Ţinând cont de faptul că în faza postoperatorie şi în urma chimioterapiei s-au evidenţiat, totuşi, leziuni (cel mai probabil, determinări secundare) la nivelul parenchimului hepatic restant, se poate trage concluzia că tratamentul citostatic nu a fost cea mai bună alegere terapeutică în cazul soţului dvs. De altfel, este cunoscut că protocoalele de chimioterapie, dar şi de radioterapie, pot determina cel mult micşorarea tumorii hepatice maligne. Ficatul este extrem de vulnerabil la invazia celulelor canceroase şi, cu excepţia ganglionilor limfatici, este cel mai frecvent loc de metastazare abdominală. În consecinţă, este posibil ca nici actualul protocol de chimioterapie să nu determine efectele terapeutice scontate (resorbţia determinărilor secundare), caz în care trebuie luate în calcul şi alte metode de tratament utilizate în combaterea cancerelor hepatice primare, dar şi secundare.
Aceste metode terapeutice includ:
* Embolizarea - o metodă care blochează aportul sanguin la nivelul formaţiunilor tumorale, prin clamparea chirurgicală a arterei ce asigură irigarea sanguină a ficatului sau prin injectarea de materiale care obstruează artera (chemo-embolizare).
* Ablaţia cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în tumoră, cu scopul de a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - metodă care presupune distrugerea formaţiunilor tumorale prin îngheţare.
* Ablaţia cu radiofrecvenţă - implică bombardarea zonelor tumorale cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvenţă.
Nu în ultimul rând, cereţi părerea medicului curant oncolog cu privire la oportunitatea utilizării medicamentului NEXAVAR, destinat pacienţilor cu hepatocarcinom şi care conţine substanţa activă sorafenib (inhibitor al proteinkinazei).
Sorafenibul acţionează prin blocarea anumitor enzime specifice cunoscute sub denumirea de proteinkinaze, care pot fi găsite în anumiţi receptori de pe suprafaţa celulelor canceroase, unde sunt implicate în creşterea şi răspândirea acestora, precum şi dezvoltarea vaselor de neoformare (vase sanguine care alimentează tumorile). Medicamentul acţionează prin încetinirea vitezei de creştere a celulelor canceroase şi prin întreruperea alimentării cu sânge care susţine creşterea acestor celule. Nexavar se administrează în doze de două comprimate, de două ori pe zi, preferabil pe stomacul gol, şi se continuă atâta timp cât aduce beneficii bolnavului.
Tratamentul naturist complementar al cancerului hepatic şi al determinărilor secundare utilizează, de la caz la caz, remedii precum: Cordyceps, Curcumina, Vitamina B17 (amigdalina, provenită în special din sâmburii de caise), Clorofila (ex. extractul din iarbă verde de grâu), Artemisinin (extract de pelin dulce), Schizandra, Seleniu organic (inhibă dezvoltarea carcinomului hepatic şi determină remisia formaţiunilor tumorale existente).
Să auzim numai de bine!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Caut un tratament naturist pentru gută"
(Răspuns pentru MARCELA - Iaşi, F. AS nr. 684)
Guta reprezintă o afecţiune provocată de depunerea sărurilor de acid uric în regiunea articulaţiilor şi se manifestă prin reacţia inflamatorie însoţită de dureri violente. Această depunere se face sub forma unor cristale. Iniţial, articulaţiile se umflă, se înroşesc şi devin foarte dureroase. Nivelul crescut de acid uric în sânge poate fi un semnal al funcţionării deficitare a rinichilor. Obezitatea şi dieta prea consistentă cresc, şi ele, riscul dezvoltării gutei.
Cauzele gutei:
* consumul mare de proteine de origine animală
* alimentele bogate în purine
* consumul ridicat de alcool şi cafea.
Se poate afirma, astfel, că guta este rezultatul nerespectării regulilor de viaţă raţională, în special de alimentaţie raţională. Un rol important îl are şi ereditatea, guta apărând cu frecvenţă mai mare în anumite familii, ai căror membri au o tendinţă marcată de a acumula acid uric în exces în sânge.
Trebuie urmărită periodic uricemia (nivelul acidului uric în sânge). Când valorile depăşesc pragul normalităţii, se vor administra medicamente specifice. Trebuie abordat un stil de viaţă sportiv, cu exerciţii fizice raţionale, mers, sporturi adaptate vârstei şi combaterea sedentarismului. Acest lucru va îmbunătăţi metabolismul organismului, permiţând o mai bună şi completă eliminare a deşeurilor, printre care şi acidul uric.
Tratament naturist:
Realizarea schemei de tratament trebuie să aibă în vedere:
* Produse care reduc acidul uric din sânge: sevă de mesteacăn, ceai jawa, extract de ţelină, suc de cireşe negre;
* Produse cu rol depurativ: păpădie, urzică, trei-fraţi-pătaţi, mesteacăn;
* Produse cu efect antiinflamator: gheara-diavolului, boswellia, curcuma;
* Produse enzimatice: ananas, papaia.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Caut un tratament alternativ pentru herpes genital"
(Răspuns pentru COSMIN, F. AS nr. 1105)
Stimate domn,
Voi folosi întrebarea dumneavoastră pentru a lămuri şi alţi oameni în legătură cu herpesul genital. Sper să îi ajute în a lua măsuri de precauţie, atât faţă de ei, cât şi faţă de partenerii lor, înţelegând că implicaţiile acestei boli pot fi severe.
