* Miere
Dacă sunteţi predispuşi la alergiile sezoniere şi la boala de fân, acţionaţi preventiv! Cu 2-3 luni înainte de sezonul polenului, consumaţi zilnic (de 3 ori pe zi) fagure de miere. Mestecaţi-l încet şi îndelung, înainte de a-l scoate din gură.
Bine de ştiut: Cunoscută şi sub denumirea de "rinită alergică sezonieră", boala de fân este o alergie la polenul gramineelor, erbaceelor sau arborilor. Ea apare mai ales primăvara şi vara, când nivelul polenului este ridicat. Este vorba de o maladie ce trebuie supravegheată cu atenţie şi tratată rapid şi eficient.
Buze crăpate
* Miere
Aplicaţi puţină miere pe buze, seara, înainte de-a vă culca. Continuaţi tratamentul acesta simplu, până la vindecare.
Dureri de gât
* 1 lingură de miere
Dacă vă doare gâtul, nu ezitaţi să "savuraţi" zilnic, în câteva reprize, mierea diluată într-un pahar de apă călduţă. Până la vindecare.
Variantă: La fel de eficient este să înghiţiţi încet, în fiecare dimineaţă, câte o lingură de miere, lăsând-o să coboare pe gât, cât mai lent posibil.
Greaţă
* 175 g de ghimbir proaspăt * 300 ml de miere de portocal
În caz de greaţă, în primul şi-n primul rând trebuie să preparaţi un decoct din 450 ml de apă şi ghimbir proaspăt ras. Lăsaţi să se odihnească 24 de ore, după care strecuraţi cu grijă preparatul. Puneţi-l din nou pe foc, încorporaţi mierea, lăsaţi să fiarbă încet 5-6 minute şi lăsaţi-l să se răcească complet. Turnaţi-l într-o sticlă şi păstraţi-l la frigider. Când aveţi nevoie, amestecaţi o lingură de preparat cu un pahar de apă minerală gazoasă.
Bine de ştiut: Ghimbirul stimulează producerea de bilă, ajutând, deci, la uşurarea digestiei şi la tratarea eficientă a greţurilor.
Variantă: Amestecaţi bine 1 picătură de ulei esenţial de mentă, 2 picături e ulei esenţial de lămâie şi 1 linguriţă de miere, dacă se poate miere de salcâm. În cazul senzaţiei de greaţă, luaţi acest preparat de 2-3 ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.
Inflamaţia pielii
* Miere
Puneţi mierea lichidă într-un recipient şi adăugaţi aceeaşi cantitate de apă. Amestecaţi-le, până ce preparatul devine suficient de fluid şi aplicaţi-l, apoi, cu "generozitate", pe zonele afectate (este vorba, de obicei, de faţă şi de gât), tapotând uşor, cu vârfurile degetelor. Lăsaţi să acţioneze în linişte câteva minute, spălaţi-vă cu apă călduţă şi ştergeţi-vă, fără să apăsaţi prea tare.
Recomandare: Acest tratament va fi şi mai eficient, dacă îl repetaţi în fiecare zi, dimineaţa şi seara, până la o ameliorare sensibilă. Nu preparaţi o cantitate prea mare de loţiune deodată, pentru că nu se conservă prea bine.
Inflamaţii bucale
* Propolis
Folosit pentru spălături ale gurii, propolisul permite atenuarea vizibilă a durerilor legate de inflamaţiile bucale. În aşteptarea, fireşte, a unei vizite la stomatolog...
Insomnii
* 1 lingură de miere * 1 pahar de lapte
Dacă suferiţi de insomnie, următorul remediu, foarte simplu, vă va încânta prin eficienţa lui naturală. Beţi în fiecare seară, înainte de-a vă culca, 1 pahar de lapte cald cu miere. Pentru o eficacitate maximă, utilizaţi mierea de tei, de portocal sau de levănţică.
Variantă: Înainte de-a vă culca, faceţi o baie caldă, după ce introduceţi în apă un amestec compus din 2-3 picături de ulei esenţial de levănţică şi 3 linguri cu vârf de miere. Profitaţi de această baie relaxantă 15-20 de minute, cât rămâne "confortabilă" temperatura apei. Ştergeţi-vă, apoi, fără să apăsaţi prea tare şi... noapte bună!
Insuficienţă venoasă
* Miere
În caz de insuficienţă venoasă, este foarte recomandabil să consumaţi zilnic între 1 şi 3 linguri de miere, preferând-o pe cea de castan.
Iritaţii oculare
* 1 linguriţă de miere
Recomandare: Dacă simptomele persistă, consultaţi un medic oftalmolog.
Înţepături de insecte
* Miere
Puţină miere de levănţică aplicată pe o înţepătură de insecte va avea ca efect atenuarea puternică a mâncărimilor.
