Calmant pentru stomac
Împotriva stării de greaţă şi a vomei
Băutura aromată pe care v-o recomandăm în cele ce urmează este foarte eficientă pentru combaterea greţurilor şi a vomei. Roiniţa şi mărarul sunt excelente în cazul neajunsurilor provocate de stres, menta calmează stomacul, mai ales când apar greţurile, iar nalba-mare linişteşte mucoasa stomacală iritată.
Ingrediente necesare:
* 3 linguriţe frunze proaspete de roiniţă (sau 1 linguriţă de frunze uscate) * 3 linguriţe mentă * 3 linguriţe mărar * 3 linguriţe nalbă-mare * 1 1/4 l apă clocotită.
Rezultă 1 1/4 l de ceai calmant pentru stomac.
Prepararea:
* Se pun plantele într-o cană şi se opăresc cu apa clocotită.
* Se acoperă şi se lasă să se infuzeze peste noapte.
Utilizare:
Se bea ceaiul cu înghiţituri mici, pe tot parcursul zilei, până la dispariţia simptomelor. Până la 6 ceşti pe zi.
Alte remedii:
* Beţi ceai proaspăt de ghimbir sau mestecaţi rădăcină proaspătă de ghimbir.
* Mâncaţi - de mai multe ori pe zi - 10 linguriţe de frunze de ulm-roşu, amestecate cu orez fiert în lapte.
* În cazul unor probleme acute: preparate pe bază de usturoi - curcuma, echinacea sau scorţişoară - luate din 2 în 2 ore.
* Ceai de muşeţel, de fenicul, de levănţică sau de cimbru, pe tot parcursul zilei.
* Dacă greaţa e însoţită de dureri de cap sau migrene - ceai de izmă de grădină, jaleş sau rozmarin.
Bine de ştiut!
Menta este unul din cele mai bune remedii pentru afecţiunile stomacale. Are un efect antispasmodic, calmant şi antiinflamator.
Licoare răcoritoare
Împotriva arsurilor stomacale şi a hiperacidităţii
Când stomacul are hiperaciditate, aceste plante calmante sunt prima opţiune. Nalba-mare calmează iritaţiile, roiniţa, muşeţelul şi verbina sunt eficiente mai cu seamă când arsurile la stomac sunt cauzate de stres.
Ingrediente necesare:
* Câte 250 g de nalbă-mare, roiniţă şi muşeţel proaspete. (Dacă sunt uscate, doar câte 100 g.) * 125 g verbină proaspătă * 500 g miere de cimbru (sau manuka).
Rezultă: circa 500 ml de licoare.
Prepararea:
* Se taie plantele mărunt, se bagă într-un săculeţ de in topit sau tifon, iar săculeţul se pune într-un borcan sterilizat.
* Se acoperă cu miere, se închide borcanul etanş (cu capac) şi se lasă plantele să se pătrundă, cel puţin 4 săptămâni. După care se înlătură săculeţul.
* Se păstrează la rece şi întuneric, cel mai bine în frigider.
Utilizare:
* Se bea, de 3-6 ori pe zi, câte o linguriţă de licoare, amestecată cu 1 pahar de apă fierbinte.
Alte remedii:
* Renunţaţi la alcool, ciocolată, carbohidraţi rafinaţi, zahăr, ceai negru, cafea şi ţigări, dar şi la alimentele grele, grase, condimentate şi acidulate (de ex. roşiile şi citricele).
* Evitaţi enervarea, mâncatul rapid, aplecările şi dormitul cu corpul întins.
* Beţi ceaiuri de plante hiperacidulate precum muşeţelul, menta, mărarul, busuiocul şi lemnul-dulce.
* De 3-4 ori pe zi, 1-2 linguriţe de pulbere de ulm roşu, amestecată cu apă caldă.
* De 2 ori pe zi, 25 ml de suc de aloe vera.
Bine de ştiut!
Dulceaţa mierii scoate în evidenţă gustul plantelor. Combinaţia are efect antiinflamator.
Mic dejun probiotic
În cazul unor tulburări ale florei intestinale
Pentru un început de zi condimentat: usturoiul, gălbenelele, măghiranul şi busuiocul combat agenţii patogeni şi stimulează digestia. În plus, elimină toxinele din tractul digestiv. Aloe vera calmează şi întăreşte sistemul imunitar şi flora intestinală.
