RODICA CULCER -"Ţineţi minte cinci cuvinte: e la fel ca înainte"
Dacă Mugur Isărescu ar avea puteri depline, el ar putea, într-adevăr, împiedica derapajele politicienilor, care, prea puţin preocupaţi de sănătatea economiei, redistribuie banii publici în funcţie de interesele electorale, neglijând echilibrele bugetare şi investiţiile. Domnul Isărescu a dovedit că ştie exact ce trebuie făcut, în 1997, când a jucat un rol esenţial în salvarea ţării de la intrarea în incapacitate de plată, după excesele guvernului Văcăroiu, şi apoi în perioada 1999-2000, când a fost premier pentru o scurtă vreme.
Citeste tot articolul
Săptămâna 14-20 august
Iată un interval potrivit pentru a ne pune în perspectivă relaţiile (cele amoroase şi/sau cele de prietenie). Putem înţelege mai clar care sunt valorile pe care le apreciem în mod deosebit în dragoste şi amiciţie. Şi în problemele băneşti putem să schimbăm perspectiva, putem înţelege când şi de ce devenim prea cheltuitori
Citeste tot articolul
Bucureştiul, din nou mutilat
În Piaţa Romană din Bucureşti, şi îngerii au... demonii lor, cum spune un cântec absurd, de muzică uşoară. Pe de o parte, superba casă monument Nanu-Muscel se renovează şi va deveni un centru cultural de maximă importanţă (în rând cu cealaltă casă monument din piaţă, casa Petraşcu, unde, de curând, s-a deschis o librărie Diverta); pe de altă parte, încălcând legile patrimoniului, o lamă de oţel şi sticlă se va înălţa, şapte etaje, profanând locul. Nici nu ştii, ca observator, cum să reacţionezi...
Citeste tot articolul
Ultimul val migrator
Imperiul Roman de Apus a căzut, se ştie, din pricina slăbiciunii interne şi a loviturilor sistematice pe care i le-au aplicat valurile populaţiilor migratoare. La o distanţă de aproape două milenii, situaţia pare că se repetă. Uniunea Europeană, slăbită de crizele interne, este asaltată de valuri de imigranţi legali sau ilegali, care, atraşi de o viaţă mai bună, îi forţează mereu graniţele culturale şi geografice, şi, de cele mai multe ori, reuşesc să le şi treacă. Cu asimilarea pare să fie mai greu.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "PSD şi PNL nu sunt în opoziţie ideatică, ci într-o rivalitate pentru putere şi resurse"
Demisia lui Victor Ponta de la conducerea PSD, dată după un lung sejur medical în Turcia, a fost o surpriză, până şi pentru cei mai apropiaţi oameni ai săi. Nu s-a sfătuit cu nimeni înainte şi nu a anunţat pe nimeni din timp. Totuşi, gestul său se pliază pe noile prevederi statutare ale partidului, care îi obligă pe cei cu probleme în justiţie să demisioneze din funcţiile politice deţinute.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru EMIL ŞTEFĂNESCU - Baia Mare, F. AS nr. 1175 - "Doresc un regim alimentar pentru diverticuloză colonică"
Pentru că nu cunoaşteţi amănunte despre boala cu care vă confruntaţi, voi începe cu o scurtă informare despre particularităţile ei, urmată de recomandările privitoare la regimul alimentar adecvat acestui gen de afectare intestinală. Diverticuloza reprezintă formarea unor săculeţi (mici caverne), numiţi diverticuli, la nivelul peretelui colonic.
Citeste tot articolul
"Datorită d-lui ing. Bogdan Victor, m-am vindecat de două boli chinuitoare"
Mă numesc Maria Cristofovici şi locuiesc în oraşul Băile Govora, am vârsta de 87 de ani. Am aflat de d-l ing. Bogdan Victor din revista "Formula AS", a cărei cititoare fidelă sunt. La rubrica cititorii mulţumesc pentru vindecări, mereu am întâlnit numele de Bogdan Victor, unde cei trataţi de dânsul îi aduceau mulţumiri pentru vindecarea anumitor afecţiuni.
Citeste tot articolul
ASTMUL BRONŞIC
Nu e o boală de iarnă, aşa cum s-ar crede. Face parte dintre afecţiunile care nu ţin seama de anotimp. Deci, nici de faptul că afară e vară şi că tusea cu sufocare nu se potriveşte cu mercurul gata să explodeze în termometre. Dar uite că tocmai aerul extrem de uscat şi vipiile solare par să-i chinuie pe astmatici în mod special. Nu şi dacă vor apela la sfaturile şi leacurile enumerate mai jos...
