RODICA CULCER despre... Pe când o televiziune publică, total independentă?
Recentele evoluţii din PSD şi din coaliţia de guvernare nu reprezintă doar o banală luptă pentru putere, ci o încercare de regrupare a forţelor care au controlat puterea efectivă în România, din decembrie 1989 şi până acum, iar liantul acestor forţe pare a fi generalul Gabriel Oprea, liderul unui partid care, ca şi Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, nu a candidat niciodată singur în alegeri, dar a ajuns să controleze, practic, orice majoritate parlamentară în ultimii 10 ani.
Citeste tot articolul
Alertă în Harghita şi Covasna
La data de 11 iulie a.c., la căminul cultural din Brădet, Întorsura Buzăului, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor comunităţii româneşti din judeţul Covasna, în cadrul Zilelor "Andrei Şaguna", ediţia a XXIII-a. Au luat parte circa 150 de intelectuali români din judeţ şi împrejurimi, atraşi spre acţiune şi atitudine, într-un moment în care identitatea lor este grav ameninţată.
Citeste tot articolul
Cu verdele pre verde călcând...
Exasperată de lipsa de acţiune a autorităţilor de mediu de la Bucureşti, Comisia Europeană a anunţat că demarează procedura de infringement împotriva României, din cauza unor proiecte de microhidrocentrale. În traducere simplă, "infringement" înseamnă "încălcare", iar procedura reprezintă un mecanism prin care se veghează asupra asigurării supremaţiei dreptului Uniunii Europene faţă de sistemele de drept interne.
Citeste tot articolul
Cruciada fiscală a preşedintelui Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament noul Cod Fiscal, îngrijorat de sustenabilitatea reducerilor operate, în primul rând, în cazul TVA. El se înscrie astfel pe linia reţinerilor formulate de FMI, Comisia Europeană, Consiliul Fiscal şi, mai recent, Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu. Victor Ponta a răspuns deciziei acuzându-l pe preşedinte că e manipulat de interese externe, care doresc menţinerea României la un statut de colonie. Deci "agenturili străine" atacă din nou.
Citeste tot articolul
P.S. ANDREI MOLDOVAN - "Preoţii Episcopiei Covasnei şi Harghitei sunt dintre cei mai vrednici slujitori ai bisericii pe care i-am întâlnit în viaţa mea de arhiereu şi în v
În istoria Bisericii Ortodoxe Române, rareori a existat un ierarh de numele căruia să se lege atâta înţelepciune şi vrednicie, cum este actualul mitropolit al Banatului şi fost arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan. În 20 de ani, cât a păstorit la curbura Carpaţilor, a construit şi restaurat 167 de sfinte lăcaşuri, refăcând un patrimoniu de secole al ortodoxiei româneşti. Într-un interviu recent, Înaltpreasfinţitul ne-a spus cu mândrie: "Am lăsat, în Harghita şi Covasna, cea mai mare densitate de biserici ortodoxe pe cap de locuitor din România.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MONICA ROŞU - Predeal, F. AS nr. 1173 - "Ce să fac pentru ganglioni axilari inflamaţi?"
Luând în considerare istoricul medical (premenopauză dificilă, dureri în sânul drept şi axila dreaptă etc.), se poate spune că îngrijorările dvs. legate de riscul unei evoluţii nefavorabile nu sunt lipsite de temei. Totuşi, trebuie înţeles că nu orice inflamare şi tumefiere a unui ganglion limfatic sau a unui grup ganglionar conduce spre prezumţia de boală neoplazică. Deseori, limfadenita (inflamaţia ganglionilor limfatici) este o afecţiune produsă de infecţii bacteriene, virale, fungice sau cu alte microorganisme.
Citeste tot articolul
"Un sprijin pentru ficat: produsele «Herbagetica»"
Bună ziua! Mă numesc Lavinia şi am 57 de ani. În urmă cu mai bine de 30 de ani, am rămas însărcinată cu primul copil. Mă aflam într-un autobuz, când mi s-a făcut rău din cauza aglomeraţiei şi a mirosului şi am leşinat. Mai apoi, m-am trezit în ambulanţă, în drum spre spital. Fiind însărcinată, mi s-au făcut analize şi perfuzii. Totul în regulă şi normal. Am născut un copil sănătos.
Citeste tot articolul
Vechi reţete de vindecare
Anglia - Dureri reumatice, artrită, dureri musculare - O baie cu muştar este un remediu englezesc tradiţional pentru nesuferitele dureri reumatice sau musculare. Muştarul are substanţe active care dezinflamează, îmbunătăţesc circulaţia, relaxează muşchii şi vindecă ţesutul deteriorat. Aveţi nevoie de 2 ceşti de sare Epsom, 1/4 ceaşcă de bicarbonat de sodiu, 1/4 ceaşcă de muştar pulbere.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: COADA-ŞORICELULUI (Achillea millefolium)
Marele botanist suedez Carl Linné, naşul de botez al tuturor plantelor medicinale, cărora - în afara numelui lor popular, le-a dat şi un nume de familie latin, spunea că "Achillea" vine de la Achile, eroul războiului Troiei, cel rănit de suliţa otrăvită a frumosului Paris. Vindecarea i-a venit de la centaurul Chiron, care l-a tămăduit cu o frunză de Coada-şoricelului.
