Măsuri de prim-ajutor
Când criza de sufocare apare pe neaşteptate (în majoritatea cazurilor, noaptea) apelaţi la "manevrele" populare, cunoscute de mii de ani.
* Se deschide fereastra, ca să vină mult aer curat.
* Se înghit câteva bucăţele de gheaţă din congelator.
* Se bea apă de orz (pulbere, se vinde la plafar) şi se amestecă cu apă, care se prepară seara şi se ţine în termos.
* Se inhalează soluţie de amoniac farmaceutic.
* Se beau câteva înghiţituri de vin acru sau un sfert de linguriţă de bicarbonat de sodiu diluat în apă.
* Ajută şi 15-20 de picături de odolean (valeriană), luate în 50 ml de apă.
* Zona inimii se umezeşte cu un prosopel înmuiat în apă rece amestecată cu oţet şi sare.
* Când respiraţia devine şuierătoare, se înmoaie două fâşii de pânză albă de bumbac în oţet şi se înfăşoară încheieturile braţelor, în zona pulsului, dar nu foarte strâns. Deseori ajută şi baia fierbinte la picioare, făcută într-o găleată, ca să fie încălzite şi gleznele, în timp ce bolnavul stă pe un scaun, lângă o masă, de care se sprijină cu braţele, ţinând coatele desfăcute în părţi. Această poziţie uşurează respiraţia.
* Se face un masaj uşor al capului, în zona cervicală şi a umerilor. Pentru masaj putem folosi o perie uscată care îmbunătăţeste circulaţia sanguină.
* Persoanele cu probleme de inimă sau hipertensiune nu au voie să facă proceduri cu apă fierbinte, de aceea sunt sfătuite să dea drumul la apă clocotită în baie şi să inhaleze aburii, sau să inhaleze aburi de cartofi fierţi în coajă. Efectul creşte vizibil dacă odată cu inhalaţia se bea cu înghiţituri mici ceai din frunze sau fructe de merişor uscat.
* Una din cele mai eficace metode este inhalarea fumului de urzică uscată sau de frunze uscate de podbal (se ard pe o tablă de metal). Diminuează criza văzând cu ochii. Folosit zilnic de cei ce suferă de astm bronşic, procedeul devine un tratament cu efect sigur. În alte părţi ale lumii, medicina populară cunoaşte metode mai puţin obişnuite. În ţările orientale, astmaticii ţin în gură frunze proaspete sau uscate de podbal. În Australia şi unele ţări europene, se înghit ghemuleţe mici din fire de păianjen. În America, bolnavii dorm pe lână de oi proaspăt tunsă, poartă mărgele din chihlimbar şi ţin în casă căţei Cihuahua. Se consideră că patrupedul atrage boala asupra lui, dar nu suferă deloc.
Persoanele care se confruntă pentru prima dată cu o criză de astm să cheme urgent ambulanţa. Până atunci, păstraţi-vă calmul, deoarece stresul şi teama agravează bronhospasmul şi senzaţia de asfixie. Pentru prevenirea crizelor de astm, trebuie să vă feriţi de stres, agitaţie, efort fizic excesiv, să renunţaţi la ţigări şi alcool.
Reţete cu plante
* Se bea zilnic infuzie dintr-o linguriţă de frunze de urzică. 200 ml de apă fierbinte se aduc până la punctul de fierbere, se adaugă planta şi se infuzează până la răcire. (În niciun caz nu fierbeţi plantele în vase de aluminiu.)
* Se toacă mărunt 30 de grame de rădăcină de lemn-dulce şi se infuzează în termos, în 500 ml de apă clocotită, timp de 24 de ore. Se bea un pahar de ceai la primul semn de greutate în piept. Atenţie! Preparatul poate favoriza creşterea tensiunii sau insuficienţa renală, la persoanele cu afecţiuni renale.
* Ceai din scoarţă de vişin sălbatic. Dacă găsiţi în pădure un vişin, luaţi câteva fâşii de scoarţă de pe crengile din partea de nord. Scoarţa se usucă, se râşneşte şi se păstrează în borcan cu filet. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de pulbere, care se pune în 250 ml de apă rece. Se aduce până la fierbere, pe foc mic, apoi se mai lasă pe flacără 7 minute. Se acoperă vasul cu capac, se infuzează până la răcire. Se bea câte un pahar înainte de fiecare masă şi încă unul înainte de culcare.
* Sirop din usturoi. Se curăţă căţeii de la 3 căpăţâni de usturoi, se taie pe lung şi se fierb în 500 ml de apă. Când apa scade şi rămân 250 ml, usturoiul se scoate şi se pune într-un borcan. În apa rămasă, se adaugă un pahar de oţet de mere şi 1/4 pahar de miere de albine. Se fierb până ce compoziţia se îngroaşă. Se toarnă siropul în borcanul cu usturoi, se închide cu capac şi se lasă până a doua zi. În fiecare dimineaţă se mănâncă pe stomacul gol 2 căţei de usturoi, amestecaţi cu o linguriţă de sirop.
