Speranţa moare ultima
Începutul oricărei administraţii statale aduce, mai ales pentru cei care au susţinut-o cu votul lor, un val imens de speranţă. Majoritatea votanţilor se aşteaptă ca ea să treacă imediat la angajarea în direcţia promisiunilor făcute, eventual chiar să le şi finalizeze rapid. Orice întârziere este, din această perspectivă, dezamăgitoare.
Citeste tot articolul
Săptămâna 23-29 ianuarie
Cum planeta comunicării, Mercur, tocmai a intrat în mişcare retrogradă, în Vărsător, ar trebui să fim mai atenţi ca de obicei, când suntem în lume. A asculta, în loc de a vorbi, poate fi o soluţie salvatoare. Multe parteneriate, de cuplu ori de afaceri, trec prin momente de cumpănă, în care vina nu e nici a unuia, nici a celuilalt.
Citeste tot articolul
"Charlie Hebdo", un război ideologic
Franţa sub teroare. 17 morţi în trei zile, victime ale răzbunării unor islamişti radicali, pentru insultarea Profetului lor. Între cei împuşcaţi, zece jurnalişti de la săptămânalul satiric "Charlie Hebdo". Teroriştii au fost ucişi, la rândul lor, dar nu înainte de a ridiculiza poliţia franceză. Europa este indignată şi solidară cu Franţa.
Citeste tot articolul
O scrisoare care aşteaptă răspuns
Europa Nostra, cea mai importantă organizaţie paneuropeană pentru conservarea patrimoniului cultural, i-a scris recent preşedintelui Klaus Johannis, în legătură cu situaţia de la Roşia Montană. Evocând perioada în care, ca primar, a transformat Sibiul în Capitală Europeană a Culturii, expeditorii scrisorii îşi amintesc cu plăcere de reuniunile Consiliului Ştiinţific al Europa Nostra şi de simpozioanele Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, pe teme de patrimoniu, organizate la Sibiu, cu sprijinul primăriei şi al Ministerului Culturii.
Citeste tot articolul
Prof. dr. MIRCEA COŞEA - "Comparativ cu alte ţări foste comuniste, luând în calcul nivelul de la care s-a plecat, evoluţia României după 1989 este extraordinară"
Sunt toate şansele ca anul abia început, 2015, să devină un reper în evoluţia societăţii româneşti. În contextul internaţional tot mai tensionat, în care sunt schimbate graniţe naţionale prin forţă, iar libertatea cuvântului este pedepsită cu mitraliera, România stă destul de bine pe picioarele ei, indiferent de scenariile catastrofice care circulă în mediile online.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CLAUDIU V. - Alexandria, F. AS nr. 1147 - "Caut tratament naturist pentru eliminarea pietrelor de la prostată"
Calcificările din interiorul prostatei sunt o descoperire frecventă la ecografie. Nu se consideră în prezent că acestea sunt cauza simptomelor urinare pe care le acuză unii bărbaţi. Sunt mult mai mulţi bărbaţi ce au calcificări în prostată şi care nu au niciun simptom decât cei care au simptome şi astfel de calcificări. Ca urmare, obiectivul de a elimina calcificările nu este bine ales şi nu poate fi atins.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-nei Adriana Vlad, că m-a salvat de hemoroizi"
În urmă cu cinci ani, au început să-mi apară hemoroizi interni, de dimensiuni mai mici, dar care în timp au început să crească şi să sângereze, iar durerile şi disconfortul creat mă chinuiau îngrozitor. Am urmat tot felul de tratamente recomandate de medici, am testat toate alifiile şi unguentele din farmacii, dar fără niciun succes.