Citeste tot articolul
Gemoterapia si problemele verii - Interviu cu dr. MONICA SPÎNU - medic specialist medicină de familie
Gemoterapia este o nouă ramură a fitoterapiei, care a experimentat acţiunea extractelor obţinute din ţesuturi vegetale proaspete, aflate în faza de creştere, aşa-numitele ţesuturi meristeme, reprezentate de muguri şi mlădiţe - ramuri tinere, rădăcini tinere, seminţe, amenţi, seve ale arborilor etc. Acţiunea lor este profundă şi eficienţa lor o să vă convingă să reveniţi mereu la gemoterapie.
Citeste tot articolul
Ce mai avem voie să mâncăm?
Grăsime nu, pâine nu, dulciuri nici atât! Poruncile alimentare seamănă tot mai mult cu un chin. Dar corespund ele, oare, realităţii? Care sunt corecte şi care nu? În cele ce urmează, vom arunca peste bord, fără milă, o serie de afirmaţii şi sfaturi de largă circulaţie. Nu există niciun fel de dovezi în sprijinul convingerii, purtate din gură în gură şi împărtăşite de multă lume, că ar fi suficient să bem mari cantităţi de apă, pentru a preveni o sumedenie de boli.
Citeste tot articolul
"Sulimanuri" din Bucovina
Mândră în toate cele - peisaje, istorie, port popular - "dulcea" Bucovină este neîntrecută şi în ce priveşte frumuseţea femeilor. Blonde, albe la piele, zvelte şi zâmbitoare, ai zice că neamul zânelor se trage din ele, ceea ce poate că este adevărat. Iată cum explică calendarele vechi, populare, această "minune" de frumuseţe şi ce se ascunde în spatele ei.
Citeste tot articolul
Fructe proaspete şi apă rece
E toiul fructelor verii, şi dacă nu vă dau arsuri la stomac şi crampe intestinale, votaţi cu ele, dacă vreţi să slăbiţi. Pe lângă faptul că sunt sănătoase şi au un gust minunat, conţin celuloză, o substanţă care "umple" tubul digestiv şi reglează digestia, eliminând excesul de apă.
Citeste tot articolul
ROŞIA MONTANĂ - Ordine în dezordine
Pentru prima oară în România, un program de calculator patentat în Suedia şi folosit în luarea unor decizii strategice complicate a fost utilizat pentru a evalua controversatul proiect de exploatare a aurului de la Roşia Montană. După ce au revăzut munţi de date şi au evaluat opinii alternative, analiştii au cerut soft-ului "DecideIT" să dea verdictul în mai multe scenarii propuse. Soluţia aleasă a fost turismul!
Citeste tot articolul
CRISTIANA STANCU - "Fii campionul propriei tale vieţi! Împlineşte-ţi un vis"
Sunt Cristiana, născută în Bucureşti, sportivă de performanţă, practicantă de arte marţiale, pictor şi teolog. Par multe şi greu de pus la un loc, dar toate lucrurile pe care le fac sunt pasiuni adevărate, activităţi născute din mult drag şi, cel mai important, sunt lucruri prin care încerc să mă descopăr şi să mă dezvolt. Lucruri care să mă împlinească şi să dea vieţii mele un sens.
Citeste tot articolul
Mândra ploii
Acum o săptămână mi-am înşelat nevasta. Pentru prima oară. De atunci, simt că viaţa mea s-a schimbat total. Nu ştiu cum să procedez ca să pot aduce în familia mea echilibrul dinainte, de aceea vă scriu. Pe de altă parte, încă de a doua zi am simţit nevoia să spun cuiva ceea ce mi s-a întâmplat, nu ca să mă eliberez de nedumerirea care mă însoţeşte de atunci, ci, mai degrabă, ca să înţeleg de ce am ajuns aici, în situaţia aceasta. Cui să povestesc?
Citeste tot articolul
O noapte cu 1001 de poveşti
S-a întâmplat pe nerăsuflate. Puţin înainte de Sânziene, într-o noapte ce pare să fi fost inventată, într-atât de neobişnuit s-au înlănţuit circumstanţele şi a arătat decorul şi ne-am purtat noi. Dacă nu ar fi şi astăzi vii consecinţele, mai că aş încerca să mă conving că lucrurile nu s-au petrecut chiar aşa cum mi le amintesc. Dar totul a fost întocmai, de la cel mai straniu amănunt, până la cel mai de necrezut amalgam de emoţii.