Herpes simplex este o boală infecţioasă dată de virusul cu acelaşi nume. Este foarte răspândită. Există două tipuri de virus, 1 şi 2, şi sunt foarte asemănătoare. În general, tipul 1 afectează zona cavităţii bucale şi buzele, în timp ce tipul 2 afectează zona genitală. Totuşi, se poate găsi şi virusul tip 1 drept cauză a leziunilor genitale, iar virusul de tip 2, a herpesului bucal şi al buzelor. Indiferent de tipul virusului, manifestările clinice sunt aceleaşi, atât pentru herpes simplex oral, cât şi pentru cel genital.
Virusul se transmite prin contactul direct, care implică fluide (secreţii vaginale, de pildă) cu suprafeţe cutanate sau mucoase (vagin, uretră - pe unde iese urina, cavitatea bucală). Fiindcă virusul moare în afara corpului uman, în lipsa căldurii şi a umidităţii, cazurile de transmitere prin prosoape etc. sunt rare. Mult mai frecventă este transmisia prin contact piele-piele. Transmiterea este mai uşoară de la bărbat la femeie decât de la femeie la bărbat, se pare. Trebuie reţinut faptul că există oameni care sunt infectaţi, fără simptome, dar pot transmite infecţia mai departe. De notat că în cazul bărbaţilor cu leziuni de herpes, folosirea prezervativelor nu reprezintă o protecţie sigură, căci transmiterea poate avea loc prin zonele neacoperite de prezervativ.
ATENŢIE! Herpesul genital creşte riscul de dobândire a altor infecţii, inclusiv HIV/SIDA!
Persoanele cu risc sporit la herpesul genital sunt cele care au mai mulţi parteneri (femei sau bărbaţi) în viaţa lor sexuală.
Manifestările clinice ale herpesului genital includ următoarele:
* Dureri, usturimi, mâncărime
* Vezicule, "bubiţe" roşii sau transparente
* Ulceraţie cu secreţii sau sângerare
* Cruste.
În funcţie de sex, locurile afectate pot fi următoarele:
a) pentru femei - vagin, labii, col uterin
b) pentru bărbaţi - penis, scrot, coapse, uretră
c) pentru ambele sexe - cavitatea bucală, rectul, anusul, fesele.
Recidivele pot fi frecvente sau rare, de obicei în zona în care a intrat virusul în corp.
Complicaţiile herpesului genital includ:
* Riscul sporit de infecţie cu alte boli transmisibile sexual, inclusiv HIV/SIDA.
* Virusul poate fi transmis nou-născutului în timpul naşterii, ceea ce poate produce probleme pruncului.
* Inflamaţia rectului, cu dificultate la defecare, mai ales la bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi.
* Dificultate la urinare, ducând la blocaje, din cauza inflamaţiei şi a durerii.
* Meningită şi encefalită, adică inflamaţia membranei care acoperă creierul (meningită) şi infecţia creierului (encefalită), la cei imunodeprimaţi.
Din punct de vedere naturist, herpesul, ca şi multe boli transmisibile sexual - gonoree, sifilis, HIV, veruci (negi), îşi au cauza principală în atitudinea omului faţă de organul său sexual şi de actul sexual. Un respect mai mare faţă de actul sexual (care are, în primul rând, scopul unui schimb energetic) ar putea fi protector.
Din punct de vedere naturist, vă ofer următoarele sfaturi:
* Limitaţi-vă la un singur partener, rămâneţi într-o relaţie sexuală monogamă, cu partener monogam.
* Folosiţi în mod corect prezervativele.
* Herpesul recidivează în perioadele de stres şi oboseală, astfel că este bine să avem un echilibru corect între muncă şi odihnă.
* Folosiţi chiloţi lejeri, nu strânşi, făcuţi din bumbac.
* Evitaţi excesul de alcool şi de tutun, care pot deprima sistemul imunitar.
* Uleiul de măsline sau uleiul de ricin, aplicate cu un tampon de vată steril, pot fi de ajutor.
* Unii sugerează aplicarea locală a unei soluţii de bicarbonat de sodiu alimentar.
* Echinacea, consumată sub formă de tinctură sau aplicată local, poate fi de folos, căci creşte reacţia imună. Tea tree oil (uleiul de arbore de ceai) este un bun antimicrobian şi poate fi aplicat local. Aloe vera, aplicare locală. Ceaiul negru, badijonaj pe leziuni, poate ajuta.
* Creme cu propolis, aplicate local, pot fi chiar mai eficiente decât Aciclovir.
* Acupunctura ar putea ajuta, prin stimularea sistemului imunitar general, datorită echilibrării energetice, precum şi prin eliminarea durerii şi a inflamaţiei locale.
* Homeopatia este tratamentul pe care îl prefer. Elimină recidivele şi eliberează pacientul de povara repetatelor erupţii. Sub tratamentul homeopat, pacienţii observă o rărire a episoadelor, până la dispariţia lor totală. Medicamente cum ar fi Cantharis (pentru usturime la urinare), Graphites, Natrium muriaticum, Petroleum şi Sepia sunt de folos pentru leziuni. Însă, doar un medicament homeopat individualizat ar putea rezolva permanent această problemă.
Există şi cazuri când herpesul nu dă simptome, dar poate transmite infecţia. Până la 80% dintre cei infectaţi pot fi asimptomatici, iar până la 6% dintre ei secretă virusul şi pot infecta alţi oameni.
Calde salutări!