Bătălia sfârşitului de vară
Principala bătălie politică a verii a fost cea a noului Cod Fiscal. Prevăzând scăderea TVA-ului, reducerea accizelor, desfiinţarea taxei pe stâlp şi alte măsuri asemănătoare, noul Cod Fiscal este menit să stimuleze creşterea economică, în primul rând prin mărirea consumului. Se ştie, desigur, că o cerere mare duce la mărirea ofertei. Producătorii, interesaţi să satisfacă foamea de produse existentă pe piaţă, vor căuta să producă cât mai multe, mărindu-şi, în consecinţă, capacităţile de finalizare a acestora şi chiar extinzându-le prin noi angajări şi achiziţii suplimentare de materii prime şi utilaje.
Citeste tot articolul
Sorin Oprescu, bilanţ negru, la şapte ani de mandat
Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), condusă de Nicuşor Dan, consideră că primarul general, Sorin Oprescu, trebuie să plece cât mai repede din fruntea administraţiei Capitalei, pentru a limita paguba produsă sub stăpânirea lui. Cheltuirea abuzivă a banilor publici reprezintă o constantă a celor 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu.
Citeste tot articolul
Lecţia Greciei, România şi tentaţia populismului
Nici n-a apucat să pună în practică vreuna dintre măsurile dure de reformă cerute de Occident pentru obţinerea împrumutului care salvează Grecia de la dezastru, că premierul Alexis Tsipras aruncă din nou ţara în zona instabilităţii politice, provocând alegeri anticipate, pentru a-şi rezolva, de fapt, răfuielile cu aripa extremistă a partidului său.
Citeste tot articolul
ROBERT ROSS - "Tatăl meu s-a gândit toată viaţa la România şi mi-a lăsat un legământ românesc ca moştenire"
Pentru unii bucureşteni, întâlnirea recentă cu americanul Robert Ross, care a donat "Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei" mai multe desene şi materiale, păstrate de la sfârşitul anilor 1940, când tatăl său vitreg, diplomatul american Donald Dunham, se afla la post în Bucureşti (1945-1950), a fost o mare şi plăcută surpriză.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANA BLAGA - Roman, F. AS nr. 1179 - "Caut o metodă pentru a stopa o tumoră la ficat"
Ţinând cont de faptul că în faza postoperatorie şi în urma chimioterapiei s-au evidenţiat, totuşi, leziuni (cel mai probabil, determinări secundare) la nivelul parenchimului hepatic restant, se poate trage concluzia că tratamentul citostatic nu a fost cea mai bună alegere terapeutică în cazul soţului dvs. De altfel, este cunoscut că protocoalele de chimioterapie, dar şi de radioterapie, pot determina cel mult micşorarea tumorii hepatice maligne.
Citeste tot articolul
Se pot preveni bolile ereditare?
Sănătatea noastră este marcată puternic de o serie întreagă de factori: alimentaţia, stilul de viaţă, influenţele mediului înconjurător. Dar un rol deosebit de important îl joacă predispoziţiile moştenite din familie, de fiecare dintre noi. Se ştie, de pildă, că numeroase afecţiuni pot fi prevăzute cu mult înainte, cunoscând istoria propriei familii. Aceasta nu înseamnă că în mod obligatoriu vom suferi şi noi de aceleaşi boli ca părinţii, bunicii sau fraţii noştri.
Citeste tot articolul
Cura cu mure
Denumirea sa ştiinţifică este Ribes nigrum (o spunem ca să-i sporească stima!) şi creşte din zonele de câmpie şi până în cele montane, fiind un adevărat alpinist de elită. Oriunde este o palmă de loc umed, cu sol fertil, rugii de mur îşi înfig "pioleţii" în pământ, întinzându-se cu o viteză nemaivăzută. Întâlnite de obicei în pădurile de stejar sau fag, tufele de mure cresc şi în crăpăturile stâncilor sau chiar ale zidurilor. Vitalitatea plantei este atât de mare, încât în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămânând verzi sub zăpadă, chiar şi la temperaturi de -20 de grade Celsius.
