Da sau NU?
Doi litri de apă pe zi reprezintă un minimum
Nu există niciun fel de dovezi în sprijinul convingerii, purtate din gură în gură şi împărtăşite de multă lume, că ar fi suficient să bem mari cantităţi de apă, pentru a preveni o sumedenie de boli. Prin alimentaţie, noi ne asigurăm deja un aport de lichide de aproximativ 700 de mililitri pe zi. Restul necesarului zilnic, echivalând în medie cu 1,5 litri, ni-l putem acoperi consumând apă, ceaiuri, cafea ori sucuri de fructe. Atâta doar că este de preferat ca băuturile să fie neîndulcite.
Un mic dejun substanţial este important
"Să mănânci dimineaţa ca un rege..." - această veche zicală e de mult depăşită. Într-adevăr, micul dejun sporeşte randamentul şi capacitatea de concentrare de care avem mare nevoie în cursul dimineţii. Însă, contrar opiniilor curente, nutriţioniştii au descoperit că ingerarea unui număr impresionant de calorii la cele dintâi ceasuri ale zilei nu ne determină defel să mâncăm mai puţin la prânz ori la cină. De aceea, un mic dejun copios nu previne supraponderalitatea, ci dimpotrivă, o poate favoriza. Ba chiar unii specialişti recomandă renunţarea la micul dejun, respectiv decalarea primei mese a zilei (aşa-numitul "post temporar"), în scopul reducerii greutăţii corporale şi al îmbunătăţirii sensibilităţii la insulină.
O masă caldă pe zi e indispensabilă

În lipsa cărnii, vom fi ameninţaţi de carenţe
Carnea este realmente un aliment foarte hrănitor, mai ales dacă animalul a fost sănătos şi crescut în condiţii corespunzătoare. Dar şi vegetarienii au posibilitatea să-şi aprovizioneze organismul cu tot ce necesită el. O combinaţie echilibrată de legume, fructe, cereale integrale şi produse lactate, leguminoase, seminţe şi ouă, le va furniza suficiente vitamine, oligoelemente şi fibre. Însă adepţii dietei vegane trebuie să-şi compună atent meniul, pentru a evita eventualele fenomene de carenţă şi distrofie.
Carnea îmbolnăveşte
Unele studii indică acest lucru. Consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată, cum sunt de pildă mezelurile, creşte probabilitatea de apariţie a bolilor cardiovasculare, la fel ca şi obiceiul de a mânca mai mult de 500 de grame de friptură, şniţel sau tocătură pe săptămână. Pe de altă parte, n-ar fi exclus ca acesta să fie mai degrabă un efect al stilului de viaţă ce-i caracterizează pe marii amatori de carne. În cazul unei persoane care trăieşte sănătos, riscul este minim. De asemenea, se poate presupune că şi calitatea cărnii joacă un anumit rol.
Grăsimile îngraşă şi dăunează inimii

Cinci mese frugale pe zi sunt mai bune decât trei consistente
Acest principiu ar putea corespunde cu nevoile anumitor persoane, dar, în general, gustările dintre mesele principale nu se mai recomandă, întrucât ele duc la creşterea glicemiei şi, implicit, a secreţiei de insulină - cu consecinţa depunerii de grăsime în diverse zone ale corpului. Pauzele mai lungi dintre mese scad nivelul insulinei şi permit organismului să ardă grăsimile, ceea ce ne ajută la slăbit.
Fructoza e mai sănătoasă decât zahărul cristalizat
Fructoza se găseşte în mod natural în fructe, însă este şi fabricată, cu costuri foarte mici, din porumb, fiind introdusă în numeroase produse alimentare. Ea stimulează sinteza grăsimilor în ficat, ceea ce ar putea avea o multitudine de urmări nedorite, de la creşterea în greutate, diverse tulburări metabolice şi diabet, până la gută.
Mâncarea nesărată scade tensiunea