Citeste tot articolul
ANA CRISTINA LEONTE - "Sunt 20 de studenţi la secţia de jazz de la Conservator. Îmi place să cred că am pus şi noi o cărămidă"
Privind în urmă, îmi dau seama de marele privilegiu pe care l-am avut de a cânta încontinuu, încă din anii copilăriei. Eu nu am avut un microfon de jucărie sau unul imaginar, ci unul adevărat, la care am început să exersez de la patru ani. Acasă la noi, în Suceava, nu se asculta prea multă muzică, dar mama a simţit că am o înclinaţie spre cântat şi m-a dus la Palatul Copiilor. Eram de-o şchioapă. După două săptămâni de repetiţii, am urcat pe scenă şi m-am lansat cu piesa «Gândăcelul»...
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Există şi la noi obiceiul frumos ca, la aniversările "rotunde" ale unor merituoşi cărturari, savanţi, artişti care au avut norocul să depăşească speranţa medie de viaţă, să se publice volume omagiale. Cum nici după 25 de ani cuvântul omagiu n-a putut scăpa de conotaţiile din ceauşism (linguşitor, oportunist, fals etc.), volumele aniversare ce sărbătoresc pe bune personalităţi marcante evită cât pot tonul encomiastic, superlativele absolute, elogiul conjunctural.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Vă propun azi o carte de vacanţă pe cât de surprinzătoare, pe atât de emoţionantă, în special pentru iubitorii de animale, numeroşi după câte ştiu printre cititorii revistei noastre. Numele autoarei nu-mi era chiar necunoscut, după ce ecranizarea unui alt roman al ei, "Cercul literar Jane Austen", a fost difuzată, cu multe reluări, pe Pro Cinema. Filmul avea o idee ingenioasă, care ieşea din schemele comerciale americane, ceea ce m-a făcut să reţin numele lui Karen Joy Fowler.
Citeste tot articolul
Părintele Nicodim Măndiţă, monahul răstignit între cărţi
Părintele Nicodim Măndiţă a fost omul unei singure iubiri, care l-a ars din fragedă tinereţe şi până la senectute. Din pricina ei nu a dormit nopţile, pentru ea a fost urât, umilit uneori chiar de confraţii săi în slujire, fiind mutat din parohie în parohie şi de la o mânăstire la alta, pentru ea a ajuns, în cele din urmă, în închisoare. A vrut să împrăştie peste neamul românesc cunoaşterea lui Dumnezeu prin cărţile sfinte. "O carte bună, creştinească, este ca un înger al lui Dumnezeu", obişnuia să spună părintele Nicodim.
Citeste tot articolul
VIRGIL IANŢU - "Sunt un tip "mofturos". Nu fac orice şi în orice condiţii"
Asocierea mea cu televiziunea e firească: am făcut asta mulţi ani de zile şi am avut şi norocul să fiu parte din nişte producţii foarte importante şi foarte mari. Aşa că reflexul oamenilor de a mă căuta pe TV e justificat. Însă, în prezent, televiziunile parcurg o perioadă foarte ciudată: finanţatorii au dispărut, producţiile mari sunt puţine şi parcă nu mai sunt atât de cu respect faţă de public, cum erau.
Citeste tot articolul
Globuri de foc deasupra Pământului
De câteva săptămâni, în orăşelul Ada din Oklahoma (SUA), nu se mai discută decât despre acest fenomen. Din toată regiunea, oamenii vin pentru a-l observa: nişte sfere luminoase, stranii, se plimbă deasupra localităţii. Bineînţeles că şi interesul presei a fost stârnit. Ajuns la faţa locului, un ziarist şi-a găsit un punct de observaţie bun, care-i oferea o perspectivă amplă asupra locului cu pricina. Tocmai se înserase.
Citeste tot articolul
Stejarul Diavolului
Una dintre istoriile cele mai incredibile şi fascinante, având ca protagonistă o plantă, este cea a stejarului din Compton Hill, localitate aflată la câteva mile depărtare de Norfolk, în Virginia, pe coasta atlantică a Statelor Unite. Acel copac înalt, ce se înalţă ameninţător pe o colină, între un golfuleţ stâncos şi o pădure, la Compton Hill, este numit "Stejarul Diavolului".
Citeste tot articolul
Când muzica bate canicula
Dacă nu v-a doborât arşiţa şi mai aveţi încă gânduri de fugit de acasă, faceţi-o pe seară, la o bere aburită, sau, şi mai bine, trageţi-vă la răcoarea unei săli de concerte. Muzica n-a plecat în vacanţă şi nu se teme neam de caniculă. Ba, după cum reiese din afişele pe care le prezentăm, dă în clocote mai ceva decât vara, cu strigări şi oferte care au împânzit toată ţara. O fi iulie lună fierbinte, dar focul muzicii bate tot.
Citeste tot articolul