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: IEDERA (Hedera helix)
Iedera poate fi considerată o plantă ornamentală de top pentru amenajarea peisagistică a unei grădini. Se poate aranja sub formă de coloane, arcade ori gard viu, dacă este susţinută pe un suport de lemn sau o plasă de fier. Când îmbracă pereţii exteriori ai caselor, poate fi o sursă de răcoare în locuinţe, pe timp de vară. Părerea că Iedera deteriorează tencuiala caselor sau ajută la îmbolnăvirea lemnului este greşită. Realitatea stă exact invers: Iedera fereşte casele de igrasie datorită rădăcinilor sale prevăzute cu peri sugători, care absorb apa din perete sau lemn.
Citeste tot articolul
Cel mai tare medicament anti-stres: Întoarcerea la natură
În 2007, statisticile mondiale au indicat o răsturnare de situaţie în ce priveşte distribuţia populaţiei. Pentru prima dată, numărul orăşenilor îl depăşea pe cel al locuitorilor din mediul rural. Iar dintre citadini, mulţi trăiesc în metropole, în cuburi de beton suprapuse, clădite de-a valma, în inima uriaşelor aglomerări urbane. Acum 150 de ani, un om obişnuit avea prilejul să intre în contact cu două-trei sute de persoane în cursul întregii sale existenţe.
Citeste tot articolul
Leacuri de pe raftul cămării: MIEREA
Dacă sunteţi predispuşi la alergiile sezoniere şi la boala de fân, acţionaţi preventiv! Cu 2-3 luni înainte de sezonul polenului, consumaţi zilnic (de 3 ori pe zi) fagure de miere. Mestecaţi-l încet şi îndelung, înainte de a-l scoate din gură. Cunoscută şi sub denumirea de "rinită alergică sezonieră", boala de fân este o alergie la polenul gramineelor, erbaceelor sau arborilor. Ea apare mai ales primăvara şi vara, când nivelul polenului este ridicat.
Citeste tot articolul
Şi obrazul are nevoie de vitamine - CAISELE şi PIERSICILE
În popor se spune că cine mănâncă mere se face roşu în obraz. Despre caise şi piersici nu există zicale, dar felul în care arată e o garanţie de frumuseţe: piele catifelată, cu reflexe de aur topit. Vă dă mâna să nu încercaţi?
Citeste tot articolul
Dieta cu tofu - minus 3 kilograme
Obişnuită în bucătăria tradiţională asiatică, tofu - brânza vegetală preparată din boabe de soia - poate fi un ajutor preţios în lupta cu kilogramele, dacă este consumată ca parte a unei diete scăzute în calorii. Vă face să slăbiţi "frumos", datorită proteinelor de bună calitate care se găsesc în soia şi care ajută ca, odată cu scăderea în greutate, să nu se piardă masa musculară, aşa încât formele să rămână bine conturate şi pielea fermă.
Citeste tot articolul
Bicarbonatul de sodiu şi animalele casei
Educă pisoii mici. Pentru a învăţa un pui de pisică să-şi facă treaba în cutia lui cu nisip, de câte ori face pipi în altă parte, presăraţi pe udătură praf de bicarbonat. Elimină mirosul şi-l descurajează pe vinovat să repete greşeala.
Citeste tot articolul
Cetăţenii din Deva vă cer ajutorul
Oare aţi auzit de Munţii Retezat? Oare v-aţi lăsat paşii conduşi pe cărările sale abrupte, cu şuvoaie de ape-n cascadă, cu arbori falnici, ce-şi pierd coroanele în albastrul cerului? Poate pentru mulţi e o filă într-un manual de geografie, pentru noi, cei de aici, din Deva, Retezatul e străjerul cel veşnic prezent în zilele senine, cel pe ale cărui cărări sufletul îţi rătăceşte prin Eden.
Citeste tot articolul
Călătorie în Tărâmul Misterelor - Ţara ascunsă
Sihaştri neştiuţi. Chilii tăinuite în peşteri. Pietre cu înscrisuri încă nedescifrate. Semne vechi de când lumea, încrustate în rocă, împrăştiate prin păduri. Stânci uriaşe, gemene, ce scrijelesc cerul, porţi spre un tărâm nevăzut. Lacuri fără fund, ce ascund balauri uitaţi. Munţi albi, de sare, împrăştiaţi pe drumuri pustii. Capete de oameni uriaşi ce străjuiesc la hotare. Ciobani de poveste, cu puteri nefireşti. Focuri vii, ce ard neîntrerupt, de veacuri. Mânăstiri împresurate de linişte. Dispariţii de neînţeles. Civilizaţii necunoscute. Uriaşi. Troiţe. Linişte.