Cerealele integrale ne menţin sănătoşi

Fructele uscate sunt dulciuri sănătoase
Stafidele, ca şi ananasul, prunele şi caisele uscate sunt, în primul rând, foarte dulci: ele conţin până la 70 de grame de fructoză la suta de grame. Aceasta stimulează eliberarea de insulină şi sinteza lipidelor în ficat. Fructele uscate sunt bogate în vitaminele A şi B, de asemenea şi în fibre. Le putem consuma în locul dulciurilor obişnuite, însă cu măsură şi cu condiţia să nu fie sulfurate.
Produsele light ne ajută să slăbim
Dimpotrivă. Printre altele, din cauza efectului psihologic al denumirii "light". Fără să vrei, te gândeşti: "Dacă economisesc calorii aici, nu va fi o nenorocire să depăşesc puţin în altă parte."
Margarina este mai sănătoasă decât untul
Uleiul de măsline e cel mai bun dintre toate

Îndulcitorii sintetici ajută la slăbit
Întrebuinţarea lor ne poate aduce chiar nişte kilograme în plus. Gustul dulce transmite creierului semnalul fals: "Imediat va sosi un calup de energie sub formă de zahăr." În consecinţă, creierul resetează metabolismul. Însă aportul de energie se lasă aşteptat, ceea ce ne determină să mâncăm mai mult sau face ca metabolismul să treacă la funcţionarea în regim de economie. Pe termen lung, ambele pot duce la o creştere a greutăţii corporale.
Cinci porţii de legume şi fructe pe zi ne ţin sănătoşi
Într-adevăr, rezultatele studiilor par să confirme aceasta. S-a constatat că persoanele care mănâncă regulat legume şi fructe proaspete au o speranţă de viaţă mai mare şi suferă mai rar de afecţiuni cardiace cu deznodământ letal. Autorii unui studiu britanic de anvergură au ajuns chiar la concluzia că şapte porţii pe zi reuşesc să scadă rata mortalităţii. Pe de altă parte, nu este clar în ce măsură marii mâncători de legume şi fructe sunt şi scutiţi de boli de-a lungul vieţii.
Mesele luate la ore târzii îngraşă
Este adevărat că noaptea, arderea grăsimilor se desfăşoară ceva mai lent decât în cursul zilei, totuşi, aceasta nu are o influenţă semnificativă asupra siluetei noastre.
Siropul de agave este un îndulcitor sănătos
Principala componentă a siropului de agave este fructoza, ale cărei dezavantaje le-am comentat anterior. O substanţă valoroasă care se găseşte în sucul de agave, şi anume inulina, se distruge în timpul procesării. Iau naştere însă, din păcate, o serie de compuşi dăunători pentru flora intestinală. În concluzie: siropul de agave nu e cu nimic mai bun decât zahărul.
Somnul ne face supli

Ouăle cresc nivelul colesterolului
După aproape patru decenii în care au fost condamnate pe nedrept, ouăle beneficiază, în sfârşit, de reabilitarea meritată. Studiile n-au putut dovedi că ar exista vreo legătură între ele şi riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral şi, totodată, au pus în evidenţă faptul că prezenţa lor în alimentaţie îi ajută pe bărbaţii de vârstă mijlocie să prevină declanşarea unui diabet de tip 2. Colesterolul din sânge provine în cea mai mare parte din producţia proprie a organismului. Acesta se autoreglează atunci când mâncăm ouă, reducând sinteza colesterolului din ficat. De reţinut şi amănuntul că gălbenuşul conţine lecitină, care face mai dificilă asimilarea în corpul nostru a colesterolului existent în ouă.
Acizii graşi nesaturaţi se consumă cu prudenţă
E sfatul pe care l-am primit vreme de decenii. Acizii graşi nesaturaţi se întâlnesc în unt, smântână, lapte, carne, untură, slănină sau ulei de cocos. Avertismentul lansat contra lor se bazează pe faptul că ei ridică nivelul colesterolului total. În acelaşi timp însă, îmbunătăţesc valoarea părţii "bune", HDL, cu rol protector pentru vasele de sânge.
Datorită unui mare număr de studii ştiinţifice de dată recentă, imaginea acizilor graşi nesaturaţi s-a schimbat: "Din duşmani, s-au transformat în prieteni", cum scria publicaţia de specialitate American Journal of Clinical Nutrition. Într-o meta-analiză se face chiar observaţia că rata mortalităţii a crescut în perioada în care oamenii au preferat să înlocuiască untul şi untura cu uleiuri vegetale.
Omega-3: cu cât mai mult, cu atât mai bine