Ingrediente necesare:
* 1 căţel mare de usturoi * câte 1 lingură de frunze de mărar şi flori de gălbenele proaspete * câte 2 linguriţe de măghiran şi cimbru (proaspete) * 20 ml suc de aloe vera * 500 g iaurt probiotic.
Pentru 1 porţie.
Prepararea:
* Se curăţă usturoiul, se toacă mărunt împreună cu plantele şi se amestecă cu sucul de aloe vera şi iaurtul.
Utilizare:
Savuraţi zilnic, la micul dejun, gustul plăcut al acestui iaurt. Dacă vreţi să vă "protejaţi" colegii de muncă de mirosul neplăcut al usturoiului, puteţi consuma micul dejun probiotic doar la sfârşit de săptămână.
Alte remedii:
* De 2-3 ori pe zi, beţi ceai de anason, muşeţel, cimbru, echinacea sau ghimbir.
* Zilnic, folosiţi în mâncare mirodenii precum scorţişoara, ghimbirul, piperul şi curcuma, cu efect antibacterian.
* Ca suplimente alimentare: lactobacillus acidophilus şi bifidobacterii (până la 40 mil./zi), vitamina C (500 mg pe zi), acid caprilic (câte 1 g la fiecare masă), seminţe de in şi ulei de luminiţa-nopţii.
Bine de ştiut!
Plantele asigură o floră intestinală sănătoasă şi combat bacteriile şi ciupercile ce se pot stabili în intestin, după tratamente cu antibiotice.
Cocktail-stimulent
Împotriva constipaţiei
Cu toate mineralele, vitaminele, enzimele, aminoacizii şi celelalte substanţe active pe care le conţine, aloe vera este un leac universal pentru intestin. Usturoiul, cimbrul, gălbenelele şi culturile de iaurt ajută la refacerea echilibrului florei intestinale.
Ingrediente necesare:
* 2 căţei mari de usturoi * 2 rădăcini proaspete de păpădie lungi de circa 5 cm şi tăiate mărunt * câte 2 linguriţe de cimbru, mentă şi flori de gălbenele (toate proaspete) * 2 linguriţe seminţe de in * 30 ml suc de aloe vera * 250 g iaurt * puţin ghimbir proaspăt.
Pentru 1 porţie.
Prepararea:
Utilizare:
Se bea şi se savurează, pur şi simplu!
Alte remedii:
* Renunţaţi la alimentele rafinate şi consumaţi, în schimb, multe fibre conţinute în fructe, legume şi cereale integrale.
* Beţi apă multă.
* De 3 ori pe zi, beţi ceaiuri cu lemn-dulce şi brusture.
* În cazul când constipaţia e cauzată de stres, beţi ceai de roiniţă, de muşeţel, de anason sau de hamei.
* Ca suplimente alimentare: usturoi, extract din sâmburi de grapefruit.
* Zilnic, 30 de minute de mişcare.
Bine de ştiut!
Constipaţia trebuie tratată, pentru că altfel se acumulează în intestin toxine ce pot declanşa afecţiuni cronice.
Elixir condimentat
Împotriva balonărilor
Beţi acest elixir cu înghiţituri mici, pentru a menţine echilibrul digestiei şi pentru a preveni balonările. Menta, coriandrul, mărarul şi chimenul ajută la eliminarea gazelor şi calmează durerile provocate de balonări.
Ingrediente necesare:
* 100 g frunze de mentă proaspete (sau 50 g uscate) * câte 50 g de seminţe de mărar, de coriandru şi de chimen * 500 g miere * 500 ml vodcă.
Rezultă 850 ml de elixir.
Prepararea:
* Puneţi menta şi seminţele într-un borcan, amestecaţi mierea cu vodca şi turnaţi amestecul peste ele.
* Adăugaţi scorţişoară după gust (eventual 1 baton) şi puţin ghimbir proaspăt.
* Lăsaţi să se pătrundă între 4 şi 6 săptămâni şi strecuraţi apoi licoarea.
* Turnaţi lichidul în sticle de culoare închisă (inscripţionate) şi păstraţi-l într-un loc răcoros.