Citeste tot articolul
STELA ENACHE - "În fiecare dimineaţă, când mă trezesc, sunt bucuroasă şi fericită că-mi mai dăruieşte Dumnezeu încă o zi"
La trei ani după moartea soţului meu Florin Bogardo, a survenit şi dispariţia mamei, de care am fost extrem de apropiată. O perioadă cumplit de dureroasă şi grea, pe care am resimţit-o acut. N-am făcut decât să-mi urmez sufletul, să mă ascund de tot şi de toate. Dar se pare că Dumnezeu a avut alte planuri cu mine. Am început să primesc invitaţii la diverse evenimente, unele comemorative, care îl celebrau pe Florin, altele, care-mi erau dedicate ...
Citeste tot articolul
Timpul are răbdare cu marile iubiri
Să simţi că te sufoci de atâta fericire. Că e prea mult, că nu eşti demn de atâta bine, care te-a copleşit aşa, deodată... De două ore stau şi o privesc cum doarme. Mi-am tras un taburet la marginea patului şi îi contemplu chipul atât de frumos, uşor încruntat şi înfumurat, chiar şi-n somn. O privesc toată, şi nu-mi vine să cred că e aici, în patul meu, împreună cu mine, că acum doar câteva ore mi-a făcut mărturisirile acelea, la care nu mă aşteptasem vreodată...
Citeste tot articolul
LIGIA GHINEA - "Nu pot să tac şi nu pot să pun condeiul jos"
Sunt aici, la Sf. Gheorghe, în Covasna, din 1988 neîntrerupt! Am absolvit Universitatea la Craiova, am învăţat pe brânci ca să scot medie mare şi să-mi aleg un oraş în care să pot împărtăşi copiilor ceea ce am învăţat şi eu de la dascălii mei: dragostea de limba română! Şi m-am ţinut de cuvânt. Casa mea este aici. Aici am trăit cei mai frumoşi ani, am avut cele mai mari împliniri! În ciuda tuturor greutăţilor, este foarte greu să mă gândesc să plec de aici, să renunţ la a mai spune "acasă" la locul unde am trăit până la vârsta mea de acum, de 50 de ani.
Citeste tot articolul
Minunata poveste a unui preot de ţară: Părintele ILIE RĂDUCA din Varlaam, Buzău
Varlaam e un sat cu nume de sfânt, micuţ, de doar 120 de familii, ascuns pe Valea Bâscăi, în Munţii Buzăului. Mai sus de el se întinde, nestăpânită, sălbatică şi frumoasă, împărăţia pajiştilor molcome, a pădurilor uriaşe, atinse doar de şoapte, de umbre şi de taine bătrâne, nedezvelite, încă, în faţa vremurilor acestea bicisnice în care trăim.
Citeste tot articolul
DIANA-LIANA GAVRILĂ - "Un dar făcut de Dumnezeu pământului românesc"
Pentru că eu sunt născută aici, şi locul acesta este chiar universul copilăriei mele, cunosc foarte bine zona Aluniş-Nucu-Ruginoasa, probabil cea mai misterioasă şi mai spectaculoasă din Munţii Buzăului. Peisajele sunt paradisiace şi totul e învăluit în mister şi frumuseţe. Îmi este greu să recomand ceva anume. Totuşi, dacă ai ajuns aici, trebuie să vezi, să te apropii de câteva locuri. Cred că cele mai importante sunt aşezările rupestre, 29 la număr, toate săpate în stâncă, în inima munţilor.
Citeste tot articolul
Străbunica la festival - Mamaia şi Callatis în haine noi
Mulţi dintre noi încă trăiesc cu nostalgia "Festivalului naţional de muzică uşoară de la Mamaia", pe a cărui scenă s-au lansat, vreme de peste 30 de ani, nume mari ale muzicii uşoare româneşti, precum: Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Angela Similea, Aura Urziceanu, Corina Chiriac, Dida Drăgan, Marina Scupra şi, mai recent, Laura Stoica, Adrian Enache, Carmen Trandafir, Daniela Gyorfi, Paula Seling etc.
Citeste tot articolul