Citeste tot articolul
Bolile inflamatorii autoimune - POLIARTRITA REUMATOIDĂ
În grupa bolilor inflamatorii reumatologice sunt incluse foarte multe afecţiuni: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic, dar şi alte boli care afectează muşchii, cum ar fi polimiozitele, ori pielea - de exemplu - scleroza sistemică sau sclerodermia, cum este cunoscută de către pacienţi.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Remedii mici, cu efecte mari
Fasolea uscată (boabele), alături de cartofi şi de varză, reprezintă alimentele cel mai frecvent consumate în perioada posturilor religioase. Fasolea uscată mai este denumită şi "carnea săracului", deoarece este bogată în aminoacizi esenţiali, ca şi carnea, dar este mai ieftină decât aceasta.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Se pun la încolţit 200 g usturoi. Se umectează de două ori pe zi, până creşte colţul la 1 cm. Se curăţă fără a se tăia mustăţile, se spală şi apoi se zdrobeşte până devine o pastă. Se introduce într-un borcan de 600 g, cu capac înşurubat. Peste usturoi se toarnă miere de albine. Se lasă la macerat 15-18 zile, scuturând vasul o dată pe zi. Apoi se strecoară şi se poate întrebuinţa.
Citeste tot articolul
Aţi trecut de 30 de ani?
Farduri violente de ochi, buze vopsite cu ruj negru sau auriu - ceea ce în prima tinereţe se potrivea - după o vârstă arată deplasat şi strident. Există vreo explicaţie? Timpul! Care face ca expresia feţei să devină mai aspră, trăsăturile să ni se accentueze, pielea şi buzele să se ofilească, ochii să-şi piardă din strălucire... Cu inima strânsă, toate aceste adevăruri trebuie luate în consideraţie atunci când ne fardăm. Iată câteva sfaturi concrete, care să vă ajute să arătaţi în conformitate cu vârsta: natural şi decent.
Citeste tot articolul
Slăbiţi cu suc de ţelină
Dacă doriţi să scăpaţi de cele câteva kilograme acumulate de sărbători, dar şi să realizaţi o uşoară detoxifiere, sucul de rădăcină de ţelină este cel mai potrivit. Timp de 3-4 săptămâni, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi de masa de prânz, beţi câte 100-150 ml de suc de rădăcină de ţelină, proaspăt preparat.
Citeste tot articolul
Un roman poliţist: Cloşca cu puii de aur
A fost considerată, vreme de aproape 100 de ani, cea mai preţioasă comoară pe care antichitatea a lăsat-o moştenire omenirii. A fascinat o lume întreagă prin eleganţa nepământeană a dichisului său şi a orbit cu strălucirea pietrelor scumpe ce o împănau. Savanţi şi cunoscuţi colecţionari de artă, oameni simpli sau amatori de senzaţional s-au lăsat cuceriţi de misterul ei. Până ca Tezaurul lui Tutankamon să-şi ia partea sa de glorie, "Cloşca cu pui" şi celelalte odoare de aur găsite la Pietroasa (judeţul Buzău) în 1837 au reprezentat piesele de rezistenţă ale faimoaselor expoziţii universale, găzduite de marile capitale europene, în zorii secolului XX.
Citeste tot articolul
Premieră românească la Teatrul Naţional
La TNB, directorul general al primei noastre scene, Ion Caramitru, ne propune, în plină iarnă, o premieră. Un spectacol reuşit, cu o piesă al cărei titlu nu este, după părerea mea, la înălţimea excelenţei textului dramatic: "Dumnezeu se îmbracă de la second hand"... Autorul piesei: Iulian Margu. Regia: Ion Caramitru. Succesul a fost evident încă de la premieră: spectatorii au aplaudat în picioare, minute în şir.
Citeste tot articolul
Concert extraordinar de Anul Nou, la Odeon
Până să povestim, pe scurt, despre splendoarea muzicii, aş vrea să amintesc câte ceva despre splendoarea clădirii-gazdă: Teatrul Odeon. Concepută de legendarul arhitect Grigore Cerchez (1850-1927), autor al mai multor bijuterii arhitectonice din Capitală şi din provincie, clădirea a fost ridicată pe un teren oferit în dar de familia prinţilor Lahovary...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Între scriitorii americani din generaţia lui, Cunningham (are acum 62 de ani) mi se pare mai "european" ca scriitură, fineţe psihologică şi prin faptul că mizează deopotrivă pe abilitatea de a gândi şi pe sensibilitatea cititorilor. Modelele declarate sunt Flaubert, Virginia Woolf şi Thomas Mann. Deşi în majoritatea cărţilor lui materia epică e americană - New York-ul contemporan cu reperele lui arhitectonice, cartierele şi parcurile, conjunctura politică aşa cum o văd oameni obişnuiţi din diferite categorii sociale - fraza lucrată, stilul şlefuit până atinge un soi de graţie aeriană îl individualizează printre congeneri.