Utilizare:
Luaţi câte 1/2 de linguriţă de elixir, după fiecare masă.
Alte remedii:
* Beţi ceaiuri de fenicul, mărar, rozmarin, mentă, ghimbir, scorţişoară, roiniţă şi muşeţel.
* Înainte şi după mese, mestecaţi seminţe de chimen, coriandru, cardamom, fenicul şi mărar.
* Beţi regulat ceai de ghimbir.
* Suplimente alimentare: lactobacillus acidophilus, usturoi, frunze de măslin, curcuma, ulei de oregano.
* Mâncaţi încet şi la timp.
* Faceţi mişcare suficientă.
* Renunţaţi la făina albă de grâu şi la produsele lactate.
* Faceţi masaje abdominale uşoare cu ulei diluat de scorţişoară, ghimbir, cuişoare sau mentă.
Ceai calmant
În caz de intestin şi colon iritabil
Această combinaţie de plante stimulează digestia, calmează intestinul, relaxează musculatura, potoleşte durerile şi este antiinflamatoare. În plus, muşeţelul, menta, cimbrul şi roiniţa restabilesc echilibrul natural al florei intestinale.
Ingrediente necesare:
* Câte 2 linguriţe de muşeţel, mentă, cimbru, turiţă-mare şi roiniţă proaspete (doar 1 linguriţă, dacă sunt uscate) * 1 1/4 l apă clocotită.
Rezultă circa 1 1/4 l de ceai.
Prepararea:
* Se pun plantele într-o cană pentru ceai şi se toarnă peste ele apa clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 10-15 minute, după care se strecoară.
Utilizare:
Se bea, de 3-6 ori pe zi, câte o ceaşcă de ceai, cu înghiţiuri mici.
Alte remedii:
* Renunţaţi temporar la ceai negru, cafea, produse lactate, zahăr, grâu şi gluten.
* De 3-4 ori pe zi, beţi ceaiuri de nalbă-mare, lemn-dulce, verbină, mărar sau anason.
* De 3-6 ori pe zi, luaţi 1-2 linguriţe de pulbere de ulm-roşu, amestecată cu orez fiert în lapte (fierbinte).
* De 2 ori pe zi, luaţi 25 ml de suc de aloe vera.
* Suplimente alimentare: frunze de măslin, sâmburi de struguri, usturoi, curcuma.
Bine de ştiut!
Cimbrul este bogat în uleiuri eterice dezinfectante, care menţin o floră intestinală sănătoasă.
Tinctură întăritoare
În caz de diaree
Turiţa-mare este astringentă, calmantă şi antiinflamatoare şi încheagă scaunul. Cimbrul vindecă diareea, nalba-mare are efect benefic asupra pereţilor intestinali. Iar menta, roiniţa, mărarul şi muşeţelul calmează crampele şi durerile.
Ingrediente necesare:
* Câte 250 g mărar, mentă, cimbru, turiţă-mare, nalbă-mare şi roiniţă proaspete (câte 100 g dacă sunt uscate) * 400 ml alcool (vodcă, gin, rachiu).
Rezultă: 400 ml de tinctură.
Prepararea:
* Se pun plantele într-un borcan mai mare şi se toarnă peste ele alcoolul.
* Se-nchide borcanul şi se lasă plantele să se pătrundă nu direct la soare, cel puţin 2 săptămâni. Borcanul se scutură zilnic.
* Se strecoară, storcând bine plantele.
* Se toarnă tinctura în sticluţe de culoare închisă şi se păstrează într-un loc răcoros.
Utilizare:
De 3-6 ori pe zi, se bea câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă caldă.
Alte remedii:
* Beţi multe lichide, pentru a compensa pierderea de apă şi de electroliţi.
* De 3-6 ori pe zi, beţi ceaiuri cu scorţişoară, frunze de zmeur, mentă, muşeţel, roiniţă, ghimbir, coriandru sau coada-şoricelului.
* De 3 ori pe zi, luaţi câte o linguriţă de pulbere de ulm-roşu, amestecată cu o ceaşcă de orez fiert în lapte.
* Suplimente alimentare: usturoi, lactobacili.
* Renunţaţi la făina de grâu, la produse lactate şi la carne roşie.