat. Se adaugă cuburi de suc de morcovi sau suc din morcov proaspăt.
Sirop de urzici
Ingrediente: 1 kg urzici, 3 pahare apă, 500 g miere. Urzicile se dau prin maşina de tocat, iar pasta obţinută se pune la fiert în 3 pahare de apă. Se strecoară prin tifon, sucul obţinut se amestecă cu 500 g miere, se mai adaugă 1 pahar cu apă şi se fierbe din nou până se îngroaşă. Se ţine în sticle la rece.
Reţetă contra căderii părului
* Se pun la foc 100 g frunze proaspete de urzică, cu 1/2 l oţet de mere şi 1/2 l apă rece. Se lasă să fiarbă 5 minute, se pune la răcit, apoi se strecoară. Cu soluţia obţinută se fac frecţii zilnice, la rădăcina părului.
* Infuzia de urzică, folosită ca apă de clătit după spălarea părului cu şampon, îi redă acestuia strălucire şi volum.
Apă de păr cu urzici
Se umple o sticlă curată, pe jumătate, cu frunze proaspete de urzici. Deasupra se toarnă, până la gura recipientului, oţet de mere. Se închide cu dop şi se pune 3 săptămâni într-un loc însorit. Se scutură periodic. Se strecoară. Cu esenţa obţinută se frecţionează rădăcina părului, pe care îl întăreşte şi îi combate căderea.