O demonstrează poza pe care şi-a făcut-o cu telefonul mobil, de la tribuna sălii de şedinţe, deputatul Remus Cernea, pentru a demonstra interesul pe care colegii săi îl au faţă de una dintre temele cele mai delicate ale ultimilor 20 de ani. În timp ce puţinele tronsoane realizate prin ţară crapă la doar câteva luni după ce sunt inaugurate cu fastul cuvenit unor mari capodopere ale umanităţii, iar Autostrada Transilvania nu e gata nici pe sfert la patru ani de când ar fi trebuit dată în funcţiune, aleşii îşi găsesc altceva de făcut, în loc să-şi bată capul cu astfel de probleme. În schimb, când e vorba să-şi voteze privilegii (vreo 350 de foşti deputaţi s-au înscris deja pentru pensii speciale, cuprinse între 1.500 şi 4.600 de lei, bonus la pensia pentru meseria de bază) sau să îşi apere colegii penali, unul nu lipseşte! Ce-i drept, au avut ceva treabă în ultimii ani, căci cererile de încuviinţare a arestului preventiv trimise dinspre DNA au curs înspre Palatul Parlamentului mai ceva ca fluxurile de ştiri... Numai că şi aici parlamentarii au profitat de fiecare ocazie, pentru a-şi da arama pe faţă: când a fost vorba să o înfunde pe Elena Udrea, au fost în stare să lucreze şi-n schimbul trei, când a fost vorba de prieteni de gaşcă, precum Mădălin Voicu, s-au opus pe faţă unei judecări echitabile.
Iar nesimţirea nu se opreşte aici. Redemptive, pe zi ce trece, tupeul răsare mai abitir, ca şi cum duhurile comunismului ar mai bântui încă prin Casa Poporului, la un sfert de veac după căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu. În cel mai pur stil al Plenarelor PCR, majoritatea parlamentarilor, concentraţi în jurul PSD, şi-a făcut un obicei din chemarea la ordin a premierului Dacian Cioloş, ori de câte ori li se pare că ţara arde. Nu e vorba, desigur, despre situaţia autostrăzilor - căci mai-marii noştri folosesc escorte ale Poliţiei sau avioane, atunci când se grăbesc - ci despre răfuielile unor firme private cu Fiscul, clarificate deja de sentinţe judecătoreşti definitive. Că întâmplarea nu e una izolată, o dovedesc ameninţările transmise mai întâi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în privinţa unei moţiuni de cenzură după scandalul ANAF - Antena 3, iar apoi de deputatul PSD Şerban Nicolae, care a şi prezentat, de altfel, colegilor, un proiect de moţiune intitulat "Experimentul guvernului tehnocrat trebuie să înceteze". Dacă se mai îndoia cineva de adevăratele "sentimente" ale parlamentarilor faţă de noul guvern, adică discreditarea cu orice preţ şi prin orice mijloace a puţinilor specialişti care se mai chinuie să pună un pic de ordine în România, acum nu mai e nici un dubiu. Degeaba a încercat să o scalde Liviu Dragnea, retractând ideea moţiunii, "generată de emoţia generală şi de dorinţa de a apăra cu toate puterile mele libertatea de exprimare şi libertatea presei", că mai mult s-a înfundat, neputându-se abţine să-i arate pisica premierului Cioloş: "PSD nu depune moţiuni de cenzură pentru imagine. PSD chiar ar avea puterea, împreună cu aliaţii săi, să pice guvernul!".
Cu un astfel de Parlament şi lipsit de sprijinul unui preşedinte care îşi pierde pe zi ce trece credibilitatea, Dacian Cioloş are luni grele în faţă. Dar şi o carte mare de jucat! În troaca de porci a politicii româneşti, el şi câţiva dintre oamenii lui sunt singurele licăriri de speranţă.