Lipsa poftei de mâncare
* Polen
Pentru ca pofta de mâncare să revină, acordaţi-i toată încrederea polenului. Luaţi 10 g de polen, în fiecare zi, pe stomacul gol. Faceţi o cură neîntreruptă de 4 săptămâni. Pentru mai multă siguranţă şi o mai bună eficienţă pe termen lung, nu ezitaţi să reîncepeţi această cură o dată la 6 luni.
Lumbago
* 100 g ceară de albine * 200 g răşină de brad
Puneţi într-un vas ceara şi răşina şi lăsaţi-le să se topească la bain-marie (baie de apă). Amestecaţi bine şi lăsaţi preparatul să se răcească. Aplicaţi-l apoi, călduţ, pe zonele dureroase, lăsându-l să acţioneze circa 10-15 minute. Clătiţi-vă cu apă rece şi ştergeţi-vă uşor. Repetaţi procedeul zilnic (o dată pe zi) până la ameliorarea vizibilă a stării de sănătate.
Bine de ştiut: Lumbago este o criză de lombalgie (durere de şale) violentă, acută sau subacută. Tratamentul ei medical este identic cu cel al sciaticii.
Migrenă
* 1 linguriţă de miere
Dacă suferiţi de migrene, următorul remediu vă va satisface pe deplin. De cum apar durerile, beţi o jumătate de pahar de apă, în care aţi diluat mierea, de preferinţă de portocal, levănţică sau tei. Beţi atâtea pahare cât sunt necesare până la dispariţia migrenei.
Precizare: Acest remediu este valabil, fireşte, şi pentru o simplă durere de cap.
Oboseală
* Cimbru * 1 lingură de miere
Faceţi o infuzie de cimbru, într-o ceaşcă mai mare şi lăsaţi-o să se răcească. Când e călduţă, încorporaţi mierea, de preferinţă miere de castan, care este mai eficientă. Beţi ceaiul imediat.
Recomandare: Pentru acest preparat, puteţi folosi cimbru proaspăt sau uscat, în funcţie de posibilităţi. Nu ezitaţi să beţi ceaiul zilnic, până ce dispare oboseala.
Răceală
* 1 lingură de miere * 1 lingură de rom * 1/2 de lămâie
În caz de răceală, cel mai indicat remediu este grogul cu lămâie. Preparaţi-l, amestecând bine 1 pahar de apă clocotită cu zeama de lămâie, romul şi mierea. Beţi acest delicios grog fierbinte, chiar înainte de-a vă culca.
Recomandare: Pentru mai multă eficienţă, optaţi pentru mierea de eucalipt, de brad sau de cimbru.
Sinuzită
* Miere
Pentru a accelera vindecarea unei sinuzite, cel mai eficient este să mestecaţi încet şi îndelung (circa 15 minute) o bucată de fagure de miere. De 3-4 ori pe zi, până la vindecare. Mierea este foarte bună şi ca adaos la un tratament medical.
Torticolis
* 1 pumn de frunze de cerenţel * 1 linguriţă de miere
O cataplasmă cu cerenţel şi miere este ideală pentru tratarea durerilor şi inconvenientelor unui torticolis. Într-o primă etapă, zdrobiţi mărunt frunzele de cerenţel, pentru a extrage din ele cât mai multă zeamă. Amestecaţi, apoi, zeama cu mierea şi masaţi cu acest preparat zonele dureroase, lăsându-l ulterior să acţioneze 10 minute bune. Clătiţi-vă cu apă călduţă şi ştergeţi-vă uşor. Repetaţi procedeul zilnic (de două ori pe zi), până la ameliorarea stării dvs.
Bine de ştiut: Cerenţelul este o plantă medicinală excelentă, cu proprietăţi astringente, febrifuge şi tonice recunoscute.
Tuse
* Miere
Mierea are o eficienţă redutabilă împotriva tusei. Există mai multe remedii pentru calmarea ei, dar cel mai simplu este să lăsaţi să se topească încet, pe limbă, 1-2 linguriţe de miere, reluând procedeul de câte ori e necesar.
Recomandare: Pentru o eficienţă maximă, este de preferat mierea de eucalipt, de levănţică şi de brad.
Variantă: O altă posibilitate, la fel de eficientă: amestecaţi bine zeama (proaspăt stoarsă) unei jumătăţi de lămâie şi 1 lingură de miere într-un pahar de apă caldă şi beţi preparatul de 2 ori pe zi, înaintea meselor, până la vindecare.
Vezică biliară
* 8 boabe de ienupăr * 1 lingură de miere
Zdrobiţi mărunt boabele de ienupăr şi preparaţi o infuzie clasică, dintr-un pahar de apă şi boabele mărunţite. Adăugaţi, apoi, mierea, de preferinţă de rozmarin, pentru o mai bună eficienţă şi beţi ceaiul călduţ.