Ştevia este un substitut natural al zahărului
Îndulcitorii sintetici au o reputaţie proastă. Conştienţi de acest lucru, mulţi producători de băuturi dulci utilizează acum în reţetele lor ştevia, un înlocuitor al zahărului, cu zero calorii, obţinut din planta cu acelaşi nume. Îl găsim sub formă de soluţie sau pudră în magazinele naturiste, deci îl putem folosi şi acasă, la cafeaua ori ceaiul de dimineaţă. În realitate, este vorba de un aditiv trecut printr-o procesare laborioasă, fiind extras din frunzele plantei amintite cu ajutorul unor chimicale. Prin urmare, nici pomeneală de "sută la sută natural". De altfel, ştevia se regăseşte în lista aditivilor alimentari, cu simbolul E 960.
Regimul disociat ne slăbeşte

Glutenul e dăunător
Această proteină este prezentă în majoritatea cerealelor şi, în cantitate deosebit de mare, în grâul obişnuit, grâul spelta şi secară. La persoanele care suferă de celiachie, ea poate declanşa o inflamare a intestinului subţire. Mai nou, cercetătorii discută despre un fenomen numit de ei "sensibilitate la gluten": apariţia unor crampe abdominale, şi la cei ce nu prezintă simptomele clasice ale bolii celiace. Scepticii consideră totuşi că acesta nu este decât un exemplu tipic de autosugestie. Iar teza dr. David Perlmutter, care afirmă că glutenul ar provoca Alzheimer la vârstnici şi sindromul deficitului de atenţie la copii, este calificată de specialişti ca total absurdă.
Lactoza ne face rău

Grăsimile vegetale sunt mai bune
Uleiurile vegetale conţin acizi graşi esenţiali, importanţi pentru sănătate. Dar printre ei se întâlnesc frecvent şi acizii Omega-6, care favorizează procesele inflamatorii. Ar fi bine ca aceştia să fie consumaţi împreună cu acizii cu acţiune antiinflamatoare Omega-3, într-un raport echilibrat, aşa cum îi găsim în peştele gras, uleiul de in sau laptele şi carnea vacilor scoase la păşunat. În prezent, din pricina utilizării unor uleiuri vegetale ieftine, în industria alimentară (şi a respingerii nejustificate a grăsimilor saturate, cum este untul), se ajunge de regulă la un excedent de Omega-6, care creează condiţii favorabile pentru procesele inflamatorii şi cancer.
Crudităţile reprezintă hrana cea mai sănătoasă

Antioxidanţii ne salvează
Multă vreme, oamenii de ştiinţă au fost convinşi că antioxidanţii ca beta-carotenul, vitaminele C şi E ar putea preveni cancerul, prin neutralizarea radicalilor liberi. Însă tot mai numeroase studii dovedesc acum că antioxidanţii slăbesc mecanismele de autoapărare celulară, favorizând creşterea tumorilor deja existente. Ce înseamnă aceasta? Că este de preferat să renunţăm la suplimentele cu vitamine şi că putem mânca, în continuare, nuci, kiwi sau morcovi, după pofta inimii, dar fără să ne facem iluzii că ele ar constitui o prevenţie eficientă anti-cancer.