Citeste tot articolul
ALEXANDRA MARIA HOJDA - "«Vocea României» a fost doar o etapă importantă în viaţa mea"
"Vocea României" a fost o perioadă superbă din viaţa mea. Am avut ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti, cu oameni dedicaţi meseriei lor. Loredana a fost minunată! O antrenoare care s-a implicat total şi ne-a îndrumat pe toţi cu drag şi generozitate. În acelaşi timp, ne-a pus în dificultate, dându-ne piese care să ne scoată din zona de confort a fiecăruia.
Citeste tot articolul
Eminescu în amintiri
Nu prea demult, celebrarea lui Mihai Eminescu era o sărbătoare naţională. Când amintirea lui a început să pălească, marele scriitor Geo Bogza se ducea să depună la statuia poetului, încercând să alunge uitarea, un trandafir. Bogza a murit, înghiţit el însuşi, azi, de uitare, iar Eminescu nu mai trăieşte nici măcar în roşul petalelor unei flori. Spălătoare de creier şi de simţire, tranziţia le fură românilor identitatea, înlocuind sărbătorile spirituale cu circ.
Citeste tot articolul
Puterea apei sfinţite de Bobotează
Cu ani în urmă, un părinte mi-a povestit de un miracol la care asistase personal. Fiind preot călugăr, era trimis periodic de părintele stareţ să slujească Liturghia în diferite cătune care nu aveau preot. Aşa a ajuns, într-o duminică din miezul iernii, într-o biserică în care nu făcuse nimeni focul de mult timp. Era un ger de crăpau pietrele, iar în sfântul lăcaş îngheţai, de-a dreptul.
Citeste tot articolul
Scrisori de la cititori
Mă număr printre cititoarele fidele ale "Formulei AS", pe care o consider revista mea de suflet. De câteva ori, v-aţi referit în articolele dvs. la cei bătrâni aflaţi în aşezăminte (mi-e greu să spun azile), trişti şi îndureraţi că nu mai sunt la casa lor, în mijlocul celor dragi. De fiecare dată mi s-a umplut sufletul de mila lor, dar şi de revoltă la adresa familiilor care-i abandonau...
Citeste tot articolul
Al şaselea simţ
Într-o noapte de noiembrie, în 1993, Barbara Garwell a avut următorul vis: nişte flăcări mari cuprindeau un pat din lemn preţios, încrustat cu sidef. Scena se petrecea într-una din camerele castelului Windsor, în apropiere de Londra. În mijlocul flăcărilor dormea profund Elizabeth Bowes-Lyon, mama reginei Elisabeta a doua a Angliei.
Citeste tot articolul
ADRIAN ENESCU - "Muzica şi rugby-ul, iată marile mele pasiuni"
Dacă v-a impresionat muzica unui film românesc într-atât încât să aşteptaţi în întunericul cinematografului pentru a o asculta încă o dată, sunt şanse mari ca pe generic să apară numele lui Adrian Enescu. A compus muzica pentru 65 de lungmetraje, între care "Adela", "Pruncul, petrolul şi ardelenii" sau "Pas în doi". Însă Adrian Enescu nu este doar un prolific compozitor de muzică de film ci, totodată, un pionier al muzicii electronice în România şi autor al partiturii multor spectacole de teatru sau de balet din Europa, Australia, Japonia.
Citeste tot articolul
TOTO CUTUGNO - "Sunt un puştan de 70 de ani"
Cu numai două zile înainte ca primăvara să-şi intre în drepturi, la 27 februarie, pe scena Sălii Palatului din Capitală, revine unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi italieni, l'italiano vero, Toto Cutugno. Nu este la prima lui vizită românească. A cântat în premieră în ţara noastră pe scena Festivalului Cerbul de Aur, în 1993, pentru ca să revină apoi pentru alte concerte foarte apreciate de public, dar şi ca invitat la diverse emisiuni de televiziune.
Citeste tot articolul