Citeste tot articolul
Ceaiurile din fructe de pădure
Important de ştiut de la început: adevăratele ceaiuri de fructe, obţinute în gospodărie, prin metode tradiţionale, nu au nicio legătură cu aşa-numitele ceaiuri de fructe vândute în comerţ, preparate cu arome artificiale şi eventuali acizi sau zahăr, fără efecte terapeutice, dar cu destule efecte adverse. Adevăratele ceaiuri de fructe presupun o combinaţie între frunzele şi fructele arbuştilor fructiferi de la noi. Au o aromă subtilă şi foarte plăcută, şi efecte terapeutice pe măsură, aşa cum rezultă din reţetele de mai jos
Citeste tot articolul
Reţete pentru sănătatea DIGESTIEI - Bucuria are nevoie de stomac sănătos!
La fel ca şi dragostea, starea noastră de bine trece drept prin stomac. Cea mai mică arsură, durere de burtă sau vomă creează indispoziţie. De ce să ne adumbrim zilele, când natura aflată acum în plină expansiune are leacuri-minune, care să înlăture acest neajuns? Calmant pentru stomac - Băutura aromată pe care v-o recomandăm în cele ce urmează este foarte eficientă pentru combaterea greţurilor şi a vomei. Roiniţa şi mărarul sunt excelente în cazul neajunsurilor provocate de stres, menta calmează stomacul, mai ales când apar greţurile, iar nalba-mare linişteşte mucoasa stomacală iritată.
Citeste tot articolul
Luaţi vacanţa acasă!
Vacanţa e pe sfârşite, afară miroase deja a toamnă... Septembrie bate la uşă, dar asta nu înseamnă că trebuie să vă lăsaţi copleşite de regrete şi de tristeţi. Păstraţi-vă buna dispoziţie, încercând să prelungiţi bucuria zilelor petrecute în mijlocul naturii - la mare, la munte sau la iarbă verde. Refaceţi acasă câteva din plăcerile oferite de zilele vacanţei şi vă veţi simţi imediat mai destinse, mai bine dispuse şi mai pline de energie.
Citeste tot articolul
Reţetă cu ceai de dud, de urzici şi de soc
Apreciez foarte mult strădania dvs. de a-i ajuta pe cei cu probleme. În această categorie se încadrează şi femeile mai plinuţe, pe care vreau să le sprijin cu ajutorul unui program care pe mine m-a ajutat să slăbesc 7 kilograme în patru săptămâni. Succesul lui depinde doar de voinţă şi de puţin timp, pe care trebuie să vi-l acordaţi zilnic.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu RODICA LAZĂR
A avut, anul acesta, trei roluri principale în film. O performanţă rar întâlnită, dacă luăm în calcul că Rodica Lazăr nu lipseşte nici de pe scena Teatrului Bulandra, a cărui angajată e, nici de pe cea a teatrelor mai mici, independente. E talentată, are forţă, iar regizorii o iubesc. De la debutul în cinema, cu pelicula "Amen", în regia lui Costa-Gavras, a adunat deja 20 de filme în palmares. Îi place Clujul, are o fetiţă superbă, iar dimineţile ei miros a ploaie şi vânt.
Citeste tot articolul
Un dascăl mare, de şcoală veche: NICOLAE SIMACHE
De 25 de ani încoace, imaginea dascălului din România, cândva venerabilă şi impunătoare, s-a degradat tot mai mult. Niciun guvern nu s-a sinchisit vreodată de soarta acestor oameni, niciun ministru n-a catadicsit să facă ceva pentru reabilitarea demnităţii lor. Batjocoriţi cu salarii mizere, umiliţi permanent prin campanii tot mai făţişe de compromitere a lor, învăţătorii şi profesorii de azi au devenit pentru mulţi dintre elevii lor doar nişte bieţi oropsiţi ai soartei, vrednici de milă sau chiar de dispreţ.
Citeste tot articolul
Sărbătoare nesfârşită la Cluj
De la sfârşitul lui mai, Clujul o ţine tot într-un festival: nu bine s-a terminat Festivalul Internaţional de Film Transilvania, că a urmat "Electric Castle", la Bonţida. După numai o zi, oraşul a fost chemat din nou la muzică bună, la "Jazz in the Park", pentru ca, la final de iulie, caravana festivalieră să continue cu "Untold". Sutele de mii de spectatori plătitori, terasele şi hotelurile pline-ochi, în mijlocul verii, ca şi puzderia de străini, au încoronat Clujul drept capitală a bunei dispoziţii din România!
