Prelungiţi-vă bronzul
După vacanţă, pielea este - în general - mai uscată şi începe să se cojească. Asta înseamnă că şi bronzul, "acumulat" cu atâta trudă zi de zi şi ceas de ceas, se duce... Încercaţi să-l prelungiţi, cu multă grăsime şi hidratându-vă intens pielea, care, în felul acesta devine mai netedă, mai curată şi mai proaspătă. Ideale sunt uleiurile pentru corp, care se masează (pătrunzând imediat în piele) după ce-aţi făcut duş. De exemplu: uleiurile aromate cu jojoba sau susan, dar şi binecuvântatul ulei de măsline. Alternativa: cremele grase, pe bază de vitamina E, care dau pe-afară din magazinele de cosmetice.
Parfumaţi-vă casa
Aţi fost la mare şi aţi cules scoici? Minunat! Nu le ţineţi degeaba: stropiţi-le cu câteva picături de uleiuri eterice (de exemplu, de portocală amară sau de ienupăr) sau cu un amestec de parfum + ulei, puneţi-le într-un vas de ceramică şi parfumaţi-vă cu ele aerul din casă. Cu cât suprafaţa lor este mai aspră - adică mai poroasă - cu atât durează mai mult mirosul plăcut pe care-l împrăştie.
Alungaţi moleşeala
După atâta vacanţă, ceasul dvs. interior are nevoie de câteva săptămâni ca să se adapteze la ritmul zilnic obişnuit. Soluţia? Parfumul de levănţică, care vă relaxează şi vă ajută să dormiţi mai bine. Atât de preţuită de bunicile noastre şi căzută apoi vreme destul de îndelungată în uitare, levănţica îşi reintră în drepturi: marile firme cosmetice oferă acum o paletă largă de produse cu miros de levănţică - de la apa de colonie tradiţională, la adaosurile de baie, uleiurile de corp şi... punguţele umplute cu flori, puse seara sub pernă pentru un somn uşor, cu vise plăcute.
Mutaţi marea în cadă
Continuaţi vacanţa la mare... acasă. În toate "body-shop"-urile se găsesc adaosuri de baie care conţin tot ce e mai bun în apa de mare: substanţe minerale (zinc, cupru, mangan) pentru întărirea funcţiilor pielii; sare şi extracte din alge, pentru netezirea pielii şi refacerea echilibrului antiacid. La fel de bun este însă şi laptele pus în cadă sau o baie cu flori de fân.
Ciupiţi-vă faţa!
Dezavantajul vacanţei: ridurile apărute în jurul ochilor, din cauza clipitului des la soare. Salvarea vine direct de la Paris: cercetătorii de la celebra firmă Chanel, în colaborare cu medici dermatologi şi chirurgi plasticieni, au elaborat un mini-masaj care întinde pielea şi contururile feţei. Este vorba despre ciupitul pielii, câte trei minute dimineaţa şi seara (înainte de a vă unge cu cremă) pe durata a patru săptămâni. Iată cum se procedează:
* Prindeţi pielea de deasupra rădăcinii nasului între degetul mare şi arătător, apoi daţi-i drumul. Pielea trebuie apucată întotdeauna în unghi drept faţă de rid sau de cută (lucru valabil pentru toate zonele feţei). Avansaţi cu ciupiturile de-a lungul sprâncenelor până la tâmple, cu ambele mâini deodată (o mână înaintează spre dreapta, cealaltă spre stânga). Apoi coborâţi, ciupindu-vă pielea, de la nări în jos, spre gură, urmărind cutele adânci naso-labiale. Ciupiţi cu putere pentru că, astfel, muşchii încordaţi se destind.
* Pe frunte şi în jurul ochilor, trebuie să vă ciupiţi uşor. Masajul blând netezeşte cutele şi ridurile mai superficiale.
* Pentru obraji, este nevoie de o apăsare mai puternică a degetelor, de la pomeţi în jos, până la maxilare, şi apoi, din nou în sus, de-a lungul conturului feţei. Acest masaj ajută la irigarea cu sânge şi stimulează fibrele de colagen.
Important: în cazul cuperozei (vase dilatate) şi al unui ten foarte sensibil, acest gen de masaj trebuie evitat.
Profitaţi de vremea frumoasă!
Cum se poate menţine silueta "de plajă"? Consumând puţine grăsimi şi arzând multe, cu ajutorul mişcării.
Propunerea noastră: o plimbare cu bicicleta, de trei ori pe săptămână, între o jumătate şi trei sferturi de oră. Vă oxigenaţi plămânii, iar dacă apăsaţi serios pe pedale, muşchii şezutului şi ai picioarelor rămân în formă.