* Două linguriţe rase de seminţe de pelin se infuzează în 350 ml de apă fierbinte, timp de o oră. Se strecoară şi se bea câte 100 ml de ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Se curăţă 500 grame de ghimbir, se rad, şi răzătura se pune într-un borcan cu filet de un litru. Deasupra se toarnă alcool dublu rafinat. Borcanul se închide etanş şi se ţine 2 săptămâni la temperatura camerei. Se agită periodic. Se strecoară prin presare şi se trece lichidul în altă sticlă, limpezit. Sedimentul se aruncă. Se bea câte o linguriţă de tinctură, cu 100 ml de apă, de 2 ori pe zi, la 30 de minute după masă.
* Din bătrâni se cunoaşte metoda de tratament cu vin acru şi frunze de podbal. 50 grame de frunze se taie mărunt, se opăresc cu 500 ml de apă fierbinte, se infuzează o oră în termos sau se ţin pe baie de aburi. Infuzia strecurată se amestecă cu 500 ml de vin sec, alb sau roşu, încălzit la 70 de grade. Se bea vinul cald, câte 150 ml, de 3-4 ori pe zi, timp de 14 zile. Reţeta se foloseşte şi în caz de laringită, bronşiectazie, bronşită cronică.
* În timpul crizelor de tuse astmatică puternică se râşnesc boabe de ovăz nedecorticat (cu tot cu pleavă). Se opăreşte o lingură de măciniş cu 200 ml de apă sau zer fierbinte. Se infuzează în termos timp de 2 ore. Se bea lichidul strecurat, câte 150 ml, de 2-3 ori pe zi.
Reţete din mai multe plante
* Se amestecă cantităţi egale de cimbru, frunze de podbal, trei-fraţi-pătaţi, rădăcină de iarbă mare, seminţe de anason. Se iau 4 linguriţe rase de amestec, se pun în 250 ml de apă rece, se macerează timp de 2 ore, după care se pun pe foc şi se fierb 5 minute după primul clocot. Se infuzează 20 de minute, se strecoară. Se bea ceaiul împărţit în 3 doze, între mese. După 14 zile, plantele se înlocuiesc cu muguri de pin, muşeţel, patlagină şi podbal. Se prepară la fel.
* Se amestecă câte o lingură flori de soc, scoarţă de salcie, rostopască, câte 2 linguri fructe de măceş şi seminţe de fenicul. În 300 ml de apă rece se pun 2 linguri rase de amestec, se aduce apa până la fierbere, se lasă pe un foc mic încă 3 minute, apoi se infuzează ceaiul în vas acoperit, până la răcire. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 25 de minute înainte de masă.
* Se râşnesc în maşina de cafea 3 linguri de seminţe de muştar şi se amestecă cu 100 ml suc de aloe, 300 g miere de albine, 500 g miez de nucă pisat. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Reţete speciale
* Dacă astmul bronşic este asociat cu rinită alergică: se pun în cuptor rădăcini de brusture şi de păpădie în cantităţi egale, se prăjesc puţin, ca să devină de un maroniu deschis, apoi se râşnesc împreună. Două linguri de pulbere se amestecă cu 500 ml de apă şi se lasă peste noapte. Dimineaţa se mai adaugă 100 ml de apă, se pune lichidul pe foc şi se mai fierbe 10 minute, după primul clocot. Se beau câte 100 ml de ceai, amestecat cu 50 ml de lapte cald, înainte de masă.
* Dacă astmul bronşic este asociat cu erupţii cutanate, se fac băi sau spălături cu salcie albă. Se toacă 400 g de crenguţe tinere cu frunze şi flori, se opăresc dimineaţa cu 5 litri de apă şi se lasă la infuzat până seara. Înainte de culcare, adulţii se spală cu infuzie încălzită puţin, iar pentru copii se face o baie, în cadă mică.
Alimentaţia
Bolnavilor cu astm bronşic le este recomandat sucul de struguri, precum şi alimentele care conţin vitaminele B6 şi B12.
* Se mănâncă câte 6 caise pe zi, câte 3-4 tuberculi de topinambur (napi).
* Condimentul curcuma (turmeric) este cunoscut ca un remediu benefic în caz de astm bronşic. O linguriţă de pulbere se amestecă cu un pahar de lapte sau zer fierbinte, se lasă până la răcire şi se bea împărţit în trei doze, cu 40 de minute înainte de mesele principale.
* Smochinele favorizează eliminarea flegmei din plămâni. Se spală cu apă caldă 3-4 fructe uscate şi se lasă într-un pahar cu apă, peste noapte. Dimineaţa se mănâncă fructele pe stomacul gol, apoi se bea apa din pahar. O cură durează 2 luni.
* Zilnic se bea un pahar de amestec de suc de morcovi şi ţelină, în cantităţi egale, în care se adaugă ceai de cicoare (câte 1/3 de pahar de ceai de fiecare ingredient).
* Amestecaţi câte o linguriţă de hrean ras cu miere de albine, şi consumaţi preparatul înainte de culcare.
* Într-un borcan cu filet, puneţi 2 cepe mari, tocate mărunt, turnaţi deasupra 2 pahare de miere de albine lichidă. Borcanul se închide cu capac şi se lasă la macerat 12 ore. Se consumă câte o linguriţă de sirop, cu 30 de minute după fiecare masă, şi o linguriţă înainte de culcare.