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
Când i-am spus că este pentru ultima dată când ne vedem, s-a aşezat pe colţul patului şi n-a mai zis nimic. Se uita în gol, de parcă primise cea mai tristă veste din viaţa lui, cea mai neagră, mai lungă şi mai urâtă dintre veşti, care urma să-l facă nefericit pe viaţă. "Dar de ce?", a sărit într-un timp de la locul lui, "de ce acum? De ce aşa?". De ce mă grăbesc, de ce plec, de ce vin, de ce nu-i dau măcar o şansă, de ce eu, de ce el? Multe întrebări, care ar fi trebuit să fie salvatoare pentru noi.
Citeste tot articolul
MAURIZIO MARCHESINI - "Sunt mândru că sunt italian, dar acum casa mea e România"
O stradă lungă şi liniştită, din centrul vechi al Sibiului. Din arcada cea mare, ca de fortăreaţă, a casei săseşti, se deschide o portiţă şi în stradă apare o bicicletă, pe care stau nerăbdători de plimbare, pe o şa special amenajată, doi câini foxterieri. În spatele lor, cu o pălărie pe cap, un bărbat se urcă, şi el, pe bicicletă şi porneşte surâzător. După patruzeci de ani de muncă în Italia natală, s-a hotărât să facă o revoluţie personală. S-a mutat într-un oraş pe care-l îndrăgeşte, şi-a luat vacanţă definitivă şi este decis să savureze fiecare clipă a acestei noi vieţi, numită România.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Cum vacanţa se apropie de sfârşit, le recomand în primul rând părinţilor de liceeni să-şi procure acest volum alcătuit de opt istorici cu experienţă profesională şi pedagogică. Dar nu numai tineretul (mai mult sau mai puţin) studios ar trebui să aibă la îndemână lucrarea, ci orice român dornic să se poată orienta printre evenimentele trecutului pentru a înţelege mai bine prezentul, dacă nu şi perspectivele. E dezolant să constaţi - cum o arată unele anchete de stradă - ignoranţa majorităţii compatrioţilor în privinţa unor repere istorice elementare şi a unor personalităţi, clişeele perpetuate urechist, gafele de datare.
Citeste tot articolul
Părintele DIMITRIE JURA - "Sunt un preot făcut pentru locul ăsta. Aici, în Jieţ, era nevoie de mine"
Momârlanii sunt oameni aspri şi mândri. Urmaşi ai dacilor, nu-şi uită stirpea şi tradiţia. Au acelaşi port, acelaşi fel de a-şi croi casele din lemn, aceleaşi obiceiuri şi aceeaşi ocupaţie, oieritul, de mii de ani. Numai comunismul a reuşit să-i tulbure niţel dintr-ale lor, luându-le agoniseala şi ducându-i la muncă în mină. Dar nu s-au smintit, aşa cum nici după 1989 nu au făcut-o, când noile zări deschise au tulburat mulţi români.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII SEPTEMBRIE
Multe planete îşi schimbă direcţia luna aceasta: micul benefic Venus revine în mişcare directă şi Leii, precum şi celelalte zodii de foc, reuşesc să lase în urmă anumite chestiuni sentimentale şi/sau băneşti; planeta comunicării Mercur intră, pentru ultima oară anul acesta, în mişcare retrogradă, în zodia Balanţei, deci e vremea să abordăm chestiuni care ne preocupă în relaţia de cuplu sau situaţii legate de lege şi duşmani declaraţi; Pluton revine în mişcare directă, pe 26, şi vom dispune cu mai multă uşurinţă de resurse; Saturn revine în Săgetător, pe 19, unde va sta până în decembrie 2017.
Citeste tot articolul
Invitaţie la dans
Marele şi renumitul dansator Gigi Căciuleanu va evolua din nou pe scena Teatrului Mic, pe care a debutat în urmă cu 50 de ani. Invitaţia este incitantă şi datorită felului în care a fost formulată de artist: "UN MINUT DE DANS sau UF!!!". Vor fi două reprezentaţii, pe 5 şi pe 6 septembrie, ambele în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu. În urmă cu 50 de ani, Gigi Căciuleanu (68 ani) debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub îndrumarea altei mari dansatoare, Miriam Răducanu.
Citeste tot articolul